Veckans Gran Canaria Nyheter: jordbävning, män våldtog norsk kvinna, husdjur välsignade, husdjur adopteras, vandrare hittad död, profil död.

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Hola señoras y señoras och varmt välkomna ska ni vara till vad som, speciellt så här års, är ohotat Skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden. Oavsett om du är ute på tur i bergen runt Fauske i Norge eller om du sitter och väntar på taxi från flygplatsen här på Gran Canaria – varmt välkommen hit!

Jag som håller låda här ett par gånger i veckan heter som vanligt Patrik ”Putte” Appelquist och idag är det dags för soltorkade nyhetstapas från de lyckliga öarna igen.

Men innan vi kickar igång det här avsnittet så måste jag bara säga att, vilket jäkla skitväder vi har haft här på ön sista veckan alltså! Det har blåst nå djävulskt. Jag tror jag mätte uppemot 17 meter per sekund och på det har vi haft Calima också. Och den har dessutom vart ganska stark vissa dagar. Personligen blir jag inte superpåverkad av den men jag kan få lite ont i huvudet och få en del slem i halsen. Det är dom här dagarna man är glad att sydvästkusten av ön är relativt skyddad mot blåst. Oftast kan man söka skydd på stränderna där även om det blåser satan på resten av ön. Och så blev det faktiskt denna helg. Det blev en härlig heldag på stranden i Puerto Rico. Och jag måste ändå säga det att vattnet i havet va riktigt skönt. Visst, det är ju inga 25 grader, det är det inte. Men ligger man och steker tills man svettas bort så tycker jag att det är så jäkla gött att slänga sig i havet som kyler ner en. Och kommer man bara i fort så blir det skönt på bara några sekunder.

Nåväl, hoppas att ni som besökt ön nyligen inte blev allt för drabbade av blåsten och caliman. Sist vi tjötade nyheter så pratade vi om att det va snigeldagar på ett flertal restauranger här på ön och det va kul att få in rapporter på mailen från er från de här slemmiga middagarna.

Vi snackade om att Las Palmas ska få ett nytt stort grönområde.
Vi pratade om hur mycket livsmedelspriserna gick upp under förra året på Gran Canaria, att vattendammarna på ön är nere på 7%, att poliserna som misshandlade turister i Las Palmas fick fängelse. Vi tjötade om vitvarubluffen som två bröder pysslade med här på ön, att många bilar forslas bort i Las Palmas och vi slutade i dur med att stranden Taurito blir mer tillgänglig.

I den här veckans avsnitt av Veckans Gran Canaria Nyheter:

✅ Jordbävning på Gran Canaria

✅ Fyra män våldtog norsk kvinna på Gran Canaria

✅ Husdjur välsignade med heligt vatten

✅ Fler katter och djur adopteras på Gran Canaria

✅ Vandrare hittad död på bergstopp på Gran Canaria

✅ Älskad Playa de Mogan-profil död

✅ Sport & Väder

Ja det är vad som står på menyn idag. Håll hårt i solhatten och paraplydrinken alternativt lovikavantarna och björnröven, så kör vi!

Jordbävning på Gran Canaria

När jag bodde i Nicaragua och jobbade med gatubarn på soptippen La Chureca så hände det ofta att det va jordbävningar som skakade om husen i Managua under några sekunder. Det va en rätt häftig upplevelse första gången men man lärde sig respektera naturfenomenet när man pratade med locals som berättade om den stora jordbävningen från 1972 som mätte upp till 6,2 på Richterskalan och som varade i hela 30 sekunder och tog nästan 20.000 liv och ödelade stora delar av stadskärnan. Under mitt 1,5 år i Nicaragua blev det aldrig någon så pass kraftig jordbävning att jag behövde söka skydd eller va rädd för mitt liv men dom kom ibland då och då och skakade om en lite, i dubbel bemärkelse.

Nu är det faktiskt så att vi hade en jordbävning här på Gran Canaria förra veckan. Jajjemen. Sent i söndags kväll klockan 22.58 så skakade det till och enligt Canariajournalen så uppmättes jordbävningen till 3,4 på Richterskalan och hade sitt epicentrum i Santa Lucia de Tirajana. Personligen kände jag aldrig av jordbävningen men mina vänner på Canariajournalens redaktion, som ligger på sydöstra delen av ön, gjorde faktiskt det. Dom beskriver skakningarna som ”måttliga” och vittnar om skallrande fönster och dörrar och taklampor som svajade. Allt verkar dock ha gått bra och inga människor är rapporterade skadade.

Ja som om inte storm och Calima vore nog. Nej nog fasen ska vi ha en jordbävning på det också. Fattas väl bara att det kommer en tsunami också. Då slipper i och för sig Jan Emanuel komma hit med dynamit och jämna alla gamla slitna shoppingcenter i Playa del Ingles med marken. Jaha, så var det med det…

Jordbävningar kan få förödande konsekvenser på infrastruktur.

Fyra män våldtog norsk kvinna på Gran Canaria

Ni som hängt med ett tag här i Gran Canaria Podden vet att det finns ett återkommande segment som jag kallar för ”Avdelningen för knasiga män”. Där hamnar oftast nyheter som uppstår på grund av all idioti som män får för sig att pyssla med här på ön. Oftast är det knasigheter som tex att hota med att spränga sitt hus med gasbehållare när polisen kommer och ska gripa dem, eller att elda sina sopor på andras mark så att en hel dal rökfylls osv. Men det finns en sak som vissa män gör som upprör mig så djävulskt att jag nästan börjar skaka av ilska, och som är så jävligt att det skulle vara alldeles för förminskande att lägga det i ”avdelningen för knasiga män”. Och det är våldtäkter. Jag har absolut ingen respekt eller sympati för dessa män och det gör ont i hela mitt väsen att behöva skriva och prata om såna händelser. Men våldtäkter förekommer på Gran Canaria liksom överallt annars i världen och jag tycker att det är viktigt att inte försköna eller förenkla Gran Canaria till ett problemfritt semesterparadis där allt är en dans på rosor. För det är det inte. Det händer skit här också och jag tycker att det är viktigt att prata om det och sprida informationen så att människor är medvetna om vilka risker som faktiskt förekommer och därför får en chans att handla därefter.

Och varför säger jag det här då? Jo för att senaste veckan har två gruppvåldtäkter vart på tapeten här på Gran Canaria. Den ena skedde i maj 2015 och den andra i februari 2021 och båda skedde i Puerto Rico här på ön och vid båda tillfällena va det 4 män som va förövarna. Jag har läst en hel del om dom här båda fallen men jag kan ärligt säga att det är för mörkt och för tungt för att sitta och prata om i detalj. Den som vill får själv Googla och läsa mer om det hela.

Canariajournalen skrev häromdagen att i fallet som skedde 2015 så blev männen häromdagen dömda till mellan 8 och 10 års fängelse. Det ska tilläggas att åklagarna yrkade på 60 års fängelse för var och en av förövarna men de fick strafflindring genom en uppgörelse där männen erkände sig skyldiga. Utöver fängelsestraffet döms männen att betala 60 000 euro till kvinnan som ska va en ex-flickvän till en av våldtäktsmännen och våldtäkten ska ha skett i en lägenhet i Puerto Rico.

I fallet som skedde 2021, som alltså också gäller 4 män så skedde våldtäkten enligt Canariajournalen på kvällen i en park vid ett av de äldsta köpcentran i dalbotten på Puerto Rico. Kvinnan, som är från Norge, ska ha vart på väg hem och gick genom parken när de fyra männen började trakassera henne. Männen är mellan 23-36 år gamla och den mest aktiva vid brottet döms nu till 42 års fängelse medan övriga 3 döms till 36 års fängelse. Männen ska även betala 15 000 euro till flickan.

Hundratals husdjur välsignade med heligt vatten i Tamarceite

Har du en hund, en katt, en fågel, kanin eller något annat kreatur som du håller kärt och som du önskar ska få ett långt liv? Ja då skulle du ha vart på Plaza de Caferino Hernández i Tamarceite i onsdags. Då jäklar kunde du, tillsammans med hundratals andra husdjursbeskyddare få din lille vän välsignad med heligt vatten av kyrkans man. Ajjemen. Enligt Canarias7 så va detta en del av San Antonio-festivalen och på det här viset upprätthåller man en urgammal tradition som i grunden bygger på att herdar tog sina boskap till helgonet San Antonio – djuren skyddshelgon, för att boskapet skulle hålla sig friska och klara sig från sjukdomar osv. Idag tar man alltså dit sina små fluffiga husdjur istället, i tron, och med förhoppning om att ens bäste vän ska få leva ett långt liv. Jävla gulligt ändå, är det inte!?

Kisse från Gran Canaria som njuter av livet.

Fler katter och hundar adopteras på Gran Canaria

Ja på tal om husdjur. Canariajournalen skrev häromdagen att 90% av alla djur som kom till Gran Canarias centrala djurmotagning Albergue de Bañaderos förra året blev adopterade. Det är en rejälförbättring från förra året då bara 60% av alla djur blev adopterade. Förra året kom det in snudd på 700 djur och året innan det över 2300 djur. Det har alltså skett en stor förminskning i antal djur som kommer in till härberget och man tror att den nya djurskyddslagen som infördes förra året har bidragit till detta och att människors attityder mot sina husdjur har blivit bättre och att färre husdjur därför överges.

Detta har även resulterat i att färre djur har behövt avlivas. Förrförra året avlivades över 350 djur medans det förra året bara avlivades 40 djur. Nu verkar det dessutom som att djurcenter på Gran Canaria kommer att få större resurser. Dessa resurser ska bland annat användas för att hantera djurens beteendeproblem. Man har förstått att djuren många gånger blir stressade av att vara på såna här djurmottagningar och att det påverkar deras mentala hälsa. Framledes kan dom alltså komma att få bättre hjälp med just detta.

Ja det värmer mitt hjärta att se att man skärper lagar och regler för djur här på Gran Canaria. En vacker dag kanske vi inte längre behöver höra och se ensamma hundar fastkedjade i övergivna fastigheter. Vars enda syfte är att skrämma bort eventuella inkräktare.

Hur hundar borde bli behandlade istället.

Vandrare hittad död på Pico de las Nieves

Canariajournalen skrev i tisdags förra veckan att en vandrare hittades död uppe vid Pico de las Nieves på Gran Canaria. Det va på måndagen som vandraren hade gett sig av från utsiktsplatsen uppe vid Pico de las Nieves. Men många timmar senare va inte mannen tillbaka och på eftermiddagen i måndags meddelades nödcentralen om mannens försvinnande. På tisdagen runt lunchtid hittades den döda mannen av en räddningshelikopter. Polisen utreder nu dödsorsaken.

På tal om att vandra på Gran Canaria. Det finns fantastiska möjligheter till vandring här på ön. Och i dagarna skrev Canarias7 att Gran Canaria precis släppt en rykande färsk hemsida som visar över 100 vandringsleder som man kan gå på ön. Hemsidan är https://grancanariasenderos.com/ och jag har precis testat den lite. Den är rätt bra faktiskt men jag tror det är bäst om man går in på den via sin dator. Man kan filtrera på längd och svårighetsgrad och vips så får man fram vilka stigar som är lämpliga på ön. Sen kan man klicka på vandringsleden och då får man upp ännu mer information om leden och bilder och ganska snygga grafiska 3d-illustrationer som gör att man får en bra bild av vad som eventuellt väntar en på promenaden. Tyvärr är sajten bara på spanska men den är ganska enkel att förstå ändå så in och testa vetja.

Men glöm för bövelen inte att ta med er vatten, solkräm och kanske en hatt för att få lite skydd mot solen och värmen. Och va för guds skull försiktiga när ni är ute i bergen. Gå gärna inte ensamma om ni inte absolut måste. Och måste du gå ensam så meddela gärna någon om vart du går så att man snabbt kan ta sig dit om det skulle ske en olycka. Ibland när jag kör motorcykel ensam så brukar jag dela min position på Google Maps med någon i familjen. Då ser dom hela tiden vart jag är någonstans och om jag inte skickar en uppdatering på Facebook Messenger eller liknande då och då så skriver dom och kollar läget med mig. Man är så utsatt när man är själv där ute i naturen och en olycka händer så lätt. Flera av er kommer säkert ihåg vad som hände Anna-Karin Bengtsson här på Gran Canaria. Om inte så kan du med fördel lyssna på avsnitt #52 av Gran Canaria Podden så får du veta mer.

Men men, GranCanariaSenderos.com alltså – kolla in den och prova gärna någon av vandringslederna som dom rekommenderar där och hör gärna av dig till mig efteråt på putte(snabela)grancanariapodden.se med vad du tyckte om leden.

Go tur!

Berg på Gran Canaria

Protester i Playa de Mogán efter man med funktionsnedsättnings död

Om du i tisdags kväll befann dig i Playa de Mogán och såg väldigt många människor ropa och klappa händerna så beror det på att grannarna i byn samlades på gatorna för att hedra och kräva rättvisa för en man som hette Pedro Jesús Jiménez Rivero, mer känd som Pedro Ulla eller ”Niño fino Pedro”. Många av er som är återkommande turister här på ön eller kanske till och med bor runt Mogán känner säkerligen till Pedro eller har sett honom i området genom åren.

Canarias7 skriver att Pedro, som hade någon typ av intellektuell funktionsnedsättning och som va lite av en kär och väldigt omtyckt profil i byn, nyligen avled efter två veckors intensiv kamp mellan liv och död på sjukhuset. Pedro hade precis fyllt 57 år och orsaken till hans död är än inte officiell men människorna som samlades i byn är övertygade om att Pedro misshandlades till döds och dom säger sig veta vem som ligger bakom hans död. Flera människor ropade spontant ut saker som ”rättvisa” och ”du ska i fängelse” och de är mycket kritiska till att personen fortfarande är på fri fot. Canarias7 har inte lyckats få reda på huruvida polisen har inlett någon undersökning kring den påstådda misshandeln men att andra poliskällor vittnar om att den påstådda angriparen är en del av familjen och att hen har ett gediget brottsregister.

Byborna i Playa de Mogan är så klart jättechockade och upprörda och La Provincia skriver att Pedro va en mycket älskad och uppskattad person, inte bara i Playa de Mogán utan på hela Gran Canaria och att han va känd för sina egna oefterhärmeliga uttryck som ”todos somos niños finos” – ”vi är alla fina barn”. Borgmästaren Onalia Bueno uttrycker sin sorg med orden ”jag kan inte fatta att han är död”.

La Provincia skriver att vissa menar att Pedro Ulla har varit en grundbult i strandområdet kring Playa de Mogán, att han alltid hjälpte till med sånt som behövdes göras och att hans funktionsnedsättning aldrig hindrade honom från att vara mycket involverad bland de boende och hjälpa dem med diverse ärenden. Om någon av er som lyssnar där ute som har spenderat mycket tid i Playa de Mogán och som kanske har något minne av den här mannen så får ni jättegärna skriva in och berätta. Ni skriver in som vanligt till putte(snabela)grancanariapodden.se.

Vi säger vila i frid till el Niño fino Pedro de Playa de Mogán och sänder våra tankar till hans familj och anhöriga.

Byborna tände ljus på gatan för Pedro.

Sport & Väder på Gran Canaria

Jaha mina vänner då ska vi ta en liten kik på hur det har gått i sporten sen vi tjötade sist. Hur går det för UD Las Palmas i La Liga och för CB Gran Canaria i ACB?

Fotboll på Gran Canaria

Ja UD Las Palmas har spelat två La Liga-mathersen vi snackades sist. Den ena va mot Rayo på bortaplan och där vann Las Palmas med 2-0. Den andra matchen va mot Real Madrid på hemmaplan och där förlorade Las Palmas med 2-1. Efter dom här matcherna ligger Las Palmas kvar på en 9e plats i La Liga. Etta ligger Girona, tvåa ligger Real Madrid och trea ligger Atletico Madrid.

Utöver dessa två matcher så har de även spelat en vänskapsmatch mot norska fotbollslaget Viking. Jaa det är ju lite kul. Och hur tror vi att det gick? Fick Norge på tassen av Las Palmas? Nej faktiskt inte. Vikingarna tog hem det hela med 2-0 trots att Las Palmas spelade på hemmaplan. Nåväl. Grattis till alla er norska lyssnare som hejar på Viking!

Basket på Gran Canaria

Hur har det gått i basketen då? Ja vi ska ta en kik på det också. Det har spelats fyra matcher sen vi tjötade sist. Två stycken i Spaniens högsta liga ACB och två i Eurocup.

I ACB mötte Gran Canaria UCAM Murcia på hemmaplan och den matchen tog dom hem med 91 poäng mot 80. Snyggt jobbat. Och nu i söndags ställes dom mot Real Madrid, också på hemmaplan. Och den matchen slutade 100-77 till Gran Canaria. Otroligt bra jobbat med tanke på att Real Madrid är serieledare. Ja det vill gärna bli bra. Dom här två vinsterna innebär att Gran Canaria klättrar från en 6e plats till en 4e plats i ligan. Way to go!

I Eurocup sen då så har det gått nästan lika bra. Första matchen va mot Slask på bortaplan och den vann Gran Canaria med 92 mot 68. Andra matchen va mot Cluj-Napoca (med sedvanlig reservation för uttal) och den förlorade Gran Canaria tyvärr med 113 mot 111 poäng. Den här förlusten innebär att Gran Canaria glider ner från en andraplats till en tredjeplats i gruppen.

Vädret på Gran Canaria nästa vecka

Så väder då. Vad kan vi förvänta oss framöver på Grankis Kanaris? Behöver man packa ner vindjackor, skyddsmask och flytbojar inför sitt kommande besök på ön eller hur ligger landet?

Mja det fortsätter att blåsa lite på ön. Det kommer att vara runt 8 sekundmeter fram till på söndag då det lugnar ner sig igen. I övrigt blir det fint väder på hela ön. Ingen större risk för regn varken i söder eller i norr.

Fram till söndag blir det mestadels soligt och runt 23 grader på dagarna och 17 grader på nätterna. Sen måndag och tisdag så blir det lite molnigare för att sen på onsdag spricka upp och bli soligt och fint igen till och med lördag då temperaturen kryper uppemot 26 grader på dagen och 19 på natten. Mmm vi går mot varmare och ljusare tider nu. Det är tydligt det.

Calima på Gran Canaria nästa vecka

På Calimafronten ser det ut att bli fortsatt lite halvtaskig luftkvalitet. Den fortsätter att ligga mellan 50 och 100 fram till onsdag nästa vecka förutom på måndagen där den kan krypa uppemot 130. Och som ni vet så räknas allt över 100 som ohälsosamt för känsliga grupper. Så har ni planerat att ge er ut på fysisk aktivitet i veckan så kan det alltså finnas anledning att undvika det på just måndag. Men håll lite koll i er lufkvalitetsapp. Väder och Calima förändrar sig fort här på ön.

Är du sugen på mer nyheter från Kanarieöarna så kan du med fördel surfa in på Canariajournalen.se eller Canariajournalen.no för att förkovra dig än mer. Där hittar du det allra senaste från de lyckliga öarna på både svenska och norska.

Och med det mina vänner hoppas jag att ni känner er mätta och belåtna efter den här nyhetstapasbuffén från Gran Canaria Podden. Ut och käka lite Tunos med er. Eller åk upp till Tejeda och titta på de blommande mandelträden. Eller besök någon av Gran Canarias bästa restauranger som avslöjades i avsnitt #55 av podden. Livet är långt men kort. Njut av det. Jag hoppas att du får möjlighet att komma hit även denna vinter.

Jag säger som Pedro Ulla; –”Todos somos niños finos”.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!