Så undviker du turistfällan på Gran Canaria som kostar turister 10 miljoner kronor varje år!

Klicka nedan för att lyssna på podcastavsnittet på Spotify:

Klicka nedan för att lyssna på podcastavsnittet direkt i din webbläsare:

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till Gran Canaria Podden. Oavsett om ni sitter i en pulkabacke i Åre med skidor på fötterna och en liten jävel innanför västen eller om ni ligger och myser vid de naturliga poolerna vid Bañaderos strax nordväst om Las Palmas – varmt välkomna.

Jag som är kapten på den här skutan heter som vanligt Patrik Putte Appelquist och idag tänkte jag att vi ska fortsätta lite på förra veckans tema som då handlade om hur man undviker den ökända dödsfällan i trafiken här på Gran Canaria. Har du inte lyssnat på det avsnittet så rekommenderar jag dig å det bestämdaste att göra det. För dig och alla andra trafikanters skull.

Och jag tänkte att vi ska stanna kvar lite vid just temat trafik och sätta segel mot något som alla som är ute i trafiken till slut behöver göra, nämligen parkera.

Och det är ju viktigt att det blir rätt när man parkerar. Inte minst för att trafiken ska flyta på som den ska men också för att det kan bli så satans dyrt om man gör fel. Alla som har körkort och kör bil då och då har säkert råkat ut för det och känner igen känslan när man kommer tillbaka till sitt fordon och ser den där retliga lappen ligga under vindrutetorkarna eller med en gummisnodd runt handtaget på motorcykeln.

Jag som från början kommer från en liten ort i Västmanland från början tog körkort så fort det bara gick och har i princip alltid haft bil så genom åren har det ju blivit ett par parkeringsböter.

Det värsta jag vart med om i parkeringsväg va nog när jag följde med en gammal flickvän och hennes mamma till Arlanda. Min flickvän skulle resa till Italien där hon bodde delårsvis och hon hade enormt mycket packning med sig. Jag minns att det regnade (så klart – det va ju i Sverige) så både jag och hennes mamma hjälpte henne så klart in med bagaget innanför dörrarna så fort som möjligt. Det finns ju roligare saker att göra än att sitta dyblöt i ett kylskåpskallt flygplan i 4 timmar. Vi va kanske borta i 1 minut och när vi kom tillbaka så hade vi fått en parkeringsbot på 900 kronor. Jag minns att jag tänkte att just den rakan där utanför terminal 5 måste vara en sån sjuk guldgruva med tanke på hur många som passerar där per dygn.

Och det är ju så vansinnigt tråkiga pengar. Särskilt i dessa tider med hög inflation, galna elpriser och stigande räntor. Nej dom pengarna kan man lägga på roligare saker när man är ute och reser. Och detta för oss rakt in i hjärtat på dagens avsnitt. För det finns nämligen en minst en parkeringsfälla av guds jäkla nåde här på Gran Canaria och jag vill inte att någon av er där ute ska behöva råka ut för den.

Så dagens fråga är alltså:

Hur undviker man parkeringsfällan av guds nåde på Gran Canaria?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

Min absoluta favoritstrand här på Gran Canaria är Playa de Amadores och dit åker jag ofta för att sola, bada, läsa böcker, lyssna på podcasts eller plugga japanska. Men vad har Playa de Amadores med parkeringsfällor att göra? Jo för det är nämligen här som parkeringsfällan är. När man kommer ner till rondellen närmast stranden så har man två val. Antingen svänger man in på den lilla parkeringen till vänster eller så svänger man höger till den större parkeringen. Och det spelar ingen roll vilken sida du väljer. Parkeringsfällan, eller parkeringsfällorna kanske jag skulle säga, väntar på dig på båda sidorna nämligen. Det är som rävsaxar som ligger utplacerade var 20e meter ungefär. Redo att smälla igen sina käftar lagom i plånbokshöjd för att prångla ut 100 euro av dina surt förvärvade slantar. Ja det är faktiskt så mycket det kostar att parkera fel här.

Parkeringen ovan mark är gratis och eftersom det här är en omåttligt populär strand så tar det inte många timmar på morgonen innan parkeringen är knökfull. Särskilt under vintern då det är högsäsong. Och skulle man komma lite senare än de andra så finns det en chans att man lockas av att parkera i de konstigt nog tomma parkeringsrutorna som liksom ligger lite på sniskan var 20-30e meter. Eller ja, parkeringsrutor och parkeringsrutor. Linjerna är ofta ganska otydliga och bortnötta men det går lätt in en normalstor bil i sidled där. Dessa rutor är som inte rektangulära utan mer av triangulära i sin form.

Kanske blir du lite osäker på om du verkligen får stå där i triangeln, kanske inte. Men kanske kastar du i alla fall ett öga runt parkeringen för att konstatera att 5 andra bilar står i den här typen av triangulär parkeringsruta och tänker att då borde det la vara lugnt. Big mistake!

Du har precis gått i parkeringsfällan!

parkering på gran canaria
På delar av parkeringen sträcker sig den gula linjen till och med över de vanliga rutorna. Se upp!

Men du är långt ifrån ensam. Den här parkeringsfällan uppskattas dra in mellan 10 till 15 miljoner kronor PER ÅR (ej officiella siffror). I princip varje gång när jag kommer till stranden så ser jag ett gäng bilar som står parkerade i rävsaxarna och jag har gjort det till en rutin att alltid köra igenom parkeringen försiktigt med motorcykeln och varna de som står fel om att de kommer att få en bot om de står kvar. Och jag kan säga såhär, att hade jag fått en euro varje gång jag varnat någon som sluppit parkeringsbot så hade jag kunnat leva gott på det. Ibland har jag tänkt tanken att man borde göra det till ett jobb. Putte parkeringskonsult på Playa de Amadores. Det hade vart något det! Jag skrattar alltid lite gott åt tanken men faktum är att semesterfirarna hade kunnat spara 10-15 miljoner per år på det. Å andra sidan hade ju kommunen förlorat den säkerligen väldigt uppskattade intäkten. Det är väl också därför som de ger fasen i att skylta bättre och fixa till parkeringen så det blir tydligare vad som gäller.

Men till kommunens försvar så får jag väl säga det att det vid vissa av dessa rävsaxar faktiskt sitter skyltar som menar att man inte får parkera där. Men många gånger sitter skylten 2-3 meter bort från p-rutan på andra sidan en trottoar. De flesta, kanske till och med alla, av dessa förrädiska triangulära p-rutor har en gatsten som är mer eller mindre gulmålad framför sig. Och, utan att gå in för djupt på parkeringsregler och så (det får bli ett annat avsnitt) men där får man inte parkera. Men DET är det många som inte känner till. Och självklart ligger det ansvaret på turisterna att läsa på vad som gäller så att man inte riskerar att göra fel.

Jag tror att många turister gör felet att de tänker att det är en gratisparkering, att de faktiskt står i en parkeringsruta och att de inte står i vägen och att det nog inte är så noga i Spanien. För många gånger ser man ju spanjorer parkera lite vart som helst hur som helst och varför skulle inte det gå här? Särskilt som det är uppenbart att man inte står i vägen för trafik eller annat.

Personligen är jag lite irriterad på det här. För i min värld är det helt uppenbart att man har byggt parkeringen på det här sättet med flit och med facit i hand så är det ju ett ekonomiskt genidrag. Parkering är big business.

Så vad kan man göra för att undvika parkeringsfällan?

Ja det du behöver komma ihåg är att undvika rävsaxarna. Dvs de triangelformade p-rutorna som är gulfärgade. Och undvik att parkera på handikapp-parkering – se dig om noga efter skyltarna. Undviker du dessa två grejer så kommer du klara dig galant och slippa lägga delar av reskassan på parkeringsböter.

Parkeringsförbudsskylten som många missar!

Och med det mina vänner så hoppas jag att jag har besvarat frågan hur man undviker parkeringsfällan på Gran Canaria. Tusen tack för att du har lyssnat och jag hoppas slippa höra att någon av er råkat få parkeringsböter på parkeringen vid Playa de Amadores. Sprid gärna informationen till era vänner och bekanta som också älskar Gran Canaria så slipper jag starta Puttes Parkeringskonsult AB nästa vinter.

Skulle det vara så att du tycker att Gran Canaria Podden är lite trevlig så får du jättegärna följa podden i din podcastspelare. Det skulle värma mitt hjärta och det skulle underlätta för dig för du får då en liten trevlig notis i telefonen när ett nytt avsnitt släpps. Smidigt så det förslår!

Och sist men inte minst vill jag slå ett slag för Gran Canaria Poddens nyhetsbrev som är fullspäckat med goa rabatter som man kan ha nytta av här på ön. Det är allt från rabatter på restauranger, aktiviteter, bilhyrning och mycket annat. Nyhetsbrevet är självklart helt gratis och du hittar det på www.grancanariapodden.se/prenumerera

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!