Veckans Gran Canaria Nyheter: Värre Calima, väska med pengar hittad i öknen, innovationer, snart karneval & Pedro Ulla får staty

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt via din webbläsare:

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till Skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden. Oavsett om du ränner runt i Filipstad där kyrkklockan efter 40 års tickande nu har stannat eller om du går runt vid havet någonstans på Gran Canaria och väntar på att klockan på strandpromenaden ska visa temperaturen så att du kan ta ett foto på den och skicka till dina nära och kära hemma i Skandinavien….varmt välkommen hit!

Idag är det 22 grader och sol på södra Gran Canaria och 18 grader och regn i Las Palmas. Ja jag har sagt det förut och jag säger det igen. Det är helt klart en skillnad i klimat mellan norra och södra delen här på ön. Men visst. 18 grader och regn är ju bättre än 3 grader och regn som det är på många ställen i Skandinavien just nu. Så grattis till alla er lyckliga själar som är här just nu eller som precis spenderade vinterlovet med barnen på ön. Hoppas ni fick en riktigt trevlig semester!

Jag som är kapten på den här gamla skutan heter som vanligt Patrik ”Putte” Appelquist och idag är det dags att snacka nyheter, news eller noticias som man säger här i Spanien. Vad har hänt sen vi språkade sist på atlantpärlan Gran Canaria? Är det kräk-kaos på hotellen och Kaliforniska kungssnokar högt och lågt mellan turisterna på stränderna? Har kvinnan som nuppar högljutt i Las Palmas skrivit några nya fyndiga svar på alla arga lappar hon får på grund av sin något oortodoxa hobby? Eller är det bara lugnt och skönt och sådär lagom mañana mañana som det lätt blir här? Ja det ska vi ta reda på nu!

I förra avsnittet av Veckans Gran Canaria Nyheter snackade vi om att vinterresorna under vinterlovet som precis vart va slutsålda. Så återigen, grattis alla ni som fick tag på biljetter till solen och återigen, hoppas ni hade det trevligt på ön. Hände det något kul, något tråkigt, något hemskt eller något annat som du har lust att berätta om så får du gärna skriva in till mig på putte(snabela)grancanariapodden.se.

Vi snackade även om att Gran Canaria får bra betyg av sina besökare, om den tyska konstnären som byggde en olaglig staty på en strand på sydvästra Gran Canaria. Vi pratade lite om värmerekorden vi sett här på ön den senaste tiden, att tiotusentals bostadsägare riskerar böter på södra Gran Canaria, att det fanns en ny huvudmisstänkt i dödsfallet i Playa de Mogan och att mängder av de gamla fula växthusen ska tas bort.

I veckans avsnitt av Veckans Gran Canaria Nyheter så står det här på menyn:

✅ Blir Caliman värre och värre på Kanarieöarna?

✅ En väska med 1000 euro nergrävd och hittad i sanddynorna på Gran Canaria

✅ Innovationer och smarta uppfinningar i fokus på Gran Canaria

✅ Pedro Ulla hedras med staty i Playa de Mogan

✅ Snart dags för den enorma karnevalen i Maspalomas

✅ Sport & Väder

Veckans lyssnarläsarbild från Artenara inskickad av Gunilla i Karlstad.

Blir Caliman värre och värre på Kanarieöarna?

Ska du till Kanarieöarna och inte har koll på vad Calima är för någonting så kan det vara en bra idé att faktiskt läsa på lite om det inför resan eller varför inte lyssna på avsnitt #2 av Gran Canaria Podden som handlar om just Calima och varför den är farlig och för vem osv. Lite förenklat kan man säga att det är sandstormar som kommer från Saharaöknen i Afrika och som driver in över Kanarieöarna och gör att luftkvaliteten kan bli dålig och till och med farlig.

Canariajournalen skrev häromdagen att många upplever att Caliman kommer oftare till Kanarieöarna nu för tiden och att vissa turister även sagt att dom inte vill eller kan komma tillbaka hit på grund av just den dåliga luftkvaliteten som Calima bidrar till. Därför har Canariajournalen djupdykt lite i årsrapporterna mellan 2013 – 2022 för att se om det stämmer att Caliman kommer oftare nu för tiden eller ej. Och det dom kommer fram till är kort och gott att man ej kan se en trend att det skulle vara fler Calimas nu än tidigare men samtidigt är det svårt att säga för det finns lite för få uppmätta årtal för att faktiskt kunna dra några vettiga slutsatser om det hela. MEN däremot så kan man genom att titta på dessa 11 år se att det finns en antydan till en trend att Caliman eventuellt kommer lite oftare nu än för 5-10 år sedan.

Mellan 2013 och 2022 så va det 5 år med normalt antal Calimaperioder och 5 år med fler Calimaperioder än normalt. Och det intressanta är ju att dom fem åren med fler Calimaperioder är dom 5 senaste åren. Så där har vi alltså antydan till trenden.

Vad är normalt då? Ja man räknar med att 20 Calimaperioder per år är normalt. Allt över det är onormalt högt. De flesta Calimaperioder varar 1-2 dagar men ibland kan de vara över en vecka och det händer att den varar över 2 veckor.

År 2022 hade hela 31 Calimaperioder och den längsta varade hela 19 dagar. Usch jag kommer ihåg den. Det va riktigt jobbigt faktiskt. Man blev som isolerad. Kunde inte vara ute. Ville inte vara ute. Fick huvudvärk och en massa slem i halsen osv. Och då kom jag ändå lindrigt undan. Men det är ju så. Yngre och friska människor drabbas inte lika hårt som äldre och svaga eller sjuka människor som kanske till och med har problem med andning osv sen innan. Då kan det faktiskt bli livsfarligt.

2021 va det lite bättre. Då va det ”bara” 27 Calimaperioder och den längsta perioden va i december och varade i 12 dagar. Värst va Caliman i svenskparadiset San Agustin som hade 57 dagar av överskridande av den dagliga gränsen.

2020 va också ett relativt dåligt år. Då drog Caliman in 28 gånger över Kanarieöarna och den längsta perioden va i juli och varade i 15 dagar. Även då Va låg San Agustin i botten med hela 103 dagar av överskridande  av den dagliga gränsen. Högsta mätningen gjorde man det året i Playa del Ingles där man mätte upp till hela 1821 mikrogram PM10.

Ja för det är så man mäter Calima. I mikrogram PM10-partiklar per kubikmeter luft. Dvs partiklar som är större än 10 mikrometer i diameter. Och gränsvärdet per dygn ligger på 50 mikrogram. Det här ser man om man laddar hem en app för luftkvalitet tex IQ Air eller liknande. Då ser man att luftkvaliteten ofta anges i en siffra mellan 0 – 300 där allt under 40 anses som bra och allt över 300 anses extremt dåligt. Så då förstår man att 1821 mikrogram PM10 är allt annat än bra. Dock ska det tilläggas att det är väldigt ovanligt att nivåerna spikar så högt men det händer alltså och det kan vara bra att hålla lite koll på luftkvaliteten när man är här på semester. Särskilt om man är äldre, känslig eller sjuk i övrigt. Vi är ju lite bortskämda i Sverige med extremt bra luft så just luftkvalitet är ju ingenting som vi sitter och håller koll på men här på Kanarieöarna är det lika viktigt att hålla koll på luftkvaliteten som vi håller koll på vädret i Sverige. Här är det nästan tvärt om faktiskt. Bor man på södra Gran Canaria så kan man nästan strunta i att kolla vädret. Det är ju alltid blå himmel och sol ändå. Även om väderleksrapporten säger att det ska bli regn. Annat är det på norra delen i Las Palmas förstås. Men det vet ni ju allt om redan.

Tung Calima på Gran Canaria
Såhär kan det se ut när Caliman är den tyngre sorten.

Gränsvärdet ligger på 33 Calimadagar per år men faktum är att San Agustin hade hela 82 Calimadagar år 2022 och det högsta dygnsvärdet uppmättes till 872 mikrogram. Ja det är ju inga 1821 mikrogram som man hade år 2020 men det är fortfarande en bra bit över 300 där man börjar räkna luftkvaliteten som extremt dålig.

Canariajournalen skriver att man 2018 under en internationell konferens, som handlade om just sandstormar, rapporterade att det faktiskt är mindre sand i luften från Sahara sen 1980 och framåt. Detta bekräftas av människor jag själv pratat med som har bott på ön i över 40 år. Dom pratar ofta om hur ”tjocka” Calimorna kunde vara back in the days och att det vi ser nu för tiden inte är någonting alls i jämförelse. En brittisk man som jag brukar stöta på i bergen norr om Maspalomas berättade sist att det på den tiden kunde va så tjock Calima att man inte såg grannens dörr 10 meter bort. Då snackar vi tjock Calima.

Ja hur det blir med Calima framöver återstår att se. Vi ser alltså tendenser till en trend att det kommer fler calimaperioder per år men tiden får utvisa helt enkelt. Kanske är det inte så farligt om dom inte blir så ”tjocka” som dom blev förr. Vi får bara fortsätta att hålla lite koll på luftkvaliteten via apparna och anpassa våra utomhusaktiviteter på Gran Canaria utefter det.

En väska med 1000 euro nergrävd och hittad i sanddynorna på Gran Canaria

På tal om sand. De flesta av er vet säkerligen att det finns en fantastisk öken med stora sanddynor på Gran Canarias sydspets. Nyligen la en influencer upp en video där han förklarar att han har gömt en resväska med 1000 euro någonstans i öknen och att den som hittar väskan får behålla pengarna. Ett dussintal av influencerns följare nappade på utmaningen och begav sig ut i naturreservatet för att leta efter väskan. Några hade till och med med sig spadar för ändamålet. Detta skriver Canarias7.

Kommunfullmäktige på södra Gran Canaria är ju så klart inte supernöjd med det här och fördömer så klart hela spektaklet och gick tidigt ut och sa att man förberedde en anmälan för miljöbrott. Människorna som grävde i sanden riskerade troligtvis att strida mot de skyddsåtgärder som finns för att skydda Maspalomas sanddynor och anställda från miljöavdelningen skickades ut till området för att få klart för sig vad som hänt och för att förbereda anmälan.

Hela grejen ska tydligen ha vart en pr-kupp för att lyfta en festival som äger rum i Mas Palomas i slutet av mars. Och det får man väl ändå säga att dom lyckades med. Men det är ju tråkigt att det ska påverka ett unikt och skört ekosystem som sanddynorna. Och faktum är att man egentligen inte ens får spatsera runt som man vill i sanddynorna utan att man ska hålla sig på de utmarkerade stigarna som finns i öknen. Under 2023 fick 222 människor en sanktionsavgift för att ha promenerat utanför stigarna och 15 000 varnings- och informationsinsatser utfärdades samma år.

Sanddynorna i Maspalomas på södra Gran Canaria.

Dagen efter skrev Canarias7 att man till slut utesluter miljöbrott trots allt. Detta eftersom spektaklet ägde rum i vad man kallar för en fri transitzon och inte i en skyddszon. Man står fast vid att det va en olaglig aktivitet men inte att det föreligger något brott. Man ser därför över möjligheterna att utfärda administrativa sanktioner dvs någon typ av böter till grävarna, de två influencerna och byrån som låg bakom jippot. Blir det så så landar böterna förmodligen någonstans mellan 150-600 euro per person.

Hur gick det då med väskan? Va det någon som hittade stålarna? Jajjemen det va en kille som hittade pengarna men han är enligt tidningen inte identifierad än. Blir han identifierad så finns det alltså en liten risk att boten äter upp lite av vinningen. Men men. Sånt är livet. Man vinner lite och förlorar lite.

Men tänk på det om ni ska besöka sanddynorna framöver. Det är ett naturreservat och det är ett skört ekosystem som inte tycker om att man bygger saker av stenarna, gräver eller gömmer resväskor med pengar. Det bästa man kan göra är att respektera reglerna, hålla sig på de anvisade stigarna i öknen och behålla pengarna i madrassen. Bra för naturen och förmodligen bäst för din ekonomi.

Innovationer och smarta uppfinningar i fokus på Gran Canaria

Ni som har hängt med ett tag här i Gran Canaria Podden vet ju att jag har en bakgrund som företagare och affärsutvecklare. Jag brinner jag för företagande och entreprenörskap helt enkelt. Särskilt socialt företagande och sånt som gör den här världen till en lite bättre plats. Vid ett par tillfällen har jag haft förmånen att vinna affärsidétävlingar med mina idéer. Första gången tävlade jag med en affärsidé som handlade om att skapa arbetstillfällen för unga människor på soptippen där jag jobbade med gatubarn, andra gången handlade det om att utveckla ett datorspel som lär nyanlända svenska. Ibland räckte det inte hela vägen till vinst men att få stå på scen på finalscenen i Venture Cup, Sveriges förmodligen största affärsidétävling och pitcha sin idé inför press och investerare gav jättemycket ringar på vattnet.

Och i veckorna som gått så har det hänt massor på Gran Canaria som har att göra med just startups och innovativa idéer att göra.

Tex så har Gran Canaria precis vart värd för världsturismorganisationstävlingen (långt ord). 120 startups skickade in sina idéer och 10 företag gick vidare i två olika kategorier. Fem i varje alltså. Kategorierna va ”innovationer inom digital gästfrihet och nya affärsmodeller” samt ”inverkan på hållbarhet”. I tävlingen deltar länder från 70 olika länder runt om i världen och i finalen stod länder som Tjeckien, USA, Spanien, Kenya mfl.

I kategorin ”innovationer inom digital gästfrihet och nya affärsmodeller” vann ett Spanskt företag som heter Twistic som ämnar ändra användarnas upplevelse genom appar, elektroniska etiketter och digitala signaturer.

I kategorin ”inverkan på hållbarhet” vann ett Kanadensiskt företag som heter WeavAir som har fokuserat på affärsinformationslösningar och fjärrevision IOT och satelitnätverk.

Utöver detta så har mer än 1000 talanger samlats på Gran Canaria för att delta i Smart Green Island Makeathon. Ungdomar från över 40 länder och över 60 universitet deltog i evenemanget och utvecklade smarta lösningar inom sektorerna smart jordbruk, hållbar mobilitet och grön energi.

Och som pricken över i:et så uppmärksammade Canarias7 häromdagen en brandman från Las Palmas som sedan tidigare har fyra stycken patent på prylar som underlättar räddningstjänsten och brandmännens jobb.

Den innovativa brandmannen heter Juan Jesús Romero och kallas för Juanje och står bakom uppfinningar som bland annat ett hopfällbart teleskopiskt system som ska skydda skadade människor i fordon när brandmän ska försöka skära loss dem. Normalt sett placerar man någon typ av skyddsbarriär mellan den skadade personen och fordonet så att den skadade personen inte blir skadad av plåtsaxen eller vad man nu använder för att klippa upp bilen. Med hjälp av Juanjes uppfinning behöver inte brandmännen ta sig in i bilen utan kan på något vis aktivera skyddet från utsidan av bilen. Ja det är lite svårt att förstå hur detta funkar i praktiken utan att se det med egna ögon men produkten är tydligen gjord av samma material som sköldarna som kravallpolisen har dvs polykarbonat.

Men det Juanje är mest känd för är sin rulle som förbättrar läggning och transport av brandslangar. Utöver det har han även utvecklat en kil som används för att stabilisera utryckningsfordon på olycksplatser.

Ja det är kul med innovationer och människor som tänker lite annorlunda och vågar lägga sin tid och energi på att ta fram smarta lösningar. Det ska premieras! Jag hoppas Juanje blir rik på sina uppfinningar och att han blir kvar inom brandförsvaret och tar fram många fler finurliga produkter till branschen.

Pedro Ulla hedras med staty i Playa de Mogan

Minns ni för några avsnitt sedan när jag pratade om varför det plötsligt hade samlats så många människor i Playa de Mogan? Och att det hela handlade om att en lokalkändis hade gått bort och att man misstänkte att han hade blivit mördad och att mannens brorson va misstänkt?

Pedro Ulla kallades mannen som avled och han va en mäkta uppskattad person och granne i Playa de Mogan och hans tragiska bortgång har chockat hela byn. Nu skriver Canarias7 att det är bestämt att Pedro Ulla ska bli ihågkommen med den staty i byn. Så fint! Statyn kommer att stå på torget Plaza Doctor Pedro Betancor León i Play de Mogan och skulle ni besöka byn här framöver och se när statyn är uppe så får ni jättegärna skicka in en bild på den till mig på putte(snabela)grancanariapodden.se. Det vore kul att se när den dyker upp.

Ja vad som hände den där kvällen då Pedro blev så skadad att han senare dog av sina skador är ännu oklart. Det senaste som hände va att brorsonen greps och nu är tvungen att infinna sig i domstol varje vecka och att han inte får lämna ön. Enligt obduktionsrapporten som Canarias7 haft tillgång till ska Pedro Ulla ha avlidit av en hjärnblödning på grund av en hjärnskakning. Pedro låg i koma i två veckor innan han till slut avled av sina skador.

Playa de Mogan en ovanligt molnig dag.

Snart dags för den enorma karnevalen i Maspalomas

Det börjar dra ihop sig för karneval i Maspalomas. Las Palmas har ju precis haft sin och nu är det alltså Maspalomas tur. I år firar eventet hela 50 år. Ja tänk att man har gjort detta ända sedan 1974. Det är ganska otroligt det. I år tror man att ca 400 000 människor kommer att delta på karnevalparaden. Temat för i år är tv-minnen så det kan ju bli lite skoj. Jag hoppas att det blir internationella tv-minnen så att det blir något för alla internationella turister som kommer till spektaklet.

Invigningsgalan är imorgon den 7e mars och karnevalen pågår till och med den 17e mars och har sitt epicentrum i Playa del Ingles runt Jumbo shoppingcenter. Den stora karnevalparaden är den 16e mars och kommer i år ha ett hundra välpyntade lastbilsflak med festande människor på. Och denna dagen är väl egentligen höjdpunkten på hela eventet och råkar ni va här då så får ni absolut inte missa det. Den som inte klär ut sig kommer att sticka ut så dra ner till nån av kinabutikerna och köp lite attiraljer och klä ut er till ett tv-minne vet jag. Det blir kul!

Under dessa tio dagar sker det extremt många olika saker så jag kan varmt rekommendera att ni gör en liten googling om ni ska va här under dessa datum för att se om det är något som ni kanske är intresserade av.

En av många partylastbilar som cirkulerar under karnevalen.

Canarias7 skriver att man i år uppdaterar säkerheten för den stora karnevalparaden. Polisen och brandkåren kommer att ha fyra stycken drönare i luften, 300 människor kommer att jobba med olika delar av karnevalens säkerhet och alla lastbilar kommer att få en gps monterad på sig för att man ska ha lite koll på vart på rutten de befinner sig. Utöver detta kommer det att upprättas ett provisoriskt karnevalsjukhus med 10 stycken sexmeterstält eller bås där man kan ta emot potentiella patienter. För en sak är säker. Samlas 400 000 människor på en sån liten yta som Playa del Ingles så kommer det att ske olyckor.

Men som sagt. Är ni här på Gran Canaria mellan 7e och 17e mars och framförallt den 16e mars så ta och kolla upp vad som sker här dessa dagar och rota fram ditt bästa tv-minne och preppa en liten outfit vet jag. Det vore jättekul om ni skickade in foton på er från karnevalen. Ni hör av er som vanligt på putte(snabela)grancanariapodden.se

Sporten på Gran Canaria

Jaha mina vänner då ska vi som vanligt se hur det har gått för våra Gran Canariska lag i fotboll och basket sen vi tjötade sist.

Vi tar och börjar med fotbollen. UD Las Palmas har spelat 3 matcher sen vi språkades sist. En på bortaplan mot Atletico Madrid som dom förlorade med hela 5-0, en mot Osasuna på hemmaplan som dom spelade 1-1 och ytterligare en på bortaplan mot Getafe som slutade oavgjort 3-3.

Detta innebär ingen större förändring för UD Las Palmas utan dom behåller sin 8e plats i Spaniens högsta liga La Liga.

Basket på Gran Canaria

Hur har det gått i basketen då. Ja vi ska ta en kik på det också. CB Gran Canaria eller Dreamland Gran Canaria som dom också heter just nu har spelat två matcher sen sist. En i Copa del Rey och en i Spaniens högsta liga ACB.

I kuppen Copa del Rey förlorade Gran Canaria i kvartsfinalen  mot Valencia med 89 mot 81. Vann kuppen gjorde Real Madrid i finalen mot Barelona med 96-85. Grattis Real Madrid!

Bättre gick det däremot för Gran Canaria i ligamatchen mot Baskonia, där vann Gran Canaria med 98 goa poäng mot 80. Gran Canaria ligger kvar på en 4e plats i ligan.

Väder på Gran Canaria

Så väder då. Jag har sett i Facebookgrupperna i veckan att folk är oroliga för att det ska va kallt som jävelen här på Gran Canaria. Jag vet inte riktigt vad denna plötsliga rädsla för kyla kommer ifrån. Är det kanske någon väderapp som har rapporterat om det? Jag vet inte. Visst temperaturerna kryper ju neråt på nätterna nu på vintern och kan ju ligga runt 14 grader just nu på natten men på dagarna är det ju sol och 20 grader i skuggan. Vilket betyder att det känns som mycket varmare i solen. Så tvärt om skulle jag vilja säga. Alla ni som är oroliga för att det är kallt på Kanarieöarna just nu. Relax, slappna av och bara boka biljetten och kom hit. Det blir dessutom alltid bättre väder än vad väderapparna säger. Särskilt på södra delen av ön.

På tiodygnsprognosen för södra Gran Canaria ser det ut att bli bra väder som vanligt. Vi snackar mestadels sol och fint och runt 20 grader på dagarna och 13-16 på nätterna. På fredag och söndag finns det viss risk för regn. Meeeen jag gissar att det är som vanligt att vädret blir bättre än utlovat så jag skulle inte bli förvånad om det inte alls kom nå regn dom dagarna.

På tiodygnsprognosen för norra Gran Canaria och Las palmas så ser det lite värre ute. Och så brukar det ju vara. Vädret är ju oftast lite sämre på norra delen av ön. Sista veckan har det regnat lite då och då hos mina vänner i Las Palmas medans vi haft superbra väder nere i söder. Torsdag till tisdag finns det risk för regn. Värst ser det la ut på torsdagen då det kan komma en 3 till 5 millimeter. Efter tisdagen sen så spricker det upp igen och blir soligt och fint och temperaturer mellan 20-23 grader på dagarna och 15-19 på nätterna.

Calima på Gran Canaria

Hur ser det ut på Calimafronten då? Blir det att hålla sig inne veckan som kommer eller vågar man sig ut och bada och promenera i bergen? Ja som det ser ut just nu så ser det kanon ut. Det blir kanonbra luftkvalitet en hel vecka framöver så det är alltså fri hopp och lek som gäller. Men som vanligt. Vädret kan slå om fort här på Kanarieöarna så håll gärna lite kik på både väder och Calima i era appar och anpassa era aktiviteter efter det.

Och med det mina vänner hoppas jag att ni känner er nöjda med veckans nyhetsbuffé från Gran Canaria Podden. Är du inte mätt nog så kan du med fördel surfa in på Canariajournalen.se eller Canariajournalen.no och förkovra dig än mer. Där hittar du än fler nyheter från Gran Canaria och Kanarieöarna på både svenska och norska.

Tycker du om det jag gör här så får du jättegärna ge Gran Canaria Podden ett betyg i din podcastspelare. Det skulle värma en gammal skeppares hjärta. Och följer du inte redan Gran Canaria Podden i din podcastspelare så är det la hög tid att börja göra det. Då får du upp en liten trevlig notis när nästa avsnitt släpps och det är ju smidigt så det förslår, det vet vi ju vid det här laget.

Sist men inte minst vill jag slå ett slag för Gran Canaria Poddens nyhetsbrev som är fullspäckat med rabatter som man kan använda sig av när man är här på Gran Canaria. Det är ju lite tuffa tider ekonomiskt just nu och det är ju onödigt att betala för mycket. Nyhetsbrevet är så klart helt gratis och du hittar det på www.GranCanariaPodden.se/prenumerera

Ha en jäkla go dag nu hörrni och tusen tack för att ni lyssnar. Det är alltid lika trevligt att tjöta med er och fortsätt att höra av er på putte(snabela)grancanariapodden.se med berättelser och foton från era äventyr här på ön. Det är alltid lika kul att höra. Kanske har du en berättelse som jag kan ta upp i podden? Kanske vill du varna andra för något eller tipsa andra om något? Hur eller hur. Hör av dig så hörs vi snart.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!