Är Barranco de las Vacas värt ett besök?

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webläsare:

Hola señores y senoras och varmt välkomna till dagens avsnitt av Gran Canaria Podden med mig Patrik ”Putte” Appelquist. Hoppas allt är bra med er oavsett om när är här på ön och gottar er eller om ni sitter i Trollhättan i Sverige eller i Stavanger i Norge och planerar inför nästa Gran Canaria-resa.

Och är det så att ni faktiskt sitter och planerar för nästa resa hit så kanske ni funderar på vad man ska besöka denna gång på ön. Och om ni är aktiva på Instagram så har ni säkerligen sett foton på mängder av smultronställen på Gran Canaria. Och har ni väl hamnat i den algoritmen så kan jag nästan garantera att ni även sett foton från Barranco de las Vacas. Har ni hört talas om stället? Några av er har säkert det men de flesta jag träffar på som besöker grankan har inte hört talas om det.

Vad är det för speciellt med Barranco de las Vacas och är det värt ett besök?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

barranco de las vacas
Barranco de las Vacas

Vad är Barranco de las Vacas?

Barranco betyder ravin eller dalgång och ”las vacas” betyder korna. Så översätter vi namnet direkt så blir det kornas dalgång. Vad korna har med just den här ravinen har jag ingen aning om. Kanske va det så att kossor kom hit för att dricka vatten en gång i tiden. Men vad jag vet är att just den här dalgången är väldigt poppis att besöka av homo sapiens. Och sätter man två prickar över o:et i ”ko” så blir det ju ordet ”kö”. Och faktum är att den här dalgången är så poppis att det inte sällan är just kö av homo sapiens fram till det som är värt att se. En anledning till att den här destinationen har blivit så populär är för att det sprids mängder med vackra foton från platsen på sociala medier. Förr i världen hade man kanske kallat det för ett ”Kodak moment” och idag skulle man kunna säga att den här platsen är väldigt ”Instagramvänlig”.

Vad är det för speciellt med Barranco de las Vacas?

Jo vulkanstenen eller berget i den här dalgången har slipats ner av rinnande vatten under tusentals år och på så vis format en ca 50 meter lång gång i dalgången så att säga. Så när man kommer ner i dalgången så kan man liksom gå där vattnet en gång i tiden har forsat. Vulkanstenen har en vit- och gulaktig ton som har uppstått av vulkanutbrott och vatten och ibland får vulkanstenen en härligt rödskimrande färg.

Man skulle kunna säga att Barranco de las Vacas är Gran Canarias svar på USAs Antelope Canyon i Arizona i miniatyr. Med betoning på miniatyr då. Nästan längst in i dalgången ligger det en lite större stenbumling och det är här instagramvänligheten uppstår. De flesta väljer att sitta eller stå på stenen och få sitt foto taget av en kompis som står allra längst in i dalgången. Med rätt balans mellan färger, ljus och kontrast så kan man få ganska häftiga foton här faktiskt.

I slutet av dalgången kan man se resterna av ett litet vattenfall och hur det har format vulkanstenen.

När är bästa tiden att besöka Barranco de las Vacas?

Bästa tiden att besöka Barranco de las Vacas sägs vara tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Detta främst för att undvika kön och för att enklare hitta parkering . Men jag vet inte om det spelar sån stor roll ärligt talat för alla sajter som skriver om Barranco de las Vacas rekommenderar tidig morgon eller sen kväll så jag tänker att det kanske får en ”tvärt om”-effekt var det lider. Kanske är det av den anledningen bättre att åka dit mitt på dagen eller på lunchtid när folk tenderar att stoppa i sig mat. Jag va där mitt på dagen och då va det kanske 5-6 personer där och eftersom jag körde motorcykel så va det relativt enkelt att hitta någonstans att parkera intill vägen.

Däremot tror jag att det faktiskt kan vara en bra idé att besöka stället på en vardag istället för en helg. Då är åtminstone många människor på jobbet och det torde bädda för färre människor på plats. Jag skulle kanske undvika att åka dit direkt efter att det har regnat eller till och med dagen efter regn för det sägs kunna bli väldigt lerigt och halt på väg ner till dalgången och det kan jag verkligen tänka mig när jag tänker tillbaka

Nackdelen med att vara där väldigt tidigt på dagen är att solen står så lågt att dess strålar inte når in mellan bergväggarna och när solen inte når in så färgas inte väggarna sådär vackert som de kan göra och då avtar lite av upplevelsen skulle jag säga.

Vart ligger Barranco de las Vacas?

Barranco de las Vacas ligger i Agüimes som ligger nästan i höjd med flygplatsen. Dvs ca 30 minuter från Maspalomas. När man kommer fram så får man parkera bilen på vägen eller på den extremt lilla ”parkeringen” som finns i närheten och sen ta sig ner i dalen och promenera ca 10 minuter för att komma till själva höjdpunkten. Det är ingen jättekomplicerad väg att ta sig fram på men är man äldre och rädd för att ramla så skulle jag inte rekommendera att åka hit. Hittar du till den lilla bron och går under den så är du på rätt väg. Hittar du inte bron så ser du den från vägen där den svänger som allra mest. I princip som ett U. Kommer ni från Aguïmes så ser du bron till höger om du står mitt i kurvan.

Vart kan man parkera vid Barranco de las Vacas?

Kommer man körandes från Agüimes så finns det en liten parkering för typ 5-6 bilar ca 300 meter innan den lilla bron som man ska gå igenom nere i dalgången. Utöver det så får det kanske plats ett par bilar till in med vägen.

Vad ska man tänka på om man vill besöka Barranco de las Vacas?

  • Åk inte om det precis har regnat (om ni inte vill halka runt i lera).
  • Ta på dig ett par bra skor. Flip-flops är inte att rekommendera.
  • Ta med en bra kamera. Det är svårt för mobilerna att fånga bra bilder på grund av de stora kontrasterna mellan mörker och ljus.

Är det värt att besöka Barranco de las Vacas?

Alltså, personligen så blev jag inte alls imponerad av Barranco de las Vacas MEN ha då i åtanke att mina förväntningar va relativt höga. Jag hade sett hundratals supervackra foton på Instagram från platsen och trodde väl att det va ungefär så det skulle se ut. Men som alla vet så är ju ingenting lika vackert i verkligheten som på Instagram. I min värld finns det en risk att Barranco de las Vacas hamnar i facket för övervärderade sevärdigheter.

Är du influencer eller fotograf och gärna vill ta lite vackra bilder så absolut. Här finns det möjligheter till jättefina foton. Är du geolog eller gillar naturhistoria – absolut kan det vara trevligt att besöka Barranco de las Vacas men om du bara är en ”vanlig turist” som kanske inte ens imponerades av Gran Canyon i USA, då kan du med all säkerhet hoppa över att besöka Barranco de las Vacas. Det va mina two cents!

Om du ändå bestämmer dig för att ge Barranco de las Vacas en chans så hittar du exakta positionen och lite foton här på Gran Canaria Podden. Och det kan behövas för det är lite knepigt att hitta rätt. Jag vet flera som åkt dit och letat i timmar efter själva sevärdigheten utan att hitta den.

Länk till Google Maps:

https://www.google.com/maps/@27.9141511,-15.4757854,17z?hl=sv-SE

Och med det mina vänner hoppas jag att jag har svarat på frågan om Barranco de las Vacas är värd ett besök eller ej.

Tack för att du har lyssnat på dagens avsnitt. Glöm inte att det finns många fler spännande avsnitt om Gran Canaria som kan vara värda att lyssna på. In på Spotify och kolla runt lite. Och glöm för bövelen inte att följa Gran Canaria Podden i din podcastspelare om det råkar vara så att du gillar oss. Då får du en liten notis i din telefon när nya avsnitt släpps. Smidigt så det förslår!

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego!

Ciao!