Får man ta med sig kött från Gran Canaria till Sverige?

Lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Hooola señores y señoras y bienvenidoas a Gran Canaria Podden! Va roligt att du, liksom tusentals andra har hittat hit! Jag hoppas at ni, liksom jag, är på plats på Gran Canaria eller åtminstone har en resa bokad till ön inom kort.

Idag tänkte jag hålla mig kort. Vi ska snacka om mat. Och inte vilken mat som helst. Vi ska prata om kött. Ja så är det. Spanien är ju bland annat känt för sin Jamon Serrano och sin Jamon Iberico. Två vansinnigt goda skinkor som jag måste erkänna att jag äter lite för mycket av när jag är här. Har du aldrig provat dessa fantastiska skinkor så borde du definitivt göra det.

När jag va 19 och bodde i Marbella så va det en kompis från Karlstad som hette Magnus som förälskade sig nå grönjävligt i Jamon Serrano. Till den milda grad att han gömde ett helt lårben i sin hockeytrunk när vi åkte hem till Sverige igen. Vi va nervösare än de tre små grisarna när vi gick igenom tullen och jag va helt säker på att de skulle haffa honom och ta köttet ifrån honom. Han hade liksom inget poker face och såg skyldig ut by default på något vis. Jag har ju tidigare jobbat lite som skyddsvakt och väktare å sånt och jag kan ju säga såhär; hade jag stått i tullen så hade jag plockat honom direkt den lymmeln!

Men just den dagen stod det varken hundar eller tullare på plats så Magnus seglade lyckligt igenom med sitt lårben som han sen gnagde på i månader innan det va slut.

Jag upplever att gemene man har uppfattningen att det är olagligt att ta med sig kött från Spanien till Sverige och jag får ofta frågan från vänner och bekanta som är här på besök och det har även hänt att ni lyssnare har mailat in och frågat om detta.

Men…vad är det egentligen som gäller? Får man ta med sig kött från Gran Canaria till Sverige?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

gran canaria kött jamon serrano

För att undvika spekulationer och killgissningar så gjorde jag slag i saken och skrev ett mail till Medelene Hallbäck på Jordbruksverket. Hon jobbar som foderhandläggare på på djurhälsoenheten.

Frågan jag ställde va, jag citerar:

”Hejsan,

Jag skulle vilja ta med mig en köttbit från Gran Canaria till Sverige för privat bruk. Får man göra det?

Mvh Patrik”.

Madelene, som olikt Björn Ranelid inte slösar med orden svarade, och jag citerar:

”Hej Patrik,

Ja, du får ta med kött hem från Gran Canaria”.

Och med det mina vänner hoppas jag att jag och Medelene Hallbäck från djurhälsoenheten på Jordbruksverket har svarat på frågan huruvida man får ta med sig kött från Gran Canaria till Sverige eller ej.

Innan vi skiljs åt för denna gång så vill jag bara säga tusen tack till alla er som handlat julklappar och födelsedagspresenter i Gran Canaria Podden Shoppen! Det är delvis tack vare er som vi har möjlighet att fortsätta driva podcasten. Tack!

Glöm för bövelen inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev som är fullspäckat med rabatter på restauranger, hotell, golfbanor, aktiviteter och mycket annat kul här på Gran Canaria. Det kan komma väl till pass nu när ekonomin ser ut som den gör här i världen. Gå bara in på www.GranCanariaPodden.se/prenumerera och fyll i din e-postadress så får du nästa utskick på mailen.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego!

Ciao!