Veckans Gran Canaria Nyheter: köldknäpp, turistrekord, demonstration mot turism, stank i Las Palmas mm

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Hola señoras y señores, varmt välkomna ska ni vara till Skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden. Oavsett om du är ute och cyklar mountainbike i Sund i Norge eller om du precis tagit dig uppför Soria här på Gran Canaria med din racercykel – varmt välkommen hit.

Det är den 7e april och jag solen skiner och fåglarna kvittrar här på södra Gran Canaria. Hoppas ni har haft en bra påsk. Här på Gran Canaria är ju påskveckan i princip helig och många kanarier är lediga eller tar ledigt för att umgås med sin familj och vänner.

Och det är riktigt bra väder! Det är 26 grader i skuggan just nu men det ska bli uppemot 28 grader i skuggan runt klockan 18 ikväll. Och hänger ni kvar till slutet på avsnittet när vi snackar om vädret framöver så ska ni få en liten överraskning. Det är tydligt att vi går mot varmare tider och inte bara det, solen går inte ner förrän runt 20.20 just nu. Vilket är superhärligt för dagarna blir så mycket längre nu för tiden. Självklart beror detta delvis på att vi ställt fram klockan till sommartid sen vi pratade sist. Och ska jag va helt ärlig så har jag aldrig riktigt fattat varför i hela världen vi ställer tillbaka klockorna till vintertid egentligen. Varför i hela friden skulle man vilja att det blir mörkare tidigare på eftermiddagen eller kvällen? It doesn´t make sense i min värld. Fick jag bestämma så skulle vi ha så ljusa kvällar som möjligt alltid och bara avskaffa vintertiden helt. Men men…det är vad det är.

Som sagt, vårvärmen är på ingång och den här vintern har vart extremt torr på Gran Canaria. Jag tror ärligt talat att det har regnat typ 3 eller max 4 dagar på hela vintern i Maspalomas på södra delen av ön. Helt galet. Som ni kanske minns från förra avsnittet av veckans Gran Canaria Nyheter så lovade väderleksrapporterna att ett regnoväder va på väg in och att det skulle hålla i sig i flera dagar eller typ en vecka och släppa typ 60 millimeter regn, även i söder. Och många va ni som hörde av er på mailen och va lite oroliga för semestern här på ön.

Men trots alla dåliga väderleksrapporter så va jag rätt skeptisk till att det verkligen skulle bli SÅ pass dåligt väder under SÅ många dagar. Det är inte riktigt likt Gran Canaria. Jag tippade på max typ 2 regndagar. Och mycket riktigt blev det ungefär så. I princip fick väl Maspalomas bara en större skur men på vissa ställen av ön så regnade det betydligt mer vilket ledde till ras och jordskred. Återigen visar sig de extrema mikroklimaten på Gran Canaria. Värt att ha i åtanke om man ska köpa bostad på ön. Det är sånt här som gör att man förstår varför i princip alla turister är på södra Gran Canaria och ingen annanstans.

Jag vet inte om ni hör det på mig men jag går lite på reservtanken just nu. Jag har legat sjuk i 4 dagar och jag vet inte riktigt vad det är jag har dragit på mig men jag har en dryg huvudvärk och en lättare feber som vägrar lämna min arma kropp. Så jag har mestadels vilat, druckit vatten och tittat på dokumentärer och Husdrömmar på SVT-play de senaste dagarna och dagdrömt mig bort om en kåk på landet strax utanför en större stad i södra Sverige som har stora ekonomibyggnader där man kan hålla på med massa roliga projekt. En vacker dag kanske. Och på tal om Sverige. Många skandinaver börjar röra sig från Gran Canaria tillbaka till sina hemländer nu i april faktiskt. Man vill så klart hem till den fantastiskt vackra våren och sommaren som vi allt som oftast har där hemma. Och självklart vill man undvika den jättevarma sommaren som blir här. Nog för att vi skandinaver älskar solen men vi behöver ju sällan mer än 30 grader värme för att må bra. Och jag är beredd att hålla med. Synapserna slutar ju i princip fungera om temperaturen går över 28 grader i skuggan.

Men nog om synapser. Idag ska vi snacka nyheter. Det är dags att duka upp för soltorkade nyhetstapas från dom lyckliga öarna. Och det blir som vanligt ett par väl utvalda sådana med smaker av både smutt och surt.

Sist vi tjötade så pratade vi om att en svensk omkom på en båt utanför Gran Canaria och att två svenskar skadades i en bilolycka på Lanzarote, vi pratade om två tonåringar i Las Palmas som man tror försvann i vågorna, att polisen hittade 5000 paket hasch i ett kommunalt sopkärl, att över 22 000 personer skrivit på för att man ska få bo permanent i turistfastigheter och slutligen pratade vi om det som många bostadsägare fruktar över här på ön nämligen om 40 ockupanter, som den här gången, blev vräkta från en fastighet på östra Gran Canaria.

Och idag bjuder vi på det här:

✅ Regn och köldknäpp på Gran Canaria.

✅ Turistrekord på Gran Canaria 2024.

✅ Så mycket har bostadspriserna ökat de senaste 10 åren!

✅ Lagförslaget som kan hjälpa eller stjälpa för bostadsägare på Gran Canaria.

✅ Demonstration mot massturismen på Gran Canaria

✅ Las Palmas drabbad av stank i hela stan.

✅ Död haj och delfin flöt iland på Gran Canaria

✅ Staden på Gran Canaria som är Spaniens näst bästa stad att bo i!

✅ Sport & Väder & Calimarapport

Håll i solhatten och paraplydrinken så kör vi!

Regn på Gran Canaria – en ganska ovanlig syn!

Regn och köldknäpp på Gran Canaria

Ja det är ju ingen hemlighet att många turister som kommer till Kanarieöarna och Gran Canaria kommer hit på grund av solgarantin. Så är det bara. MEN det blev regn och rusk till slut på Gran Canaria. Ja väderappen hade rätt, eller ja, delvis rätt. Det blev regn men det blev långt ifrån så mycket regn som dom utlovade här i söder. Men på sina ställen kom det faktiskt en hel del regn. Dock verkar det som att mycket av regnet föll vid kusterna. Detta skriver Canariajournalen. Och det som är lite synd med det här är att vattenreservoarerna som oftast ligger lite mer inåt landet inte fick någon större påfyllning. Mycket av regnet föll i Agüimes där det föll hela 70 millimeter. Näst mest kom det runt Gran Canarias flygplats där det kom snudd på 50 millimeter. Synd för bönderna men bra för alla turister som firade påsk här. Jag hoppas ni njöt av den ovanligt friska luften här på ön och att ni stannade kvar så pass länge att ni fick se grönskan som kommer efteråt.

En köldknäpp drog även in häromveckan och allra värst drabbades Vega de San Mateo som vid tillfället va den fjärde kallaste platsen i hela Spanien och temperaturen va strax över 1,5 grader celcius. Det du! Det märkte du inte av när du gick och la dig i San Agustin eller Arguineguin häromveckan, eller hur? Nej där har vi mikroklimaten i ett nötskal. Vega de San Mateo ligger ca 820 meter över havet och är känd för att vara ett av Gran Canarias kallaste områden. Mycket på grund av sin höga luftfuktighet.

Och slängde du ett öga mot Teneriffa och berget Teide så såg du kanske att det låg lite snö på toppen? Det snöade nämligen där nyligen och ett fint snötäcke la sig över toppen.

Men trots den här kylan så va det tusentals kanarier som gav sig ut i terrängen och tältade och njöt av naturen och lugnet under påskveckan. 7000 personer räknar man med tog sig upp till toppen av ön och ca 4700 personer räknar man med ha campat på något av de 8 områdena runt toppen som man avsett för tältning och camping. Att det bara finns 2240 campingplatser verkar inte ha vart något problem. Kanarisk kreativitet löste förmodligen den biffen.

Men nog jäklar va det lite av en utmaning ändå. 8 grader på dagen och minusgrader på natten kan till och med skrämma iväg en och annan viking från Skandinavien. Jag känner många som inte hade klarat av det. De flesta camparna kom på långfredagen men lämnade redan dagen efter. Förmodligen på grund av den lite väl myggfria natten.

Vacker utsikt på Gran Canaria

Turistrekord på Gran Canaria 2024

Canarias7 skrev häromdagen att det va 15% fler turister på Gran Canaria i februari i år än vad det va i februari förra året. Strax över 457 000 turister besökte ön i februari och det är faktiskt rekordet för februari. Aldrig någonsin har så många turister besökt Gran Canaria i februari tidigare. Även december och januari den här vintern slog sina tidigare rekord. Således tog alltså den här vintern tre av fyra rekordmånader på Gran Canaria någonsin. Imponerande!

Alla nationaliteter tycks öka, allt från nordiska turister till tyska, belgare, britter, italienare och Holländare. Den enda gruppen som tycks minska är franska turister. Och det förvånar mig inte särskilt. Jag vet att vi pratade om franska turister för ett tag sen. Dom va ju så jäkla nöjda med Gran Canaria och hade gett extremt bra betyg och då minns jag att jag sa att de va konstigt för jag har typ aldrig träffat någon fransos här. Men men, nu vet vi varför.

Och kanske blir det än fler rekord framöver. Canariajournalen skrev nämligen häromdagen att Norwegian öppnar upp en bas på Gran Canaria igen. Dom hade ju en flygbas här förut men dom stängde igen den på grund av ekonomiska svårigheter. Nu är dom alltså på väg tillbaka till Gran Canaria efter några svåra år med pandemi och grejer. Starten är planerad i oktober och dom kommer att ha två flygplan stationerade på flygplatsen som ska ha direktförbindelse med Oslo, Stockholm och Göteborg. Bra för alla nordiska turister som tycks ha en ökande aptit på sol. Vi får väl se vid årsskiftet om det blir några nya turistrekord helt enkelt.

Så mycket har bostadspriserna på Gran Canaria ökat de senaste 10 åren

Ja när turismen ökar så brukar bostadspriserna öka och det ska gudarna veta att dom har gjort på Gran Canaria de senaste tio åren. Canariajournalen skrev häromdagen att bostadspriserna har ökat runt 78% på Kanarieöarna.

För tio år sedan kostade en bostad på 80 kvadrat i genomsnitt 111 000 euro. Idag kostar samma bostad i genomsnitt 197 000 euro.

Då, för tio år sedan va det genomsnittliga kvadratmeterpriset runt 1400 euro per kvadratmeter. Idag ligger det på nästan 2500 euro per kvadratmeter. Detta enligt fastighetsportalen Fotocasa. Värt att notera att dessa priser baseras på annonspriser och inte försäljningspriser.

Så grattis till alla er som köpt bostäder på Kanarieöarna det sista decenniet. Men ett ännu större grattis till er som köpte fastighet på Balearerna. Vi snackar alltså Mallorca, Menorca, Ibiza eller Formentera. Där har priserna i princip fördubblats de senaste tio åren. Jämför vi detta med Gran Canarias huvudstad Las Palmas så har prisökningen ”bara” vart 55%. I Palma de Mallorca har prisökningen vart så mycket som 123% på tio år. Otroligt!

På fastlandet i Spanien har prisutvecklingen sett helt annorlunda ut. Där har bostadspriserna ökat med strax under 30% under samma tidsperiod istället. Och faktum är att bostadspriserna har sjunkit  med 11% sen 2009.

Det handlar som vanligt om utbud och efterfrågan och så länge efterfrågan är större än utbudet så kommer bostadspriserna på dom här soliga öarna att fortsätta att trissas upp menar Fotocasa.

Vi säger grattis till alla er bostadsägare där ute!

Lagförslaget som kan hjälpa eller stjälpa för bostadsägare på Gran Canaria

Men, som vi har snuddat vid förut i podden så är det inte alltid helt enkelt att vara fastighetsägare på Kanarieöarna och Gran Canaria. Ockupanter är en del av problemet och en annan del av problemet är att många bostäder räknas som fritidshus och i många fall får inte bostadsägaren göra vad hen vill med sin bostad. Inte sällan får hen inte bo där permanent eller ens hyra ut på egen hand utan måste istället underlåta uthyrningen till företaget som äger fastigheten i stort. Ofta ett gammalt hotellkomplex. Kruxet är så klart att många vill bo permanent eller åtminstone halvpermanent i sina bostäder och skulle dom hyra ut via företaget som äger fastigheten så pratar vi peanuts i ersättning varje år. Det kan till och med vara så lågt som 2000 euro per år i ersättning. Och har man då pyntat mellan 150 000 och 300 000 euro för sin bostad så tar det uppemot 100 år att få tillbaka den investeringen genom att hyra ut via företaget. Nu förstår ni säkerligen varför folk är upprörda.

Visst, å andra sidan kan man ju hävda att värdeökningen på bostaden som vi nyss pratade om är en tillräckligt bra förtjänst och att man sparar in många kronor på boende genom att äga. Kanske borde bostadsägarna nöja sig med det.

Samtidigt måste ju turistkommunerna på södra Gran Canaria hålla lite ordning så att det inte blir som i London och liknande där alla bostäder ägs av rika utlänningar som hyr ut bostäderna till ockerpriser och på så vis driver upp hyrorna så pass att väldigt få människor har råd att ens bo i London.

Frågar du mig så ställer jag mig skeptisk till att dom här hotellföretagen från början ens FICK sälja ut lägenheterna eller hotellrummen till dom här knasiga premisserna. Och ska jag va helt ärlig så är jag lite förvånad att folk faktiskt köpte bostäder till dom premisserna. Men å andra sidan kan jag tänka mig att många köpare tänkte ”äsch det är Spanien, det är inte så noga här och det är inte särskilt reglerat, även om det finns lite halvluddiga regler kring det hela”. Sen ska jag nämna det att många köpte sina bostäder INNAN dom här reglerna kom och där har jag full förståelse för frustrationen och missnöjdheten.

Men men, det är tydligt att Gran Canaria inte riktigt har vetat hur man ska hantera situationen och hur man ska reglera det här för att få till en bra balans och vettiga hyresnivåer i turistparadiset i söder. Men man har ju försökt. Jag tror det va runt 2015 som man införde att alla som hyr ut sina bostäder kortsiktigt till turister måste registrera sig som VV eller ”vivienda vacacional”. Förmodligen hade det att göra med Airbnbs explosionsliknande framfart som förflyttade många turister från hotellen till vanliga privatpersoners bostäder. Idag finns nästan 55 000 sådana boenden på Kanarieöarna och Canariajournalen skriver att det motsvarar 400 hotell med 500 bäddar var.

Vad har man gjort mer? Jo vi pratade om det för några veckor sedan att man har börjat bötfälla bostadsägare som bor permanent i sina bostäder men det föll inte i särskilt god jord, särskilt inte hos de som ägt sina bostäder innan dessa regler kom. I förra veckans avsnitt av Veckans Gran Canaria Nyheter pratade vi om att 22 000 bostadsägare skrivit på en namnlista för att de ska få bo permanent i sina bostäder.

Det har ju vart en ny lag på gång som ska reglera det här och enligt Canariajournalen så ska den här lagen snart vara klar. Just nu ligger den ute för offentligt samråd till och med den 2a maj. Vilket betyder att alla som vill kan ge sina synpunkter på lagen. Det här lagförslaget heter ”Ley de ordenacíon sostenible del uso turistico de viviendas” och kan väl översättas till något i stil med ”Lagen om hållbar förvaltning av turisters användning av bostäder”. I lagförslaget står det att, och häng med nu, att enbart 10% av den totala byggbara ytan för bostäder i kommunerna får vara bostäder som hyrs ut till turister. Och då ska områden som redan är bebyggda räknas in i det.

Rent krasst innebär detta att 90% av alla bostäder i turistkommunerna ska vara bostäder för permanent boende. Kruxet är att idag finns det områden på Kanarieöarna där över 20% av bostäderna hyrs ut till turister. Det finns alltså områden där man har dubbelt så många ”viviendas vacacionales” än vad lagförslaget yrkar på. Vad ska man göra åt det då? Ska man dra in 50% av licenserna för att lösa biffen? Nej lagförslaget nämner även något om att andelen bostäder som hyrs ut till turister kan bibehållas så länge de uppfyller vissa krav och kommunerna bestämmer själva om det är försvarbart att gå över de 10%-en eller ej.

Tre saker som förvånar med lagförslaget är att det:

  1. Inte innehåller något incitament för bostadsägare att ändra sin bostad från ”vivienda vacacional”, dvs bostad för korttidsuthyrning till turister,  till permanent bostad.
  2. Man nämner inte heller att eller hur man ämnar skärpa kontrollen av oreglerad uthyrning.
  3. Personer som hyr ut sina bostäder till turister ska söka licens för fem år åt gången. Och så står det en del om att man ska lämna in ett gäng dokument varje gång. Och uppfyller man alla krav så förnyas licensen. Det låter som en byråkratisk och administrativ mardröm om du frågar mig. Men men, kanske är det någon som får ett jobb. Alternativt kan man ju hoppas att det sker digitalt. Vi får väl se.

Det som väntar nu är att den här offentliga remissen ska genomföras tom den 2a maj och därefter ska lagförslaget godkännas av regering och riksdag. Så troligt är att lagen blir klar under detta år. Den Kanariska regeringen uppskattar att målet om 10% turistbostäder per 100 bostäder kan vara uppfyllt runt 2034 och det gläder mig att höra att man ser långsiktigt på det hela och inte drar åt snaran för hårt för fort. Personligen tror jag att detta är en bra sak i grunden. Jag är övertygad om att en reglering behövs innan det är försent. Annars blir det som i Barcelona, New York och London – om det inte redan är det…

Viviendas Vacacionales-skylten som man använder på Gran Canaria

Demonstration mot massturismen på Gran Canaria

Bostadspriser som skjuter i höjden och oreglerade hyror som anpassas för turister med stålar på fickan gör så klart situationen svår för många kanarier. Lönerna i Spanien i allmänhet och på Gran Canaria i synnerhet är avsevärt mycket lägre än i Sverige och att deras löner i längden skulle kunna konkurrera med plånböckerna som turisterna kommer med är i princip omöjligt. Och det är ju därför det ser ut som det gör. Det är ju därför många kanarier inte bor på södra delen av ön utan allt som oftast på östra eller norra delen av ön där hyrorna fortfarande är mer rimliga. Gentrifieringen ÄR ett faktum. Och visst fasen är det synd. Den här ön är inte så väldigt stor. Den är bara 60 kilometer i diameter och alla vet att solen och värmen är i söder. Tänk er själva om vi skandinaver skulle bli förpassade till de norra delarna av våra länder för att rika kineser eller ryssar köpte alla bostäder i söder och trissade upp priserna så att vi inte skulle ha råd att bo där. Vad skulle vi tycka om det? Jag tror att många hade blivit väldigt irriterade på det.

Och irritation finns bland invånarna på Kanarieöarna. Canariajournalen skrev häromdagen att det den 20e april planeras en stor demonstration mot massturism på Gran Canaria och Teneriffa. Dock handlar det inte enbart om den pågående gentrifieringen utan en hel del om natur och miljö också.

Det är 20 miljö- och intresseorganisationer på Gran Canaria och 15 stycken på Teneriffa som har gått ihop och demonstrerar under parollen ”canarias tiene un limite” eller ”Kanarieöarna har en gräns”. På Gran Canaria kommer demonstrationståget gå genom Las Palmas. Den 20e april alltså.

En representant från ATAN, en av organisationerna som står bakom detta säger att de offentliga institutionerna underlättar utvecklingen av fler hotell och att det förstör kanarieöarna. Man menar att det bara blir svårare och svårare att hitta bostäder, att den biologiska mångfalden har tagit mer stryk än någonsin och att fattigdomen fortsätter att öka på ön och att en tredjedel av befolkningen riskerar att hamna i fattigdom. Detta trots att turismen bara ökar och ökar. Man lyfter även ett stort finger för de 50 miljoner liter orenat avloppsvatten som släpps ut i havet på Teneriffa varje år. Det är inte hållbart och det behövs akuta åtgärder menar organisationen.

Kraven som ställs från dessa organisationer är:

  • Begränsa massturismen  så att trängseln på tex vägar stoppas och naturens bevaras
  • Införa en turistskatt eller miljöskatt
  • Tillfälligt stoppa utvecklingen av turismen
  • Reglera bostadsmarknaden för utlänningar

Nu verkar det som att politiker och näringslivet har blivit lite nervösa och rädda att demonstrationen ska skapa en bild av att kanarierna har någon typ av turismfobi eller liknande. Kanske på grund av att många spanska medier tycks göra en höna av en fjäder och måla upp detta större än vad det kanske egentligen är. Vilket kan få det att se ut som att kanarierna har turismfobi. Arrangörerna menar dock at de inte är emot turism utan att de bara är måna om att få till en turism som är hållbar.

Hur mycket jag än tycker om att vara på Gran Canaria så tror jag det är sunt med en motkraft som eventuellt bromsar lite och ställer krav på beslutsfattare och får dem att tänka till lite innan turismen spårar ur helt. Och visst, kanarierna fick nyligen börja åka buss gratis och det är ju kanon men ja i sammanhanget känns det som en droppe i havet och det slår mig ofta hur lite lokalbefolkningen får tillbaka trots att turismen står för sån hög del av Kanarieöarnas BNP som den gör. Visst visst, många har arbete på grund av turismen men det är bara värt så mycket när lönerna är så låga och bostadspriserna och priserna generellt är så höga.

Vissa av mina kanariska vänner menar att mycket av vinsterna från turismen dessutom flyttas utomlands eftersom många av turismföretagen har utländska ägare. Och vart skattepengarna tar vägen är det väl som vanligt ingen som vet tänker jag…

Hur eller hur. Jag tycker kanarierna förtjänar mer. De förtjänar verkligen inte att ha en tredjedel av befolkningen på gränsen till fattigdom. Men det är väl som i de flesta delar runt om i världen. Lönenivåerna har inte hängt med och bostadspriserna har skjutit i höjden. Då är det svårt att få ekvationen att gå ihop. Det vet jag att många i våra länder i Skandinavien kan skriva under på också.

Turister på Gran Canaria

Las Palmas drabbad av stank i hela stan

Kanske har du lyssnat på avsnitt #41 om när engelska pirater försökte ta över Gran Canaria? Nu va det ett tag sen det hände men om du befann dig i Las Palmas förra veckan så kände du kanske hur en stank hade erövrat hela huvudstaden? Det spelade liksom ingen roll vart man gick. Det luktade nå djävulskt överallt. Och nej det va inte en effekt av påskfirandet i stan. Det va nämligen ett enormt fartyg som hade lagt till i hamnen som gjorde att det luktade så förfärligt. Detta skriver Canarias7.

Och anledningen till att det luktade så illa beror på att det befinner sig 15 000 levande kossor på skeppet. Eller ja, förhoppningsvis levande i alla fall. Det här skeppet som heter Bader III kom från Colombia och är på väg till Irak med nötkreaturen men mellanlandar var 15e dag i Las Palmas. Lite oklart varför de mellanlandar här, men förmodligen för att fylla på förnödenheter och bränsle innan de tar sig vidare via Gibraltar och medelhavet mot Irak. På MarineVesselTraffic.com kan man se att skeppet precis har passerat Malta och befinner sig i havet strax mellan Italien och Grekland.

Det här djurtransportskeppet Bader III och många andra skepp som används för att transportera levande djur över haven har fått massiv kritik från djurskyddsorganisationen RSPCA eftersom förhållandena på dessa skepp ofta är extremt undermåliga. Många gånger saknar djuren tillgång till mat och vatten och har trots den veckolånga resan inte möjlighet eller utrymme att lägga sig ner. Detta leder så klart till att många djur lider och dör av stress och värme på vägen till destinationen. Därav stanken så klart…

Jag vet inte vad du känner men jag hoppas innerligt att det inte är kött från dessa kossor som vi köper i matbutikerna här på Gran Canaria.

Det illaluktande skeppet på Gran Canaria

Död haj och delfin flöt iland på Gran Canaria

På tal om döda djur. Ett par spännande stora marina djur har hittats döda runt Gran Canarias kust den senaste veckan. Först hittades någon typ av haj i Nelson Mandela hamnen i Las Palmas. Detta skriver Canarias7. Den hittades livlös med en fiskekrok i munnen och den vägde nästan 170 kilo och mätte runt 2,7 meter lång. Bara den karaktäristiska stjärtfenan mätte runt 70 centimeter och man tror därför att det är en tröskhaj.

Ej tröskhajen man hittade på GC men här ser man den karaktäristiska fenan.

Det visade sig senare att det va en hona som dessutom va dräktig med ett 70cm långt foster. Och med tanke på att dessa hajbebisar föds när dom är runt 100cm långa så tyder det på att det nästan va dags. Normalt sett lever dom här sällsynta hajarna på runt 500 meters djup men ibland tar dom sig upp till ytvattnet och av den anledning finns det rapporter från dykare om den här typen av haj på Kanarieöarna.

Ett par dagar senare sågs en flasknosdelfin flyta omkring utanför Patalavaca på Gran Canarias sydvästkust. Det va också en hona och hon va runt 220 centimeter lång. Man tror att hon vart död i två veckor när hon hittades. Enligt Canarias7 strandade det 4 flasknosdelfiner på Kanarieöarna förra året och flasknosdelfiner finns i dessa vatten året runt, ibland bara 3 km från kusten. Och när det är dags för parning kommer ofta andra grupper av delfiner hit för att leka ihop.

Än så länge har jag tyvärr inte fått möjligheten att se delfiner på Gran Canaria men har du gjort det och har foto på det så får du mer än gärna maila in till mig på putte(snabela)grancanariapodden.se och berätta. Det vore roligt att se!

Staden på Gran Canaria som är näst bäst att bo i i Spanien!

Så fort det handlar om nyheter så är det lätt att tongångarna går i moll MEN det finns ju massor med positivt som händer runt om i världen också. Och en positiv sak som nyligen hänt är att National Geographic nyligen utsett dom bästa städerna i Spanien att bo i. Och med på listan över Spaniens bästa städer att bo i finns en stad från Gran Canaria. Kan du gissa vilken? Ja så klart. Las Palmas. Ajjemen!

Faktum är att Las Palmas tar en andraplats på listan bakom Bilbao. Lite förvånande måste jag ändå säga. Jag hade kanske tänkt mig Barcelona eller liknande men nej Bilbao blev det och på en tredje plats hittar vi Mallorcas Palma de Mallorca. Faktum är att Barcelona inte tog en bättre plancering än en 9e-plats precis innan Madrid som fick en 10e-plats.

Det är väldigt oklart vad National Geographic har vägt in i den här tävlingen men ja så ser det ut i alla fall. Och jag är inte superförvånad måste jag säga. Las Palmas har jättemycket. Man har den extrema närheten till stranden, man har pulsen, man har lugnet, man har närheten till naturen och en hel drös av aktiviteter runt hörnet. Men har även en lite tillbakalutad inställning till livet där det inte stressas så mycket utan njuts lite mera. Jag gillar det och kan absolut se hur det bidrar till en ökad livskvalitet som gör att Las Palmas rankar högt i den här typen av tävlingar.

Spanien

Väder på Gran Canaria

Då mina vänner är det dags att kika på hur vädret blir framöver och som jag nämnde i början av avsnittet så kommer det en liten surprise här. Men känner du dig sugen på mer soltorkade nyheter från de lyckliga öarna så kan du med fördel lyssna på några andra avsnitt av Gran Canaria Podden eller surfa in på Canariajournalen.se. Där hittar du massor av nyheter från Gran Canaria och de andra Kanarieöarna på både svenska och norska.

Om vi börjar med södra delen av Gran Canaria så ser det som vanligt ut att bli kanonväder framöver. Vi snackar 10 dagar av sol och knappt ett moln på himlen. Sånt blir man inte så förvånad av längre MEN en sak som förvånade mig lite va att vi på torsdag ser ut att kunna få uppemot hela 36 grader i skuggan på södra Gran Canaria. Nu har man sänkt den temperaturen lite till 34 grader, men ändå! Vilken jäkla sommarvärme! I april! Normalt sett är det mellan typ 22 och 26 grader i april så detta är definitivt högre än normalt. Jag hoppas att det inte beror på en Calima eller liknande som drar in över Kanarieöarna men det återstår att se. Vi ska som vanligt ha en liten calimarapport innan vi knyter ihop det här avsnittet och säger hejdå för den här gången. Så då får vi svar på den frågan.

Las Palmas ser ut att eventuellt få lite smått regn nu fram till tisdag. Vi snackar bara några få millimeter så chansen är ju att det inte blir något alls. Annars ser de också ut att få riktigt bra väder framöver. Lite lägre temperaturer bara. Vi snackar runt 27-28 grader som det ser ut just nu. Så grattis alla ni som kommer hit nästa vecka. Ni kommer att få det kanon!

Calima

Hur ser det ut på calimafronten då? Ja vi ska ta en kik på det också. Fram till torsdag ser det kanon ut. Värdena ligger på mellan 0-50 vilket är jättebra. Dock…precis som jag va rädd för. Så ser vi en ökning på fredag och lördag. Då går värdena upp till 150-200 och då börjar det bli ohälsosamt för alla, inte bara känsliga grupper. Så…tänk på det om du ska hit i veckan. Håll lite koll på din väderapp och luftkvalitetsapp. Jag kör en app som heter Air IQ, den tycker jag funkar bra. Man får hålla lite koll varje dag för vinden vänder fort här på Kanarieöarna.

Har ni planerat att göra massa fysiskt krävande saker när ni är här så kanske det faktiskt är bättre om ni gör det innan eller efter caliman är som värst. Om ni kör på ändå och får ont i huvudet eller svårt med andningen så vet ni i alla fall varför. Och är ni nya lyssnare som precis hittat hit så kan jag rekommendera att lyssna på avsnitt #2 som handlar om just calima och varför den är farlig.

Sport på Gran Canaria

Då har det blivit dags att ta en liten kik på hur det går för Gran Canarias fantastiskt duktiga basketlag CB Gran Canaria och fotbollslaget UD Las Palmas.

Basket – CB Gran Canaria

Vi börjar med basketen. Sen vi pratade sist så har CB Gran Canaria spelat tre matcher. Först en mot ärkerivalen Iberostar Tenerife som vi tyvärr förlorade på bortaplan med en endast poäng – 93-92.

MEN sen lirade vi på hemmaplan mot Valencia, en match som jag dessutom va och tittade på live faktiskt. Det va ett jäkla drag på den matchen. Riktigt spännande faktiskt. Vi låg under länge och det såg rätt mörkt ut med bara typ 10 minuter kvar av matchen men så plötsligt hittade dom sin mojo och lyckades vinna med 79 mot 71 poäng och hela arenan gungade av glädje när slutsignalen ljöd. Ja har du inte vart och tittat på basket på Gran Canaria tidigare så kan jag varmt rekommendera dig att göra det. Det är skitkul och et kostar inte särskilt mycket heller.

Den sista matchen va mot Bilbao, Spaniens bästa stad att bo i. Dom spöade oss på hemmaplan med 81 mot 71. Tråkigt. Men men sånt är livet. Känns ändå okey att bli spöad av Spaniens bästa stad.

Med dom här två förlusterna ramlar Gran Canaria tyvärr ner en placering i ligan och ligger nu på en 6e plats.

CB Gran Canaria mot Valencia

Fotboll – UD Las Palmas

Las Palmas har bara spelat en match sen vi tjötade sist och det va mot Barcelona på bortaplan. Därförlorade tyvärr Las Palmas med 1-0. Jag väntar fortfarande på den dagen då Las Palmas smiskar antingen Las Palmas eller Real Madrid, det vore SÅ mäktigt!

I och med den här förlusten förlorar Las Palmas en position i ligan och glider ner från en 11e-plats till en 12-e plats. Kom igen nu Las Palmas!

Och med det mina vänner hoppas jag att ni känner er mätta och belåtna. Om du uppskattar det jag gör här i podden och har en sekund över för att hjälpa mig att blåsa lite luft i seglen på den här gamla skutan så får du jättegärna följa Gran Canaria Podden och ge den ett betyg i din podcastspelare. Det innebär att fler skulle hitta hit och få upp ögonen för allt fantastiska som Gran Canaria erbjuder bortom stränderna och den billiga ölen.

Tack för att du lyssnar. Det är alltid lika trevligt att tjöta med er här i podden och jag älskar när ni hör av er på mailen med era stories från Gran Canaria, fortsätt gärna med det!

Och ja det är ju fortfarande lite tuffa tider rent ekonomiskt så varför inte skriva upp sig på Gran Canaria Poddens nyhetsbrev som är fullproppat med rabatter här på Gran Canaria? Det hela är självklart helt gratis och du hittar det på www.grancanariapodden.se/prenumerera.

Ta hand om er där ute. Nu ska jag gå och ta en kall dusch för att få ner febern lite.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!