Vanliga frågor och svar om Gran Canaria!

Vilken ort är bäst på Gran Canaria?

Svaret på den frågan beror helt på vad som är viktigt för dig. Det enkla svaret på den frågan är: om sol och värme är viktigast för dig så bör du bo i södra delen av Gran Canaria tex Maspalomas. Om det istället är viktigare för dig att känna att du bor i en genuin stad och inte en turistby (som i princip alla städer i söder är) så bör du definitivt bo i Gran Canarias huvudstad Las Palmas i norr.

När är det bäst att åka till Kanarieöarna?

På Kanarieöarna är det svensk sommar året om men vill man med största säkerhet undvika regn så ska man undvika att åka hit mellan november och februari för då är det mellan 3-5 regndagar per månad. Allra mest regn är det i december. Mellan maj och augusti regnar det i princip ingenting. Allra varmast i både luften och havet är det i augusti och september.

Vilken är den varmaste kanarieön?

Teneriffa och Gran Canaria är de varmaste kanarieöarna. Gran Canaria har generellt mindre regn än vad Teneriffa har. Särskilt södra delen av Gran Canaria där det väldigt sällan regnar.

Vad kan man se på Gran Canaria?

Det finns massor att se på Gran Canaria förutom alla fantastiska stränder! Hela ön är som ett stort berg med en mängd mysiga byar som man kan besöka med bil, mc eller scooter. Det finns mängder av vandringsleder, en sandöken i söder, bergstoppar man kan bestiga, mysiga pittoreska byar, huvudstaden Las Palmas med ”gamla stan”, naturliga pooler, mängder av grottor, exotiska frukter och mycket mer.

Är det dyrt på Gran Canaria?

Nej det är inte dyrt på Gran Canaria. Eller ja, allt är ju relativt. Jämför man med Thailand så är det dyrt men jämför man med Sverige så är det inte dyrt. Det mesta på Gran Canaria är billigare än i Sverige. Bensinen är stundvis mycket billigare än i Sverige. Öl är mycket billigare än i Sverige och mat är något billigare.

Hur många timmar flyg till Kanarieöarna?

Direktflyg från Stockholm till Gran Canaria tar strax under 6 timmar.

Direktflyg från Stockholm till Teneriffa tar strax under 6 timmar.

Kan man dricka kranvatten i Gran Canaria?

Ja man kan dricka kranvattnet på Gran Canaria men det smakar oftast ganska mycket klor. Väldigt få av kanarierna själva dricker kranvattnet. Det är inte farligt att dricka kranvattnet men många väljer att använda ett filter för att ta bort klorsmaken.

När är det högsäsong på Gran Canaria?

På Gran Canaria är det högsäsong (flest människor) från september till april. Detta på grund av alla turister som flyr vinterrusk i sina hemländer. På sommaren är det bra väder runt om i Europa och den externa turismen avtar då på Gran Canaria och byts ut mot mer lokal turism istället.

Måste jag ha pass till Kanarieöarna?

Nej du måste inte nödvändigtvis ha pass för att flyga till Kanarieöarna eftersom Kanarieöarna är Spanskt. Har du ett nationellt id-kort så går det bra att flyga med det istället för pass. Men mellanlandar du i ett land som inte är med i EU (tex England) så går det troligtvis inte. Många hotell på Gran Canaria har inte lärt sig vad ett nationellt id-kort är för något och ibland händer det att svenska turister får problem vid incheckning pga detta.

Hur många flygplatser finns det på Gran Canaria?

Det finns bara en flygplats för turistflyg och det är ”Las Palmas (LPA)”. Trots att flygplatsen INTE ligger i Las Palmas utan hela 19 kilometer söder om Las Palmas så kallas alltså flygplatsen ”Las Palmas”.

När är det som kallast på Gran Canaria?

Dom kallaste månaderna på Gran Canaria är januari och februari. Då ligger temperaturen runt 20 grader på dagarna och runt 14 grader på nätterna.

Hur betalar man bussbiljett på Gran Canaria?

För att åka lokalbussarna (som lokalbefolkningen kallar Guagua) på Gran Canaria kan du välja mellan att betala med kort eller kontant.

Kan man åka bil till Gran Canaria?

Ja man kan åka både bil, husbil och motorcykel till Gran Canaria. Det går färjor från Huelva och Cadiz och priset beror på hur stort fordonet är. Det finns två företag som kör färjorna (Fred Olsen och Naviera Armas) och det lönar sig att köpa direkt från dessa företag och inte via mellanhänder.

Hur varmt är det på Gran Canaria i mars?

I mars är det ca 22 grader på dagarna och 16 grader på kvällarna på Gran Canaria. På norra delen av ön upplevs det som lite kallare eftersom det är betydligt mer moln där. Den nästan ständigt blå himlen i söder gör att solens strålar når fram och således värmer mer. Lyssna eller läs gärna på avsnittet som handlar om hur temperaturen är på Gran Canaria på vintern.

Kan man bada i havet på Kanarieöarna?

Ja man bada året runt i havet på Kanarieöarna. Temperaturen i havet är som kallast i januari (mellan 17-20 grader) och som varmast i september då det är mellan 22 och 25 grader i havet.

Vart är det finast på Gran Canaria?

Finast väder är det definitivt på södra delen av Gran Canaria. Puerto Rico och Puerto de Mogan toppar listan över bra väder. Men på grund av det bra vädret är det också väldigt torrt i den södra delen av ön. Om man uppskattar en grönare och frodigare natur så ska man istället bege sig till den norra delen av ön. Många vittnar om att västkusten på Gran Canaria är finast.

Var ligger Gran Canaria?

Gran Canaria ligger i Atlanten väster om Marocko och Västsahara i Nordafrika.

Kan man köra runt Gran Canaria?

Ja man kan köra runt Gran Canaria. Motorvägen går bara runt halva ön men det finns mindre vägar som man kan ta sig vidare på för att köra runt ön. Att köra runt ön är en jättebra heldagsutflykt.

Hur är vägarna på Gran Canaria?

Vägarna på Gran Canaria är riktigt bra. Många gånger bättre än vägarna i Sverige. Motorvägen mellan Las Palmas i norr och Puerto de Mogan i söder är tex upplyst hela vägen. Motorcyklister älskar vägarna på Gran Canaria eftersom det är så mycket kurvor i bergen och cyklister älskar vägarna eftersom det är så mycket backar. Man får dock ta det lite försiktigt i trafiken. Man kör lite annorlunda här och det gäller att undvika dödsfällan.

Vad är Gran Canaria känd för?

Gran Canaria är framförallt känt hos oss Svenskar som ett semesterparadis med fantastiskt väder och fina stränder. Svenskar har vallfärdat till Gran Canaria sen 60-talet och många har besökt ön mer än 10 gånger.

När är det bäst väder på Gran Canaria?

Allra varmast är det augusti och september. Mellan maj och augusti regnar det i princip ingenting. Så vill man ha högst temperatur och lägst risk för regn så är det augusti som har bäst väder på Gran Canaria.

Finns Uber på Gran Canaria?

Nej tyvärr. Varken Uber eller Lyft eller liknande tjänster finns på Gran Canaria.

Är Gran Canaria med i EU?

Ja Gran Canaria är i EU eftersom ön tillhör Kanarieöarna som är spanskt och Spanien är med i EU.

Finns det tåg på Gran Canaria?

Nej det finns inga tåg på Gran Canaria. Men faktum är att det år 2004 kom ett förslag om att bygga en tåglinje mellan Las Palmas i norr och San Bartolome de Tirajana i söder och utredningar och planer gjordes för att genomföra det i praktiken och de flesta kontrakten var klara. Dock byggdes aldrig järnvägen på grund av avsaknaden av finansiering.

Hur långt är det mellan Las Palmas och Playa del Ingles?

Det är 54,2 kilometer mellan Las Palmas och Playa del Ingles om man kör motorvägen GC1.

Var bor svenskar på Gran Canaria?

En klar majoritet av svenskarna som bor på Gran Canaria bor i den södra delen av ön. Troligtvis på grund av att vädret är bättre där. Svenskarnas favoritstad är San Agustin.

Hur många svenskar bor på Gran Canaria?

Enligt statistiken (från 2020) så räknar man med att det är nästan exakt 1000 svenskar som är folkbokförda på Gran Canaria.

Finns det mygg på Gran Canaria?

Ja det finns mygg på Gran Canaria. Nära kusten och i städerna är det inte särskilt mycket mygg men tar man sig upp i bergen lite så blir det mer. Myggen på Gran Canaria är dock sällan aktiva på dagarna utan kommer fram först när mörkret och vinden lagt sig.

När regnar det mest på Gran Canaria?

Det regnar väldigt lite på Gran Canaria. Särskilt på södra delen av ön. Mellan november och februari regnar det ca 3-5 dagar per månad. Allra mest regnar det i december som brukar kunna ha runt 5 regndagar.

Hur solsäkert är Gran Canaria?

Gran Canaria är väldigt solsäkert. Särskilt södra delen av ön med Maspalomas, Arguineguin, Puerto Rico och Puerto de Mogan. Man brukar prata om 320 soldagar per år.