Veckans Gran Canaria Nyheter: svensk omkom, tonåringar försvunna, 5000 paket hasch hittade & 40 ockupanter vräkta.

Klicka nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Klicka nedan för att lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till Skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden. Oavsett om du är på väg till den lokala pizzerian i Hareid för att plocka upp en flottrondell med kantareller eller om du precis beställt in en som vanligt gravt överskattad paella i Puerto de Mogan – varmt välkommen hit!

Jag som är kapten på den här gamla atlantångaren heter Patrik ”Putte” Appelquist och det är den 22a mars idag. Våren är på intågande både i Europa och här i västra Afrika och solen skiner och fåglarna kvittrar. Det har vart lite Calima i dagarna som gjort att temperaturen varit lite högre än normalt men det ser ut att ha lagt sig. Nu är himlen nämligen klarblå igen och vi har väl runt 22 grader i skuggan här i Maspalomas på södra Gran Canaria. MEN jag har fått massor av mail från oroliga lyssnare som sett i väderapparna att det ska regna här en vecka framöver. Jag säger som vanligt, lugn bara lugn. Det blir förmodligen inte en droppe regn. I nio fall av tio så blir det aldrig något regn här i söder trots att dom pratar om det. Däremot kan det mycket väl bli regn i Las Palmas eller runt flygplatsen men här i söder är det extremt sällan regn. Särskilt den här vintern. Jag tror på riktigt att det har regnat typ två gånger sen i september. Så man får ta väderapparnas varningar med en stor näve salt skulle jag vilja säga. Men men,  vi får se hur det utvecklar sig helt enkelt. Jag håller hur eller hur tummarna för alla er som är på väg hit.

Idag är det dags för det senaste nytt under solen på dom lyckliga öarna. Det ska serveras soltorkade nyheter och det blir som vanligt ett gäng väl utvalda nyhetstapas med en blandning av smutt och surt från Kanarieön som vi alla älskar så mycket!

Förra gången vi tjötade nyheter så va det en salig blandning mellan huruvida Caliman eventuellt blir värre och värre på Kanarieöarna, att en väska med 1000 euro grävdes ner av en influencer i sanddynorna på södra Gran Canaria, att det va ett stort fokus på innovationer och smarta uppfinningar här på ön nyligen, att Pedor Ulla – mannen som man tror mördades i Puerto de Mogan ska få en staty för att hedra hans minne, och vi pratade även om att det va dags för den enormt uppskattade karnevalen i Maspalomas.

Ja herregud. Va ni nere och kikade på Karnevalen något? 100 lastbilar och en herrejesus massa människor. Jag va nere en timme och kikade lite. Det är ju lite kul ändå. Jag gillar särskilt lastbilarna som har tydliga teman och där man gått ”all in” på utstyrsel och anpassar musiken till den. Annars är det lätt att det blir lite studentflak-känsla och det har man ju sett ett antal gånger förr i sitt liv. Det blev dock ingen utklädnad för min del i år men förra året fick jag tag på en militäruniform som passade bra till ett vitt linne och mina svarta mc-boots. Snabbt och enkelt.

Hur eller hur. På menyn i veckans avsnitt av Veckans Gran Canaria Nyheter står det här:

✅ En svensk omkom och två skadade på Kanarieöarna

✅ Två tonåringar försvunna i Las Palmas

✅ 5000 paket hasch hittat i kommunalt sopkärl

✅ Över 22 000 människor skrev på för permanent boende i turistfastigheter

✅ 40 ockupanter vräkta från fastighet av polis på östra Gran Canaria

✅ Sport & Väder & Calimarapport

Ja duka fram kaffet och kanelbullarna så kör vi!

En svensk omkom och två skadade på Kanarieöarna

Vi börjar med nyheter av den lite surare sorten, som för ovanlighetens skull inte har direkt med Gran Canaria att göra MEN som har med Skandinaver att göra som befunnit sig på Kanarieöarna och tyvärr råkat illa ut.

En 23-årig brittisk kvinna bosatt på Lanzarote körde nyligen på 7 stycken turister om gick på en trottoar i Playa Blanca på Lanzarote. Ett litet barn mindre än 6 månader gammal avled direkt på platsen och barnets pappa och mormor fick svårare skador och fick därför vårdas på sjukhus. Av de 7 turisterna som blev skadade befann sig två stycken svenskar som fick måttliga skador av händelsen. Den 23-åriga brittiska kvinnan åtalas för dråp och rattfylla och har tillfälligt släppts men får inte lämna Spanien. Detta skriver Canariajournalen.

Canariajournalen rapporterade dessutom förra veckan att en svensk student avlidit från en fallolycka på ett fartyg som befann sig utanför ön El Hierro. Eleven va student vid Marina Läroverket i Stockholm och klassen befann sig på en båtresa som ingår i deras utbildning när olyckan inträffade. Olyckan ska ha skett under däck i en sovhytt tidigt på morgonen och fartyget skulle ha fortsatt i två veckor men eleverna åkte hem till Sverige strax efter olyckan.

Fartyget Älva. Foto: Marina läroverket.

Två tonåringar försvunna i Las Palmas

Två tonåringar försvann den 8e mars på La Isleta i Las Palmas. Det va två pojkar på 16 och 17 år som hade begett sig dit för att fiska med kastspö vid El Confital och Las Coloradas. Vid 19-tiden på kvällen slog föräldrarna larm då pojkarna inte hade mötts upp vid avtalad tid. Ingen vet säkert vad som hände pojkarna men det va väldigt starka vindar och höga vågor den här dagen och man befarar att pojkarna har ramlat i havet och försvunnit med strömmarna.

Man drogs genast igång en enorm sökinsats. Det va fyra helikoptrar, ett flygplan, polis, militär, drönare, båtar, dykare och allt däremellan som letade efter pojkarna. Det dåliga vädret gjorde sökandet extremt svårt. De va grov sjö med höga vågor och starka vindar och emellanåt va väderförhållandena så svåra att sökpersonal skadades och Guardia Civil fick tillfälligt avbryta letandet. I 12 dagar letade man intensivt efter ungdomarna men häromdagen meddelade man att man nu avslutar letandet.

Jag va i Las Palmas förra veckan och såg faktiskt en av helikoptrarna vid El Confital som gjorde sitt bästa för att söka efter pojkarna i det svåra vädret. Det såg allt annat än enkelt ut. Vi håller tummarna för pojkarna och hoppas att dom dyker upp i livet.

5000 paket hasch hittat i kommunalt sopkärl

Det är ju som bekant inte lätt när det är svårt och regel nummer #1 som många knarklangare har är ”don´t get high on your own supply” – dvs bli inte hög på dina egna grejer. Och ska man hålla på med att köpa och sälja illegala substanser så kanske det till och med är bäst att försöka behålla skärpan så mycket man bara kan och kanske därför helt avstå att konsumera drogerna som man säljer.

Men det är klart. Det tar säkert på nerverna att florera i knarkbranschen. Polisen som ständigt är en hack i häl. Konkurrenter och gangsters som vill åt dina grejer, ditt område och dina pengar. Så det är väl inte jättesvårt att förstå att det är lätt hänt att många knarklangare skjuter sig i foten och trillar dit på sin egen skit för att stilla nervsystemet temporärt ibland.

Och frågan är om det inte är det som hände i Jinamár på östra Gran Canaria nyligen. Där har någon nisse nämligen slängt hela 5000 paket hasch i två stycken kommunala sopkärl. Detta rapporterar Canariajournalen. Sopgubbarna blev så klart mäkta förvånade när dom skulle hämta soporna sent på lördagkvällen och såg vad som låg i sopkärlen. Nu ska polisen så klart utreda vem det är som slängt haschet i sopkärlen och det ska bli spännande att se om dom kommer fram till någonting.

Foto på haschet i soptunnan. Foto: Polisen Telde

Men detta väcker ju så klart en hel del frågor.

Va det någon som rökte lite för mycket av sin egen skit och råkade lägga grejerna på fel plats?

Va det en knarklangare som plötsligt fick dåligt samvete och valde att lägga ner verksamheten?

Va det kanske någon som hittat haschet i havet från en klassisk dumpning men att grejerna va förstörda på grund av vatten som trängt in och därför blev tvungen att kasta allt?

Eller va det egentligen tänkt att någon annan från sophanteringen skulle komma och hämta grejerna i det dolda och att dom va en del av processen?

Vi kan bara spekulera…

Över 22 000 människor skrev på för permanent boende turistfastigheter

Canariajournalen skrev nyligen att intresseorganisationen PALT har samlat in över 22 000 namnunderskrifter för att tillåta permanent boende i turistfastigheter. Ja det är ju nämligen så att mycket av det som är byggt på södra Gran Canaria är byggt och är avsedda för turism. Det finns till och med en lag som förbjuder ägare av bostäder som är avsedda för turism att bo permanent i dem och tanken är att dessa bostäder ska hyras ut till turister via de turistföretag som hyr ut bostäderna i respektive fastighet. Ofta till en löjligt låg ersättning om typ 3000 euro per år. Man får alltså varken bo i sin bostad permanent eller hyra ut den själv. Och det är precis det här som bostadsägarna och PALT ställer sig kritiska mot. Därav namninsamlingen. Och nu är det till och med så att flera bostadsägare på södra Gran Canaria har åkt på böter för att de antingen bott i sin bostad permanent eller för att de vägrar hyra ut bostaden via turistföretagen. Främst är det bostadsägare i Playa del Ingles som har drabbats av dessa böter och boten har vart uppemot 2500 euro.

Canariajournalen skriver att både spanjorer och utländska bostadsägare drabbas av detta och att frustrationen är stor. Särskilt stor är den troligtvis bland de som ägt sina fastigheter innan förbudet mot permanent boende infördes men som ändå fått böter.

Med tanke på att antalet namnunderskrifter är så högt så har PALT nått sitt mål med att få upp detta till debatt i riksdagen. Kanarieöarnas regionala kontrollstyrelse har räknat och verifierat underskrifterna och meddelat att det räcker för att detta ska tas upp i parlamentet.

Detta är så klart ett delikat problem som påverkar väldigt många människor både direkt och indirekt och i förlängningen hela Gran Canaria och dess framtida turism. Vi håller oss uppdaterade och kommer att följa det med spänning. Fortsättning följer…

40 ockupanter vräkta från fastighet av polis på östra Gran Canaria

Ja, precis som knarklangaren vi nyss pratade om, så har bostadsägare på Gran Canaria inte bara problem med myndigheter utan även med andra människor som gärna lägger vantarna på din bostad. Vi pratar om ockupanter eller ”squatters”. Människor som helt enkelt bosätter sig i din fastighet trots att det är du som äger den. Många gånger med lagen i ryggen eller åtminstone delvis i ryggen lite beroende på hur det hela går till.

Det tråkiga är att det kan ta år att bli av med någon som plötsligt bestämmer sig för att ockupera ditt hem och du får inte stänga av el och vatten och liknande för att göra det svårare för inkräktarna. Ja det här superkonstiga fenomenet har nyligen återigen uppmärksammats i Skandinavisk media och många fastighetsägare i Spanien är nu oroligare än någonsin för att detta ska hända dem.

Det finns mängder av fastigheter här på Gran Canaria som ockupanter har lagt vantarna på. Jag hör talas om det hela tiden och ser det hela tiden. Allt från små lägenheter som ägs av privatpersoner till bankägda enorma byggnader.

Canarias7 skrev nyligen att ett fyrtiotal ockupanter i varierande åldrar mellan 20-30 blev vräkta från en stor bankägd byggnad i Vecindario på östra Gran Canaria. Byggnaden har vart ockuperad i 12 år och området runt byggnaden har fått flera anmälningar på grund av osäkerheten som ungdomarna bidragit till i området.

Det va efter en brand i huset som polisen efter domstolsbeslut vräkte ockupanterna och brandmännen förseglade byggnaden på grund av ohälsosamma förhållanden och brandrisk. Vräkningen ska ha mött visst fysiskt motstånd och Guardia Civil bevakade byggnaden medan ett företag murade igen ingångarna för att säkerställa att ockupanterna inte skulle ta sig in i byggnaden igen. Men samma eftermiddag försökte ockupanterna istället ockupera flera andra byggnader i närheten.

Ingen av de vräkta ockupanterna ska ha haft kontakt med socialtjänsten, vart i en utsatt situation eller haft någon funktionsvariation. De va heller varken minderåriga, äldre eller av familjekaraktär.

Vill du ha mer nyheter från Kanarieöarna och Gran Canaria så kan du med fördel surfa in på Canariajournalen.se eller Canariajournalen.no och förkovra dig. Där hittar du det mesta som händer här på ön på både norska och svenska.

Sport & Väder & Calimarapport från Gran Canaria

Så dags för sport och väder på Gran Canaria. Vi följer ju som vanligt Gran Canarias fantastiska fotbollslag UD Las Palmas som spelar i Spaniens högsta fotbollsliga La Liga och basketlaget CB Gran Canaria som spelar i Spaniens högsta basketliga ACB.

Fotboll

Vi börjar med fotbollen. UD Las Palmas har lirat två matcher sen vi tjötade sist. Båda matcherna va på hemmaplan och den ena va mot Bilbao. Där förlorade Las Palmas med 2 mål mot noll. Den andra matchen va mot Almeria och där förlorade Las Palmas med 1 mål mot noll. Ouff tung vecka! Nästa lördag, alltså den 30e mars, så spelar dom på bortaplan mot mitt andra favoritlag i den spanska ligan nämligen Barcelona. Och det ska väl till ett under eller två om Las Palmas ska ge dom på nöten. Men vi får väl se. Det är alltid coolt när underdogs lyckas! Jag kommer hålla på Las Palmas i den matchen. Det är ett som är säkert i alla fall!

Efter dom här fadäserna så tappar Las Palmas tre platser i Ligan och går från en 8e-plats till en 11e-plats. Etta ligger just nu Real Madrid, tvåa ligger Barcelona och trea ligger Girona.

Basket

Så basketen då. Har det gått bättre för dom kanske? Njaaa sådär får man väl säga. Gran Canaria spelade åttondelsfinal i Eurocup mot Turkiska Besiktas men Gran Canaria föll direkt och förlorade den tighta matchen med bara två poäng nämligen 80 mot 78. Tråkigt! Gran Canaria har ändå spelat jäkla bra i Eurocup och vart i toppen och krigat i sin grupp så det va lite förvånande att de skulle åka ut så tidigt måste jag säga.

I ligan har Gran Canaria spelat två matcher. En mot Zaragoza som dom vann med 111 mot 85 på hemmaplan och en mot Manresa på bortaplan som dom förlorade med 78 mot 71. Detta innebär att Gran Canaria tappar en position i ligan och går ner från en 4e-plats till en 5e-plats. Leder gör även här Real Madrid, två ligger Unicaja och trea ligger Barcelona.

Vädret

Så hur blir det med vädret framöver egentligen? Blir det regn och rusk som utlovat i alla väderappar eller hur blir det? Behöver man vara orolig? Ja det är ju så klart i princip omöjligt att svara på. Ibland funderar jag på om man inte bara skulle ge fasen i att köra vädret här i podden för det blir ju ändå alltid bättre än vad dom säger i apparna. Men, vi får väl se. Nu säger ju väderleksrapporterna att det ska bli regn här en vecka framöver så vi får väl helt enkelt bara se det som ett test. DOCK så är det inte särskilt många millimeter per dag vi pratar om här på södra Gran Canaria så jag är ändå ganska säker på att det kommer att bli bättre i söder än vad det ser ut som på väderleksrapporten.

Imorgon lördag ska det bli 16mm regn med runt 19 grader på dagen och 13 grader på natten.

På söndag sen utlovar man 8mm regn och 20 grader på dagen och även där 13 grader på natten.

På måndag utlovas endast 1,8mm regn och 22 grader på dagen och 13 på natten.

Sen på tisdagen ser det ut att kunna bli rejält blött igen. Då pratar man om 15mm regn och 20 grader ungefär.

Och från onsdag till söndag nästa vecka så pratar man om mellan 0,1 till 0,8mm regn per dag och växlande solighet med temperaturer mellan 18-22 grader på dagarna.

På norra delen av Gran Canaria och i Las Palmas så ser det ungefär likadant ut förutom den skillnaden att det är fler millimeter per dag.

Ska jag ge mig på att titta in i glaskulan och på något vis försöka förutse hur detta kommer att bli så skulle jag gissa att det kommer en skvätt regn i helgen och kanske på tisdag på södra Gran Canaria men från onsdag och framåt gissar jag att det blir bra väder. I Las Palmas däremot tror jag att det faktiskt skulle kunna bli busväder en vecka framåt faktiskt. Den som lever får se! Vad säger ni gamla erfarna GC-rävar där ute? Skriv in och berätta vad ni tror om vädret så får vi se vem som hade rätt sen.

Calima

Hur ser det ut på Calimafronten då? Ja med tanke på att det eventuellt är regn på ingång så ser luftkvaliteten ut att bli kanon. Vinden ligger inte på från Sahara nämligen. Den ligger istället på från norr. Inget ont som inte har något gott med sig med andra ord. Slipper du oväder där du befinner dig på ön så passa på att ge dig ut i naturen och andas in den friska luften som drar in över ön nu vetja.

Och med det mina vänner hoppas jag att veckans soltorkade nyhetstapas smakade. Ni ska ha ett stort tack för att ni lyssnar och ett stort tack till alla er som ger 5 stjärnor till Gran Canaria Podden på Spotify och i era poddappar. Det värmer jättemycket!

Och på tal om poddappar. Glöm för bövelen inte att följa Gran Canaria Podden i din podcastspelare. Då får du ju upp en liten notis när nästa avsnitt släpps och det ÄR ju smidigt så det förslår. Det är ju sen gammalt.

Ta det lite extra försiktigt när ni är ute och badar kommande veckor. Jag har fått in rapporter om den Portugisiska örlogsmaneten på flera av Gran Canarias stränder. Vill du veta mer om det lilla farliga odjuret så kan du med fördel lyssna på avsnitt #33 av Gran Canaria Podden som handlar om just det.

Sist men inte minst. Fortsätt att höra av er med era reseberättelser. Om allt som gick på röven, det som gick som den dans och det som inte gick alls. Det är alltid lika spännande att höra. Ni mailar in som vanligt på putte(snabela)grancanariapodden.se.

Vi hörs snart igen!

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!