Vad kostar taxi på Gran Canaria och hur funkar det?

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Klicka här nedan om du vill lyssna på Spotify:

Hola señoras y señores och välkomna ska ni vara till  Sveriges varmaste podcast. Oavsett om du sitter vid köksbordet i Arboga och betalar räkningar eller om du sitter på toaletten på jobbet och smyglyssnar på podden och drömmer dig bort till tapas i Las Palmas på Gran Canaria – varmt välkommen hit!

Det är idag den 10e oktober och det är fortfarande löjligt varmt här på Gran Canaria. Den för årstiden ovanliga värmeböljan håller ön i ett jäkla järngrepp alltså. Idag mäter temperaturen 34 grader på dagen och runt 27 på natten.

Faktum är att jag fick besök av en bekant häromdagen som skulle låna ett rum i huset i ett par dagar men han höll på att dö av värmeslag stackarn så det slutade med att han tog en taxi ner till Playa del Ingles och tog in på ett hotell med AC. Jag kan inte klandra honom. Då va det 30 grader på natten. Dvs det vi kallar tropisk natt i Sverige + 10 grader. Ja vi får se hur länge det håller i sig. Personligen tycker jag att det är lite i varmaste laget faktiskt. Jag blir så jäkla slö och oproduktiv, får dålig aptit och har absolut ingen energi för träning och sånt viktiga grejer. Förra året hade jag det lite lyxigt med AC och grejer men det är tuffa tider just nu så i år får jag nöja mig med en vanlig golvfläkt som pustar på bäst den kan. Och hade jag inte haft den så hade jag också dukat under kan jag säga!

Så med det sagt, har du redan lessnat på hösten hemma i Sverige och tycker om den här typen av värme (och inte har nå större problem med Caliman) så kan jag ju varmt rekommendera dig att snabbt som fasen boka ett sista minuten flyg till Gran Canaria. Enligt 10-dygnsprognosen ska värmen hålla i sig nämligen. Och skulle det va så att du faktiskt bestämmer dig för att komma hit så kan det ju vara lämpligt att ha lite koll på hur det funkar med taxi här på Gran Canaria.

Så, på förekommen anledning: Jag som håller låda och är er taxichaufför för dagen heter Patrik ”Putte” Appelquist och idag tänkte jag att vi ska ta en liten tur i taxi här på ön. Vi tar tillfälligt ner seglen och lämnar skutan i hamn och sätter oss i en luftkonditionerad fyrhjuling som drivs av fossila bränslen alternativt el.

Detta för oss in på dagens fråga nämligen:

Hur funkar det med taxi på Gran Canaria och vad kostar det att åka taxi på ön?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse.

Den enskilt vanligaste frågan folk ställer i alla Facebookgrupper som handlar om Gran Canaria är, tro det eller ej: ”vad kostar taxi från flygplatsen till Playa del Ingles”? Det är nästan så att det har blivit lite av ett skämt det där och folk som har vart i i grupperna länge vet inte om de ska skratta eller gråta längre. Mig inkluderad måste jag erkänna. Hade jag fått en krona varje gång frågan uppstår under högsäsongen så hade jag förmodligen delat adress med Elon Musk och Jeff Bezos eller kanske ägt ett mansion i Meloneras eller Monte León på Gran Canaria.

Men ni vet ju hur det är. Man orkar ju inte söka efter svaren själv på Google eller i en grupp utan man krafsar ihop ett eget på några sekunder istället  och vips så har man 4983 inlägg på rad som frågar samma sak. Nämligen: ”vad taxi kostar mellan flygplatsen och Playa del Ingles?” eller ”vad kostar taxi mellan flygplatsen och  Maspalomas?” eller ”vad kostar taxi mellan flygplatsen och Puerto Rico?” och om man är norrman: ”hvor mye koster en taxi mellom flyplassen og arguineguin”? För alla norrmän bor i Arguineguin nämligen. Ikke sant Svein?

Jadu Berit, Sven-Göran, Margit, Peder, Maj-Lis, Bernt, Edda, Gunhilde och Håkon. Nu ska du få svar på tal. Förbered dig på att bli upplyst. Det här är den bästa tiden i ditt liv! Universums mysterier kommer snart att blekna i jämförelse med kunskapen du snart kommer att besitta nu när vi en gång för alla tar reda på vad taxi kostar på Gran Canaria!

Innan vi slänger oss in och snackar siffror så ska jag säga det att det är väldans smidigt med taxi på Gran Canaria. Bilarna är rena och fräscha, de har aircondition och chaufförerna har någon typ av enklare uniform. Tyvärr snackar dom väldigt sällan engelska men för dig som vill öva på spanskan är det ett perfekt tillfälle. Min erfarenhet är att de flesta blir glada att man ansträngt sig för att lära sig lite spanska och försöker.

taxi gran canaria
Ett gammalt foto på en taxibil i Las Palmas. Ser du vad det är för bil?

Min kompis blev kidnappad och rånad i en taxibil

Att åka taxi kan ju vara både riskfyllt och komplicerat i många länder. När jag bodde i Nicaragua så blev en av mina svenska vänner kidnappad och rånad i en taxi faktiskt. Hon delade taxi med två Nicaraguanska damer som hon lärt känna på bussen tidigare på dagen. Dom vinkar tillsammans in en, vad hon tror, en random taxibil och åker iväg. Hon sitter i mitten bak och plötsligt vevar chauffören upp fönstret på sin dörr och kvinnorna gör samma sak. Plötsligt börjar dom slå henne, sätter en huva över hennes huvud, säger att de ska döda henne om hon inte gör som dom säger och avkräver henne alla hennes värdesaker. Kvinnan som redan satt i bilen (ja där plockar dom upp fler passagerare på vägen om dom ska åt samma håll) rotade igenom alla hennes tillhörigheter och plockade på sig kamera, dator och allt annat av värde. Sen krävde de henne på hennes kortkod och körde runt till 5-10 olika uttagsautomater för att tömma hennes konto. Vid ett tillfälle när mannen va ute vid en bankomat för att försöka ta ut pengar så plockade en kvinna fram en öl och tvingade henne att dricka. Hon trodde så klart att hon skulle bli drogad men ölen va oöppen så så kunde ju inte vara fallet. Hon tog en klunk och då blev dom nöjda. Sen drack hon inte mer. När kontot va tömt så körde dom ut henne i skogen och droppade henne där med sin ryggsäck som numera bara innehöll kläder. Därifrån lyckades hon hitta ett par yngre killar med bil som kunde köra henne till mig. Ja shit vilken cirkus, för att inte tala om när vi dagen efter skulle polisanmäla händelsen och polisen inte ville ta emot vår anmälan för att min vän inte visste vilken adress som rånet och kidnappningen hände på. Lång story short att vi inte gav oss och tillslut fick vi ett papper kastat på oss av polischefen. Tydligen behövde jag leta upp ett internetcafé för att göra en kopia på polisrapporten för dom hade bara ett original på hela polisstationen. Vi hittade på en adress och då tog dom emot anmälan. Ja jesus. Det tog en hel dag på polisstationen för att få igenom det. Och då va vi ändå dom enda som va där. Av en anledning förstår jag ju såhär med facit i hand.

I Macau låser taxichaufförerna dörrarna och låtsasgråter tills du betalar vad dom vill ha

När jag bodde i Macau i Kina så va det helt jävligt att åka taxi. I princip varje gång försökte dom fuska med priserna och om man vägrade betala så låste dom dörrarna och satt och låtsasgrät på kinesiska tills man blev galen och betalade. Faktum är att taxichaufförerna är, eller va ska jag väl säga, notoriskt kända för sin extremt dåliga service och dåliga beteende. När jag va där och pluggade runt 2015 så fanns det en Facebookgrupp som hette något i stil med ”Macau Taxi Driver Shame” där helt galna videos på galna taxichaufförer delades i princip varje dag. Ibland ville inte ens chaufförerna köra oss från stan till skolan på kvällarna och då och då hände det att vi fick leta upp en polis som i sin tur tvingade taxichauffören att köra oss. Till hans stora förtret så klart. Då blev det 20 minuter av klagosång på en gnällig kinesiska. Det kunde man hacka i sig. Man lärde sig leva med det men många av mina tjejkompisar tyckte att det va väldigt obehagligt.

Nåväl. Personligen har jag aldrig haft några problem med att åka taxi på Gran Canaria. Det har hänt att en taxichaufför påstått att kortläsaren inte funkat och därför krävt att jag betalat i cash. Om kortläsaren faktiskt va trasig eller inte ska jag låta vara osagt men det är ju ett av de äldsta tricken i boken för den som vill förbättra sin ekonomi med lite svarta pengar. Det spelar inte mig någon roll.

Finns det inga Uber eller Lyft på Gran Canaria?

Nej här på ön finns inga företag som Uber och Lyft och liknande som vi är vana med från storstäderna i Sverige.

Hur får man tag på en taxi på Gran Canaria?

Det funkar här som det gör i de allra flesta länder. Man kan antingen vinka in en taxi på gatan eller ringa ett av alla olika företag som finns här eller så kan man gå in på någon av de lite större företagens hemsida och boka en i förväg.

Vinka in en taxi från gatan på Gran Canaria

Skulle det va så att man vill vinka in en taxi så ser man att den är ledig genom att den har ett grönt ljus på taket. Är ljuset släkt så är taxin upptagen. Och vinkar man in en taxi så är det oftast taxametern som gäller till destinationen. Om det inte är så att du står precis vid ett större taxistopp eller en taxistation för då kan fasta priser gälla till olika städer och områden. Vissa av dessa taxistationer har till och med stora skyltar uppsatta med priser till olika områden och städer. Flygplatsen är ett sånt ställe tex. Där ifrån går det mängder av taxibilar som kör med fast pris till tex Las Palmas, San Agustin, Maspalomas, Playa del Ingles, Arguineguin, Puerto Rico mm. Från flygplatsen behöver man tex sällan boka en taxi i förväg för det är ju en sån hubb för taxibilar så tillgången brukar aldrig sina.

Ringa och beställa taxi på Gran Canaria

Ringer du och beställer via telefon så funkar det i princip på samma sätt. Oftast har det vart taxametern som avgör priset men ibland, beroende på vart man är och vart man ska så är det fast pris. Många gånger är det fasta priser från flygplatsen till olika större städer tillexempel. Men ett tips är att fråga telefonisten ungefär vad det kommer att kosta till din destination, så slipper du tråkiga överraskningar.

Förboka taxi på Gran Canaria via nätet

Bokar man i förväg via nätet så är det fast pris som gäller. Och det kan vara smart att boka i förväg om du tex vet att du behöver en taxi på en storhelg typ nyår eller liknande, eller om du vet med dig att du behöver en större bil på grund av att ni är många människor eller har mycket packning eller är i behov av barnstolar och liknande specialare. Vid storhelger kan det också hända att det är dyrare att åka taxi än annars. Så bli inte förvånad om det kostar lite extra då.

Vad kostar det att åka taxi på Gran Canaria då?

Ja det är ju en högst relativ fråga egentligen. Det beror så klart på flera faktorer så som hur långt man ska åka, när man ska åka, hur stor bil man behöver osv osv. Men allt som oftast behövs ju bara en normalstor bil så därför tänker jag att jag utgår från det i kommande exempel. I Sverige pyntar vi 695 kronor för att åka taxi mellan Stockholm och Arlanda och resan tar ca 30 minuter. Jag tänker att vi tar det som måttstock.

Vi jämför detta med en resa mellan flygplatsen på Gran Canaria och norrmännens favoritstad Arguineguín. En resa som också tar nästan precis 30 minuter och som kostar runt 45 euro. Med dagens växlingskurs skulle det bli runt 520 kronor och den som är lite haj på matte har då snart räknat ut att det är runt 25% billigare att åka taxi på Gran Canaria än i Sverige. Smutt sa räven!

Det blir rätt dålig radio om jag skulle sitta och rabbla upp exakt vad det kostar att åka taxi mellan alla olika städer här på Gran Canaria så jag tror vi hoppar det och fokuserar på vad det kostar att åka taxi från flygplatsen till de större städerna längs kusten där ni troligtvis kommer att bo om ni besöker den här fantastiska kanarieön. På hemsidan www.GranCanariaPodden.se kan du se en mycket mer detaljerad lista över cirkapriser på taxi mellan olika ställen på Gran Canaria. Med fokus på södra delen av ön då. Där rekommenderar jag även ett par av de mer seriösa taxibolagen. Spara gärna ner listan i din telefon så har du informationen när du behöver den sen. Jag lägger ut dom som foton så sitter du framför datorn så är de bara att högerklicka på fotot och spara ner. Alternativt, om du sitter på en telefon så håller du ett finger på bilden i en sekund eller två, då får du upp en meny och då väljer du ”ladda ner bild”.

Vad kostar taxi från flygplatsen på Gran Canaria då?

Ja en taxi från flygplatsen norrut till Las Palmas (San Telmo) kostar ca 23 euro. Tycker man att sol är trevligare än en genuin stad som Las Palmas så planerar man säkerligen att röra sig söderut istället. Vi tar städerna i ordning från flygplatsen sett. En taxi från flygplatsen till svenskarnas gamla favorit San Agustin kostar runt 35 euro. Från flygplatsen till ökända Playa del Ingles kostar runt 38 euro. Från flygplatsen till Maspalomas kostar runt 40 euro. Från flygplatsen till norrmännens favorit Arguineguín kostar runt 45 euro. Från flygplatsen till Puerto Rico kostar ca 53 euro och från flygplatsen till staden allra längst bort på sydvästkusten Puerto de Mogan kostar ca 60 euro.

taxipriser från flygplatsen på gran canaria
Taxipriser från flygplatsen på Gran Canaria. Spara gärna ner den.

Vad kostar taxi inom stan på Gran Canaria då?

Att åka taxi inom stan är också ganska billigt. Taxi från Maspalomas till San Agustin, tyskarnas paradis Sonnenland eller till de större matbutikerna i San Fernando går på runt 4-5 euro. Och vill man besöka vattenparken Aqualand så kostar det runt 6 euro.

Taxipriser från Maspalomas Gran Canaria 2024. Spara gärna ner bilden.

Och med det mina vänner hoppas jag att jag har svarat på frågan hur det funkar med taxi på Gran Canaria och vad det kostar att åka taxi på ön. Hoppas du fick svar på dina funderingar.

Tack för att du lyssnar. Ta hand om er där ute så hörs vi snart igen.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!