Vilken kanarieö är svenskarnas favorit?

Lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Hooooooooola señoras y señores och muy bienvenidos a Gran Canaria Podden med mig Patrik ”Putte” Appelquist. Här på södra Gran Canaria har vi blå himmel och strålande sol. Allt är precis som vanligt med andra ord! Grattis till alla er som är här på ön och grattis till alla er som snart kommer hit igen. Till alla er andra….håll ut! Ni är snart tillbaka i paradiset igen.

Förra veckan hade jag besök av min kusin och hennes man faktiskt. Det va riktigt mysigt. Dom bodde i Puerto Rico och vi hängde mestadels på playa de Amadores, solade och badade och käkade paella på en av restaurangerna som ligger precis vid stranden.

Och jag kan säga såhär. Vi va ju långt ifrån de enda svenskarna på den stranden. Vart man än gick så va hörde man svenskar med lite olika dialekter. Från Boden i norr till Helsingborg i söder. Och så några från Stockholm, Örebro och Karlskoga däremellan!

Och detta för oss in på dagens avsnitt faktiskt. I förra avsnittet så pratade vi ju om vilken av Kanarieöarna som är den mest populära och vi lät den matchen avgöras av flest besökare per år.

Den matchen tog Teneriffa hem men slaget är inte över än. Idag ska vi ta en titt på vilken av Kanarieöarna som svenskar helst åker till. Kanske får vi gran canaria-älskare på tassen igen så att vi förlorar med 2-0. Kanske kan vi återupprätta vår heder genom att åtminstone spela lika.

Innan vi kickar igång dagens avsnitt så vill jag slå ett slag för Gran Canaria Poddens nyhetsbrev som är fullspäckat med rabatter på hotell, resor, utflykter, bilhyrning, restauranger osv osv. Varför betala för mycket? Nyhetsbrevet är självklart helt gratis och du hittar det på www.GranCanariaPodden.se/prenumerera

Så med det sagt. Låt oss kicka igång dagens avsnitt.

Och frågan som jag alltså tänkt att besvara idag är:

Vilken kanarieö är svenskarnas favorit?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

kanarieöarna flagga

Vilken kanarieö är svenskarnas favorit?

Första charterflyget från Sverige till Kanarieöarna gick 1957 och sen dess har svenskar fullkomligt vallfärdat till Kanarieholmarna. Enligt den spanska motsvarigheten till Statistiska Centralbyrån så återvänder över 80% av de svenska turisterna till någon av Kanarieöarna och 21% av dessa återfallsförbrytare har vart på någon av öarna MER ÄN 10 GÅNGER! Det säger en hel del om hur mycket vi svenskar älskar dessa fantastiska öar. Och jag förstår precis. Är det svenskt sommarväder året om så är det. Det är väl inte konstigt att man tar sig en liten resa till solen för att bygga upp sitt d-vitamin så att man överlever 6 månaders bedrövligt mörker?

Faktum är att nästan 90% av alla skandinaviska turister på Kanarieöarna är just svenskar och Sverige har genom åren haft smidiga direktflyg till både Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura och Lanzarote.

2018 kom det mer än, hör och häpna, 600.000 svenska turister till Kanarieöarna! 500.000 på vintern och ca 100.000 på sommaren. Galet!

Ving gjorde 2019 en undersökning bland över 12.000 svenskar och då visade det sig att över 90% av de som svarade på undersökningen någon gång hade rest till Kanarieöarna.

Men nog med statistik och siffror nu. Vilken av Kanarieöarna föredrar svenskar att åka till då?

Vad tror du? Vågar du dig på en gissning? Är det Teneriffa som är populärast även bland svenskar? Kommer Teneriffa gå segrande med 2-0 ur den här bataljen? Eller är det Gran Canaria eller någon av de andra öarna?

Nu kläcker jag svaret. Den Kanarieö som svenskarna allra helst åker till är:

*trumvirvel*

GRAN CANARIA!

Ajjemeeeeeeeen, fasen va skönt att få lite upprättelse. Så jäkla gött att komma ur den här fighten med hedern i behåll.

För ja, det är faktiskt så att Teneriffa är den populäraste ön med alla nationaliteter inräknat MEN svensken föredrar att semestra på Gran Canaria. Enligt en studie från 2019 så föredrar över 60% av svenskarna Gran Canaria.

Och kanske är det inte så konstigt. Den svenska energin har ju funnits här på Gran Canaria ända sen Maspalomas gick från att vara en tomatodling till ett semesterparadis. Så jag antar att lite av den själen hänger med genom åren och att den har bidragit till denna urstarka semestertradition. Det är faktiskt en ganska spännande historia om en canarisk greve, en arkitekttävling och svenska visionärer som förändrade ön för alltid. Men mer om den historian i ett kommande avsnitt!

Premiär för Gran Canaria Podden Shoppen

Jag har en fantastisk nyhet att berätta. Det är nämligen så att vi under förra veckan slog upp dörrarna för Gran Canaria Podden Shoppen. En webshop för Gran Canaria-älskare där man kan köpa fantastiskt fina t-shirts, luvtröjor, kepsar, tygkassar, linnen och en hel mängd andra plagg med kanonfina Gran Canaria tryck. In och kika på www.GranCanariaPodden.se/shoppen

Gran Canaria Souvenir

Och innan vi säger hejdå för denna gång så vill jag än en gång tipsa om vårt nyhetsbrev som är fullspäckat med rabatter från företag här på Gran Canaria.

Och med det mina vänner så hoppas jag att jag har besvarat frågan vilken Kanarieö som är svenskens favorit.

Har du inte redan bokat din biljett till Gran Canaria för denna vinter så tycker jag att det är hög tid att du går och skruvar ner värmen på dina element och sen tar en sista minuten till Gran Canaria. Vädret är som alltid bra och havet har en perfekt temperatur just nu.

Vi hörs snart igen. Ta hand om er, oavsett vart i världen ni befinner er.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego!

Ciao!