Veckans Gran Canaria Nyheter: 2389 ormar fångade, strejk på flygplatsen, det årliga badet, låg arbetslöshet & ickenyheten!

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt här direkt i din webbläsare:

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till avsnitt 60 av Skandinaviens varmaste podcast- Gran Canaria Podden. Oavsett om du bygger iglos på Öckerö eller om du bygger sandslott på stranden i Puerto Rico här på Gran Canaria – varmt välkommen hit och varmt välkommen till ett nytt år.

Det här året har jag jättemycket spännande saker på gång som kommer att hända med Gran Canaria Podden så det är bäst att ni hänger med och rattar in den här poddradion då och då framöver. Allra smidigast är ju om du klickar i och följer podden i Spotify eller vad du nu använder för att lyssna. För då får du ju upp en liten notis när nästa avsnitt släpps och det ÄR ju smidigt så det förslår.

Jag kan inte avslöja exakt allt nytt som kommer i år MEN jag får in mängder av förfrågningar om att hyra boende på Gran Canaria och därför har jag gjort en sida på Gran Canaria Poddens hemsida www.grancanariapodden.se där uthyrare lägger upp sina tillgängliga bostäder och kontaktuppgifter. Så är du på jakt efter ett boende på Gran Canaria framöver så kan du med fördel alltså surfa in på www.GranCanariaPodden.se och klicka på ”Hitta boende på gran canaria” i menyn. Det kommer att dyka upp fler och fler boenden där allt eftersom så det kan löna sig att titta in där lite då och då för att se vad för nytt som kommit upp.

Och är det så att du har en fastighet som du hyr ut eller säljer på Gran Canaria och som du vill marknadsföra för tiotusentals Skandinaver varje månad så kan du med fördel höra av dig till mig på putte(snabela)grancanariapodden.se så berättar jag mer.

Och som du säkert märkte när du kickade igång det här avsnittet eller förra avsnittet av Gran Canaria Podden så har podden skaffat sig en riktig jingel. Ajjemen så blev det. Det går bra nu. Vi firar alltså in det nya året lätt framåtlutade och med en rejäl uppgradering av ljudbilden för att måla med lite bredare penslar och sätta lite mer färg på podden. Jag hoppas att du diggar den. Faktum är att jag hade tre stycken andra jinglar som jag valde mellan och det va Vikingarnas låt som heter Gran Canaria, den är ju förjäkla skön. Sen va det signaturmelodin till Sällskapsresan och sen va det en låt som en Gran Canarisk grupp gör som är förjäkla go låt i lite ranchera-stil och som också handlar om Gran Canaria.

MEN det visade sig vara helt omöjligt att ha att göra med skivbolag. Jag grävde så gott jag kunde men byråkratin satte till slut stopp för dom möjligheterna. Det va extremt tidskrävande och dyrt och deras prismodeller va inte alls särskilt attraktiva och i ett fall visade det sig till och med att man inte riktigt visste vem som ägde rättigheterna till låten. Ja, en djungel av guds nåde alltså. Och den här farsen med alla diskussioner med stora och välrenommerade skivbolag fick mig att tänka på filmen ”The Playlist” som handlar om när Spotify blev till och hur dom kämpade mot de sjukligt bakåtsträvande skivbolagen. Så till dig Daniel Ek, grundare av Spotify, kan jag bara säga en sak; jag förstår, och du har min djupaste respekt för att du har lyckats med Spotify trots skivbolagens bakåtsträverier. Som man tydligen ser tydliga spår av fortfarande. Men jag är inte bitter. Jag älskar jingeln, jag tycker den passar kanon och jag hoppas att ni tycker om den med.

Men på tal om iglos hörrni. Det är väl satan va kallt det är och har vart i vårt älskade Skandinavien i veckan. Mina norska och svenska vänner har skickat skärmdumpar på sina väderappar och frågat om dom kan ta en sista minuten hit för att hälsa på. Och aldrig har väl så många av er lyssnare hört av sig och frågat efter boende på Gran Canaria som denna vecka när temperaturen på många ställen i Skandinavien gick under 40 minusgrader. Allra kallast ska det ha vart i Kvikkjokk-Årrenjarka i Lappland där man mätte upp 43,1 minusgrader. DET ÄR RÄTT KALLT DET. Och i kombination med dom starka vindarna så har det känns ännu kallare än så. På vissa ställen i Norrland så har temperaturen känts som nästan minus 50 grader! Det är ju helt otroligt. Förstå att hoppa på ett flygplan i Norrland med en upplevd kyla på runt 50 minusgrader och så landar man 8 timmar senare på soliga Gran Canaria där det är runt 20 grader men känns som 25. Det är runt 75 graders skillnad det! 75 graders skillnad! Är inte människan lite otrolig på det viset? Att vi kan vistas i miljöer som har så stränga temperaturer. När jag bodde i Nicaragua och flyttade hem till Sverige så va det runt 40 grader i Managua och runt 15 minusgrader när jag landade på Arlanda. Det tyckte jag va en häftig upplevelse. En riktig temperaturchock!

Nåväl, ni vet att Gran Canaria finns här när ni behöver tina upp er eller ladda på med lite D-vitamin. Det är bara ett par knapptryck bort och vips så ligger du där på Playa de Amadores med ”ona cerveza grande pår favår” i näven och tycker att livet är ganska bra igen. Alla ni som lyssnar som spenderade hela förra veckan här på dom lyckliga öarna, well played, säger jag till er. Well played!

Själv va lite depp efter att Sverige förlorade junior-VM i hockey mot USA så jag muntrade upp mig själv genom att ta motorcykeln och åka och besöka en grotta som heter ”Cueva de Cuatro Puertas” som betyder typ ”grottan med fyra ingångar” och som ligger två stenkast nordväst om flygplatsen på Gran Canaria. Det va lite av ett wild card. Jag visste knappt något alls om det här stället men jag kan ju tycka att grottorna här på ön är lite häftiga så jag bestämde mig för att ta en chansning och åka dit och det ångrar jag verkligen inte men jag ska inte orda mer om det nu utan det kommer inom kort i ett eget poddavsnitt. Så håll utkik efter kommande avsnitten om du gillar utflykter, grottor och historia. Ja bäst gör du ju faktiskt i att följa Gran Canaria Podden i din podcastspelare. Då får du ju upp en liten notis när nästa avsnitt släpps och det, det är ju smidigt så det förslår…

Grottan Cueva de Cuarto Puertas på Gran Canaria

Nåväl, nog om jinglar, grottor och istider. Idag är det ju dags att snacka nyheter. Och som vanligt kommer jag att bjuda på lite soltorkade nyhetstapas med smaker av både smutt och surt.

Förra veckan tjötade vi ju om det påstådda kräk-kaoset i Maspalomas, det va 700 julstjärnor som hade blivit stulna, det va ficktjuvar i Puerto Rico som greps. Vi pratade om otrevliga djur som ibland flyter iland på Gran Canaria och vi pratade om huruvida min stackars pappa skulle klara av att få fram 700 kilo hasch om jag blev kidnappad. Ja, nyheter från högt och lågt och som vanligt rejält tilltaget med en näve salt.

Det har vart spansk jul i veckan, eller ”dia de los reyes magos” eller ”de tre vise männens dag” som det kallas. Detta betyder mer eller mindre att allt är stängt och allt handlar om de tre vise männen som besökte Jesus med gåvor. Det har vart parader och ceremonier och fullt ståhej i städerna runt om på ön. Mer om denna tradition i ett kommande poddavsnitt. Men så, trots stort fokus på de tre vise männen Caspar, Melchior och Balthazar och relativ nyhetstorka så har det faktiskt hänt saker som är värt att prata om.

I denna veckas avsnitt av Veckans Gran Canaria Nyheter ska vi prata om:

  1. El Chapuzon – det årliga badet!
  2. 2389 ormar fångade på Gran Canaria
  3. Strejk på Gran Canarias flygplats
  4. Veckans ickenyhet
  5. Lägsta arbetslösheten på 16 år
  6. Sport & Väder

Ja sitt ner i båten och håll i solhatten så kör vi!

El Chapuzon – det årliga badet

Som ni kanske minns från förra året så va det i år igen idags för ”EL CHAPUZON” – det årliga kollektiva badet på stranden Las Canteras, eller någon annan av Gran Canarias vackra stränder, den 1a januari för att fira in det nya året.

Tusentals kanarier och besökare njöt av ett fantastiskt soligt och härligt väder den 1a januari i år och Las Canteras va full av människor som firade och badade och skålade in det nya året tillsammans.

Planerar du att vara på Gran Canaria den 1a januari nästa år så tycker jag att du ska lägga in ”el chapuzon” i kalendern och åka till Las Canteras i Las Palmas för att fira in 2025 nästa år. Vem vet, kanske ses vi där!

I dessa tider blommar även mandelträden så håll utkik i bergen efter de vita vackra blommorna på träden eller ta bilen och åk upp till Tejeda vet jag. Det brukar vara otroligt vackert där nu för tiden.

Även blomman kanarieklockan blommar nu så håll utkik efter den och skicka gärna in ett foto om du skulle hitta den. Du mailar mig som vanligt på putte(snabela)grancanariapodden.se. Förra året va det faktiskt en eller två lyssnare som hittade den och skickade in sina foton. Riktigt kul! Vet du inte hur den ser ut så surfa in på Gran Canaria Poddens hemsida och titta där under detta avsnitt.

Och när vi ändå pratar om blommor och bin så ska jag säga det att den fantastiska frukten tuno är mogen nu och fram till april ungefär. Så är ni här på ön innan april så tycker jag absolut att ni ska ge er ut i bergen och plocka några från kaktusarna. Men va försiktiga, taggarna är förädiska, särskilt dom små rackarna! Vill du veta mer om den här härliga frukten så lyssna på avsnitt #20 av Gran Canaria Podden så får du allt du behöver veta om den här häftiga och nyttiga frukten.

Kanarieklocka.

2389st ormar fångade på Gran Canaria

Vi fortsätter i djur och natur-spåret. Som flera av er säkert vet så har Gran Canaria problem med den kaliforniska kungsormen. Den här lilla krabaten kom till ön någon gång på 90-talet och blev snabbt en invasiv art som käkar upp öns ödlor och smådjur. Den kommer ursprungligen från USA och Mexiko men har alltså, förmodligen efter att husdjur släppts ut eller rymt, lyckats föröka sig på Gran Canaria.

Myndigheterna gör sitt bästa för att få bort den här invasiva ormen och varje år så samlar dom in runt 2500 exemplar av den genom att sätta ut fällor och genom att lokalbefolkning rapporterar in när dom ser djuren. Men Canarias7 skrev häromdagen att ormjakten gick sämre under förra året än under tidigare år. 287 färre ormar samlades in jämfört med förra året och man tror att detta har att göra med att förra året va ovanligt varmt och att ormarna inte gärna lämnade sina svalare hålor i onödan.

För alla som är ormrädda kan jag säga att jag bara sett en orm en enda gång på Gran Canaria och då låg den överkörd på vägen. Så du ska ha bra otur om du lyckas stöta på en.

Den enda ormen jag sett på Gran Canaria.

Strejk på Gran Canarias flygplats

Många som rest till Gran Canaria sista veckan har blivit påverkade av strejken som pågått på Gran Canarias flygplats under trettondagshelgen, vilket resulterat i att mängder med människors bagage blivit försenat. Det är Iberias markpersonal som strejkat och det har dom inte bara gjort på Gran Canaria utan på alla flygplatser som betjänas av Iberia. Personalen som berörs är incheckning, bagagehantering och boarding. Enligt Canarianweekly beror strejken på att Iberia Airport Services förlorade hanteringstjänsten på åtta av Spaniens största flygplatser, bland annat då Gran Canaria. Detta innebär att alla Iberiaanställda på dessa flygplatser kommer att behöva föras över till de nya bolagen som vunnit upphandlingen av hanteringstjänsten på dessa flygplatser. Så konflikten ligger alltså just nu mellan fackföreningarna och Iberia. Strejken va planerad den 5-8e januari så vi får väl se om parterna kommer överens eller om strejken fortsätter att ställa till det på flygplatsen kommande dagar.

Har du blivit påverkad av strejken så får du jättegärna skriva in och berätta vad som hände. Du skriver in på putte(snabela)grancanariapodden.se.

Veckans ickenyhet

Ja som jag nämnde tidigare så har dom röda dagarna och det stora fokuset på de tre vise männen och Jesus lett till relativ nyhetstorka. Och ni vet ju hur det funkar. Finns det inga nyheter så skapar man nyheter. Och precis det har man gjort i Canarias7 igen. Ni kanske minns den förra? Den som handlade om en bil som NÄSTAN föll av en trailer.

Ja faktum är att Canarias7 står för de flesta ickenyheterna som tagits upp i podden än så länge och här kommer deras senaste, som tro det eller ej, också handlar om…vadå? Jo en trailer. Håll hårt i solhatten och paraplydrinken Berit för nu blir det åka av!

Rubriken lyder-ish: ”En trailer tog upp tre parkeringsplatser i Las Palmas…”

Jajjmen! Känner du hur nyfikenheten börjar koka i dig? Känner du hur suget efter att veta mer om den här trailern bara växer inom dig? Hur exalterad är du på en skala 1-10 just nu? Lugn, bara lugn, du kan sluta snegla mot valiumburken, du ska få veta allt om detta och det nu!

Den här röda långa trailern, som för övrigt finns fångad på foto i artikeln, tar alltså upp hela TRE parkeringsplatser i Las Palmas. TRE parkeringsplatser. Vän av ordning och En man som heter Ove kan ju få migrän för mindre. MEN vad mer säger artikeln om den här trailern då? Vad är det gottiga i den här artikeln?

Ja rent krasst så va det hela nyheten. Men om det känns bättre så kan jag ju berätta att den va oförsäkrad och obesiktad också. Men that´s it. Hur känns det? Känns det som att du har blivit blåst på ett par minuter av ditt liv? Så kände jag när jag läste den här nyheten i alla fall.

Men det är lite humor ändå. Att så fort det är nyhetstorka så sitter nyhetschefen där på Canarias7s kontor å ba ”aej fan Pedro, du tar la å åker ut och skriver en artikel på 500 tecken om en trailer va. Gott mos! A då säger vi så. Det blir gör-bra! Vi ses la på måndag pågar”.

I kommentarerna till artikeln så skriver någon något i stil med ”vill ni göra en nyhetsserie om detta så har jag en traktor som tar upp två parkeringsplatser utanför mig”.

Jag ser fram emot och hoppas på fler trailer-stories under året som kommer!

Trailern som blev nyheter.

Lägsta arbetslösheten på 16 år

Generellt sett är det rätt dålig ratio mellan positiva nyheter och dåliga nyheter där ute i världen så det är inte alltid så lätt att hitta den där balansen som jag gärna vill ha här i Gran Canaria Podden MEN jag tänkte att vi ska avsluta med en nyhet i dur. Canariajournalen skrev nämligen häromdagen att arbetslösheten är den lägsta på 16 år på Kanarieöarna och det om någonting är ju väldigt positivt.

Det är nämligen så att arbetslösheten har sjunkit 3 år i rad och just nu är snudd på 168 000 människor arbetslösa. Av dessa är runt 96 000 kvinnor och runt 72 000 män och en stor majoritet av dessa kommer från servicesektorn.

På Gran Canaria minskade arbetslösheten med 1,58% i december. Vilket inte är superkonstigt med tanke på att det är högsäsong nu och servicesektorn torde gå på högvarv. Men hur eller hur, en positiv trend som vi hoppas håller i sig.

Vill du ha mer nyheter från Kanarieöarna så kan du med fördel surfa in på Canariajournalen.se eller Canariajournalen.no och förkovra dig. Där finns massor av senaste nytt från Kanarieöarna på både svenska och norska beroende på om du skriver .no eller .se i slutet.

Sporten

Och så sporten då. Hur har det gått för våra favoritlag UD Las Palmas och Dreamland Gran Canaria? Ja det ska vi ta en titt på nu!

Vi börjar med basketen. Och här har det gått riktigt bra senaste veckan. I Eurocup spelade Gran Canaria en match mot Breogán och den matchen vann dom med hela 86-60 på hemmaplan. Gran Canaria ligger fortfarande tvåa i gruppen två poäng under ledaren Bourg-en Bresse.

Förra veckan låg Gran Canaria på 6e plats i spanska ligan ACB men i och med vinsten på bortplan mot Valencia basket, som slutade 79-86 till Gran Canaria, så klättrar vårt kära Gran Canaria hela två placeringar i ligan och ligger just nu på en 4:e plats. Snyggt Gran Canaria! Etta ligger Real Madrid, tvåa ligger Unicaja och tre ligger Barcelona. Så jäkla grymt att dom är uppe bland top 5 och krigar tycker jag!

Har du inte redan vart och tittat på högkvalitativ basket på Gran Canaria så tycker jag att det är dags för det. Det är en rolig sport att titta på för det är action i princip hela tiden och det är enkla regler så man kommer snabbt in i den.

Så fotbollen då. Hur har det gått för UD Las Palmas i veckan? Mja Las Palmas har spelat två matcher sen vi tjötade sist och det har tyvärr inte gått särskilt bra. Först förlorade dom på hemmaplan mot Barcelona med 1-2 och sen förlorade dom med 2-0 mot Teneriffa på bortaplan.

DOCK ska jag säga det att dom spelade bra mot Barcelona och faktum är att dom ledde med 1-0 en stund och matchen såg ut att sluta 1-1 men på övertid fick Barcelona en straff som dom satte och vann därmed med 1-2. Se sammandrag från matchen i videon nedan.

Trots en mörk fotbollsvecka ligger Las Palmas kvar på en 9e-plats i ligan. Vi håller tummarna för att dom slår Villareal nu på lördag istället!

Vädret

Så dags för lite väder. Blir det storm och tät Calima eller hur blir det framöver egentligen?

På södra Gran Canaria ser det ut att bli soligt och fint fram till lördag med runt 24 grader på dagarna och runt 18-19 på nätterna. Sen ser det ut att bli lite molnigt under helgen och måndag och på tisdag finns det en liten risk för lite regn. Och risken för regn ser ut att hänga kvar både onsdag och torsdag och torsdag kväll och natt ser det just nu ut att bli en rejäl urladdning med 37 millimeter regn och det fortsätter förmodligen att regna in på nästa fredag. Har du bokat en resa till Gran Canaria nästa vecka och är lite orolig för vädret så förstår jag dig MEN jag ska säga det att många gånger är vädergudarna på vår sida. Det är inte sällan dom utlovar regn och så blir det ingenting. Vi får se hur det utvecklar sig i dagarna helt enkelt.

MEN, vädret förändras fort här på Kanarieöarna så inget är skrivet i sten. Det kan likväl förändras. Allt

I Las Palmas på norra Gran Canaria så blir det ungefär samma väder. Aningen lägre temperatur på nätterna. Där kryper tempen ner till runt 16 grader nattetid just nu. Annars får Las Palmas också molnigt under helgen och in på nästa vecka. Sen på onsdag så får dom riktigt fint väder men sen då på torsdag så förväntas även Las Palmas att få regn. Dock ”bara” 16mm.

Tack alla lyssnare och läsare för året som gått!

Innan vi skiljs åt för denna gången så vill jag bara tacka alla ni tiotusentals människor som varje månad lyssnade och läste Gran Canaria Podden under året som gått. Och jag vill tacka alla er som mailat in foton, frågor och tips om saker att ta upp i podden osv. Det är jättekul när ni hör av er tycker jag. Skriv in och berätta vad du tycker om podden vetja. Vad är bra, vad kan bli bättre? Vad borde jag ta upp? Vad vill du höra?

Jag tycker att det är fantastiskt roligt att göra det här och det är bara tack vare er som jag har möjligheten att fortsätta hålla låda om ön där det alltid är sommar och som vi alla älskar så mycket.

Tycker du om det jag gör här i podden och känner att du kan och vill hjälpa till lite genom att blåsa lite luft i seglen på den här skutan så får du jättegärna tipsa dina vänner om podden och dela poddens inlägg på Facebook när du ser dom i ditt flöde. På så vis hittar än fler människor hit och på så vis lär sig än fler Skandinaver om Gran Canarias fantastiska mångsidighet. För det är ju så. Gran Canaria är så mycket mer än bara vackra stränder och billig öl. Icke sant?

Och med det mina vänner hoppas jag att ni känner er uppdaterade med det senaste nytt under solen på Gran Canaria. Hoppas den soltorkade nyhetstapasen smakade. Vi hörs snart igen. Och till dess. Ta hand om er och ta hand om varandra!

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!