Vad är de ”naturliga poolerna” på Gran Canaria?

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Hola señoras y señores och varmt välkomna till Gran Canaria Podden. Oavsett om du sitter och svettas i en finca i Santa Brígida eller om du sitter och käkar ugnsrostade grönsaker i Vadstena – varmt välkommen ombord!

Jag som driver den här bildande podden om ön som vi alla älskar heter Patrik Putte Appelquist och ett av mina absolut största intressen, förutom Gran Canaria då, är motorcyklar. Och ni som lyssnade på förrförra avsnittet som handlade om hur det är att köra motorcykel här på Gran Canaria kommer kanske ihåg att jag nyligen kom upp över 2000 mil på motorcykel här på ön. Med det sagt har jag sett en hel del av den här lilla atlantpärlan. Och är det något som jag tycker om att göra efter ett gäng mil på motorcykel så är det att stanna till och svalka mig genom att ta ett dopp i det blå. Det råder ju ingen brist på härliga sandstränder på Gran Canaria MEN det finns ju även väldigt vackra naturstränder, stenstränder och klippor som man kan besöka. Och något som många turister inte känner till är de naturliga poolerna som finns lite här och där på Gran Canaria.

Och det för oss osökt in på dagens ämne nämligen:

Vad är de ”naturliga poolerna” på Gran Canaria?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

Piscina natural i Punta de Galdar Gran Canaria

Vad är de naturliga poolerna på Gran Canaria?

Ja alltså det finns en uppsjö (no pun intended) av  mer eller mindre ”naturliga pooler” på Gran Canaria. Eller ”piscinas naturales” som de ofta kallas på spanska. Och jag har valt att dela in dem i tre olika grupper beroende på hur de ser ut och jag tänker att jag nämner ett par pooler eller platser inom varje grupp men för att inte göra detta till ett monsterlångt avsnitt så kommer jag inte gå in på detalj kring de olika platserna utan jag tänker att varje plats kommer att tilldelas ett eget avsnitt var det lider.

Grupp #1 – 100% naturliga pooler vid havet

Vissa av poolerna är 100% naturliga på så vis att de är stora vattenfyllda urgröpningar i klippor som ligger precis vid havet. Dessa stora urgröpningar i klipporna fylls på med vatten tack vare tidvattnet och naturligare än så här blir inte en pool. Det fina är att vattnet i dessa pooler är helt lugnt. Inga vågor, ingenting men man hör fortfarande havet och ser fortfarande havet men man kan ligga där på rygg i vattnet och bara glassa och njuta av solen och värmen. Vattnet är ofta ofattbart vackert och kristallklart.

Grupp #2 – pooler vid havet skapade av människan

Sen finns det andra typer av ”naturliga pooler” som är lite mindre naturliga och rent krasst kan man säga att man med hjälp av stenar och förmodligen betong och annat byggt stora murar eller väggar ute i vattnet som bildar stora bassänger eller pooler och som fylls upp med hjälp av tidvattnet. När det är högvatten så märker man inte av poolerna eftersom vattnet står så högt att man inte ser väggarna eller murarna men när det är lågvatten så ser man hur vattnet sakta drar sig tillbaka, murarna blottas och vatten inom murarna stannar kvar och bildar en simbassäng. Denna typ av naturliga pooler finns lite överallt på Gran Canaria. Hänger man i söder och inte vill åka så långt så kan man åka till ”Castillo del Romeral”. Är man på norra sidan av ön så har man ”Los Charcones de Bañaderos”. Sen har vi ju även Piscina Natural Punta Galdar på nordvästra sidan av ön också.

piscina natural de Castillo del Romeral Gran Canaria
Piscina natural de Castillo del Romeral Gran Canaria

Varning!

Men, jag vill höja ett varningens finger! Va försiktig om ni åker till något av dessa ställen. Gå inte för långt ut på klipporna trots att det kan vara lockande. Tidvattnet kan komma galet fort och vi vill inte att någon ska skadas eller bli av med sina tillhörigheter. Ta det lite varsamt och läs av havet och vågorna så kommer det gå galant.

Grupp #3 – 100% naturliga pooler av regnvatten

Denna typ av ”naturliga pooler” kallas oftast inte för ”piscinas naturales” utan är snarare pölar som inte ligger vid kusten utan som ligger inåt landet och som skapas av regnvatten som samlas i håligheter i berget. Det finns bland annat en i ”Barranco del Pino Gordo” som ligger på västkusten, vi har ”Pozetas Barranco de Tirajana” som ligger mer eller mindre i mitten av ön där, om man har tur kan duscha i ett litet vattenfall. Och ytterligare en pool med chans till vattenfall är ”Cascada La Paloma”.

Vill man se denna typ av naturliga pooler så rekommenderar jag att man gör det på vintern eftersom vissa av dessa pooler kan torka ut helt eller delvis under sommaren. Så vill man se dessa när de är vattenfyllda så är det absolut bäst att leta upp dem under vintern. Gärna efter ett rejält regn. Sen är det ju lite upp till var och en om man väljer att bada i dessa pooler eller ej. Ibland, om vattnet stått länge så bildas det gärna en hel del alger och då tycker jag personligen inte att det ser särskilt mysigt ut. Men om det precis har regnat, poolen nyligen är uppfylld och vattnet inte stått så länge så kan det vara väldigt fint och då kan badsuget infinna sig.

Grupp #4 – Dammar / sjöar skapade av människan

Som ni säkert redan vet så regnar det otroligt sällan och lite på Gran Canaria. Särskilt på södra delen. Vatten är därför dyrbart och man försöker därför att samla så mycket regnvatten man bara kan. Och eftersom ön till stor del består av raviner eller dalgångar som sluttar ner mot havet så lämpar det sig väldigt väl att bygga stora vattendammar i dessa dalgångar. Regnvattnet rinner längs dalgångens bergssidor och samlas upp längst ner vid den, ofta av människan, anlagda vattendammen. På så vis skapas lite av en konstgjord sjö, vars vatten man kan använda långt efter att det har slutat regna. Inte heller dessa vattensamlingar kallas för ”piscinas naturales”  eller ”naturliga pooler” utan snarare för ”presa” som betyder damm. Men jag tänkte att de är värt att nämna dem ändå eftersom de likväl är en samling av vatten.

Och det finns ett stort antal dammar på Gran Canaria. Enligt aguascanaria.com finns det 69 stora dammar och den största är ”Presa de Soria”. En vacker en som verkligen ser ut som en riktig sjö är ”Presa de las Niñas” och vissa brukar beskriva området som Gran Canarias Schweiz på grund av den omgivande naturen med bergen och träden.

Hur hittar man de naturliga poolerna på Gran Canaria?

De flesta av dessa naturliga pooler kan du hitta genom att öppna Google Maps eller jämförbar gps-app och slå in namnet. Vissa kan vara svåra att hitta och alla vattenhål är inte utsatta på Google men dom allra kändaste är det. Går in på Gran Canaria Poddens hemsida www.grancanariapodden.se och klickar in dig på detta avsnitt så hittar du både namn och lite foton på några av dessa naturliga pooler som nämns i detta avsnitt. Mer detaljerad info om varje ”piscina natural” kommer var det lider i enskilda avsnitt.

Tips!

Ett tips som jag skulle vilja lämna er med är att ta fram Google Maps eller liknande app i er telefon eller dator och sök runt lite på ön. De flesta gps-appar visar då både stränder, sevärdigheter, utsiktsplatser och annat som kan vara värt att se. Vad man också kan göra är att man skriver in ”charco” som betyder ”pöl” eller ”piscina” som betyder ”pool”  i sökfältet och sen ser vad som dyker upp på kartan över Gran Canaria. Då kommer ni se att det finns flera mer elelr mindre naturliga pooler att välja mellan.

Och med det mina vänner så hoppas jag att jag har besvarat frågan vad de naturliga poolerna på Gran Canaria är för någonting. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Hyr en bil eller en scooter, packa lite mat i en ryggsäck och dra iväg på äventyr över dagen. Det finns så mycket fint att se bortom hotellen och hotellpoolerna. Inom sin tid kommer även mer dedikerade och detaljerade avsnitt till de olika naturliga poolerna på Gran Canaria. Finns det någon naturlig pool som jag inte har nämnt i detta avsnitt som du tycker att jag borde lyfta i ett avsnitt framöver så får du gärna tipsa mig på putte(snabela)grancanariapodden.se.

Glöm för bövelen inte att följa podden i din podcastspelare så att du får upp en liten notis när nästa avsnitt släpps. Det är ju smidigt så det förslår. Och du, tack för att du lyssnade.

Ok amigos, que tengan un buen dia!

Hasta luego.

Ciao!