Veckans Gran Canaria Nyheter:

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Klicka här nedan för att lyssna på detta avsnitt direkt i din webbläsare:

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till Skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden! Oavsett om du just nu promenerar runt i Bålsta eller om du är ute och går i de Gran Canariska bergen – varmt välkommen hit!

Joråsåatte nog är det så att jag som håller i spakarna på den här gamla skutan fortfarande heter Patrik ”Putte” Appelquist och idag är det så klart dags att duka upp till buffé igen. Ni vet vad som väntar. Ajjemen, det blir soltorkade nyhetstapas med smaker av smutt och surt från dom lyckliga öarna i allmänhet och Gran Canaria i synnerhet. Det är så vi rullar här i Gran Canaria Podden.

Det är fortfarande ovanligt varmt. Blåsten och caliman som drabbade Gran Canaria under början av februari är tack gode gud borta nu. Nu är det istället fokus på karnevalen i Las Palmas. Det har nog inte undgått någon av er som är här på ön och framförallt inte er som är på norra sidan uppe i just Las Palmas. Dom här festligheterna har pågått sen den 25e januari och håller på till och med den 18e februari och den stora karnevalparaden är nu på lördag den 17e februari klockan 17.00 så är du på ön och aldrig har vart med om detta spektakel så har du alltså chansen nu.

I förra avsnittet av Veckans Gran Canaria Nyheter tjötade vi ju om jordbävningen som skakade om Gran Canaria nyligen, vi pratade om dom fasansfulla gruppvåldtäkterna som nyligen vart på tapeten här på ön, att en vandrare hittades död på Pico de las Nieves och att den älskade Playa de Mogan-profilen Pedro Ulla omkommit under egendomliga omständigheter. MEN det va ju inte bara smaker av surt utan vi bröt av med lite smutt också. Bland annat pratade vi om något så gulligt som att husdjuren på ön blev välsignade med heligt vatten i San Mateo och att fler katter och djur adopteras på Gran Canaria än tidigare.

I veckans avsnitt av Veckans Gran Canaria Nyheter så står det här på menyn:

✅ Vinterresorna till Gran Canaria slutsålda

✅ Så bra betyg får Gran Canaria av sina besökare

✅ Tysk konstnär misstänkt för ”miljöattack” på Gran Canaria

✅ Nya värmerekord på Gran Canaria

✅ Tiotusentals bostadsägare riskerar böter på södra Gran Canaria

✅ Ny huvudmisstänkt i dödsfallet i Playa de Mogan

✅ De gamla övergivna växthusen ska tas bort

✅ Sport & Väder

Så, dags att gå till bords. Buen provecho och hoppas det ska smaka!

Vinterresorna till Gran Canaria slutsålda

Ja hörrni. Har ni soltörstande vänniskovalpar som snart har vinterlov och som vill spendera lovet med sand mellan tårna på en av Kanarieöarna så är det hög tid att köpa biljetter. Om det finns några kvar vill säga. Ja för det är nämligen så att de tre största researrangörerna i Norge menar att 97% av alla paketresor till Kanarieöarna från Norge under vinterlovsveckorna, alltså vecka 8 och 9, är sålda. Detta skrev Canariajournalen i veckan.

Tydligen ser det likadant ut med reguljärflygen till Kanarieöarna under dessa veckor. Försäljningen av resor till solen gick upp 33% i slutet av januari jämfört med samma vecka förra året. Ja januari är ju som bekant den tuffaste månaden rent ekonomiskt MEN kanske också den tuffaste månaden rent mentalt på grund av mörkret. Och kanske va det det i kombination med januarilönens ankomst som gjorde att 9400 norrmän bokade solresor i slutet av januari.

Ja att Gran Canaria är ett populärt resmål har väl inte undgått någon. Och enligt TUIs topplista för paketresor med charterflyg under vinterlovet så tar Kanarieöarna hem både första andra och tredjeplatsen med Gran Canaria som etta, Teneriffa som tvåa och Lanzarote som trea.

På TUIs topplista för reguljärflyg under vinterlovet vinner Gran Canaria återigen. Teneriffa tar återigen en andraplats men på tredje plats hittar vi Alicante istället för Lanzarote.

Vill du veta mer om vilka Kanarieöar som är skandinavernas favoriter så kan jag rekommendera dig att lyssna på avsnitt #14 som heter ”Vilken kanarieö är svenskarnas favorit” och avsnitt #13 som heter ”Vilken är den populäraste ön på Kanarieöarna?”.

Vinterresorna till Gran Canaria är slutsålda.

Så bra betyg får Gran Canaria av sina besökare

Ja på tal om Kanarieöarnas och Gran Canarias popularitet bland turister. Canarias7 skrev häromdagen att det nyligen gjorts en mätning på internet och sociala media kring Gran Canarias popularitet. 200.000 kommentarer och åsikter mellan 2021 till 2023 har granskats och företaget som gjorde mätningen sammanfattar resultatet med att Gran Canaria får 8,86 av 10 poäng. Det är ju helt otroligt bra. Faktum är att det är ett av de bästa betygen i hela Spanien.

Värt att poängtera är att restauranger och boende INTE är inkluderade i det här betyget. Däremot handlar 22% av kommentarerna och åsikterna om shopping, 17% om kulturutbudet, 16% om stränderna och 11% om naturen. Gissa vilka två länder som är absolut nöjdast med Gran Canaria!  Mmm vad tror du? Är det Sverige och Norge? Nej faktiskt inte. Det är nämligen fransoserna och britterna.

Ja att britterna skulle ligga där i toppen förvånar mig kanske inte så mycket men att fransoserna skulle vara så nöjda med Gran Canaria förvånar mig lite. Det är sällan man stöter på fransoser här tycker jag. Men men. Dom få som är här är tydligen djävulskt nöjda. Kul att höra!

Ja det här med att 22% av kommentarerna och åsikterna rör shopping är ju intressant och Canarias7 skriver att det kanske är en anledning till att rusta upp dom förfallna shoppingcentrum som finns på ön.

Förutom shopping då så är de mest uppskattade sektorerna på Gran Canaria dom här.

Vattenaktiviteter – 9,42 i betyg.

Naturprodukter – 9,23 i betyg.

Stränder – 9,18 i betyg.

Kultur – 9,03 i betyg.

Sport – 8,93 i betyg.

Gastronomi – 8,79 i betyg.

Ja se på den. Gastronomi får 8,79 i betyg. Det är inte kattskit det. För den som inte hört om mina dåliga gastronomiska upplevelser, eller ska jag säga, brist på gastronomiska upplevelser, eller rena skämt till restaurangupplevelser kan ju med fördel lyssna på avsnitt #53 som heter ”Dom Dåliga restaurangerna på Gran Canaria”. Och om man även vill lyssna på vilka 5 restauranger som fick bäst betyg på Gran Canaria 2023 så ska man lyssna på avsnitt #55.

Ja nej men det är kul när det går bra. Vi säger stort grattis till Gran Canaria till de fina betygen!

Gran Canaria får strålande betyg av sina besökare på nätet.

Tysk konstnär misstänkt för miljöattack på Gran Canaria

I veckan gick telefonen min varm. Det va på chatt-appen WhatsApp i chattgruppen för digitala nomader på södra Gran Canaria som det fullkomligt exploderade när det delades foton på en staty som en konstnär vid namn Lea byggt vid stranden Playa Lomo de Galeón som ligger strax öster om Arguineguin och El Pajar här på södra gran Canaria. Skulpturen eller statyn är 2 meter hög och står på en klippa ett stenkast från vattenlinjen och föreställer en kvinna som blickar ut över havet.

”Tormenta es vida”. Foto och konstnär: Lea

Debatten va stenhård och det va tydligt att folk hade väldigt olika åsikter om detta. Vissa i WhatsApp-gruppen va starkt kritiska till att konstnären använt sig av stenar från stranden och betong och menade att det påverkar naturen och ekosystemet negativt. Andra va superpositiva och tyckte att det va ett fint initiativ eftersom det normalt sett bara ligger massa dumpade sopor på just den stranden, något som Lea dessutom hade plockat bort innan installationen av skulpturen, och att det väl inte spelar någon roll om några stenar flyttas och lite betong används när det byggs så mycket illegala byggnader längs kusten ändå. En av kommentarerna löd ”stackars kvinna, hade hon byggt ett 5-stjärnigt hotell skulle ingenting hända”.

Strax därefter fick myndigheterna upp ögonen för skulpturen och Lea ska enligt Canarias7 ha blivit anmäld för ”miljöattack” och för att ha förändrat landskapet och för att ha installerat en skulptur utan tillstånd. Säkerhetsrådet menar att det är väldigt strikta regler när det gäller installationer längs kusten och kommunen planerar därför att förstöra skulpturen i veckan.

”Tormenta es vida” på klippan vid vattnet. Foto: Lea.

I de traditionella medierna fick inte Lea några större möjligheter att förklara sig så därför tänkte jag att vi ska ge henne den möjligheten nu. Så jag tänker att vi tar och ringer upp Lea och ställer lite frågor.

Lea berättar att hon är från Lübeck i Tyskland men att hon numera bor i Berlin där hon jobbar med ett resande teaterföretag. Hon kom första gången till Gran Canaria i november 2022 för att fly den tyska vintern. Till en början bodde hon med vänner men när det inte funkade som tänkt så sov hon i en bil lite här och där. Och varje morgon när hon vaknade så åkte hon iväg till sydvästra delen av ön för att utforska. Och den fjärde dagen hittade hon stranden Playa Lomo de Galeón. Lea berättar att stranden va väldigt nedskräpad när hon kom dit första gången i januari 2023 och att hon spenderade runt 14 dagar på att städa rent den från allt skräp som människor dumpat där. Någonstans här föddes idén om att om hon installerade en vacker skulptur på platsen så skulle folk uppskatta den mer och ta hand om den bättre.

När hon kom tillbaka ett år senare. Dvs i januari 2024 så blev hon förvånad att stranden fortfarande va förvånansvärt ren efter hennes städning. Hon såg även att fler människor spenderade tid på stranden än tidigare. Hon valde att skrida till verket och skapa statyn som hon kallar ”Tormenta es vida” vilket betyder storm är liv. En gåva från henne till Gran Canaria.

Lea och ”tormenta es vida”. Foto: Lea.

På frågan om hur den rättsliga processen fortlöper svarar hon att hon inte har blivit delgiven att hon är misstänkt för något brott. Utan att hon bara läst det i tidningarna. Myndigheterna svarar inte på hennes frågor och det enda polisen har sagt att att hon inte ska installera några fler skulpturer längs kusten. Lea vet inte vad som kommer att hända med statyn. Hon säger att det tydligen är komplicerade saker och att det är relativt komplicerat att ta sig fram dit statyn står.

Det här är Leas första staty men på frågan om vi kommer att se mer av hennes konst framöver så svarar hon ja. Innan vi lägger på säger hon lite skämtsamt att bästa sättet att lära sig spanska är att bygga en illegal staty för att sen behöva prata om det för gud och alla människor som gillar det alternativt blivit upprörda.

Vad tycker du? Är det en horribel miljöattack eller är det ett vackert inspel på en annars relativt förbisedd strand? Skriv gärna in och berätta vad du tycker till putte(snabela)grancanariapodden.se eller, om du lyssnar på Spotify, rösta och kommentera gärna under frågorna som du hittar under just detta avsnitt.

Ja vi får väl se vad som händer med Lea och hennes staty ”Tormenta es vida” framöver. Personligen kommer jag försöka köra förbi Playa Lomo de Galeón inom kort för att försöka få en glimt av det uppmärksammade konstverket. Vi får nog anledning att återkomma till den här berättelsen vad det lider tror jag…

Nya värmerekord på Gran Canaria

Ja ni som är trogna lyssnare av Gran Canaria Podden har ju hört mig säga orden ”det va den varmaste månaden sen 1961 då man började mäta temperaturer” ett par gånger sista tiden. Jag tror jag sa det både i oktober, november och december och nu är det även dags för denna januari att gå till historien som den varmaste januarimånaden sen 1961 alltså, då man började att mäta temperaturer här på Gran Canaria, detta skrev Canariajournalen i veckan. Tydligen så är det även den torraste januarimånaden och det kan man ju förstå. Det regnade väl inte en enda dag i söder vad jag kan minnas. Tydligen så gjorde det det i alla fall för det ska ha kommit ner 40% mindre regn i januari i år än vad det brukar göra. Myndigheterna sträcker ut hakan och förutspår att det kommer att fortsätta att vara varmare än vanligt ända till april. Ja det va vågat.

Grattis alla ni som lyckades få tag på biljetter till Kanarieöarna under vinterlovet. Ni kommer alltså med största sannolikhet att få det lite extra varmt och gott i år.

Ökade temperaturer på Gran Canaria.

Tiotusentals bostadsägare riskerar böter på södra Gran Canaria

Ja det råder upprörd stämning bland bostadsägare på södra Gran Canaria. Nyligen har människor som använt sina hem som permanenta bostäder bötfällts med 2000 euro. Detta för att dom inte har låtit hyra ut bostaden till turister. Ja och det kan ju låta konstigt. I många delar av världen är det tvärt om. Där får man inte hyra ut till turister istället. Men här är det alltså ett brott mot lagen eftersom dessa bostäder står på mark och områden som är avsedd för just tyrisk. Detta skriver Canariajournalen. Kan man styrka att man köpte bostaden innan 2017, då nuvarande lagen om semesterbostäder trädde kraft, och att man bott där permanent så ska man få bo kvar. Men om bostaden ärvs eller säljs så får alltså den nya ägaren inte bo i bostaden permanent.

Vi snackar 70.000 bostadsägare som just nu riskerar böter på upp till 2500 euro och turismministern säger att det är en kaosliknande situation just nu på södra Gran Canaria och hon har bett om en provisorisk reglering för att stoppa dessa böter. Hon menar dock att man inte kan bortse från dessa brott och att det därför behövs en reglering och i juni detta år kommer en ny lag som ska reglera just semesterbostäderna. Många bostadsägare är upprörda och menar att det är en kränkning av de mänskliga rättigheterna gällande fri användning av egendom.

Ja detta har vart lite på tapeten förut. Det tycks va en rejäl soppa som ingen riktigt vill ta ett rejält grepp om. Vi får helt enkelt bara se vad som händer i juni när den nya lagen kommer.

Oroligt bland bostadsägare på södra Gran Canaria.

Person gripen för djurmisshandel

Ja förra veckan pratade vi en hel del om husdjur och hur Kanarieöarnas djurskkydd blir bättre och bättre. Dock finns det mycket som kan bli bättre och mycket handlar så klart om attityder och folks inställning till djur. Canariajournalen skrev nyligen att en person greps för djurmisshandel. Personen ska ha haft hästar och hundar på en gård i Arucas och dom ska inte ha fått mat och vatten på 3 veckor enligt Guardia Civil. Djuren va så klart svårt undernärda och en häst va tvungen att avlivas. Personen är anhållen och kommer att ställas inför domare inom kort.

Djuren på Gran Canaria får det bättre men än finns det mycket att göra.

Ny huvudmisstänkt i dödsfallet i Playa de Mogan

Ja på tal om saker som vi pratade om i förra avsnittet av Veckans Gran Canaria Nyheter. Ni minns säkert att det va massor av folk ute på gatorna i Playa de Mogan här för ett tag sedan och att dom sörjde sin högt uppskattade lokalkändis Pedro Ulla som precis avlidit. Byborna va då övertygade om att Pedro, som hade en intellektuell funktionsnedsättning, hade blivit mördad och dom menade även att dom visste som hade gjort det.

Strax efter att vi tjötade förra gången så skrev Canarias7 att polisen utreder en brorson till Pedro Ulla och att brorsonen är huvudmisstänkt för de fysiska skador som ledde till Pedro Ullas död. Polisen tar nu även hjälp av medborgarna för att klarlägga vad som har hänt och det verkar som att lokalborna kräver ett brådskande ingripande från polisens sida på grund av den hotfulla attityden från den misstänkta gärningsmannen. Enligt uppgifter ska det finnas bybor som själva fruktar för sin säkerhet så länge den misstänkta gärningsmannen är på fri fot. Pedro Ullas bror berättade nyligen för ett tv-program att familjen har fått hot från brorsonen.

Strax efter detta skrev Canarias7 att polisen gripit brorsonen till Pedro Ulla som alltså är den påstådda förövaren. Mannen bor i samma byggnad men i ett annat hus och ska tydligen ha ett ofördelaktigt långt brottsregister. Man har nu även ändrat brottsrubriceringen till mord. Den häktade brorsonen och hans mamma hävdar att Pedro ramlade och på så vis ådrog sig skadorna som sedan ledde tills hans död. Men efter att upprörda bybor tagit mod till sig och vittnat så verkar det som att berättelserna går isär.

Strax efter gripandet av den misstänkta brorsonen så släpptes han på fri fot igen. Han är dock tvungen att infinna sig i domstolen varje vecka och han får inte lämna ön. Detta meddelar kanarieöarnas högsta domstol.

Enligt obduktionsrapporten som Canarias7 haft tillgång till ska Pedro Ulla ha avlidit av en hjärnblödning på grund av en hjärnskakning. Pedro låg i koma i två veckor innan han till slut avled av sina skador.

Ja vi får se hur den här historien utvecklar sig. Polisen jobbar förmodligen intensivt med fallet och gissningsvis, eftersom den misstänkte är släppt på fri fot trots dessa allvarliga anklagelser, så är det troligtvis svårt med bevisningen.

Vi fortsätter att följa Pedro Ulla-fallet och vill du veta hur det utvecklar sig så kan du med fördel följa Gran Canaria Podden i din podcastspelare. Då får du upp en liten notis när kommande avsnitt släpps och det är ju smidigt så det förslår.

Det återstår att se om det finns bevis som räcker för ett åtal.

De gamla övergivna växthusen ska bort

Många av er vet säkerligen att det förr odlades mycket på södra Gran Canaria. Idag odlas det inte alls lika mycket på den här delen av ön MEN de gamla slitna växthusen som fortfarande står kvar mest överallt och ser förjäkligt ut vittnar om en svunnen tid.

Men nu ska det rensas upp och forslas bort. Detta skriver Canarias7. 86 personer kommer därfr inom kort att anställas för att ta bort snudd på 150 hektar gamla övergivna växthus på södra Gran Canaria. Sju markägare har anmält sitt intresse och 75 av de 86 personer som ska arbeta i detta projekt ska komma från någon av de södra kommunerna. Projektet kommer att pågå i 17 månader och det ska bli spännande att se om vi kommer att se någon skillnad efteråt. 181 fotbollsplaner av gamla övergivna växthus är ändå en hel del. Skriv gärna in och berätta om du ser någon förändring där ute i terränglådan. Det hade vart kul att se. Du skriver som vanligt in till mig på putte(snabela)grancanariapodden.se

Sport och väder på Gran Canaria

Så dags att ta en liten kik på sport och väder då. Hur har det gått för Las Palmas i Spaniens högsta liga i fotboll sen vi snackade sist? Och hur har det gått för basketlaget CB Gran Canaria i Spaniens högsta liga i basket? Blir det storm och calima under kommande vecka eller kommer vi att kunna njuta av vädret i lugn och ro? Ja det ska vi bli varse nu…

Basket på Gran Canaria

Vi börjar med basketen. Gran Canaria har spelat fyra matcher sen vi hördes sist. Två matcher i Eurocup och två matcher i spanska ligan ACB och resultatet har vart…sådär kan vi väl lugnt säga. Det känns som laget har en liten svacka just nu.

I ACB spelade Gran Canaria mot Obradoiro på bortaplan och där vann gran Canaria med 81-72. Andra matchen i ligan va mot Palencia som ligger sist i ligan och där förlorade Gran Canaria med hör och häpna 82 mot bara 58 poäng. Jag vet inte vad som hände där men 58 poäng är väldigt lite poäng i basket. Om det va någon som va där och såg matchen så får ni gärna skriva in och berätta vad fasen det va som hände.

I Eurocup då så spelade Gran Canaria mot Cluj-Napoca (med sedvanlig reservation för uttalet) och där förlorade Gran Canaria med 111 mot 113. Andra matchen i Eurocup spelades mot Budacnost på bortaplan och där förlorade vårt kära lag med 90 mot 77.

Ah fy fasen va blytungt. Trots förlusten i ligamatchen så hänger Gran Canaria kvar på en 4e plats i ligan. I Eurocup ligger Gran Canaria på en 3e plats i sin grupp just nu.

Fotboll på Gran Canaria

Hur har det gått för fotbollslaget UD Las Palmas då? Ja vi ska ta en kik på det också. Las Palmas har spelat två matcher sen vi tjötade sist. En mot Granada och en mot Valencia. Granada-matchen slutade 1-1 på bortaplan och matchen mot Valencia vann Gran Canaria med 2-0 på hemmaplan. Snyggt jobbat Las Palmas! Efter dessa matcher klättrar Las Palmas en position i ligan och ligger just nu på en 8e plats precis framför Valencia faktiskt.

Väder på Gran Canaria

Så väder då. På södra Gran Canaria så blir det strålande sol och riktigt varmt en 7-10 dagar framöver. Temperaturen kommer ligga mellan 28 och 25 grader på dagarna och mellan 15 och 25 på nätterna. Ja stor variation där. Men så blir det väl precis som vi pratade om tidigare, ett värmerekord även i februari kanske. Vinden kommer att ligga runt en 6-9 meter per sekund förutom på lördag då det bara blir runt 2 meter per sekund.

På norra Gran Canaria och Las Palmas då så blir det ungefär samma väder med enda skillnaden att det finns en liten risk för lite regn under onsdag, torsdag och fredag. Med betoning på lite då. Vi snackar mellan 0,3 till 0,6 millimeter så ingen ko på isen här.

På Calimafronten ser det helt okey ut för att vara Gran Canaria. Luftkvaliteten förväntas bli ”måttlig” under onsdag och torsdag för att sen bli bra fredag och lördag för att sen bli ”måttlig” söndag och måndag igen. Skönt! Då är det hopp och lek som gäller utan några större problem med andra ord. Ut och jogga, cykla, hika eller bada. Njut av solen. Livet är långt men kort.

Och med det mina vänner hoppas jag att ni känner er mätta och belåtna efter dagens nyhetsbuffé. Händer det något roligt där du är på Gran Canaria? Hände det något speciellt när du va här som du vill berätta om. Bra eller dåligt. Hör av dig till mig och berätta vetja! Jag älskar när ni mailar in era foton och berättelser. Du mailar in på putte(snabela)grancanariapodden.se.

Har du inte redan gått med i Facebookgrupperna som heter ”Skandinaver som söker boende på Gran Canaria” och ”Gran Canaria Gruppen” så kan jag varmt rekommendera att göra det. På hemsidan www.GranCanariaPodden.se/facebookgrupper tipsar jag även om andra nyttiga Facebookgrupper som har med Gran Canaria att göra. In och kika vetja.

Sist men inte minst. Va försiktiga när ni letar boenden här på Gran Canaria. Speciellt om ni går direkt via privatpersoner eller de självutnämnda mäklarna här på ön. Det finns gott om skojare som lovar runt och håller tunt tyvärr. Det händer både nu och då att jag får höra att skandinaver blivit lurade att betala pengar i förskott och vips så har personen försvunnit från jordens yta. Det absolut bästa är att gå via gemensamma bekanta och kontakters kontakter som man vet att man kan lita på. Blir du det minsta misstänksam så va försiktig. Är dealen för bra för att vara sann så är den säkerligen det.

I Facebookgruppen ”Skandinaver som söker boende på Gran Canaria” så hjälps vi gruppmedlemmar åt att varna varandra och sålla bort oseriösa aktörer. Allt för att vi ska slippa bli lurade. Men lurendrejarna kommer alltid att finnas där ute. Så det gäller att inte vara för godtrogen och verkligen undersöka saken noga. Nåväl, ni är välkomna in i gruppen och jag hoppas att ni hittar det boende ni söker efter. Oavsett om det gäller ett par veckor eller ett par månader här på dom lyckliga öarna.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!