Veckans Gran Canaria Nyheter: Kameleonter, UFO, skolelever som svimmar och knarkhundar.

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Klicka här nedan för att lyssna på detta avsnitt på Spotify:

Hola señoras y señores och välkomna ska ni vara till veckans Gran Canaria Nyheter med mig Patrik ”Putte” Appelquist.

Som ni säkert redan har listat ut så är detta lite av ett nytt grepp i Gran Canaria Podden – att en gång i veckan göra ett sammandrag av den gångna veckans nyheter och händelser på den här Kanarieön som vi alla älskar så mycket. För det händer ju galet mycket på den här tillsynes lilla ön som knappt mäter 6 mil i diameter. Allt annat vore väl konstigt med tanke på att ön har ca 4 miljoner besökare varje år!

”Jaha” sitter du i din solstol och tänker nu. ”Nu blir det massa torrt rabblande av tråkigheter i 30 minuter. För det är ju det nyheter är”. Jag håller med om att nyheter idag har ett extremt överfokus på tragedi och att det kan va djävulskt svårtuggat, ja nästan deprimerande. Och det är väl också därför som många har slutat titta eller lyssna på nyheterna. Man mår inte bra av att bli matad av tragedi från all världens hörn helt enkelt. Jag har stor respekt för det och kan relatera lite själv faktiskt. Jag vet inte heller hur sunt det är att starta sin dag med nyhetsmorgon som rapporterar om nya bombningar och skjutningar till höger och vänster. Och av den anledningen har jag för avsikt att fokusera mer på kuligheter än på tråkigheter och varva nyheterna med lite historia och bakgrund.

Ni som följt Gran Canaria Podden ett tag vet ju att jag brukar tjata om att ni ska lämna hotellen, stranden och ölen för en stund och ge er ut i bergen och upptäcka alla små fina byar och vackra bergstoppar. Att Gran Canaria är så mycket mer än bara finkornig sand och alkoholhaltigt vatten. Och det är lite därför jag ville kicka igång ”Veckans Gran Canaria Nyheter” – för att vi ska bli än bättre bekanta med det här lilla paradiset dit svenskar vallfärdar varje vinter.

Så, om det känns okey för dig så tycker jag att vi kör igång världshistoriens första avsnitt av Veckans Gran Canaria Nyheter.

I veckans avsnitt av ”Veckans Gran Canaria Nyheter”:

  • Därför svimmar elever i skolorna på Gran Canaria.
  • Va det UFO som folk fångade på film i Gando?
  • El Chapuzón – det årliga doppet i Playa de las Canteras.
  • Polisens knarkhund Benji tar över knarklangarens bil.
  • Man dömd för sexuellt övergrepp i Las Palmas.
  • Den anonyma stranden Playa de Tasarte ska bli mer tillgänglig.
  • Invasiva kameleonter fångade i Arucas.

Värmen från helvetet

Vi börjar med den mest uppenbara nyheten från Gran Canaria den här veckan. Något som inte har undgått någon. Åtminstone inte om man har befunnit sig på Gran Canaria. Det är nämligen så att det har vart djävulskt varmt på ön. Ovanligt varmt för årstiden alltså. Det har vart runt 30 grader på nätterna och runt 37 grader på dagarna och man uppskattar att det har vart ca 12 grader varmare än vad det brukar vara vid den här tiden! Det har vart så varmt att studenter har svimmat i skolorna och under onsdagen och fredagen så hölls skolorna faktiskt stängda på grund av just denna extraordinära värme. Torsdagen va ändå röd dag. Hälsoministeriet utfärdade även en varning för Caliman. Jag tror att de flesta som följer Gran Canaria Podden vet vad Calima är nu men vet du inte det så lyssna på avsnitt #2.

Man rekommenderar att hålla sig inne, stänga dörrar och fönster och ge fasen att vara ute och träna och dona i onödan. Dammet eller diset har nämligen en tendens att torka ut luftvägar och kan vara rent utav livsfarligt för människor med astma och KOL osv. Vanliga lättare symptom är huvudvärk och näsblod. Men har du problem med astma och KOL så kan jag inte nog understryka att du bör vara försiktig. Vänner som jobbar inom turistnäringen vittnar om massvis med äldre turister som får åka in på sjukan under Calima. Ofta äldre människor med just andningsproblem.

Men – vi ser ljuset i tunneln. Enligt väderrapporten kommer temperaturen att sjunka sakta men säkert under nästa vecka för att under nästa helg ligga runt normala 20 – 24 grader. Det kan till och med bli så att det blir lite regn fredag, lördag och söndag. Jag klagar inte kan jag säga!

UFON i Gando på Gran Canaria?

Canarias7 skrev i lördags att folk som bor i Gando, som är halvön som sträcker sig ut österut från flygplatsen här på Gran Canaria, påstor sig ha sett UFON tidigt i fredags morse medans det va mörkt. Man ska tydligen ha sett ljus och konstiga objekt i himlen och fenomenet höll på i runt en timme. Det va flera som fick det på film så är du nyfiken så kan du ju surfa in på canarias7 och kolla på filmen för att avgöra själv.

I kommentarerna till nyheten flödar det av teorier. En person skrev:

”Nää, det är kineserna, dom älskar Kanarieöarna, dom vill kopiera våra stränder”.


En annan kommenterar är lite mer öppen för det alternativa:

”Jultomten kommer för att ta av sig alla halloweenkostymer och sätta upp juldekorationer”

En tredje är lite mer konservativ och menar att det handlar om ”militära drönare”.

Vad tror du? UFO, kineser eller jultomten?

Lite kuriosa på tal om Gando är att här finns, förutom flygplatsen, även en militär zon och här byggdes i mitten på 1800-talet ett lasarett för att ta hand om de som drabbats av tuberkulosepidemin som härjade på den tiden. Spaniens diktator Franco använda senare sjukhuset som ett koncentrationsläger för republikanska fångar mellan 1937 och 1940.

El Chapuzón – nattdoppet i Playa de Las Canteras

I helgen genomfördes det årliga natt-doppet ”El Chapuzón” i playa de Las Canteras. ”El Chapuzón” betyder ”doppet” och det här är en grej som har sitt ursprung från 1800-talet då pilgrimer drog förbi stranden på sin väg till Virgen de la Luz och som passade på att vila och svalka av sig i Playa de Las Canteras innan de fortsatte sin pilgrimsfärd. Detta är en tradition som under diktaturen gick förlorad men som återupptogs igen på 70-talet. Det här är ett event som brukar locka uppemot ett tusen glada badare och får du möjlighet nästa år i oktober så tycker jag du ska delta. Det händer även en hel del runt om själva badandet.

Polisen anställer 32 långa nya poliser

San bartolome de tirajana, som är kommunen som Maspalomas, San Agustin och Playa del Ingles tillhör, utökar nu sin polisstyrka med 32 personer. Men man är mån om att anställa resliga poliser och har därför satt ett gäng lustiga krav som man må leva upp till om man skulle var intresserad av att försöka kvala in och slåss om de lediga jobben. Män måste vara minst 165 centimeter långa och kvinnor måste vara minst 152 centimeter långa. Man får dessutom inte ha ett BMI som är högre än 28. Man brukar säga att ett BMI mellan 25-30 räknas som fetma men i många delar av världen har man enats om att BMI är ett värdelöst sätt att mäta fetma eftersom det bara tar hänsyn till längd och vikt. Den klassiska killen som kompenserar med muskler för sin korta längd får på så vis att han kommer att få ett väldigt högt BMI eftersom han är så tung och kort. Nåväl det är vad det är. Vad vi vet är i alla fall att vi högst troligtvis inte kommer att se några korta tyngdlyftare i uniform närmsta framtiden.

Det hela påminner mig om en tjej som jag träffade när jag bodde i Nicaragua. Vi satt och åt middag hon skrattade högt åt att vi är så jämställda i Sverige och att tjejer kan vara poliser där. Hon frågade mig: ”Om du håller på att bli rånad av någon. Skulle du helst vilja att en kvinnlig polis kom och räddade dig eller en manlig polis”? Jag sa att det inte spelar någon roll eftersom jag tror att båda hade löst det tillsynes enkla problemet lika bra. Hon i sin tur menade på att hon aldrig skulle vilja bli räddad av en kvinnlig polis för att en kvinnlig polis inte skulle klara av det eftersom dom har så små biceps….

Behöver jag säga att vi aldrig sågs igen…

Fler bussar på grund av ökat resande på Gran Canaria

Fler bussar är på gång. Sen det blev gratis att åka buss om man är Gran Canarisk medborgare så har antalet resor ökat med över 40%. Och av den anledningen har man avsatt 4,5 miljoner euro till de båda operatörerna som sköter bussarna på Gran Canaria ”Guaguas Municipales” och ”Global” (som för övrigt firade 50 år i veckan). En annan god nyhet är att regeringsrådet godkände en leverans av intelligenta transportsystem. Vilket ämnar förbättra informationen som visas vid busshållplatserna. Det blir spännande att se. Skulle ni plötsligt se någon digitalisering eller spår av intelligenta transportsystem där ute när ni åker buss så får ni gärna fota och skriva in till putte(snabela)grancanariapodden.se.

Man dömd för sexuellt övergrepp

I veckan dömdes en man för sexuellt övergrepp då han tidigare ska ha utnyttjat en pojke på 13 år i ett omklädningsrum i Las Palmas. Enligt åklagaren och det åtal som nu accepterats av den nu dömde så gick mannen in i omklädningsrummet för att ”tillfredsställa sin sexuella lust” och närmade sig 13-åringen och började ta på pojkens könsorgan.

Pojken avvisade mannen och mannen satte sig istället på bänken och började onanera framför pojken. Mannen närmade sig senare pojken igen och tog på pojkens skinkor.

Åklagaren begärde att mannen skulle dömas till sju års fängelse men mannen blev istället dömd till ett år och åtta månaders fängelse för sexuellt övergrepp och ytterligare nästan 6 månader för exhibitionism. Utöver det blev mannen dömd till åtta års övervakad frihet och diskvalificeras från all typ av arbete som innebär kontakt med minderåriga och han mister sin rätt till passiv rösträtt – dvs han får inte bli vald till en offentlig befattning eller ett politiskt ämbete. Han får inte heller närma sig eller kommunicera med offret på sex år.

Polisen använder narkotikasmugglares bil mot narkotika

I Ingenio, som ligger sydväst om flygplatsen på Gran Canaria har man börjat använda en beslagtagen bil från en narkotikasmugglare som polisbil för att kunna köra runt stadens polishund Benji i. Benji som är en 5 år gammal Belgisk Malinois, fick tidigare åka runt i en civil polisbil men den bilen va inte anpassad för hundar på så vis att bilen ofta blev för varm. Detta gjorde att de sällan kunde dra iväg på uppdrag mitt på dagen då solen bränner som allra mest. Men med den moderna Toyota Land Cruisern som är värd över 60.000 euro så blir värmeproblemet ett minne blott. Nu kan Benji jaga narkotikabusar hela dagarna. Så, skulle ni se en belgisk malanois hoppa ut ur en svart Land Cruiser framöver så vet ni att det är Benji som är ute och sniffar kokain. Go Benji!

Playa de Tasarte ska bli mer tillgänglig

På Gran Canarias östkust i höjd med Mogan finns det en strand som heter Playa de Tasarte. Det är inte jättemånga människor jag träffat som har vart där och det beror förmodligen på att det för det första är lite av ett gissel att ta sig dit. Gillar man att köra bil eller motorcykel så är vägen dit riktigt trevlig måste jag dock säga. Förutom sista kilometern som är på guppig grusväg. För det andra så händer det inte så mycket just här. Det hela påminner om en slumrande surfstad. Dom gånger jag vart där så har jag åkt dit för att äta lunch vid vad jag tror är den enda restaurangen som finns precis nere vid vattnet. Dom serverar alltid färsk fisk, tar bara kontanter och mottagningen på telefonen i området är helkass.

Nu är det alltså så att kommunen i La Aldea att Playa de Tasarte vill fixa till den här stranden och göra den lite mer tillgänglig. Hur det ska göras är ännu lite luddigt. Men man pratar om att detta ska göras genom att skapa lite rekreationsområden, förbättra nuvarande bekvämligheter och förbättra tillgängligheten för fotgängare. Dessutom ska man städa upp lite genom att gräva ner el- och telefonledningar, sätta upp soptunnor och turistskyltar samt skapa lite grönområden med områdestypiska växter.

Har du inte redan besökt Playa de Tasarte så tycker jag att du ska ta dig dit en dag och käka fisklunch. Det är lätt värt det. Men glöm för bövelen inte solkrämen och solglasögonen för solen ligger på rejält på östkusten vid lunchtid.

Det blir spännande att se vad som händer med Playa de Tasarte framöver!

Jemenkameleonter fångade i Arucas

I Arucas fångade man i veckan 4 exemplar av den exotiska och invasiva Jemenkameleonten som härjar på Gran Canaria. Ödlan hotar att sätta den ekologiska balansen och biologiska mångfalden ur spel i staden Arucas strax väster om Las Palmas där den härjar. Under de senaste sex åren har man lyckats fånga 137 exemplar av den här lilla busen som kan bli uppemot 60 centimeter långa. Jemenkameleonten finns med på listan över invasiva arter på Kanarieöarna eftersom den redan har koloniserat delar av Florida och även Hawaii där det är liknande klimat. Allt tyder på att arten förökar sig och en hona kan lägga över 80 ägg per år och lever i över 5 år.

Jemen kameleont Gran Canaria
En Jemenkameleont

Skulle det va så att du springer på en Jemenkameleont när du är ute och spatserar i Arucas-området så kan du med fördel ringa 0034-646-601-457 eller maila redexos.medioambiente@gobiernodecanarias.org så får du instruktioner om vad du ska göra.

Gáldars borgmästare gifter sig

Vi gratulerar borgmästaren av Gáldar, Teodoro Sosa, som i veckan gifte sig med Alejandro Dominguez som tidigare vart chef för Hotel Santa Catalina. 200 gäster deltog i bröllopet mellan dessa män och vid rådhuset väntade hundratals invånare för att gratulera deras borgmästare.

Fun fact om Hotel Santa Catalina

Hotel Santa Catalina är ett lyxhotell med 5 stjärnor som byggdes mellan 1888 och 1890 och som ligger ca 2km från Las Canteras i Las Palmas. Hotellet sägs vara det äldsta hotellet på hela Kanarieöarna som fortfarande är i drift och här har kändisar som Winston Churchill, Agatha Christie, Kung Charles den 3e av Storbritannien, den spanska kungafamiljen samt Kinas president bott genom åren.

Och med det mina vänner hoppas jag att ni känner er uppdaterade med senaste nytt under solen. Det va allt från Veckans Gran Canaria Nyheter. Hittar du nyheter som du tycker att jag borde ta upp i Gran Canaria Podden så hör av dig till mig på putte(snabela)grancanariapodden.se.

Tack för att du lyssnar och tack för att du delar podden med dina vänner och bekanta som också älskar Gran Canaria!

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!