Är det farligt att dricka kranvatten på Gran Canaria?

Lyssna på detta poddavsnitt via Spotify:

Lyssna på detta poddavsnitt direkt via din webbläsare:

Buenos dias señores y señoras och välkomna till  Gran Canaria Podden. Det är som vanligt jag Patrik ”Putte” Appelquist som styr den här skutan och som vanligt har vi varma passadvindar i seglen medan vi glider fram över Atlanten runt paradis-ön Gran Canaria!

Och på tal om Atlanten. Vi har den här veckan ett samarbete med Tapp Water – det svenskutvecklade portabla kranvattenfiltret för dig som vill dricka kranvatten som smakar som i Sverige när du är utomlands och som garanterar dig en vattenkvalitet långt bättre än flaskvatten. Inte nog med att Tapp Water får kranvattnet att smaka gott och bli hälsosamt, det är, hör och häpna, även ett mycket billigare alternativ än flaskvatten och dessutom ett mycket mycket bättre alternativ för miljön. Vi har många bra anledningar att återkomma till Tapp Water senare i detta avsnitt för detta för oss faktiskt rätt in i bulls eye på dagens ämne. Nämligen vatten, H20, agua, och specifikt kranvatten. Nu rivstartar vi det här blöta avsnittet. Håll i dig Britt-Marie så kör vi!

I Sverige är vi ju galet bortskämda med riktigt bra och gott kranvatten. Alla mina utländska vänner som besökt mig i Sverige genom åren blir alltid helt lyriska när de smakar på vattnet. Och jag förstår dem. Har ni rest runt lite i världen så vet ni också att vattenkvaliteten kan variera nå enormt. På vissa ställen kan man inte ens dricka kranvattnet.

Jag gjorde bort mig rejält en gång när jag jobbade med gatubarn som bodde på en soptipp i Nicaraguas huvudstad Managua. Klockan va kanske 11 på förmiddagen och vi hade spelat fotboll under den stekande solen bland sopor, grisar och kycklingar och till mitt stora förtret så insåg jag efteråt att den enorma plastdunken med dricksvatten som vi brukade ha i en av containrarna va slut. Jag hade 5 timmar kvar innan jobbdagen va över, det va över 35 grader varmt, det fanns inte en chans att ja skulle klara dagen utan att dricka en droppe vatten. Ungarna drack som kameler av vattnet från kranen där vi brukade diska. Jag tänkte; jag hade vid det här laget druckit kranvattnet i Managua i säkert ett år så…vad är skillnaden mot kranvattnet på soptippen? Kan barnen så kan väl jag. Vattnet såg ändå rent ut. Jag provsmakade lite först. Det smakade inte så annorlunda mot kranvattnet i övriga Managua så jag klunkade på ordentligt tills törsten va helt släckt och sen öste jag dessutom vatten över mitt huvud och mina armar för att kyla ner mig lite. Det va magiskt skönt.

Men en timme senare började det klia nå djävulskt på min högerarm. Jag trodde att jag hade blivit biten av något djur eller något men klådan spred sig över båda armarna och upp över bröstet. I taxin på väg hem hade mitt ansikte börjat domna bort. När jag kom hem och tittade mig i spegeln så såg jag att hela jag hade blivit ljusblå. Jag tog jag en lång kall dusch. Klådan försvann, för en stund. Sen kom den tillbaka starkare än innan och när mina ögon tillslut svullnat så mycket att jag knappt kunde se någonting så tog jag en taxi till sjukhuset.

När doktorn där såg en halvblind vilsen smurf irra omkring i väntrummet så lät han mig gå före i kön och innan jag visste ordet av så hade jag en spruta i röven. Sen skrev han ut mängder av piller och salvor som jag skulle använda mot klådan och sen ställde han lite frågor för att försöka ta reda på vad som kan ha orsakat den här allergiska reaktionen, eller chocken snarare.

När jag nämnde att jag jobbade på soptippen så tittade han på mig med stora förvånade ögon. Han trodde att jag bodde på soptippen och att jag liksom alla andra som bor där samlade och sålde plastflaskor för att överleva. Jag förklarade att jag jobbade i en organisation för gatubarn och att vi hade spelat fotboll och att jag hade druckit av kranvattnet där. Doktorn förbjöd mig att dricka kranvattnet på soptippen och sa att filtreringen är nästintill obefintlig där. Så här i efterhand förstår jag inte hur jag vågade chansa. Men men, nöden har ingen lag. Alternativet att dö av uttorkning kändes inte som en bättre väg att gå.

Hur eller hur. Jag såg ut som en smurf i nästan 3 veckor men under dessa tre veckor la sig sakta klådan och rodnaden i huden och jag kunde börja leva som vanligt igen. Så INTE värt det! Så vad lär vi oss om detta? Jo, vatten behöver inte vara säkert att dricka bara för att det ser bra ut och smakar okey.

Dagens fråga är alltså (om ni inte lyckats räkna ut det redan): är det farligt att dricka kranvattnet på Gran Canaria?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

Är det farligt att dricka kranvattnet på Gran Canaria?

Det korta svaret på frågan är: NEJ – kranvattnet på Gran Canaria är inte farligt att dricka.

Det är till och med så att kran vattnet på ön är topp 3 i Spanien. Detta eftersom det mesta av vattnet här är avsaltat havsvatten från Atlanten som i sig är ganska fri från industriella föroreningar och tungmetaller. MEN…i avsaltningsprocessen så blir vattnet rejält klorerat. Och ja då dör ju det mesta av bakterier och annat som man inte vill ha i sin kropp. Men frågan är ju om man:

1) vill dricka vatten som smakar exakt som simbassängen utanför.

2) om man vill ha massa klor i sin kropp.

Personligen så har jag druckit kranvattnet här utan att bli dålig. Mina två första veckor här på ön drack jag i princip bara kranvatten. Men ja, jag tycker att det smakar riktigt jävligt faktiskt.

Och det är just klorsmaken som gör det. Och det finns studier som visar att biprodukter från klor i kombination med värmen som är här och i Spanien gör att cancerogena ämnen kan bildas. Och det känns ju också SÅDÄR ärligt talat.

Faktum är att inte ens majoriteten av lokalbefolkningen dricker kranvattnet här och det säger ju en hel del om du frågar mig. Dom köper stora plastdunkar med vatten. Vissa köper från butikerna och vissa köper av företag som åker runt med en lastbil typ glassbilen-style och säljer vatten på flaska.

Men som de flesta vet så är ju det här med att köpa vatten på flaska kanske något av det värsta man kan göra mot miljön. Dels går det åt enorma mängder plast och dels så sliter ju alla transporter av vattnet nå otroligt på miljön. Hela förra vintern köpte jag faktiskt vatten på flaska. Inte nog med att det va sjukt tungt och otympligt att bära med sig hem från butiken så skämdes jag dessutom varje gång eftersom jag visste hur dåligt det är för miljön. Inte minst när jag sen skulle kasta högen av plast som det lämnade efter sig.

Flaskvatten är problematiskt för miljö av flera anledningar:

  • Faktum är att en vanlig familj som dricker flaskvatten istället för kranvatten producerar 160 KILO CO2 på ett år!
  • Större delen av plastflaskorna hamnar på tippen. Dvs de källsorteras inte.
katt dricker kranvatten på gran canaria
Katt dricker kranvatten på Gran Canaria

Flaskvatten är inte så hälsosamt som man kan tro

Jag är nog inte ensam om att ha antagit att flaskvatten är hälsosammare än kranvatten men så är faktiskt inte fallet. Det är snarare tvärt om. Flaskvatten innehåller MER mikroplaster än vad kranvatten gör. Man har räknat på att vi får i oss ca 50.000 mikroplaster per år via mat och dryck. MEN skulle man dricka enbart flaskvatten så får man i sig YTTERLIGARE 90.000 mikroplastbitar per år.

Vad lär vi oss av det här då? Jo flaskvatten är inte särskilt bra varken för miljön eller för vår hälsa och det ska man försöka hålla sig undan ifrån så långt man kan. Kranvattnet på Gran Canaria KAN man dricka, det smakar bara skunk.

Och jag förstår. Vid det här laget kan det ju kännas dystert. Att man måste välja mellan pest eller kolera. Men så är faktiskt inte fallet. Det finns nämligen ett alternativ som smakar gott, som är bra för miljön, som är smidigt och som dessutom gör att ett vanligt hushåll kan spara runt 2400 spänn per år! Sitt ner i båten så ska ni snart bli varse!

Det finns bra alternativ!

Lösningen på det här smakproblemet stavas ”Tapp Water” och Tapp Water är ett kranvattenfilter med en svensk grundare som heter Magnus Jern. Han och två vänner befann sig i Barcelona för 6 år sen då dom bestämde sig för att utveckla den mest portabla, hållbara och prisvärda filterlösningen för kranvatten.

Sagt och gjort. Magnus och hans team provade i princip alla de 50-60 varianter av kranvattenfilter som fanns på marknaden och utvecklade sedan Tapp Water som idag är Spaniens mest sålda vattenfilter med över 100.000 nöjda kunder och EN väldigt nöjd planet!

Sen Tapp Water startade har de, tack vare deras filter, besparat vår planet 71 miljoner plastflaskor eller 13 ton CO2. Det är en hel del det! Och deras mål till och med år 2026 är att eliminera 10 miljarder vattenflaskor. Ja du hörde rätt. 10 miljarder!

Det här filtret är kanske något av det smidigaste jag sett. Den finns i två storlekar och de väger i princip ingenting. Det ena filtret är i storleken av en te-kopp och det andra är än mindre. Mer i storleken av ett litet duschmunstycke med en radie av typ en snusdosa.

Och det fiffiga med det här filtret är att det tar mindre än 1 minut att installera direkt på kranen. Men skruvar bara bort ringen som sitter längst ut på kranen där vattnet kommer och så skruvar man på filtret ordentligt och vrider om vredet på filtret och BÄM, så va det klart. Det här innebär att jag enkelt skulle kunna ta med mig filtret vart jag än åker i världen och på så vis aldrig mer behöva köpa flaskvatten. Även om det bara är en semesterresa faktiskt. Magnus berättade för mig att många av Tapp Waters kunder även använder filtret hemma i Sverige om vattnet har bismak av klor eller i sommarstugan om vattnet där inte är av bästa kvalitet.

För de som tycker att det låter lurigt att skruva på filtret på sin kran så har Tapp Water även tagit fram en galet snygg karaff med inbyggt filter i locket som håller upp till 3 månader eller ca 500 liter vatten. Det är RÄTT mycket vatten det. Då är det ba fylla upp karaffen som vanligt med kranvatten och när det sen är dags att hälla upp vattnet i glaset så filtreras vattnet på vägen ut. Det blir inte enklare än så!

Vad tar det här filtret bort då?

Filtret behåller viktiga mineraler men tar bort:

  • Dålig lukt och smak.
  • Klorinlukt och klorinsmak.   – viktigt eftersom vattnet smakar simbassäng här.
  • Mikroplaster.
  • Mediciner och hormoner.
  • Tungmetaller.
  • Kalkavlagringar. – viktigt då rör och sånt kan va gamla här.

Hur mycket pengar sparar man på att använda kranvattenfilter?

Jag nämnde tidigare att ett vanligt hushåll kan spara upp till 2400 kronor per år genom att byta från flaskvatten till Tapp Water och ja det stämmer. En liter flaskvatten kostar igenomsnitt 0,3 euro om man köper hem stora flaskor och med Tapp Water på kranen så blir kostnaden bara runt 0,02 euro per liter. Det är rätt stor skillnad det! Dom 2400 kronorna kan man lägga på roligare saker och slipper man dessutom kånka hem tunga flaskor vatten så blir det ju verkligen en win-win!

Tapp Water karaffen kostar endast 49 euro och deras filter som du skruvar direkt på kranen kostar från 59 euro.

Vill du prova Tapp Water så kan du beställa via TappWater.co/en .Det tar ca 2-3 dagar att få hem den och du har gratis retur i 45 dagar om du mot förmodan inte skulle bli nöjd.

Vi säger skål och tack till Tapp Water!

Och med det mina vänner hoppas jag att jag har besvarat frågan huruvida det är farligt att dricka kranvattnet på Gran Canaria eller ej.

Om du tyckte om dagens avsnitt av Gran Canaria Podden så får du gärna visa din uppskattning genom att följa podden i din podcastspelare och följa oss på Facebook. Det skulle jag verkligen uppskatta. Å bjud gärna in en vän som älskar Gran Canaria vetja. Ju fler vi blir desto roligare blir det ju!

Har du några frågor om Gran Canaria eller podden eller har önskemål på saker som jag borde ta upp i podden eller är intresserad av att sponsra podden så är du varmt välkommen att höra av dig till mig på putte(snabela)grancanariapodden.se

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego!

Ciao!