Storm och 250mm regn på Gran Canaria!

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din telefon, surfplatta eller dator:

Klicka här nedan föra tt lyssna på detta poddavsnitt i Spotify:

Hola senores y senoras och välkomna till Gran Canariapodden med mig Patrik ”Putte” Appelquist. Hoppas ni har det bra därute, oavsett om ni bor heltid eller halvtid eller kanske bara semestrar på ön.

Jag är, efter 5 fantastiska månader i Sverige, tillbaka på mitt älskade Gran Canaria för att njuta av ännu en vinter i soldränkta stränder och berg!

Jag åkte ju hem i maj och spenderade hela våren och sommaren i Sverige och det va fantastiskt härligt att komma tillbaka till den friska luften som våren för med sig. Det va fint att komma hem och träffa vänner, familj och kollegor igen. Sitta lite på kontoret och jobba igen och så.

Jag jobbade ett par veckor innan jag tog en relativt lång semester och drog runt i vårt avlånga land på motorcykel eller i min älskade van som jag bor permanent i när jag är på hemmaplan. Men det blev mest motorcykel denna sommaren när jag tänker efter. Min van drar ju mellan 1,3 och 1,5 liter milen och med bensinpriset som vart uppe och snuddat vid 22 kronor per liter så har man ju inte råd att köra lika mycket som man gjorde förut. Har du inte sett vanen som jag bor i när jag är i Sverige så får du ta och kolla in den på @PuttePaLuffen på Instagram. Jag hoppas att även ni har haft en kanonsommar!

”Storm och enorma mängder regn över Gran Canaria”

Det här avsnittet spelas in den andra oktober 2022 och jag kom tillbaka till Gran Canaria för ungefär en vecka sedan. Till min stora förvåning möttes jag av enooorma mängder regn. Och om ni har lyssnat på avsnitt #2 som handlar om hur vädret är på Gran Canaria så vet ni att det i princip aldrig regnar här. Men bara någon dag efter att jag landat så drog stormen Hermine in över ön och dumpade så mycke H2O som den bara kunde över oss. I flera dagar! Någon sa att det regnade 250 millimeter under dessa 3 dagar och jag är inte förvånad. Ni som har vart på Gran Canaria har säkert sett ett antal enorma tomma kanaler som leder ner mot havet. Jag har många gånger förlöjligat dem och sagt saker som ”ja här tog man kanske till lite väl mycket i bredd” osv. Men när 250 millimeter faller på så kort tid, som det tydligen kan göra vart femte år ungefär, så är det tacksamt om det har en motorväg ner till Poseidons hem.

regn på gran canaria
Regn på Gran Canaria – mycket ovanligt på södra delen av ön!

I väntan på att få tillträde till mitt nya boende så bodde jag första veckan i en liten by i bergen norr om Maspalomas som heter Monte Leon. Monte Leon är utifrån sett ett ganska tråkigt ställe. Man ser inte så mycket av husen egentligen. Men kåkarna som ligger här är enoooorma och är ofta stora gårdar som ligger utspridda på bergstopparna. Faktum är att flera säsonger av Paradise Hotell har spelats in på ett mansion som ligger i Monte Leon. Från vissa vinklar kan man faktiskt se det enorma huset och ibland när dom har fest där uppe kan man höra musiken dunka dovt mellan bergsväggarna.

Hur eller hur. Den här gården som jag bodde på, eller Fincan, som man kallar det på spanska, är byggd någon gång på 60-70-talet men har inte vart bebodd på många år. Därför har den liksom inte heller fått den kärlek som den kanske hade behövt. Det i kombination med att man inte direkt bygger husen för att palla mängder av regn gjorde att taket läckte in. På typ 20 olika ställen. Och när det regnade det som mest fick vi skära av toppen på gamla 8 liters dunkar och ställa under för att samla upp det värsta. Dunkarna fylldes upp på typ en kvart så det blev inte särskilt mycket sömn den natten kan jag säga. Och på tal om sömn. Sängen höll också på att fördärvas under regnet som läckte in. Vi fick strategiskt pussla in sängen mellan regndropparna som small ner på golvet och till slut hittade vi ett läge där sängen klarade sig från väta ovanifrån.

Men som om det inte va nog med att det forsade vatten från taket så gick strömmen också. Den kom och gick men så fort det regnade lite mer så gick den igen. Många gånger lagar man mat med gas här på Gran Canaria men i just det här huset fanns det en elektrisk spis. Som såklart inte fungerade utan ström. Vi fick bli kreativa och det slutade med att vi la ett ugnsgaller på två små skålar och ställde ett gäng värmeljus under. På så vis kunde vi koka lite vatten och värma på lite mat i all fall. Det va många som skrev på Instagram och sa att det aldrig skulle fungera eller frågade om det verkligen fungerade och faktum är att det funkade riktigt bra. Efter en 20 minuter kokade vattnet och efter ungefär lika lång tid va äggen stekta. Så nog går det alltid. Det kan med andra ord vara värt att ha en liten hög med värmeljus hemma som backup när strömmen går.

Lagar mat under stearinljus på Gran Canaria

I och med att strömmen gick så försvann så klart internet också. Jag har nog aldrig spelat så mycket kort och druckit så mycket té i hela mitt liv. Men det va lite mysigt också. Att vara helt offline ett par dagar. Sist jag va utan internet så länge va nog när jag gjorde en tiodagars Vipassana. Dvs ett tiodagars meditationsretreat i tysnad.

Hur eller hur -stormen drog in över helgen men blev kvar över måndagen och myndigheterna avrådde faktiskt människor från att gå ut, ställde in alla offentliga evenemang och lät skolbarn stanna hemma. Vägarna va fulla av grus och lera som hade runnit ner från bergen och jag kände att det av onödigt att utmana ödet genom att ge sig ut på vägarna när dom va i det skicket. Mina däck på motorcykeln sjunger dessutom på sista refrängen så jag tog det säkra före det osäkra och flexade bort måndagen och tog igen det på torsdagen då jag normalt sett är ledig istället. Tur att man har en förstående och flexibel arbetsgivare. Det är jag tacksam för!

Nytt boende på Gran Canaria

Ni som följer mig på Instagram kommer säkert ihåg att jag förra vintern bodde en bungalow i ett område i Maspalomas som heter Meloneras och som ligger ganska nära där kamelerna finns. Dvs östra delen av Masplaomas. Det va ett supernice boende. Jag va verkligen helt eld och lågor när jag flyttade in där och både jag och min kompis trivdes kanon där MEN ska jag vara helt ärlig så finns det ingen anledning att jag ska bo så nära ”turismen” nere i Maspalomas. Jag nyttjar liksom aldrig festområdet playa del ingles och jag badar aldrig på stranden i Maspalomas utan åker mycket hellre till Puerto Rico, Amadores eller Puerto de Mogan. Och i och med att jag för det mesta är ute och utforskar ön på motorcykel så tänkte jag att jag likväl kan bo i bergen istället. Och så blev det. Igår flyttade jag in i en jättemysig lägenhet någon kilometer norr upp mot bergen ovanför Maspalomas. Det är aningen billigare att bo här uppe och i och med att jag inte delar boende denna vintern och i och med att inflationen är så hög som den är så är det tacksamt att bo lite billigare.

Min lägenhet är en liten del av ett enormt hus som ägs av en tysk. I andra änden av huset bor ett tyskt par och det om är lite coolt är att både ägaren av huset och killen i det tyska paret kör motorcykel. Så jag hoppas att vi kommer att köra lite ihop i vinter. Det är ju roligare när man är ett par stycken som kör ihop.

Lägenheten är modern och har bra standard. Den har både ugn, micro, ac, varmvatten och ett filter som gör att man kan dricka kranvattnet utan att det smakar simbassäng. På tal om simbassäng. Några meter utanför mitt krypin, på baksidan av huset, ligger en pool som  är runt 10 meter lång och vid sidan av poolen i närheten av min lya står ett bord och några stolar som jag kan nyttja när jag jobbar eller äter mat. Aej jag är riktigt nöjd so far. Jag tror det här kommer bli en kanonvinter!

Den här vintern ser jag fram emot att utforska mer av ön på motorcykel. Hojen ska in på service i morgon bitti. Då ska vi byta däck, olja, filter och lite annat smått och gott så att den är tiptop inför en ny säsong. Denna vinter vill jag köra mycket mera på västkusten av ön. Det är så vansinnigt vackert där. Bergsvägar som går precis bredvid vattnet och enorma bergstoppar som reser sig hundratals meter upp. Motorcykelkörningen är heeeeelt magiskt där.

Jag vill återigen slå ett slag för att ni hyr en bil eller en moped och lämnar badorterna för en stund och upptäcker Gran Canaria från insidan. Ön är så mycket mer än playa del ingles, golf och stränder. Jag lovar!

—–

Och med det mina kanariefåglar så vill jag bara önska er välkomna tillbaka till Gran Canaria-podden och så hoppas jag att vi hörs framöver i kommande avsnitt av Gran Canaria-Podden. GranCanariaPodden finns även på Facebook så gå gärna in och följ oss där. Jag kan även rekommendera grupperna:

Gran Canaria Gruppen

Gran Canaria Köp och Sälj

Företagare på Gran Canaria

Gör även som så att du går in och följer podden i din podcastspelare eller på Spotify så att du får notiser om när nya avsnitt släpps!

Jag som spelar in den här podden heter Patrik ”Putte” Appelquist och vill du se mer av mitt liv på gran canaria så kan du följa mig på instagram. Där heter jag @puttepaluffen.

Har du några frågor om Gran Canaria eller podden eller är intresserad av att sponsra podden så kan du höra av dig till putte(snabela)grancanariapodden.se

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego!