Veckans Gran Canaria Nyheter: öl bryggd på löss, 26 års fängelse för rånmord, stigande bostadspriser & turismrekord.

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt via Spotify:

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till Skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden. Oavsett om du är i Märsta och tittar på telegrafmonumentet eller om du är i Las Palmas och tittar på dom fantastiska nygjorda sandskulpturerna på stranden Las Canteras i Las Palmas – varmt välkommen hit!

Jag som håller låda här i Gran Canaria Podden ett par gånger i veckan heter Patrik ”Putte” Appelquist och idag ska vi snacka nyheter. Förra veckan va det en blandad kompott av nyheter. Bland annat tjötade vi om Las Palmas (kanske) kåtaste kvinna som ”älskar frukten” och vi redde ut vad fasen det egentligen betydde att hon ”älskade frukten”. Ja en rätt komisk historia som involverar begär, arga lappar, en bostadsförening, ja till och med Spaniens president va med på ett hörn. Har du inte lyssnat på det avsnittet så tycker jag du ska göra det. Det är avsnitt #54. Vi pratade även om att Gran Canarias bästa honung blev utsedd. Att ett nytt 5-stjärnigt hotell ska byggas i Meloneras, att polisen varnar för ficktjuvar såhär i juletider och vi pratade om att en restaurang på Gran Canaria fick en Michelinstjärna.

Och på tal om mat. Förra veckan släppte jag även ett avsnitt som heter ”De 5 bästa restaurangerna på Gran Canaria 2023 enligt Tripadvisor”. Det blev ett riktigt trevligt avsnitt och ni va många som kommenterade på Facebook och hörde av er på mailen och sa att ni ska dit och prova restaurangerna som fått så fina betyg. Det va kul att höra. Ni får jättegärna höra av er när ni vart där och berätta hur det va. Ni mailar in som vanligt på putte(snabela)grancanariapodden.se

Idag blir det inte så mycket mat-snack men jag tänkte ändå, som vanligt, bjuda på lite soltorkade nyheter från vårt älskade Gran Canaria. En slags nyhetstapas med smaker av sött och surt.

Men innan vi drar igång så vill jag bara säga ett par viktiga saker. Det har vart några tuffa dagar på Gran Canaria sista veckan. Stark Calima och snudd på storm, samtidigt! En riktigt dålig combo om du frågar mig. Och jag blir alltid lika orolig när jag ser cyklister pumpa på uppför dom branta backarna i det hälsofarliga diset. Man ska ge fasen i att anstränga sig så hårt fysiskt när det är så stark Calima som det va i dagarna. Och vet du inte vad Calima är eller varför det är farligt så tycker jag att du ska ta och lyssna på avsnitt #2 av Gran Canaria Podden som heter ”Varför Calima på Gran Canaria är farligt för din hälsa”. Och dela gärna informationen med dina vänner och bekanta. Särskilt dom som kanske tillhör en äldre eller känslig grupp som tex astmatiker och liknande. Så. Det om det. You have been warned! Ni kanske tycker att jag tjatar om Calima här i podden men varför jag gör det är för att jag tycker att man pratar alldeles för lite om det och jag märker ju att dom flesta Skandinaver som jag träffar här nere inte har en aning om vad det är och att det faktiskt är farligt. Jag har vänner som jobbar inom turismnäringen på Gran Canaria som vittnar om hur dom åker skytteltrafik till sjukhuset med äldre människor som fått andningsproblem när Caliman kommer. Och det önskar jag ingen av er lyssnare. Vi må ta hand om varandra så vi lever långa och friska liv.

Jag vill även passa på att påminna om Gran Canaria Poddens nyhetsbrev som är fullspäckad med rabatter här på Gran Canaria. Det är ju tuffa tider ekonomiskt nu med hög inflation och gud vet allt så varför inte spara några tusenlappar på semestern? Nyhetsbrevet är så klart gratis och du hittar det på www.GranCanariaPodden.se/prenumerera

Och sist men inte minst så vill jag bara tacka för alla fina betyg som ni lyssnare ger Gran Canaria Podden i era podcastspelare. Jag ser det och det värmer mitt hjärta varje gång! Har du inte redan givit Gran Canaria Podden ett betyg så får du jättegärna göra det. Och när du ändå är där inne så kan du med fördel klicka på ”följ”. Då får du upp en liten notis på din telefon nästa gång ett avsnitt släpps. Smidigt så det förslår!

Nåväl. I den här veckans avsnitt av Veckans Gran Canaria Nyheter:

  1. Så många nya medborgare fick Gran Canaria 2022
  2. Turistrekord på Kanarieöarna 2023
  3. Bostadspriserna på Kanarieöarna stiger
  4. Öl bryggd på löss framtagen på Gran Canaria
  5. Kvinna får 26 års fängelse för rånmord på sin granne

Och utöver det så kör vi så klart lite sport och lite väder!

Så många nya medborgare fick Gran Canaria 2022

Canarias7 skrev i dagarna att det spanska nationella institutet för statistik (INE) nyligen släppt en rapport över hur många nya invånare Gran Canaria fick under år 2022. Enligt rapporten fick Gran Canaria 4418 nya medborgare under 2022 och den kommun som fick flest nya medborgare va Santa Lucia de Tirajana som ligger vid Vecindario och sträcker sig nordväst upp mot mitten av ön. 1401 nya invånare fick dom och här bor många Kanarier som jobbar inom turismen på södra Gran Canaria. Högst procentuella ökning hade Mogán som växte med 2,7% och 550 personer.

Gran Canarias kommuner.

Gran Canaria har idag runt 864 500 invånare och det va bara i 4 av Gran Canarias 21 kommuner som antalet invånare minskade under 2022. Las Palmas är fortfarande den mest befolkade kommunen

Vill du veta hur många svenskar och norrmän som bor på Gran Canaria och vart på ön dom allra helst bor så kan jag rekommendera dig att lyssna på avsnitt #15 av Gran Canaria Podden som heter just ”Hur många svenskar och norrmän bor på Gran Canaria”.

Turistrekord på Kanarieöarna 2023

Canariajournalen skrev i veckan att 2023 ser ut att slå rekord i antal turister på Kanarieöarna. Det spås att hela 16 miljoner människor kommer att ha besökt Kanarieöarna under året. Det återstår att se om det slås några rekord eller inte men den ökade turismen har en tydlig baksida. Runt sekelskiftet så beräknades turismen på Kanarieöarna vara hållbar. Men på 23 år har det alltså hänt grejer. Negativt tyvärr. Turismhållbarheten mäts mellan 1 och 0 och 1 betyder mycket hållbar turism och 0 betyder ohållbar turism. För 23 år sedan hade Kanarieöarna en etta men idag når de bara upp till 0,57. En mycket stor förändring på relativt kort tid.

Hållbarheten innefattar bland annat välbefinnande, befolkningshälsa, sjukvårdssystemets kapacitet, markanvändning, vattenförsörjning, vägar och befolkning.

En studie från University of Las Palmas menar att ett flertal åtgärder skulle behövas för att turismen på Kanarieöarna återigen ska bli hållbar. Bland annat behöver ekoturismen öka markant, man behöver öka återplanteringen av skog, skydda havsvatten från fiske, öka insamlingen av sopor och avfall, förbättra vattenreningen så att inget förorenat vatten hamnar i havet och andelen förnybar energi behöver öka markant.

Om inget görs så kommer Kanarieöarnas hållbarhet sjunka till 0,3 år 2050. Vilket skulle leda till att turismen minskar och således även Kanarieöarnas BNP som till stor del vilar på turismen.

Bostadspriserna på Gran Canaria stiger

Efter en lång tid av stark inflation så har bostadsprisernas ökande kurva planats ut det senaste kvartalet. I turistkommunen San Bartolomé de Tirajana på södra Gran Canaria så har bostadspriserna ökat 2,2% från oktober och 13,2% från november förra året. Priset per kvadratmeter i turistkommunen är i genomsnitt 3689 euro. Dvs ca 41 200 svenska kronor per kvadratmeter.

I Mogán, som också är en turistkommun på Gran Canaria så ökade bostadspriserna med 1,4% från oktober och med 8,7% från november förra året. Där är priset per kvadratmeter 3327 euro i genomsnitt. Dessa siffror kommer från Idealista som är lite som Spaniens motsvarighet till Hemnet i Sverige eller Finn Eiendom i Norge.

Öl bryggd på löss framtagen på Gran Canaria

När jag bodde i Kina så käkade jag en del insekter. Det är faktiskt inte alls så illa som man kan kanske tror. Dom va rostade och smakade typ jordnötter. Och hade man sluppit att skala dom och blandat ner dom i en färs istället så hade jag absolut inte haft några problem med att äta insektshamburgare och dylikt. Insekter är ju enkla att föda upp och vissa av dom innehåller ju en hel del bra grejer faktiskt.

Nu har en kock som heter Javier Castillo i Ingenio på Gran Canaria tagit fram en öl som bryggs på lusen som älskar att bo på kaktusfrukten ”tuno” som jag så ofta pratar om här i podden. Lusen heter ”Koschenillsköldlus” och odlas ofta för att tillverka färgämnet koschenill eller karmin som det också kallas. Det här färgämnet har en lång historia ända tillbaka till 1500-talet och spanjorerna hade i princip monopol på handeln som fick en stor kommersiell betydelse. Idén att använda lusen i öl kom efter att han provsmakat en torkad lus och insett att den har en intressant bitter smak som borde passa i öl.

Lusöl från Gran Canaria. Foto: Canaturex

En liten kul anekdot på tal om dom här koschenillsköldlusarna. Faktum är att vår egen Carl von Linné försökte föda upp dom här lössen i Sverige back in the days. Det va nämligen så att det en dag kom ett paket till Linné från Surinam. Paketet kom från en av hans lärjungar och exemplaren som låg i paketet va helt proppfulla av dom här lössen. Nu föll det sig som så att självaste Carl von Linné inte va hemma vid tillfället för leveransen av paketet. Istället va det hans trädgårdsmästare som tog emot försändelsen och när han såg lössen så sköljde han omedelbart bort dem från exemplaren. När Linné fick veta vad som hänt blev han så upprörd att han fick en svår migrän och efter det fick trädgårdsmästaren sparken. Ja så kunde det gå till år 1755.

Det här är alltså den första ölen i Spanien som är bryggd med en insekt och i onsdags genomgick ölen sina första tester med mycket goda betyg. Det va inga mindre än tjänstemän från den Kanariska regeringen som provsmakade ölen. 25% av malten är alltså utbytt till den här lilla bittra lusen och skapar en härligt röd ”dark strong ale” på runt 6-7%. Företaget som säljer ölen heter Canaturex och dom har sen tidigare ungefär ett hektar av kaktusfrukt och nu återstår det bara att se vart man kan få tag på det här röda guldet. Jag har skrivit till dem och frågat. Fortsättning följer…

Kvinna får 26 års fängelse för rånmord på sin granne

Canarias7 skrev i veckan att en kvinna på 45 år har dömts till 26 års fängelse för att ha mördat och rånat sin 69-åriga kvinnliga granne i La Paterna i Las Palmas.

De två kvinnorna och tillika grannarna har haft en dispyt ända sen 2019 då den yngre, nu dömda kvinnan, stal två stycken tv-apparater från den äldre kvinnan. Av den anledningen har den äldre kvinnan undvikit kontakt med den yngre även fast hon indirekt har hjälpt kvinnan ibland med mat och pengar då hon visste att hon hade drogproblem och hade två små barn hemma.

När den gamla kvinnan blev änka så knackade den yngre kvinnan på och när hon väl kom in i huset så attackerade hon den gamla kvinnan med en kniv. Den äldre kvinnan lyckades till en början undvika dödliga skador från knivattacken men i flykten föll hon till marken och blev då utsatt för 62 knivhugg som ledde till hennes död.

Den yngre kvinnan ska då ha tagit allt av värde som hon hittade i lägenheten. Hon uppges ha hittat saker till ett värde av 10 000 euro och för det ska hon ha köpt crack.

Nu får den 45 år gamla kvinnan alltså 26 års fängelse. Hon har överklagat domen men överklagan har nekats.

Sport på Gran Canaria

Dags för lite Gran-Canarisk sport! Hur har det gått för basketlaget Dreamland Gran Canaria och fotbollslaget UD Las Palmas?

Vi börjar med basketen. Gran Canaria spelade två matcher förra veckan och förlorade en och vann en. I Eurocup förlorade dom mot Ulm på bortaplan med 103 mot 99. Surt sa räven.

Men i spanska ligan gick det bättre. Där piskade dom Bilbao Basket på hemmaplan med 83-75.

Gran Canaria hänger med det kvar på en sjätteplats i spanska ligan och leder fortfarande sin grupp i Eurocup. Smutt sa räven!

På fotbollssidan har det gått helt okey ändå får man väl säga. Las Palmas har spelat två matcher sen vi tjötade sist. En mot Alavés som dom vann med 0-1 och en mot Cadiz som dom spelade 1-1. Detta gör att Las Palmas tappar en placering i ligan och hamnar på en 9e plats.

Vädret på Gran Canaria i veckan

Hur ser det ut på väderfronten då? Ja på södra Gran Canaria blir det fortsatt rejält blåsigt till och med fredag förmiddag. Till och med fredag ska det bli lite växlande molnighet och på helgen sen  ska det bli riktigt fint. Temperaturerna i veckan rör sig runt 21 grader på dagarna och 15 grader på nätterna.

På Calimafronten ser det bra ut så långt det är möjligt att se. Alltså ingen fara att ge sig ut på tur eller träna utomhus.

Calima på Gran Canaria i veckan.

Och med det mina vänner hoppas jag att ni känner er uppdaterade med senaste nytt under solen från Gran Canaria. Glöm inte att åka och besöka julkrubban av sandskulpturer på Las Canteras i Las Palmas. Dom är superimponerande och dom finns att beskåda till och med den 8e januari.

Är du sugen på mer nyheter från Gran Canaria och Kanarieöarna så kan du med fördel surfa in på Canariajournalen.se eller Canariajournalen.no och förkovra dig. Där hittar du det senaste från de lyckliga öarna på både svenska och norska.

Tusen tack för att du lyssnar! Du är mjölken.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!