Hur är vattentemperaturen på Gran Canaria?

Lyssna direkt i webbläsaren eller ladda hem avsnittet:

Lyssna via Spotify:

Buenos dias senores y señoras och välkommen till  Gran Canaria Podden med mig Patrik Putte Appelquist!

Hoppas att allt är bra med er, vart ni än befinner er där ute i världen. Här i Maspalomas har vi precis haft en rätt intensiv Calima som gjorde att vi fick hålla oss inne hela helgen tyvärr. Men nu är det bättre igen. Luftkvaliteten är nere på 50 och solen skiner med sina värmande strålar igen. Och på tal om värme…

En fråga jag ofta får från vänner och bekanta är hur vattentemperaturen är i havet här nere på Gran Canaria. Och jag förstår varför frågan kommer. Ön ligger ju i Atlanten och den är ju inte direkt känd för sin värme.

Måste man va finne eller ha en viking i sitt släktträd för att kunna bada här på vintern eller kan folk som inte har den lätt bisarra hobbyn isbad också bada här under de mindre varma månaderna?

Dagens fråga är alltså: Hur är vattentemperaturen på Gran Canaria?

Om detta ska vi snart bli varse!

Vattentemperaturen kan variera lite från dag till dag. Så är det i princip överallt. Har det regnat mycket eller blåst mycket under en period så kan vattnet bli kallare under en period Vissa vindar kan få det kalla vattnet på djupet att vändas upp och blandas upp med det varmare ytvattnet som solen har värmt och när det sker så blir vattnet så klart kallare.

Men det korta svaret på frågan är att vattentemperaturen på Gran Canaria är mellan 17 och 25 grader. Lite beroende på vilken månad man pratar om.

Skiljer sig vattentemperaturen mellan olika badorter på Gran Canaria?

Själva vattentemperaturen skiljer sig väldigt lite mellan olika orter på Gran Canaria. Det kan skilja uppemot en halv grad ungefär. MEN däremot kan andra faktorer spela in som gör att det känns behagligare att bada på vissa ställen framför andra. En sån faktor är ju vinden tex. Ni vet ju själva hur det kan vara. Solen gassar å man hoppar i plurret för att svalka sig och allt är jätteskönt. Sen tilltar vinden lite och vips så känns det inte alls lika skönt längre. En annan faktor som påverkar den upplevda temperaturen i vattnet är ju så klart solen. Dessa faktorer blir ju än viktigare på vintern eftersom temperaturen i skuggan oftast är runt 20 grader.

I avsnitt två av gran canaria podden så pratade jag om hur vädret är på gran canaria på de olika delarna av ön. Så vill ni maximera värmen och minimera vinden så bör ni ta och lyssna på det avsnittet, om ni inte redan gjort det.

Vattentemperaturen på Gran Canaria
Vattentemperaturen på Gran Canaria –

Hur ser vattentemperaturen ut under året då?

Rent krasst skulle jag säga att man kan bada i havet på gran canaria året om utan problem. Och då är jag ändå en relativt stor badkruka annars. Vattentemperaturen växlar mellan 17 och 25 grader under året MEN alla månader har dagar då vattnet är 20 grader. Och just 20-gradersgränsen är ju en magisk gräns som många av oss människor uppskattar. Så länge tempen är över 20 grader så brukar vi tycka att det är ganska behagligt.

Varmast är det så klart under sommarmånaderna. Men jag tänker att vi gör så att vi går igenom vattentemperaturen månad för månad helt enkelt:

I januari brukar vattentempen växla mellan 18-21 grader

Sen blir det aningen kallare…

I februari och mars – 17 – 20 grader

Sen börjar det gå åt rätt håll igen…

April – 18-21 grader

Maj 18-22 grader

Juni 19 -23 grader

Juli 20-23 grader

Nu börjar det bli riktigt behagligt till och med…

Augusti 21-24

Och nu till årets varmaste månad på Gran Canaria…

September 22-25 grader

Sen går det sakta sakta utför igen…

Oktober 21-24 grader

November 20-24 grader

December 19-22 grader

Som sagt, det är Atlanten, det går ju inte att jämföra med centralamerika eller Caribien där vattentemperaturen ligger runt 28- 30 grader året runt. Men personligen tycker jag att det är tillräckligt varmt här faktiskt. Även på vintern!

Kommer man hit som turist på vintern och vet med sig att man är en riktig fryslort så se till att boka ett hotell som har en uppvärmd pool. Det är inte jätteovanlig att dom har det.. Men fråga efter det!

Och med det mina kanariefåglar så hoppas jag att jag har svarat på frågan hur vattentemperaturen är på gran canaria! Vill du diskutera dagens avsnitt eller något annat avsnitt som du hört är så gå in på facebook och följ gran canaria podden där.

Gör även som så att du går in och följer podden i din podcastspelare eller på Spotify så att du får notiser om när nya avsnitt släpps!

GranCanariaPodden finns även på Facebook så gå gärna in och följ oss där. Jag kan även rekommendera grupperna:

Gran Canaria Gruppen

Gran Canaria Köp och Sälj

Företagare på Gran Canaria

Jag som spelar in den här podden heter patrik putte appelquist och vill du se mer av mitt liv på gran canaria så kan du följa mig på instagram. Där heter jag @puttepaluffen.

Har du några frågor om Gran Canaria eller podden eller är intresserad av att sponsra podden så hör gärna av dig till putte(snabela)grancanariapodden.se

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego!