Veckans Gran Canaria Nyheter: turismfobi, 180-årskalas, Las Palmas får betyg, fluffiga djur mot brand, 100 knyck på elscooter mm!

För dig som vill lyssna på detta poddavsnitt via Spotify:

För dig som vill lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till vad folk brukar kalla för ”skandinaviens varmaste podcast” – Gran Canaria Podden. Oavsett om du precis dammat av husbilen för våren i Västervik eller om du åker runt på en el-scooter i Las Palmas och njuter av en glass med Gofio-smak – varmt välkommen hit!

Jag som med en stor portion passion driver den här gamla skutan framåt heter Patrik ”Putte” Appelquist och idag sitter jag, på tal om husbilar, i min husbil i Småland och spelar in det här avsnittet. Ajjemen. Bakdörrarna står på glänt och släpper in morgonsolen, fåglarna kvittrar och jag är på min andra tub Svennes kaviar den här veckan och börjar inse att det är så jag kommer att gå i personlig konskurs. För jävlar vad dyrt det har blivit med mat i Sverige! Jag skulle handla ett paket juice och ett gäng ägg och blev av med över hundra riksdaler häromdagen. Nej det får bli ris och linser den här sommaren, det är tydligt det.

MEN det är 24 grader och Sverige visar sig från sin absolut bästa sida just nu. Och jag tror att alla utom pollenalergiker håller med mig. Den blå himlen och all grönska, alla positiva människor som har hittat ut från sina grottor och plötsligt lever upp igen, alla goa sportbilar som kör runt på gatorna och mullret av motorcyklar i horisonten. Ja jävlar Sverige är bra gött på våren hörrni!

Och på tal om det så tog jag faktiskt årets första dopp häromdagen med en kompis. Ajjemen. Han va i redan i början på mars men så har han lite mer hår på bröstet än vad jag har också. Han är inte alls lika mörkrädd och frusen som jag är. Min viking kastade förmodligen in handduken i samma veva som jag flyttade till Marbella som 19-åring. Och inte tycks den komma tillbaka heller. Hur eller hur så va det sjukt härligt med ett dopp i en sjö. Det är faktiskt något som jag kan sakna på Gran Canaria. Det kvalade inte in på listan över de 10 sämsta sakerna med Gran Canaria som förra avsnittet handlade om men faktum är att jag verkligen kan sakna att bada i sjöar när jag är på Gran Canaria. Visst man KAN ju bada i några av dammarna och så men jag är lite osäker på hur bra det är. Dom som jag pratat med säger väl att det kanske inte är att rekommendera. Jag vet inte.

Det är den 17e maj idag som detta avsnitt spelas in och med det säger vi stort grattis till Norge som har nationaldag idag. Grattis grattis! Hoppas ni får en helt fantastisk dag och att solen lyser på er där borta också. Jag blir alltid lite avundsjuk när Norge firar sin nationaldag faktiskt. Det känns som att vi förlorade vår nationaldag på 90-talet när nynazisterna claimade den svenska flaggan och sånt. Jag minns att det va två killar i min klass som kom till skolan i t-shirts med svenska flaggan på på nationaldagen och dom fick gå hem och byta om för det ansågs rasistiskt. Redan där har rasismen vunnit tycker jag. Nej fy. Man måste får vara stolt över sitt land och fira sin nationaldag och sina traditioner utan att någon ska bli kränkt. Man är inte rasist bara för att man visar uppskattning för sitt land. Man måste kunna skilja på äpplen och päron. Men men, en vacker dag kanske vi lyckas återta nationaldagen. Och kan vi göra den hälften så magisk som ni norrmän gör eran så hade jag vart mer än nöjd.

Men trots den stora dagen Norge så måste jag ge er lite konstruktiv feedback. Ja det kallas så när man tycker att man har belägg för att ge någon kritik utan att bli kritiserad för att man ger kritiken. Så här kommer det:

Ni vet ju vad som hände förra helgen. Eller hur? Ni vet att ni har gjort bort er? Ni vet att ni hade lite otur när ni tänkte förra helgen? Icke sant? Nu har ni haft en vecka på er att fundera på den här lilla fadäsen och jag undrar hur ni ställer er till det hela idag? Är det dags för en ursäkt kanske?

Jag pratar så klart om Eurovision Song Contest! Vilket katastrof-år det va i år. Herrejesus så mycket dåliga bidrag det va i år. Jag kan nog inte minnas när det va så många dåliga låtar med i en final sist. Fast å andra sidan brukar det låta ungefär så varje år efter finalen. Hur eller hur. Jag trodde väl inte att det svenska bidraget med Marcus och Martinus skulle ta hem hela balunsen MEN nog fasen trodde jag att Norge skulle vara lite hyggligare mot dom här grabbarna, som trots allt är från Norge. Men från den Norska juryn fick Sverige bara, hör och häpna, 3 ynka poäng. Jesus Norge! Vad har ni emot dom här norske gutterne? Jag ska inte lägga det här på den Norska befolkningen för ni gav faktiskt Sverige en 10a. Mer kan man kanske inte be om, även om en 12a är bättre. Men det är gott nog. Nej den här kängan går ut till den norska juryn – fyyyyy på er. Skämmes! Men det är okey. Vi glömmer det och går vidare och så gör vi aldrig om det igen. Härligt – gott snack!

På tal om musik och sånt som man lyssnar på. Många är ni ju som lyssnar på Gran Canaria Podden och många är ni som har hängt med länge nu och det är superkul att ni hänger med. Det uppskattar jag till tusen. Ni är mjölken, de vet ni! Och särskilt roligt är det när ni hör av er på mailen. Fortsätt gärna med det. Men en sak som kommer att ske inom en snar framtid, det är att Google Podcasts försvinner. Ja fråga mig inte varför men Googles Podcastsatsning har väl inte funkat kanske. Vad innebär det här då? Jo det innebär att alla ni som prenumererar på Gran Canaria Podden via Google Podcasts inte längre kommer att få några uppdateringar om nya avsnitt. Så därför rekommenderar jag alla er Google Podcast-lyssnare att gå över till att följa Gran Canaria Podden på Spotify istället. Det är en stabilare. Och detsamma gäller ni som prenumererar på podden via Libsyn, ni kommer inte heller att få några uppdateringar framöver. Så, upp med Spotify, sök efter Gran Canaria Podden och klicka följ där. Då får du dom är uppdateringarna i din lur när nästa avsnitt släpps och det ÄR ju smidigt så det förslår. Det är ju en gammal sanning.

Och när du ändå är där i krokarna och rotar så får du jättegärna ge Gran Canaria Podden ett bra betyg i Spotify. Varför är detta viktigt? Jo för att det är nämligen såhär att dom där fina betygen gör att Spotifys algoritmer börjar rekommendera podden för fler människor på Spotify och då kommer än fler människor att lära sig mera om den här lilla runda ön som vi alla älskar så mycket men så få vet särskilt mycket om. Mer än att det finns vackra stränderna billig öl då förstås. Så, vill du hjälpa mig sprida ordet om Gran Canarias fantastiska mångfald – ge podden ett bra betyg. Muchisimas gracias!

Så, det är 17e maj och den här dagen är ju Norges dag MEN vi ska också passa på att gratulera den spanska polisen Guardia Civil som idag firar 180 år. Ja tänka sig. Spanska lagens längsta arm fyller år. Det hade vart kul att se foton på Guardia Civil för 180 år sedan när dom kickade igång. Jag ser framför mig något i stil med poliserna Kling och Klang i Pippi Långstrump som spatserar runt i lustiga hattar och håller ordning på torpen. Jag undrar va det kommer sig att i princip alla länders poliser hade så vansinnigt lustiga hattar på sig back in the days? Och varför försvann dom? Kan det va så att det funkade på den tiden för att poliserna aldrig behövde springa efter bus? Att det dom senaste 50 åren händer lite mer skit som gör att en hög hatt på två kilo och en ofördelaktig aerodynamik inte funkar längre. Skämt å sido. Personligen har jag bara haft bra erfarenheter med polisen på Gran Canaria. Jag har fått en parkeringsbot en gång och alla ni som fått en sån i Spanien vet hur dyrt det kan bli. 200 euro ville dom ha men eftersom jag betalade så snabbt så blev det ”bara” 100 euro. Men i detta fall har jag ingen annan att klandra än mig själv. Jag hade huvudet under armen när jag parkerade och ställde mig mitt i vägen för en parkeringsplats. Dumt!

Men…nog om Norge och lustiga hattar. Nu ska vi snacka om Gran Canaria. Vad har hänt på den runda lilla atlantpärlan sen vi tjötade sist? Är det calimakaos, kräk-kaos och turismfobi på Gran Canaria så som traditionella media brukar vilja måla upp det eller är det fridens liljor och solsken som vanligt? Och hur gick det för lilla Kevin som sålde majblommor för att ha råd att åka till Gran Canaria och äta vårrullar i vinter? Lyckades han med sitt mål? Ja sätt på en kopp kaffe eller té och slå dig ner så ska vi ta reda på det. Det är dags att som vanligt duka fram soltorkade nyheter med smak av smutt och surt. Välkomna!

Den hatten skämtar man inte bort. Guardia Civil typ 1855.

Guardia Civil fyller 180 år

Ja det är festliga tider med nationaldagar och 180-årskalas och faktum är att det nästa vecka är dags för ”Kanarieöarnas dag”. Jajjemen. Det här spektaklet börjar den 22a maj och pågår till och med den 30e maj och det är en dag som är tillägnad alla emigranter. Emigranter som vart tvungna, eller frivilligt lämnat sina hemländer för att komma till Gran Canaria. Men även emigranter som lämnat Kanarieöarna för tex Kuba eller Venezuela. Canarias7 skriver att det under dom här dagarna kommer att pågå en hel del aktiviteter så är ni på Gran Canaria nästa vecka så har ni lite att välja på här. Det kommer att vara hantverksmässa, utställningar, föredrag, uppträdanden och en del dans och sport. Mer än 20 aktiviteter har nämligen planerats av kommunen  Santa Lucia de Tirajana i söder. Hela festligheten avslutas med en konsert av gruppen Los Gofiones den 30e maj på Plaza de los Algodoneros i Vecindario. Och har du inte lyssnat på dom tidigare så tycker jag att du ska göra det. Dom finns på Spotify och jag har även lagt till några av deras låtar i spellistan som enbart innehåller låtar från artister som kommer från Gran Canaria.

Är du sugen på att lyssna lite på Gran Canariska artister på Spotify så heter låtlistan ”Music from Gran Canaria”. Och skulle du sakna någon artist i listan så får du jättegärna höra av dig till mig på putte(snabela)grancanariapodden.se och tipsa så lägger jag till den. Jag tycker det är lite kul att lyssna på så lokala artister och jag måste säga att jag är ganska imponerad över vad en sån liten ö ändå lyckas få fram. Ta bara Quevedo som har gått och blivit en riktig superstar de senaste åren.

musik från gran canaria
Spellista på Spotify med musik från enbart artister från Gran Canaria – lyssna och njut!

Tiotusentals på gatorna mot massturism på Kanarieöarna

Ja det har demonstrerats mot massturismen på Kanarieöarna lite runt om i världen. Bland annat i de största städerna på Kanarieöarna, men även i Berlin, London, Granada, Malaga, Barcelona och Madrid, detta skriver Canariajournalen.

Enligt regeringen så demonstrerade runt 32 000 människor i Santa Cruz de Teneriffe på Teneriffa. Men det cirkulerar lite olika siffror här. Enligt organisatörerna va det snarare 80 000 demonstranter.

I La Palmas räknade regeringen till 14 000 demonstranter medans organisatörerna där räknade till 50 000. Oavsett vem som har rätt så är det en ansenlig summa människor som har demonstrerat mot massturismen på Kanarieöarna. Det kan vi konstatera. Parollen för demonstrationerna har vart ”Canarias tiene un limite” vilket betyder att Kanarieöarna har en gräns. Och jag vet att traditionella media som jobbar med så kallade ”click baits” gärna blåser upp dom här nyheterna som att det råder någon typ av turismfobi på Kanarieöarna men så är inte fallet. Organisatörerna för demonstrationen förnekar att det skulle finnas någon allmän turismfobi på öarna och säger att turisterna alltid kommer att hälsas med vänlighet. Och personligen har jag inte märkt av en tillstymmelse till turismfobi under min tid på Gran Canaria.

Det man däremot är skeptisk till är HUR turismen fungerar idag. Man ber om en mer ansvarsfull och hållbar turismmodell som begränsar exploateringen av Kanarieöarna. Trots att det kommer runt 16 miljoner turister per år till Kanarieöarna så är många kanarier fortfarande ganska fattiga. Lönerna är väldigt låga och det är extremt svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Dels för att det är bostadsbrist och dels för att priserna drivs upp av turisterna som antingen köper eller hyr bostäderna till mycket högre priser än vad kanarier har råd med. Utöver det belastas så klart även infrastrukturen så som vägar och trafik och naturen av all turism.

Så det demonstranterna kräver är egentligen bara ett par saker:

  1. Att massturismen begränsas så att trängseln avtar och så att naturen bevaras.
  2. Att en turistskatt införs.
  3. Att det införs ett moratorioum för utveckling av turismen. Dvs ett tillfälligt stopp.
  4. Att man börjar reglera försäljningen av bostäder till utlänningar som inte är bosatta i landet.

Egentligen inga konstiga saker om du frågar mig. Jag har alltid vart för att mer av intäkterna från turismen på Kanarieöarna ska komma kanarierna till godo. Turistskatten kanske jag kan vara lite skeptisk till för jag tänker att om man med 17 miljoner turister per år ändå inte lyckas göra det bra för sina invånare så tänker jag att ytterligare en skatt inte är lösningen. Utan att problemet kanske snarare är strukturellt. Att pengarna ändå inte hamnar där dom gör mest nytta helt enkelt.

Och vi har ju pratat om det tidigare i podden. Men börjar man inte reglera försäljningen av bostäder till utlänningar som inte är bosatta i landet så blir det snart som i London och andra storstäder runt om i världen där alla bostäder ägs av snuskigt rika människor som aldrig bor där själva utan bara hyr ut dem till över-överpriser. Vilket gör att locals inte har råd att bo i sin egen stad. Och rent krasst har väl detta i princip redan hänt på södra Gran Canaria. Visst finns det ett par områden kvar där det bor mycket locals men de flesta kanarierna bor ju inte i söder även om dom jobbar där. Av en anledning så klart…

Canariajournalen skrev häromdagen att turistkommunen Mogán går i tankarna att införa en turistskatt som ska läggas per övernattning på hotell och andra professionella boenden från och med nästa år. Vad som räknas som ”andra profesionella boenden” är fortfarande lite oklart men det kommer väl visa sig med tiden.

På så vi räknar man med att få in runt 2,5 mijoner euro per år. Och dom här pengarna är tänkta att användas för att förbättra turistområdena. Man har än så länge inte fastställt hur hög skatten ska bli och det hela är fortfarande i en planeringsfas så ingenting är klart än. Och det här tycks vara en trend som är här för att stanna. Canariajournalen skrev även nyligen att Teneriffas öråd har beslutat att införa en turistskatt för vissa skyddade naturområden från och med nästa år och Gran Canarias öråd funderar på att göra samma sak.

Det här blir förmodligen en skatt som alla förutom dom som faktiskt bor på ön måste betala om man ska ge sig ut i naturen och i detta fall ska skattepengarna användas för att bevara naturen. Men att införa den här typen av skatt kräver en tumme upp från den spanska regeringen så vi får väl se vad dom säger.

Blir det aktuellt så är Roque Nublo förmodligen föremål för den här typen av beskattning. Dit vallfärdar runt 2500 turister varje dag. Ett annat populärt turistmål är ju sanddynorna i söder som också slits av alla turister.

Ja det ska bli spännande att följa utvecklingen av detta. Vad tror du kommer hända? Har du någon teori? Och vad tycker du om idéerna kring det här med turistskatter? Skriv in till mig på putte(snabela)grancanariapodden.se.

sanddynor gran canaria
Sanddynorna på Gran Canaria

Las Palmas turistattraktioner får höga betyg

I avsnitt #72 av Gran Canaria Podden så nämnde jag att Las Palmas utsågs till Spaniens näst bästa stad att bo i av National Geographic och nu har man gjort en studie som heter Online Tourism Reputation Monitor of Las Palmas de Gran Canaria 2023. Långt namn på den studien. Och studien är nog lika lång som den låter för man har granskat över 95 000 åsikter. Och den här studien påminner lite om studien som jag nämnde i avsnitt #66 där man granskade över 200.000 kommentarer på internet kring Gran Canarias populäritet. Då fick Gran Canaria 8,86 i betyg av 10 och det va ju ett av de bästa betygen i Spasnien men den här gången handlar det alltså enbart om Gran Canarias huvudstad Las Palmas.

Som sagt, över 95 000 åsikter har granskats och i studien kollade man tre huvudområden nämligen boende, restauranger och turistattraktioner och hör och häpna men Las Palmas får 8,5 av 10 i betyg i sin helhet. Högst betyg får så klart stranden Las Canteras, näst bäst betyg får faktiskt Caldera de Bandama, ni minns den där vulkankratern utanför Las Palmas som inte är en vulkankrater utan en kaldera, den som jag pratade om i avsnitt #63. Kul att den kom så högt upp på topplistan. Men jag kan förstå varför. Den är jäkla fin alltså. Jättebra utflyktsmål. Har du inte lyssnat på de avsnittet så tycker jag du ska göra det direkt efter det här avsnittet och så hyr du en liten bil nästa gång du kommer hit till ön och gör en roadtrip dit. Glöm inte solkräm och matsäck och en hatt bara…

På tredje plats kommer Vegueta marknaden som får 8,86 i betyg. På fjärde plats kommer Santa Catalinaparken som får 8,85 i betyg och på femte plats kommer San Telmoparken.

Så där har ni det svart på vitt. Kommer ni till Las Palmas så vet ni vad turisterna uppskattar allra mest. Det är bara ge sig ut på upptäcktsfärd. Kanske finns det någonting i listan här som du inte har besökt än. Gran Canaria är ju full av små smultronställen och ibland får man leta lite för att hitta dem. Men det är väl också det som är lite tanken med Gran Canaria Podden, att rota fram gobitarna och kasta lite ljus på dem.

caldera de bandama gran canaria
Caldera de Bandama Gran Canaria

Pridefestival i Maspalomas

Ja det har vart Pridefestival i Maspalomas. Den pågick från den 2a till och med den 12 maj. Man uppskattar att runt 300 000 personer deltog i festligheterna och att ca 95 000 människor deltog i den stora paraden som sedvanligt gick genom staden. 40 evenemang arrangerades under dessa dagar och man räknar med att evenemanget resulterade i runt 150 miljoner euro i intäkter. Det är ganska mycket pengar det.

Men, trots det så är företagsägarna på Yumbo Shopping Center inte nöjda. Yumbo är ju lite av ett epicentrum under Pride men trots det säger företagsägarna där att intäkterna sjönk runt 40% i år jämfört med förra året. Och dom menar att det är femte året i rad som försäljningen minskar och dom riktar sin kritk mot arrangörerna som dom inte tycker har inkluderat företagen runt Yumbo i Pride tillräckligt mycket. Nästa Pridefestival i Maspalomas är den 1a till 11e maj 2025. Gillar du den här typen av festivaler så får du absolut inte missa det. Alla hotell brukar bli utsålda och det är ett jäääääkla drag (no pun intended) i Playa del Ingles under dom dagarna.

pride maspalomas
Pride Maspalomas. Foto: Arkiv.

Fluffiga djur mot brand på Gran Canaria

Från en svettig festival till något annat varmt men betydligt hårigare. Jag pratar om får som förhindrar bränder på Gran Canaria. Ajjemen, så är det. Gran Canaria har ju drabbats av ett antal stora bränder genom åren och för att undvika brändernas spridning så använder man sig av får som betar gräs och sånt som brinner lätt och som gör att bränder sprider sig lättare. Dom tuggar rent krasst fram brandgator. Och nu har Gran Canaria gjort klart årets budget som landade på typ 120 000 euro som ska gå till löner till fåraherdarna. Fasen är det inte helt fantastiskt. Att det fortfarande finns fåraherdar. Så jäkla idylliskt. Eller är det bara jag som sitter och är romantisk här. Är det kanske ett jäkla skitjobb egentligen? Det jag ser framför mig är en gammal man med käpp som glider runt i bergen med sina får. Ingen mobiltelefon eller något annat tekniskt som stör. Bara en man med sin pinne och sina får. Snacka om headspace och mindfulness. Det kanske är sånt man ska skicka alla som går in i väggen hemma i Sverige på. Fåraherderetreat. Man får valla 500 ulliga får som käkar gräs i bergen hela dagarna. Jag tror i ärlighetens namn att många hade mått bra av det. Lite bergsluft, doften av solvarm tall och ljudet från 500 fluffiga gulliga djur som äter 20 timmar om dygnet.

Hur eller hur. Canarias7 skriver att dom här fåren kommer att beta på 55 olika betesmarker som är på allmän mark och som sträcker sig över alla öns kommuner förutom öns södraste kommun Santa Lucia de Tirajana för där ligger det bara en massa bleka skandinaver och solar sig och sånt äter inte får.

Lönen som dom här fåraherdarna får beror på vilken typ av vegetation som området har och hur hög risken för brand är i området och på något vis bestäms det också utefter hjordens goda arbete. Fråga mig inte hur men dom har väl en schablon för det är.

Har du minst 300 får och känner dig intresserad av det här så är det hög tid att skicka in ditt anbud till kommunen nu. Det man tar hänsyn till är hur många djur herdarna har, hur nära hjorden är området som ska betas av och huruvida herdens hjord kan beta av tillräckligt mycket innan den 30e juni.

Och varför är då 30e juni viktigt i sammanhanget? Jo för att från och med den 30e juni så börjar perioden med hög brandrisk. Och då vill man gärna va klar med tugget. Så tänk på det om ni ger er upp i bergen i sommar. Kasta för bövelen inga fimpar i naturen och elda och grilla bara på angivna platser när det inte råder eldningsförbud. Har det inte regnat på 4 månader så är det torrts som fnöske i naturen och det krävs inte mycket för att det ska gå väldigt väldigt snett.

Bästa brandskyddet på Gran Canaria at your service!

Polisen är mot snabba elscootrar och för fiffiga drönare

Så över till blåljusavdelningen. Canarias7 skrev nyligen att en person brassade fram på Las Palmas gator på en elscooter häromdagen. Ni vet en sån där som man står på som är i mer eller mindre en dödsfälla på två hjul. Ja precis den. Och det va väl inget konstigt med det egentligen. Det är väl snudd på att man lägger den här nyheten i avdelningen för ickenyheter. OM det inte vore för att personen färdades på den här elscootern i över, håll i solhatten nu, 100 kilometer i timmen på dödsmaskinen. Ja sug på den du. Över 100 kilometer i timmen! Polisen kan ju inte ha trott sina ögon när den här personen kom swishande förbi på. Hur eller hur så lyckades dom få stopp på personen och det viktkompenserade fordonet och böter utdelades. Hur mycket är lite oklart men man är ju rätt duktig på att ta betalt när det kommer till böter i det här landet så man kan ju tänka sig att det sved. Å andra sidan sved det nog inte hälften så mycket som om personen hade råkat ramlat med elscootern i hundra knyck. ElscooterSchumacher i Las Palmas ska nog vara glad över det som hände och se det som en investering eller som en livförsäkring.

Kanske såg personen på elscootern som gjorde 100km/h ut såhär.

Och på tal om blåljus och poliser. Canarias7 skrev nyligen att polisen i Telde har fått en ny leksak. Nämligen en liten drönare. Ja dom är ju smidiga dom där små flygande kamerorna. Jag vet inte om ni har testat att flyga en drönare någon gång men det är rätt kul asså. Och man kan ju få fantastiska foton och videoklipp där uppe i luften. Men polisen använder så klart inte drönaren för att ta fräcka bilder över öknen eller Roque Nublo, nej dom använder den bland annat för att obemärkt följa efter människor som flytt från polisen. Dessutom använder dom den för att se vilka bilar som undviker poliskontrollerna utefter vägarna. På en video som polisen släppte på X så ser man hur en mängd bilar stannar och börjar backa så fort dom ser att det är en poliskontroll längre fram. Med hjälp av drönaren uppfattar polisen det här skumma beteendet och skickar omedelbums dit en patrull som haffar buset och undersöker varför dom undviker poppo.

Så tänk på det nu när ni är i Telde och begår brott framöver. Big brother is watching you.

Restauranger i Puerto Rico stängs och läggs ner

Ni som har hängt i Puerto Rico nyligen har säkerligen sett ett stort antal banderoller och stora lakan med spansk text på utefter stranden. Kanske har du gått där och försökt lista ut vad fasen det handlar om. Ja du är nog inte ensam. Det som har hänt är, enligt Canarias7, att myndigheterna har stängt två restauranger som ligger där vid stranden. Dels restaurangen ”El Gran Canaria” och nu nyligen även ”El Pirata”. Och det som står på plakaten och lakanen som hänger vid stranden är mer eller mindre kritik från restaurangägaren och hans anställda och uppmaning om att dra tillbaka stängningen av restaurangerna eftersom många människor riskerar att förlora sina jobb.

Tydligen ska allt ha börjat med att en granne har klagat på bullret från restaurangerna och när myndigheterna kollade upp det hela så visade det sig att dessa två restaurange rent krasst saknade tillstånd. Restaurangägaren kallar det hela för en ”förföljelse” och har valt att även stänga sina andra tre restauranger som heter ”Atlanta”, ”Venedig” och ”El Tiburon” och menar att 50 arbetare blir påverkade direkt och 10 arbetare blir indirekt påverkade av detta.

Ägaren är också kritisk till beslutet om stängning eftersom restaurangerna har funnits i mer än 50 år. Han menar att verksamheten borde anses etablerad och konsoliderad vid det här laget. Och han påpekar även att det finns en annan restaurang på stranden som heter Waikiki som är i full gång trots att det utfärdades en rivningsorder. För 19 år sedan…

Men myndigheterna säger att det inte spelar någon roll hur många år man har bedrivit olaglig restaurangverksamhet. Det blir inte legalt bara för att det har gått många år. Restaurangägaren har, på grund av den första restaurangen, som stängdes förra året, även blivit belagd med böter på 22 500 euro.

Det restaurangägaren och hans anställda är mest upprörda över är att dom misstänker att myndigheterna gör detta nu för att rensa bort konkurrensen från stranden för att istället installera sina egna chiringuitos som börjar ploppa upp lite här och där på Gran Canarias stränder. Huruvida det ligger någon sanning i det eller inte kan vi bara sia om men det är ju ett intressant sammanträffande så klart.

Lakan med meddelanden utefter stranden i Puerto Rico Gran Canaria.

Bästa ostarna på Kanarieöarna och Gran Canaria utsedda

På tal om restauranger. Det har vart ostdagar på Kanarieöarna och spaniens och Gran Canarias bästa ost har korats. Så spetsa öronen nu alla ostälskare där ute. Canariajournalen skrev nyligen att kanarierna är ena riktiga ostätare. 11 kilo per person och år trycker dom i sig, Men det är klart. Har man 80 små ostfabriker som producerar ca 2000 ton ost per år så måste man ju äta upp den. Icke sant!?

Tävlingen för att utse Gran Canarias bästa ost avgjordes på ett hotell i Las Palmas och med i tävlingen va 36 ostfabriker och 86 goa ostar. Och den som tog hem vinsten va ostproducenten Cueva Sosa de Galdár.

Tävlingen för att utse Spaniens bästa ost ägde rum i Madrid där 880 ostar deltog. Och vann gjorde faktiskt en ost från Lanzarote som kallas Don Nicolás-osten och som kommer från Finca de Uga.

Kul! Grattis Kanarieöarna! Så lägg det på minnet nu. Cueva Sosa de Galdár och Don Nicolás. Don får ni köpa och provsmaka till vinet i helgen. Det kan inte bli annat än bra.

Vet ni förresten vilket land som äter mest ost per kapita i hela världen? Vad skulle du gissa på? Ja enligt WorldPopulationReview.com så är det Frankrike faktiskt. Inte helt otippat så klart. Över 26 kilo ost per person och år räknar man med. Det är mer än 2 kilo ost i månaden per person! Herregud. Hur har dom råd? Men det är klart. Dom kanske inte har kaviar under osten på sina mackor. Då blir det ju lite billigare så klart…

Tvåa på ostätarlistan ligger Tyskland, sen kommer Luxemburg och sen kommer Island av alla länder. Se där ja. Då har vi lärt oss det.

Och ja just ja. I dagarna avgörs även första upplagan av kanarieöarnas cidertävling. Den pågår den 18e till 19e maj och Kanarieöarna har ett 20-tal ciderproducenter så vi får se hur det går. Jag har aldrig testat cider från Kanarieöarna men jag hoppas att den är åt det där lite surare hållet och inte sådär söt och slibbig. Så fort jag kommer tillbaka till Gran Canaria så blir det att införskaffa mig både ost och cider. Kanske blir det en liten review på grejerna i podden också så får ni veta hur det smakar. Så slipper ni gå bet påt om det skulle smaka skit.

Gran Canarias bästa ost 2024!

Hotell på Gran Canaria får nyckel från Michelin

I avsnitt #53 så pratade jag om dom ”dåliga restaurangerna på Gran Canaria” och i avsnitt #55 så pratade jag om dom 5 bästa restaurangerna på Gran Canaria enligt Tripadvisor. Och när man pratar om restauranger och väldigt bra restauranger så är det inte ovanligt att man kommer att prata om Guide Michelin och deras stjärnor som dom delar ut till restauranger som håller måtten. Men faktum är att Michelin delar ut nycklar också. Jajjemen. Men inte till restauranger då utan till Hotell. Så är det. Och nu är det såhär förstår ni att ett hotell i Las Palmas är det första hotellet på Gran Canaria som får en nyckel av Michelin. Detta skriver Canariajournalen.

Och det här hotellet är inte vilket hotell som helst. Det är ett hotell som öppnades på 1800-talet. Närmare bestämt 1890 och sen dess har en drös superkända människor bott på det här hotellet. Bland annat Winston Churchill och Agatha Christie. Hotellet jag pratar om heter så klart Santa Catalina Royal Hideaway.

Michelin slösar inte med nycklarna i onödan. I Spanien har fem hotell fått tre nycklar, tolv har fått två nycklar och 80 hotell har fått en nyckel.

Så vi säger grattis till Las Palmas och Santa Catalina Royal Hideaway!

Känner du att du behöver mer nyheter från Kanarieöarna så kan du med fördel lyssna på andra avsnitt av Gran Canaria Podden eller surfa in på Canariajournalen.se. Där hittar du massor av nyheter från Kanarieöarna på både svenska och norska.

Santa Catalina – A Royal Hideaway. Foto: hotellets hemsida.

Då mina vänner har det blivit dags att ta en kik på sport och väder och som vanligt ska vi köra en liten calimarapport också. Hur går det för Gran Canarias fotbollslag och basketlag som faktiskt spelar i dom högsta ligorna i Spanien och hur blir det med vädret framöver? Det ska vi ta reda på nu.

Fotboll från Gran Canaria

Vi börjar med fotbollen. UD Las Palmas har spelat 4 matcher sen vi tjötade sist och det har tyvärr inte gått jättebra. Först spelade dom hemma mot Girona och där förlorade dom med 2 -0. Sen spelade dom borta mot Real Sociedad och då förlorade dom med 2 – 0 igen. Sen spelade dom borta mot Real Mallorca och förlorade med 1 – 0 och så häromdagen spelade dom mot Betis på hemmaplan och spelade 1-1.

Det här betyder så klart att Las Palmas tappar ett par positioner i ligan och sjunker från en tolfteplats till en fjortondeplats. Etta ligger Real Madrid, tvåa ligger Barcelona och tre ligger Girona.

Basket från Gran Canaria

Så basketen då. Vi får hoppa att det har gått bättre där. Ni som är lite insatta vet säkert redan hur det ligger till. Vi är ju i slutfasen av säsongen och Gran Canaria har ju faktiskt spelat ganska bra och faktiskt legat runt 6e plats ett bra tag. Dock gick det lite sämre i dom sista matcherna och frågan va om Gran Canaria skulle klara av att hålla sig ovanför en 8e-plats för att få chansen att spela slutspel.

Sen vi tjötade sist så krossade Gran Canaria Divina Seguros Joventut med 97 – 79. Sen förlorade dom mot barcelona med 95 – 89. Sen förlorade dom mot Basquet Girona med 86 mot 78 och sen förlorade dom mot Granada med 74 mot 67.

Trots detta lyckades CB Gran Canaria klamra sig fast på en 7e plats i ligan och därmed fick dom chansen att spela slutspel. Och i kvartsfinalen funkar det som så att man möter ETT lag och man spelar bäst av 3 matcher. Gran Canaria fick äran att möta Real Madrid som kom tvåa i ligan och det blev tufft. Gran Canaria förlorade första kvartsfinalen med en krossande 105 – 70 och den andra kvartsfinalen förlorade med en hårsmån häromdagen då dom spelade 73-71. Synd men bra jobbat ändå Gran Canaria som kom till kvartsfinal. Det får vi ändå ge dem!

Än så länge är det bara Real Madrid som är vidare till semifinal.

Då ska vi ta en liten titt på vad vädergudarna säger om vädret framöver också. På södra Gran Canaria finns det idag en liten risk för regn. Vi snackar några millimeter bara. Detsamma gäller imorgon. Men ja, ni vet ju hur det är. Det där får man ta med en rejäl skopa havssalt. Måndag tisdag och onsdag sen så finns det risk för lite molnighet men sen från torsdag till måndag så ser det ut att bli strålande sol och kanonväder! Temperaturerna ligger runt 17 på nätterna och runt 23 på dagarna.

I Las Palmas ser vädret ut att vara lite molingt med risk för lite regn nu fram till torsdag. Sen spricker det upp igen och blir soligt och fint under helgen. Temperaturerna ligger runt 21 grader på dagen och 17 grader på natten.

På Calimafronten ser det superlugnt ut just nu och en vecka framåt. Vinden ligger på från norr och då brukar luften vara frisk och av bra kvalitet. Det är på onsdag som värdena höjs strax över 50 men annars är det hopp och lek med låg risk för dålig luftkvalitet. Så ut och vandra och sporta och gör allt det där härliga som Gran Canaria erbjuder utomhus.

Och med det mina vänner hoppas jag att ni känner er mätta och belåtna. Jag vet att många av er säkerligen sitter där hemma och väntar på efterrätten och vill höra hur det gick för tioåriga Kevin i Nora som va med i förra avsnittet av Veckans Gran Canaria Nyheter och som sålde majblommor för att kunna resa till just Gran Canaria i vinter och äta vårrullar. Och vi har inte med oss Kevin på telefon idag men han rapporterar att försäljningen av majblommor har gått bra. 3800 riksdaler fick han ihop och det borde ju kunna räcka tycker han. Även om han skriver det att det ju är så ganska dyrt nu. Ja det håller jag med om Kevin. Men fan va härligt att du fixade ditt mål. Det gläder mig verkligen! Och tack till alla er lyssnare som köpte majblommor av Kevin! Så fint av er. Det värmer mitt hjärta.

Och tack till dig som har lyssnat på det här avsnittet av Gran Canaria Podden. Det här va avsnitt #76 och har du inte lyssnat på dom tidigare avsnitten så kan jag rekommendera att göra det. Det finns en hel uppsjö av intressanta avsnitt som rör den runda lilla ön i Atlanten som vi alla älskar så mycket. Allt från när brittiska pirater försöker erövra ön till Kaliforniska ormar som är på vift och hur man överlever dödsfällan i trafiken på ön. Det är bara att sätta igång och förkovra sig om du inte redan gjort det.

Återigen, grattis Norge på 17e maj. Hoppas ni fick en fantastisk dag. Kom ihåg att njuta av den här superhärliga våren som är här nu. Livet är ju långt men kort. Vi måste ibland påminna oss om att leva i nuet och ta vara på den lilla tid vi har här på planeten. Man vet aldrig när det är över. Livet är ett experiment och världen är en lekplats så ut och experimentera.

Och med det tackar jag för mig och säger hejdå från min lilla husbil i dom småländska skogarna!

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!