**VARNING** Värdelösa FICKTJUVAR vid populär strand på Gran Canaria

Lyssna gärna på detta avsnitt av podden på Spotify nedan:

Lyssna gärna direkt på detta poddavsnitt i din telefon, surfplatta eller dator nedan:

Hola señoras y señores och varmt varmt välkomna till Gran Canaria Podden. Oavsett om du dricker Gaspacho direkt ur förpackningen vid de naturliga poolerna vid ”Los Carcones de Bañaderos” eller om du precis skottat fram elbilen för att köra till jobbet i Flen – varmt välkommen hit! Och jag som navigerar den här skutan mellan allt som rör Gran Canarias Apelsiner till Gran Canarias Zoner heter Patrik ”Putte” Appelquist.

Och på tal om zoner. I alla länder och i alla städer så finns det ju zoner som är bättre och sämre. Områden som är stökigare än andra. Områden med sämre socioekonomiska förhållanden och med högre kriminalitet. Och jag kommer, inom kort att släppa ett avsnitt som handlar om just kriminalitet på Gran Canaria och skandinaviska turisters berättelser om när de blev utsatta för brott. Och därför uppmanar jag att alla ni som blivit utsatt för något brott här på Gran Canaria skickar in era berättelser till mig på putte(snabela)grancanariapodden.se alternativt att ni skickar era berättelser i form av ett ljudmeddelande till mig på Gran Canaria Podden på Facebook. Så läser jag upp, alternativt spelar upp berättelsen i det avsnittet. Tanken är att vi tillsammans gör det avsnittet.

Och detta mina vänner, för oss osökt in på dagens tema nämligen en varning för ficktjuvar vid stranden.

Häng kvar!

Polis på Playa de Amadores Gran Canaria

Ficktjuvar på Gran Canaria

Jag ska börja med att säga det att jag i det stora hela känner mig väldigt trygg vart jag än rör mig på Gran Canaria. Jag har aldrig känt mig otrygg eller varit orolig att någon ska råna mig på öppen gata eller försöka stjäla saker ur min ryggsäck när jag är ute och går eller när jag ligger på stranden. Självklart går jag inte många meter ifrån mina grejer när jag ligger på stranden och är jag själv så försöker jag alltid att hitta en svensk pensionär som kan hålla lite koll på min väska medans jag svalkar av mig i vattnet. Det har funkat bra hittills.

Men, nu är det faktiskt som så att jag från flera håll de senaste veckorna har hört svenska och norska turister vittna om tjuvar vid en av de absolut populäraste stränderna på Gran Canaria. Det har kommit till mig via vänners bekanta som råkat illa ut och jag har sett flera inlägg om det i Facebookgrupperna som handlar om Gran Canaria och därför känns det som att det är på sin plats att utfärda en varning till er som är på Gran Canaria just nu eller som planerar att åka till Gran Canaria inom närmsta framtiden.

Min gamla väktar- och skyddsvaktshjärna säger mig att det vi har att göra med här är en liten liga av ficktjuvar som plötsligt bestämt sig för att börja operera vid denna fantastiska strand. Strändernas strand. Kanske Gran Canarias starkast lysande pärla. Jag pratar så klart om Playa de Amadores.

Ni som ofta hänger här eller åker till Playa de Amadores vet säkerligen att polisen tämligen ofta ronderar här. Både med bilar och på motorcykel. Och tämligen ofta är det en och samma polis som patrullerar på Amadores. Ni har säkert sett honom. Han är definitivt min favoritpolis genom alla tider. Tuff som en bandyboll. Som hämtad direkt från svenska filmen ”Kopps” av Josef Fares, glider han fram över stranden på sin blå polismotorcykel iklädd en väl åtsittande poliskeps och pilotbrillor, redo att rädda oskyldiga kvinnor och barn från all världens ondska. Jag vet inte varför men något säger mig att han hellre räddar just blonda vackra kvinnor än korpulenta tyska farbröder. Meeen det är bara mina fördomar. Vad vet jag. Jag tror hur som helst att han är en jäkla kanonkille.

Men hur bra kille han än är så dansar råttorna på bordet när grisen är borta och tydligen så finns det ficktjuvar som inte låter sig skrämmas av polismannens stenhårda uppseende. Och det är ju supertråkigt att det sker. Som sagt. Det är inte ofta som jag får såna här berättelser till mig men nu va det lite för många för att inte ta upp det i podden. Kanske stämmer min teori om att det är en liten liga som av någon anledning kommit fram till att det är fördelaktigt att bedriva tjuveri just vid Amadores och på promenaden mellan Amadores och Puerto Rico. Men det ska också sägas det att skickligheten hos dessa tjuvar kan ifrågasättas. Flera av berättelserna från svenska turister vittnar om att tjuvarna inte lyckades särskilt bra. Kanske är det duvungar och avhoppare från Brott- och Brythögskolan som är ute och testar sina slappa vingar på någon sorts praktik eller ”LIA” som det heter nuförtiden dvs Lärande I Arbete. Det hade väl kanske inte förvånat någon om så var fallet.

Jag tänkte att jag ska citera några inlägg från Gran Canaria-grupperna som rör just detta debacle. Jag har översatt båda inläggen från norska till svenska. Jaa ni får säga vad ni vill Norge men det är fortfarande många svenskar som har svårt att förstå norska så nu blir det så:

Inlägg #1 – en äldre man skriver:

”Igår blev jag utsatt för ett rånförsök på promenaden från Amadores till Puerto Rico. Paret, unga ca 20 år, välklädda i helt vita t-shirts och shorts. Stora solglasögon. De kom bakom mig och började öppna påsen min men eftersom detta har skett mig förut så är jag uppmärksam på möjligheten och håller därför koll på tex skuggan i marken om det är någon som kommer väldigt nära. Så pass på. Alla är inte här bara för att fira semester.”

Inlägg #2 – en äldre kvinna skriver:

”Jag blev också utsatt för ett rånförsök. Jag hade väskan runt halsen och så kände jag plötsligt hur det stramade till lite. Jag snodde mig om och såg en ganska mörk kvinna på huk efter mig med handen i min väska. Wow. Jag använde stavar så hon fick sig en smäll, chockad och rädd som jag blev. Det blev ingen fångst för henne. Ja de va förresten två stycken. Mannen va ljus. Jag blev väldigt ängslig efter det. Kände ofta någon bakom mig. Usha mig”.

Ja det är jäkla tråkiga historier detta och jag känner verkligen med människorna som blivit utsatta och hoppas att de kommer över det och att de inte blir utsatta igen.

Hur ser en ficktjuv ut och vad ska vi hålla utkik efter?

Ja hur fasen ser en tjuv ut? Efter ett par år som väktare och skyddsvakt så kan jag ju säga att en tjuv kan se ut precis hur som helst. Vi grep allt ifrån söta små damer som hette Birgitta som va i min mormors ålder, vi grep ungar som hette Erik som knappt kunde gå, vi grep unga arga utländska män med tatueringar som vittnade om att de hatar polisen och vi grep äldre sura kepsfarbröder som tyckte att de hade all rätt i världen att stoppa på sig lite godis inne på butiken.

Så. Med det sagt. Det handlar inte så mycket om kön, ålder, etnicitet eller något annat egentligen. Alla stjäl. Ofta av olika anledningar. Av den anledningen skulle man kunna påstå att det inte finns någon anledning att börja misstänka någon mer än någon annan. MEN, nu råkar det vara så att vi ju har lite signalement.

Enligt vittnesuppgifterna så är det framförallt ett eller flera ungt par som vi pratar om här. I 20-årsåldern. Välklädda och med solglasögon. I det ena fallet är kvinnan ljus och mannen mörk och ett annat fall är kvinnan mörk och mannen ljus. Tydligen är deras taktik att smyga sig upp bakifrån på människor som är ute och promenerar och öppna deras ryggsäckar och väskor utan att offret märker det. Förmodligen för att få tag på mobiltelefoner, plånböcker och liknande som man kanske har ligger i ett litet ytterfack. I ett fall va offret föredömligt snabb på att ta upp sin mobiltelefon och fotografera människorna som försökte ta saker ur väskan men eftersom jag inte kan gå i god för bilderna så kommer jag inte att dela dem på hemsidan. Den som är nyfiken får helt enkelt leta bland Facebookgrupperna.

Och med det mina vänner hoppas jag att varningen har gått fram!

Vi får bara hoppas att polisen gör sitt jobb och klämmer åt dessa skurkar så snart som möjligt. Till dess, håll för bövelen koll på era väskor, ryggsäckar och påsar. Se dig om en extra gång då och då. Va lite mer uppmärksam och försiktig än vad du kanske brukar vara. Jag håller med, Gran Canaria känns allt som oftast som en trygg plats och kanske är det så att man blivit lite för slapp och liksom invaggad i tryggheten och därför blivit ett lätt offer för dessa skurkerier. Håll ögon och öron öppna och hjälp varandra att hålla koll så gör vi det så svårt vi bara kan för ficktjuvarna och förhoppningsvis är de snart ett minne blott.

Ok amigos, que tengan un buen dia!

Hasta luego.

Ciao!


Följ gärna Gran Canaria Podden i din podcastspelare och på Facebook.