Veckans Gran Canaria Nyheter: Man kidnappad på Gran Canaria, kräk-kaos, stulna julblommor, ficktjuvar gripna, dödliga maneter, 50 kilo hasch.

Klicka här nedan för att lyssna på detta avsnitt direkt i din webbläsare:

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i Spotify:

Hola señoras y señores och varmt välkomna till Skandinaviens varmaste podcast. Oavsett om du ligger golvad i vinterkräksjukan i Umeå eller om du drog på dig skiten på lågprisflyget ner och ligger och spyr vid nån uppvärmd pool på Gran Canaria – varmt välkommen hit och måtte du bli frisk innan nyår åtminstone.

Jag som med varsam hand och en stor portion passion styr den här gamla atlantångaren heter Patrik ”Putte” Appelquist och jag hoppas att ni har haft en riktigt god jul där hemma i stugorna. Oavsett om ni har spenderat julen på soliga Gran Canaria eller i snöiga Sverige och Norge. Det har jag haft åtminstone och nu ser jag fram emot att göra som kungen och vända blad i och med det nya året. Det ska bli härligt att kliva in i något nytt och fräscht. Börja på ny kula liksom. Och jag känner mig extra pepp nu efter vintersolståndet! Nu går vi äntligen mot ljusare tider igen. Minut för minut blir dagarna längre. Ja det uppskattar vi! Särskilt på norra delen av jordklotet hemma i Sverige och Norge. Här på Gran Canaria får man så mycket sol så jag upplever inte dom korta dagarna som ett problem här riktigt. Men det är klart att jag längtar efter dom ljusa sommarnätterna i Skandinavien – det ska jag inte sticka under stol med!

Men, idag ska vi ju tjöta lite nyheter så klart. Trots allt julfirande så har det ju faktiskt hänt lite i Gran Canaria-bubblan och som vanligt kommer jag därför att bjuda på kockens nyheter och det blir så klart en nyhetstapas med smaker av både smutt och surt.

Förra veckan bjöds det på nyhetstapas i form av turistrekord och stigande bostadspriser på Kanarieöarna, öl bryggd på löss och en kvinna som fick 26 års fängelse för rånmordet på sin granne.

I denna veckas avsnitt av Veckans Gran Canaria Nyheter bjuder vi på det här:

  1. Kräk-kaos i Maspalomas
  2. 700 julblommor stulna
  3. Ficktjuvar i Puerto Rico gripna
  4. Dödlig manet kanske på väg till Gran Canaria
  5. 50 kilo hasch flöt i land i Las Palmas
  6. Man kidnappad på Gran Canaria
  7. Sport & Väder

Så på med flytvästen Sven och Håkon så kör vi!

Kräk-kaos och vinterkräksjuka i Maspalomas

Ja på tal om vinterkräksjukan. Det är tydligen kräk-kaos på hotellen nere i Maspalomas just nu. Enligt Carnariajournalen ska en kvinna från Sverige ha berättat för aftonbladet att hon sett hotellgäster kräkas vid poolerna och i receptionen och Apollo och Ving har bekräftat för Aftonbladet att flera Skandinaviska turister har insjuknat på Gran Canaria. Canariajournalen fick först höras om utbrottet från norrmän som bodde på hotellet Dorada Beach i Arguineguin men nu har det även bekräftats att många turister på hotellen runt om i Maspalomas också har insjuknat.

Canariajournalen skriver att det tar ca 12-48 timmar från det att du smittas till att sjukdomen slår till och symptomen är oftast att man känner sig sjuk, man kan få illamående och kräkningar, buksmärtor, muskelvärk, diarré och feber. Tack gode gud så varar det bara 1-2 dagar MEN man smittar en kort period INNAN symptomen börjar och några dagar efter tillfrisknandet så skulle det vara så att ni känner er sjuka eller till och med ligger dåliga med kräkningar och diarré så håll er på rummen, drick mycket och undvik kontakt med människor. Och för att undvika att smitta andra eller själv bli sjuk – tvätta händerna ofta och noggrant och använd gärna handsprit. Det är ju så jäkla tråkigt om man ska behöva hänga på hotellrummet i 3 av 7 dagars semester.

Jag hoppas innerligt att ni klarar er från att bli smittade!

700 julblommor stulna i Las Palmas

Ja julen förknippas ju oftast med gåvor. Man ger och får. Men så har vi ju dom som inte har lärt sig skillnaden på mitt och ditt som TAR istället. Och ni som har hängt med ett tag här i Gran Canaria Podden och som lyssnar på Veckans Gran Canaria Nyheter – ni minns säkert tjuvarna i avsnitt #50 som stal en 12 meter lång julmatta i San Mateo? Ja nu är jultjuvarna i farten igen. Oklart om det är samma människor men Canarias7 skrev i dagarna att, hör och häpna, 700 julstjärnor har stulits. Alltså någon eller några har stulit 700 julblommor som kommunen har planterat runt om i framförallt Las Palmas. Flest blommor ska ha försvunnit från parkerna Las Rehoyas och Santa Catalina.

Varför stjäl man 700 julblommor kan man fråga sig? Ja förmodligen av samma anledning som jag grep folk som snott 10 kilo fläskfile och stora buntar med Läkerol – man planerar att sälja grejerna och göra sig en liten förtjänst. Nåväl, min erfarenhet säger mig att det är människor som verkligen behöver pengarna som begår den här typen av relativt oskyldiga brott så jag tänker att det är bättre att dom stjäl julblommor som dom sen säljer än att de faktiskt rånar turisterna. Ja det är väl tur att man inte jobbar som väktare och skyddsvakt längre – man har blivit lite för blödig med åren tror jag.

Ficktjuvar i Puerto Rico gripna

På tal om tjuverier. Canariajournalen skrev i veckan att två ficktjuvar greps i Puerto Rico häromdagen. Det va en man och en kvinna på 47 respektive 59 år som greps och som nu är misstänkta för att ha stulit en plånbok från en turists väska vid köpcentret i Puerto Rico här på södra Gran Canaria.

Det va en kvinna som blev av med plånboken som hon hade 500 euro i. Men tjuvarna nöjde sig inte med bara kontanterna utan nyttjade även kvinnans kontokort och tog ut ytterligare 200 euro i en uttagsautomat. Hur lyckades dom med det kan man fråga sig. Jo det va nämligen så att kvinnan hade sin pinkod uppskriven på en lapp som hon förvarade i plånboken. Lyckligtvis hade kvinnan tur i oturen för tjuvarna blev fångade på film av övervakningskameror som Guardia Civil kunde använda sig av för att avslöja tjuvarnas identitet och metoder.

Policia Nacional. Foto: Policia Nacional

Tjuvarna hade låtsas vara turister och följt efter kvinnan i köpcentret där dom vid upprepade tillfällen försökt komma åt hennes plånbok. Det va när kvinnan satte sig på en parkbänk som de till slut lyckades komma åt plånboken genom att sätta sig bredvid henne.

Ja vad lär vi oss av detta? Jo – gör inte som den här gamla kvinnan och min mormor. Förvara inte pinkoden på en lapp i plånboken! Min mormor förlorade över 10.000 kronor på det viset en gång och det är så jäkla dumt att hjälpa tjuvarna på traven på det viset. Jag förstår att det kan vara svårt att komma ihåg siffror och sånt när man blir lite äldre men måste du skriva upp koden någonstans så förvara den åtminstone inte på samma ställe som du har kontokortet. Alla har ju mobiltelefoner idag så skriv hellre upp koden lite kryptiskt någonstans i telefonen om du absolut måste. Men då är det bäst att du har ett knapplås på telefonen så att inte tjuven kommer åt koden om hen skulle stjäla din telefon också.

Ja, hur eller hur, ta det varsamt där ute nu i dessa festliga tider. Ficktjuvarna är som mest på alerten just nu. Håll i era grejer, stäng väskorna och håll lite koll runt omkring er.

Dödlig manet kanske på väg till Gran Canaria

Det är inte omöjligt att örlogsmaneten kommer och besöker oss på Gran Canaria snart igen. Den har precis hittats på Fuerteventura och Lanzarote nämligen. Detta skriver Canariajournalen. Och vad betyder det här då? Ja örlogsmaneten är ju en otrevlig liten gäst som är en av världens giftigaste maneter som har en blåaktig gasblåsa på ca 20 centimeter och tentakler som kan bli uppemot 30 meter långa. Har du inte redan lyssnat på avsnitt #33 av Gran Canaria Podden som heter ”Varning – Odjur orsakar turister extrem smärta på Gran Canarias stränder” så tycker jag att du ska göra det så får du lite bättre koll på dom här små monstren.

Canariajournalen rekommenderar att hålla lite koll på flaggorna på stränderna. Ser ni flaggor eller skyltar som det står ”medusas” på så betyder det att man har sett maneter i vattnet. Även röd flagg kan betyda att det finns maneter i vattnet. Fråga gärna badvakten eller människor i närheten om ni är osäkra på om man törs bada eller inte. Ett tecken på att det är mycket maneter i vattnet är om det ligger mycket död fisk vid vattenbrynet på stranden.

Som sagt, det har inte kommit in några rapporter från Gran Canaria än men dessa små rackare brukar kunna driva in en gång per år när vindarna ligger på mot land. Oftast sker detta på Gran Canaria någonstans mellan mitten på februari till mitten på april men klimatet är ju inte alltid så förutsägbart nu för tiden så det är bäst att hålla lite koll. Särskilt som grannöarna redan har fått dem.

Portugisisk örlogsmanet.

50 kilo hasch flöt iland i Las Palmas

På tal om otrevliga saker som flyter i land. Canariajournalen skrev förra veckan att tre buntar hasch flöt i land på strandpromenaden i Las Palmas. Invånarna som hittade buntarna kontaktade polisen som vägde upp haschet till hela 50 kilo. Det är rätt mycket röka det.

Det här påminner mig om när jag bodde i Nicaragua och va ute på Corn Island på östkusten för att snorkla. Jag och min kompis hittade två äldre gubbar som höll i en högst spartansk snorkelverksamhet på den lilla ön. Men dom hade åtminstone en båt och snorkelgrejer så ja, det fick duga. Dock va mannen påtagligt alkoholpåverkad när vi kom så vi bad honom sova ruset av sig medans vi käkade lunch och tog en powernap och så skulle vi ses lite senare när han nyktrat till.

Sagt och gjort. Vi va ute där och simmade runt bland häftiga fiskar i ett par timmar och när vi kom tillbaka till land så va jag helt genomfrusen och började nästan skaka av kylan som inte tycktes vilja lämna min kropp. De två gubbarna, som jag då förstod va bröder, tände en eld bakom huset där dom bodde och skötte sin lilla verksamhet och så bjöd dom på nån varm dryck. Rätt snart fick jag tillbaka värmen igen och det va rätt mysigt att sitta och prata där runt lägerelden. Och då från ingenstans berättade dom att dom för tio år sedan hittade en enorm bunt eller snarare bal med marijuana som hade flytet iland efter att kustbevakningen sänkt en knarkbåt som förmodligen va på väg norrut.

Den här balen hade också vägt uppemot 50 kilo men dom här nissarna dom hade inte ringt polisen utan dom hade behållit grejerna och när jag frågade hur mycket pengar dom tjänade påt när dom sålde det så tittade dom konstigt på varandra och sen tittade dom på mig som om jag vore en idiot och sen sa dom ba helt sonika: vadå sälja det, vi rökte det!

Jaaaa, nej men så dessa två nissar hade alltså rökt typ 25 kilo marijuana per person på tio år. Behöver jag säga att dom va lite långsamma i bollen? Dom här 50 kilona hade vart värda runt 5 miljoner kronor på gatan i Sverige. Så låt säga att dom hade fått hälften av det i Nicaragua. Ja 2,5 miljoner svenska är rejält med stålar i ett av Latinamerikas fattigaste länder kan jag lova.

Nej men jag vet, vi röker upp det istället. Så gör vi! Ska vi lägga till den här anekdoten till avdelningen för knasiga män kanske? Ja jag tror vi gör det!

Jag har fler knasiga anekdoter om människor som hittar stora mängder med marijuana för tydligen händer det oftare än vad man kan tro. Men jag ska inte bränna allt krut på en gång och tråka ut er totalt. Med tanke på hur ofta polisen gör såna här tillslag här på Kanarieöarna så känns det som att vi kommer att ges många tillfällen framöver för knö in dom anekdoterna.

Man kidnappad på Gran Canaria

Ja på tal om droger. Canariajournalen skrev häromdagen att en man blev kidnappad på Gran Canaria för ungefär en vecka sedan, två dagar innan julafton. Men kidnapparna krävde hör och häpna inga pengar för att släppa mannen. Istället krävde dom mannens familj på, hör och häpna igen, 700 kilo hasch. Och dom fick, hör och häpna för tredje gången, bara två dagar på sig, alltså fram till självaste julafton, att fixa fram grejerna annars hotade kidnapparna med att döda mannen och göra sig av med kroppen.

Hur fasen tänkte dom där? Kunde dom inte komma på något svårare?

Jag kan bara tänka mig vilket helvete jag skulle ställa till för min lilla pappa om jag skulle bli kidnappad och han blev tvungen att ränna runt i lilla Köping och fixa 700 kilo hasch på mindre än 48 timmar. Dör han inte av en hjärtattack av nyheten att jag är kidnappad så dör han definitivt av stressen när han får höra vad kidnapparna kräver i utbyte mot hans favorit-son, för att inte tala om stressen över den omöjliga uppgiften att försöka få ihop 700 kilo hasch från tusentals skummisar i Västmanland med omnejd.

Vad kostar ens 700 kilo hasch? Ok, vi ska Googla det, en sekund…ok så, ett gram hasch kostar alltså ca 100 kronor i Sverige. Det betyder att dom här 700 kilona som kidnapparna vill ha skulle kosta min pappa…fasen det blir mycket nollor här alltså. Jag får ta och göra ett mellanslag mellan var tredje för att se vad vi landar på…70 000 000 kronor!!!

Det är ju för bövelen en helt omöjlig utmaning! Va dom så sugna på att dräpa den här mannen att dom kom på det svåraste kravet någonsin bara för att va säkra på att familjen skulle misslyckas? Hur kommer man ens fram till en sån grej? Klubbade dom det på ett styrelsemöte eller hade dom en brainstorming session med en processledare som hade mängder av gula små post-it-lappar på väggen där alla kidnapparkompisar fick skriva upp sina bästa idéer? Vilka andra idéer hade dom? Hur kom dom fram till den här liksom?

Satt dom där å ba ”jao ja tycker vi skau kräva dem pau horn från rausa einhorningar” å nån annan ba ”e du go eller, vi ska la kräva dem på en samling förlorade strumpor från tvättmaskinen eller en nöckel till Pandoras ask”.

Sen kommer den världsfrånvända kidnapparchefen å ba ”nej nu är det jag som bestämmer här, allt det är där ju helt orimligt, enhörningar och Pandoras ask finns ju inte ens era idioter. Vi kräver dom på 700 kilo hasch. Ja så blir det. Moahaha”.

Nåväl, hur eller hur så tror man att, och här behöver ingen bli ingen förvånad, att kidnappningen handlar om en uppgörelse mellan narkotikasmugglare. Lyckligtvis, för den här kidnappade narkotikasmugglarens stackars familj, så lyckades polisen få nys om den här kidnappningen och dom lyckades dessutom spåra den kidnappade mannen och befria honom redan dagen efter. I samband med detta greps och häktades tre personer och polisen utesluter inte fler gripanden.

Och tacka gudarna för det för. Jag menar, att försöka få fram 700 kilo hasch på två dagar till julafton, med alla julklappar som ska inhandlas och all mat som ska lagas och all knäck som ska göras. A jag vet inte vad ni känner men personligen känner jag att det blir lite stressigt att knö in en haschinskaffning på 700 kilo precis i dessa dagar. Det är stressigt nog som det är. Men det är klart. Allt är ju en prioriteringsfråga. Å andra sidan va ju den kidnappade mannen från Marocko och där firar man ju inte jul så kanske att det ändå hade funkat med tanke på att man inte äter julskinka och att knäcken inte behöver vara färdig förrän vid ramadan i början på mars.

Jaha, vad lär vi oss av det här då? Jo gör inte affärer med narkotikasmugglare runt jul om du inte absolut måste. Och bli framför allt inte kidnappad av narkotikasmugglarna. Om du inte vill utsätta din familj för att behöva lägga till synvinklar och horn från rosa enhörningar till julklappslistan.

Sporten på Gran Canaria

Hur har det gått för våra fantastiska fotbollslag och basketlag på Gran Canaria då? Har basketlaget Dreamland Gran Canaria lyckats klättra ytterligare i Spaniens högsta liga och hur gick det för fotbollslaget UD Las Palmas i veckan?

Basket

Vi börjar med basketen. Gran Canaria har spelat 3 matcher sen vi tjötade sist. Två matcher i Eurocup och en i spanska högsta ligan ACB. I Eurocup har det inte alls gått bra i veckan. Gran Canaria förlorade båda matcherna faktiskt. Första matchen va mot Trento som ligger 6a i gruppen och där förlorade Gran Canaria med 76 mot 98 på hemmaplan dessutom.

Andra matchen va mot Bourg-en-Brasse på bortaplan och där förlorade vårt kära Gran Canaria med 92 mot 84. Bourg-en-Brasse har ju legat och krigat i toppen i gruppen så en förlust mot dem är ju enklare att hacka i sig men den här förlusten innebär att Gran Canaria åker ner till en andraplats i grupp B.

Däremot gick det bättre i Spanska ligan ACB. Där mötte dom MoraBanc Andorra på bortaplan och där smiskade dom Andorra med 77- 98. Gran Canaria ligger med det kvar på en 6e plats i ligan.

Fotboll

Så fotbollen då. UD Las Palmas har spelat en match sen vi tjötade sist och det va mot Bilbao och där förlorade Las Palmas med 0-1 på bortaplan. Surt sa räven! Trots det behåller Las Palmas sin 9e plats i ligan.

Vädret på Gran Canaria nästa vecka:

Hur ser det ut på väderfronten nästa vecka då? På södra Gran Canaria blir det extremt soligt fram till torsdag nästa vecka och temperaturer mellan 22 och 24 grader på dagarna och runt 16-17 grader på nätterna. På fredagen blir det växlande molnighet och på lördag och söndag spås det bli molnigt med temperaturer runt 21 grader på dagarna och 15 grader på nätterna.

Mja det va tur att man tog med sig dunjackan. Alla ni som är på väg ner till Gran Canaria kan ju med fördel ta med er en lättare jacka för det blir lite småkyligt på kvällar och nätter nu faktiskt.

På norra Gran Canaria i Las Palmas blir det ungefär samma väder förutom att det blir risk för regn på torsdag kväll och under fredagen.

På Calimafronten ser det relativt bra ut. Den kommer att ligga mellan 50-100 under helgen för att sen sjunka till 0-50 under nästa vecka. Så fritt fram för hopp och lek på stränder och i berg med andra ord. Njut av helgen och av en nyårsafton i solen och jag säger som Rikard Wolff: ”glöm inte solkräm”!

Och med det mina vänner hoppas jag att ni känner er uppdaterade med det senaste nytt under solen. Och skulle du törsta efter mer nyheter från Gran Canaria och Kanarieöarna så kan du med fördel surfa in på Canariajournalen.se eller .no och förkovra dig. Där hittar du det senaste från de lyckliga öarna på både svenska och norska.

Följer du inte redan Gran Canaria Podden i din podcastspelare så får du jättegärna göra det. Du går helt enkelt bara in på Spotify eller valfri podcastspelare och klickar på följ och sen på den lilla ikonen i form av en klocka bredvid. Då får du upp en liten notis i din telefon när nästa avsnitt släpps och det är ju smidigt så det förslår.

Tusen tack för att ni lyssnar hörrni och gott nytt år på er. Vi hörs som vanligt med Veckans Gran Canaria Nyheter även i nästa jordsnurr.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!