Kan man resa till Gran Canaria med nationellt id-kort?

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Hola señoras y señores och välkomna till Gran Canaria Podden med mig Patrik Putte Appelquist.

Hoppas allt är bra med er. Oavsett om ni är här på Grankan eller om ni är hemma i Sverige eller vart ni än må befinner er i den här världen.

Idag ska jag hålla mig kort. Vi ska prata om nationella ID-kort. Jag får ofta frågan från vänner och bekanta som ska resa till Gran Canaria om det funkar att flyga hit med enbart ett nationellt ID-kort eller ej. Och jag förstår att frågan dyker upp. Man vill inte gärna stå där på flygplatsen och bli nekad att kliva på planet bara för att man har fel dokument med sig.

Så dagens fråga är alltså: kan man resa till Gran Canaria med nationellt ID-kort?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

pass internationellt id-kort

Det korta svaret på frågan är JA. Det går bra att resa från Sverige till Gran Canaria och Kanarieöarna på enbart ett nationellt ID-kort. Sedan 1a juli 2015 så kan man flyga inom hela EU med nationella ID-kort och Kanarieöarna hör ju till Spanien så…

En annan bra grej med nationella id-kortet är att den som resehandlingen behöver inte ha längre giltighetstid än tills hemresan ägt rum.

MEN, ja det finns ett men. Som de flesta säkert vet så gjorde England en Brexit för inte så längesedan. Detta betyder att England inte längre är med i EU, vilket betyder att du inte kan flyga till England med enbart nationellt ID-kort. SÅ, skulle det va så att du hittat en billig resa till Gran Canaria som går via England, dvs mellanlandar i England eller något annat land som inte är med i EU, så blir det direkt problematiskt.

En annan grej som kan vara värt att veta är att vissa hotell här på Gran Canaria inte är supervana med nationella ID-kort och kan därför ibland sätta sig på tvären och vilja ha pass. Så vill du vara på den säkra sidan och undvika eventuella problem när du väl kommit fram till ditt hotell så ring eller maila dem i förväg och ställ frågan.

Och med det mina vänner hoppas jag att jag har besvarat frågan huruvida man kan resa till Gran Canaria med nationellt id-kort eller ej.

Tack för att du har lyssnat. Om det råkar vara så att du tycker om det vi gör här på Gran Canaria Podden så får du gärna, liksom många andra redan har gjort, följa podden i din podcastspelare och på Facebook eller rekommendera podden till dina vänner som också älskar Gran Canaria. På Facebook är det lite extra trevligt att hänga för där kör vi eftersnacket och pratar om allt högt och lågt som har med Gran Canaria att göra.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego!

Ciao!