10 svenska namn som betyder någonting på spanska!

Klicka nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Klicka nedan för att lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Hoooola señoras y señores och varmt välkomna ombord på Gran Canaria Podden – en podcast för alla oss som älskar Gran Canaria. Jag som som styr den här skutan heter Patrik Putte Appelquist och jag hoppas att du ska trivas här ombord en liten stund tillsammans med mig.

Man brukar säga att ”kärt barn har många namn” och jag hoppas vid gudarna att det är sant för jag har kallats för mycket genom livet. Mestadels bra saker då, tack och lov.

Min första bästa kompis som jag lärde känna på lekis hette Gustav men kallades så klart för Gurra. Vi va som helan och halvan. Gustav; lite längre och kraftigt byggd. Bonnastark by default. Jag aningen kortare och tunn som en sticka. Gurras ömma moder Birgitta tyckte att vi som duo borde ha namn som rimmar bättre i mun så istället för att börja kalla Gustav för Gustrik eller något annat knasigt som rimmar på Patrik så började hon kalla mig för Parre. Sagt och gjort. Det blev Gurra och Parre, Parre och Gurra. Det va som att vi satt ihop. Vi sågs i princip varje dag och gjorde allt tillsammans. Under 6 år va vi som oskiljaktiga. Vi fiskade i Köpingsån, byggde kojor i Johannesdalsskogen och pallade gurkor hos Thungubben uppe vid Åkervägen. A de va fint, en vacker vänskap och en fin tid som jag ser tillbaka på med värme idag.

Och det är väl så det funkar med namn och smeknamn. Vi får dem av någon annan. Det är som en liten gåva. Ofta kommer det från en förälder, släkting eller vänner. Dessa människor, liksom alla andra människor, kommer ju någon gång att gå ur tiden. Men namnet eller smeknamnet de gav dig lever för evigt kvar. Det är som ett arv som man bär med sig tills man själv lägger näsan i vädret. Det finns något fint i det.

Det va min mamma som började kalla mig för Putte när jag va liten. Hon gick tyvärr bort för några år sedan men smeknamnet som hon gav mig kommer jag för alltid att bära med mig. Hon lämnade inte mycket efter sig men hon satte mig till livet och hon gav mig smeknamnet Putte.

Putte är ju ändå ett ganska tacksamt smeknamn. Det finns ju värre saker man kan kallas. Många av er har säkert hört låten ”A boy named Sue” med Johnny Cash. Den handlar om en man som i sången berättar att hans pappa lämnade honom och hans mamma när han va 3 år gammal. Han lämnade inte mycket mer än en gammal gitarr och en gammal tomflaska med sprit. Men det pappan också gjorde innan han drog va att döpa pojken till Sue.

Att vara pojke och heta Sue visade sig vara tufft. Grabben fick bokstavligt talat slå sig fram i livet. Eller som Johnny Cash sjunger ”some gal would gigle and I´d get red, some guy laughed and I´d bust his head, I tell ya, life aint easy for a boy named sue”.

Sonen bestämde sig för att döda mannen som givit honom det horribla namnet och började därför leta land och rike runt efter honom. En dag hittade sonen en man som påminde om sin pappa på en bar. Sonen hade ett gammalt foto på sin pappa och kände därför igenom honom på ärret på kinden och hans elaka ögon.

Sonen tittade på mannen, presenterade sig och sa: ”My name is Sue, how do you do”? Now you gonna die”.

Det uppstod en fight mellan sonen och pappan. Stolar flög, tänder krossades och en bit av pojkens öra blev avskuret i tumultet. De båda männen kraschade igenom väggen och landade på gatan utanför. Pappan skrattade och svor och sträckte sig efter sin pistol men sonen drog sin först.

Pappan log och förklarade att världen är hård och om en man ska klara av det så måste han bli tuff. Han förklarade att han visste att han inte skulle finnas där för sin son så därför gav han honom namnet Sue. Han visste att det skulle tvinga honom att bli tuff.

Sonen blev rörd av mannens berättelse och slängde sin pistol på marken. Han kallade honom för sin pappa och mannen kallade honom för sin son. Det uppstod ett fint litet ögonblick för pappan och hans son, som nu fått ett nytt perspektiv på hela sitt liv och kanske framförallt på sitt namn.

Johnny Cash avslutar dock sången med att säga att om han någonsin får en son så ska han kalla pojken för ”Bill, George or anything but Sue”…

Och på tal om män som har kvinnonamn. Det är inte ovanligt att män spanien heter José Maria eller att kvinnor heter Maria José. Dessa varianter av namnet är en kombination av Jesus föräldrar Josef och Maria där ”José”  är den spanska varianten av Josef.

Och detta leder oss in på det vi ska prata om idag. Nämligen svenska namn som betyder något på spanska.

svenska namn som betyder något på spanska

10 svenska namn som betyder något på spanska!

Först ut har vi namnet, eller kanske snarare smeknamnet på Caroline det vill säga Carro. Alla som lärt sig spanska i Latinamerika vet nog vad detta betyder på spanska. I spanien säger de inte carro, här säger de coche istället. Ja nu vet nog fler av er vad jag pratar om. Carro betyder mycket riktigt ”bil” på spanska.

Nummer 2: Linda. Linda är ett vanligt namn i Sverige och det är också ett vanligt och användbart ord på spanska. Det betyder nämligen ”söt”. Så ser du en bebis eller kattunge så kan du säga ”ay que linda” – alltså ”åh så söt”.

Nummer 3: Ola. På spanska uttalas ju bokstaven ”o” lite annorlunda. Det är mer som ett ”å”. Så om man skulle läsa Ola på spanska så blir det Åla. Och nu kanske ni tror att jag ska säga att det betyder ”hej” på spanska. Men icke! Det stämmer att det låter som ett hej men om man tittar på hur Ola stavas så blir det ett annat ord. Nämligen ”våg”. Alltså en våg av vatten. Hej på spanska stavas ju som ni säkert vet med ett stumt ”h” i början.

Nummer 4: Perra. Perra är ju ett smeknamn på Per. Men på spanska betyder det ”honhund” eller ”tik”.

MEN…perra kan också betyda något fult. Perra kan också betyda ”bitch” eller ”satkäring”.

Ordet används alltså precis som på engelska. Både för tik och för satkäring.

Nummer 5: Bella. Både ett namn och smeknamn för Isabella. Ett bra mycket trevligare namn än Perra om man översätter det. Dubbel-L blir ju som bekant ”J” på spanska och av den anledningen skulle man uttala namnet ”Beija” och det betyder ”vacker”.

Nummer 6: Maja. Maja kan betyda lite olika saker faktiskt. Men man skulle uttala namnet ”Macha”.

Här i spanien så använda ordet ofta för att beskriva någon eller några som är schyssta, trevliga eller generösa. Man skulle kunna säga ”sii, son muy maja” och det skulle betyda typ ”ja dom är väldigt schyssta”.

Maja eller ”macha” betyder även kort och gott ”mortelstöt”. Ni som är 30+ vet ju  vad det är men ni till er som är lite yngre så kan jag ju förklara att en mortel är som en liten skål, ofta gjord av trä eller järn, som man använde för att mala kryddor och liknande med hjälp av en mortelstöt som ofta va gjort av samma material.

Nummer 7: Victoria. I Nicaragua finns en öl som heter Victoria och ordet betyder ”vinst”. Dvs att man har vunnit någonting. På spanska skulle det uttalas ”Victåria”.

Nummer 8: Alma. Ett jäkla vackert ord på spanska asså. Vet ni vad det betyder? Det uttalas i princip likadant och betyder ”själ”. Fint!

Nummer 9: Blanka. Blanca betyder vit på spanska och det uttalas likadant.

Nummer 10 och sista namnet ut för idag: Calle. Calle är ju ett ganska vanligt smeknamn på killar som heter Carl. På spanska så blir de två L-en till J och därför skulle man uttala det som ”Cajje”. Och ”Calle” betyder gata på spanska.

Där har vi det mina vänner. 10 svenska namn som betyder något på spanska. Som ni märker så funkar de inte alltid när man uttalar namnen men så länge de bara står skrivna så funkar det.

Hur många av dessa kände du till? Gå gärna in på Gran Canaria Poddens Facebooksida och kommentera. Det vore kul att se hur många folk där ute känner till.

Känner ni någon som heter Carro, Linda, Ola, Perra, Bella, Maja, Victoria, Almi, Blanka eller Calle så får ni la skicka länken till detta avsnitt till dem. Kanske visste de inte om att deras namn betyder något på spanska.

Skulle ni komma på fler namn som betyder något på spanska så får nig gärna skicka in dem till mig på putte@grancanariapodden.se så drar jag ihop en del #2 av detta avsnitt.

Sist men inte minst. Jag fick ett meddelande från Spotify häromdagen. Det visade sig att Gran Canaria Podden har fler följare på Spotify än 84% av alla podcasts där ute. Sjukt häftigt tycker jag! Tusen tack till alla er som följer Gran Canaria Podden på Spotify och alla andra podcastspelare.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego!

Ciao!