10 vanliga frågor och svar om Las Palmas

Vad kan man göra i Las Palmas?

Las Palmas är till skillnad från Maspalomas (som är mer eller mindre en gigantisk turistby) en ”riktig stad” med en själ där människor faktiskt bor och lever sina liv året runt. Man kan göra mycket i Las Palmas, dels så finns ju den enorma stranden Las Canteras precis i anslutning till staden där man kan sola och bada men också vara aktiv genom att surfa, spela beach vollyboll osv. På strandpromenaden finns mängder av mysiga caféer och restauranger. Gamla stan i Las Palmas som kallas ”Vegueta” är också jättemysigt att strosa runt i.

Vidare finns det mycket butiker för den som gillar shopping. Huvudgatan för shopping är Calle Mayor de Triana. Här hittar du Zara, Bershka, Guess, Mango, Zara etc. Här finns även en hel del parfymerier, smyckesbutiker och skobutiker.

I Las Palmas finns det även museer som tex el museo canario om Gran Canarias historia och ursprungsbefolkningen, för den som är intresserad av det.

Är det dyrt i Las Palmas?

Nej det är inte dyrt i Las Palmas. Las Palmas är billigare än Maspalomas och således även billigare än många större Spanska städer. Förmodligen på grund av att det är färre turister i Las Palmas än i södra delen av Gran Canaria. En inhemsk öl (50cl) kostar ca 2 euro och en cappuccino kostar runt 1,60 euro.

Hur många svenskar bor i Las Palmas?

I Las Palmas på Gran Canaria bor (folkbokförda) ca 200 svenskar enligt statistik från år 2020.

Vad finns det för sevärdigheter i Las Palmas?

Gamla stan i Las Palmas ”Vegueta” är mycket uppskattad av turister och det skulle jag varmt rekommendera att besöka. Här ligger ”Catedral de Santa Ana” som anses vara den mest historiska byggnaden på Kanarieöarna. Här finns även ”Casa de Colón”, där Christoffer Columbus stannade på sin första resa till Amerika. Idag är det ett museum om hans liv och resor.

Vad är det för väder i Las Palmas?

Vädret i Las Palmas är ungefär som svensk sommar året runt. Dock regnar det mer i Las Palmas på vintrarna än i södra delen av ön. Det är också därför majoriteten av turisterna väljer att bo på den södra delen av ön på vintrarna. På sommaren regnar det inte särskilt mycket men Las Palmas drabbas ofta av molnighet. Tillskillnad mot städerna i söder där det väldigt sällan är molnigt.

Vad kostar en middag i Las Palmas?

Middag på en snabbmatsrestaurang i Las Palmas kostar ca 9 euro per person. En middag på en budgetrestaurang i Las Palmas kostar ca 14 euro per person. En middag på en mellanklassrestaurang i Las Palmas kostar runt 25 euro per person.

Var är bäst att bo i Las Palmas?

Många turister eller ”expats” föredrar att bo nära eller åtminstone inom gångavstånd till stranden Las Canteras på nordvästra sidan av Las Palmas. De bästa och lugnaste områdena i Las Palmas anses vara Alcaravaneras, Guanarteme, Ciudad Jardin, Vegueta, Escaleritas, Tomas Morales, Ciudad Alta och Triana.

Enligt tidningen El Independiente så är områdena ”Arenales”, ”San Cristóbal” och ”San José” de tre mest problematiska områdena i Las Palmas. Här är det högst antal rån, mest prostitution och droghandel i Las Palmas. Alla dessa områden ligger i sydöstra delen av Las Palmas inte långt ifrån Vegueta.

Vad kostar en lägenhet i Las Palmas?

I Las Palmas går det att hitta lägenheter från ca 350.000 SEK i lite sämre områden men de är då ofta i dåligt skick både invändigt och utvändigt. Vill man hellre ha något fräschare i bättre områden närmare stranden så får man räkna med ca 1 – 1,6 miljoner SEK för en studio. En lägenhet med ett sovrum, vardagsrum och kök kostar mellan ca 1,5 miljoner och 2,7 miljoner SEK.

Kvadratmeterpriset i centrala Las Palmas låg 2022 på runt 3800 euro. Utanför centrala Las Palmas låg kvadratmeterpriset på ca 1900 euro.

Hur lång tid tar det att flyga till Las Palmas?

Det tar ca 6 timmar att flyga till flygplatsen som heter Las Palmas. Värt att notera är att flygplatsen inte ligger i huvudstaden Las Palmas utan 19 kilometer söder om stan.

Vad kostar taxi från flygplatsen till Las Palmas?

En taxi från flygplatsen till Las Palmas kostar ca 35 euro.