**VARNING** Odjur orsakar turister extrem smärta på Gran Canarias stränder!

Klicka här nedan för att lyssna på poddavsnittet på Spotify:

Klicka här nedan för att lyssna på poddavsnittet direkt i din webbläsare:

Hola señoras y señores och varmt varmt välkomna till Gran Canaria Podden. Oavsett om du glider runt i en permobil bland vita bergen i Stockholm eller om du powerwalkar barfota på Playa de San Agustin – varmt välkommen till Sveriges varmaste podcast!

Jag som varje vecka håller låda om allt mellan himmel och jord som har med Gran Canaria att göra heter Patrik ”Putte” Appelquist och idag ska vi för en gångs skull faktiskt ta ner seglen på den här gamla skutan, om än temporärt, och lägga till på valfri sandstrand på Gran Canaria för att inspektera varelserna som just nu invaderar Gran Canarias stränder och orsakar turister extrem smärta.

Gran Canaria och hela Kanarieöarna är ju annars väldigt förskonade från farliga djur men nu drar de alltså in i miljontals, likt skandinaver på sportlovet, över Gran Canarias stränder. Enda skillnaden är att de inte tog flyget hit. De seglade in vattenvägen med hjälp av gasblåsor fyllda med kvävgas, kolmonoxid och argon.

Ja det låter ju som rena utomjordingar men vad är detta för oodjur egentligen och varför gör det så satans ont att ha samkväm med dessa illsinta varelser?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

Portugisisk örlogsman på stranden
Portugisisk örlogsman på strand

Ja vilddjuren som just nu drar in över stränderna på Gran Canaria och Kanarieöarna är portugisiska örlogsmän. Nej vi pratar inte om muskulösa krigstörstande män med grovt svart hår på bröstet från Portugal som kommer till Kanarieöarna med krigsfartyg fulla av massa konstiga gaser med syftet att skrämma livet ur bleka småfeta och salongsberusade skandinaviska turister.

Nej vi pratar om en blå, rosa eller lila blåsmanet som ser ut som en gasfylld blåsa som kan bli upp till 30 centimeter stor och som i sin tur fungerar som ett segel när det är fyllt med gas och därmed flyter på vattenytan. För att undvika angripare så kan djuret tömma gasen så att blåsan blir tom och då sjunker maneten istället. Jag känner en hel del människor, mest män faktiskt, som medvetet eller omedvetet nyttjar nästan precis samma taktik för att få folk att ta avstånd till dem men i det fallet är det den som är i närheten som tvingas flytta på sig istället. Jag tror det beror lite på vilken gas man har i gasblåsan och vilken effekt den har så att säga.

Men ja, det är alltså så den portugisiske örlogsmannen förflyttar sig. Fiffigt litet djur det här som nyttjar vinden och havsströmmarna för transport.

Och dessa maneter är lite som isberg. De ser inte så stora ut när man ser dem på håll i vattnet MEN mycket av deras kropp hänger under blåsan i form av långa tentakler och det är just dessa tentakler som man ska passa sig för. Det är nämligen så att det sitter ungefär en miljon giftiga nässelceller per kvadratcentimeter på dessa tentakler som i sin tur kan bli upp till, hör och häpna, 50 meter långa! De flesta portugisiska örlogsmän har dock tentakler som är runt 10 meter långa. Det va ju tacksamt! Annars krävs det ju inte särskilt många såna här ligister på en strand för att det ska vara omöjligt att bada där tänker jag.

Hur reagerar kroppen om man blir stucken av en portugisisk örlogsman?

Ja förutom den extrema smärtan som man kan uppleva när man blir ”stucken” så är det inte ovanligt att man får sveda och klåda där man blivit stucken av maneten och att man blir illamående, får feber, kräks, muskelkramp, får andningsproblem och huvudvärk.

Sticken från den portugisiska örlogsmannen kan ge upphov till små sår eller blåsor och området kan få en blålila färg. Det kan ta veckor innan dessa små sår läker och har man otur så lämnar det en permanent ärrbildning.

Kan man dö av ett stick från en portugisisk örlogsman?

Faktum är att portuguisisk örlogsman är en av de absolut farligaste maneterna som finns. Ett stick av denna Portugisiska örlogsman kan vara dödligt framförallt för små barn och för gamla människor. Särskilt gamla människor med dålig hälsa men har man god hälsa och en normal vikt så är risken för att dö liten. Men det ska sägas det att giftet som den sprutar ut är nervgift som är kraftigt nog att döda småfiskar och det kan orsaka ett hjärtstillestånd hos en människa.

Blir man stucken när man är ute och simmar så finns det dessutom en risk att man får en chock och blir paralyserad vilket i sin tur kan leda till att man faktiskt drunknar.

Men det ska sägas det att i de allra flesta fall som människor blir brända av maneter så blir det inga större komplikationer och oftast blir skadan bättre inom ett par veckor.

Varför drar den portugisiska örlogsmannen in i miljontals just nu?

Ja det är samma sak nästan varje år vid den här tiden när det är pålandsvind. Dvs när det blåser mot land. Och det är just runt mitten på februari till mitten på april som brukar det kunna hända att dessa livsfarliga små krabater drar in i miljontals kring Kanarieöarna. Fenomenet brukar kunna kallas för manetblomning.

Varför de är så många till antalet tror man har att göra med att det, på grund av människan, finns så få havssköldpaddor kvar. Havssköldpaddorna livnär sig annars till stor del på dessa brännheta kreatur. Så vill du inte riskera att dö av hjärtstillestånd på din semester så kan det vara på sin plats att skänka en slant eller två till organisationer som jobbar för att bevara havssköldpaddorna. Vi behöver alltså en hel massa TMNT! Dvs Teenage Mutant Ninja Turtles. Nu kommer nån paragrafryttare snart skriva in och säga att ”de hette faktiskt Teenage Mutant HERO Turtles” men till dig kan jag redan nu säga att originaltiteln är NINJA Turtles MEN i skitnödiga Sverige så va man rädd att ordet ”NINJA” hade lite för våldsamma konnotationer så därför blev det HERO Turtles istället. Men nog om det nu! Fasen va sugen på pizza jag blev nu bara för det! Åter till de fruktade portugisiska maneterna med blå gasblåsor.

Kan man röra en portugisisk örlogsman som ligger på stranden?

Nej man ska undvika att röra eller plocka upp en portugisiska örlogsman även om den ligger på sanden. Tentaklerna eller nässelcellerna är fortfarande giftiga även fast den ligger på land och faktum är att dessa nässelceller kan reagera långt efter att den portugisiska örlogsmannen dött om den ligger fuktigt, vilket stränder av sin natur tenderar att vara. För kleptomaner är minnesregeln alltså som följer: rör inte blå manet som inte är så torr att den går att elda med.

Portugisisk örlogsman på stranden
Portugisisk örlogsman på stranden

Vad kan man göra om man blir stucken av en portugisisk örlogsman?

Ja för det första är det viktigt att behålla lugnet och andas normalt. Man ska undvika att ta på det drabbade området med händer.

För det andra så är det viktigt att ta bort eventuella rester från tentaklerna från din kropp. Men eftersom tentaklerna fortfarande kan sticka dig med gift så är det ju dumt att man är där och kladdar med sina händer. Be därför din sämre hälft eller nemesis att ta bort tentaklerna från din lekamen istället.

Allra bäst är att först skölja bort så mycket som möjligt av tentaklerna med havsvatten. Allra helst varmt havsvatten. Det ska tydligen lindra svedan om det är möjligt att lägga det drabbade området i varmt saltvatten i ca 20 minuter. Sen kan det va bra att dra på lite kortison, kylbalsam eller någon annan receptfri salva som innehåller hydrokortison. Viktigt här är att man sköljer och torkar försiktigt innan man smörjer på salvan. 1177 rekommenderar att man inte använder denna typ av krämer på barn under två år om inte en läkare har rekommenderat det.

Undvik alltså den instinktiva idén att tvätta rent det brända området med iskallt dricksflaskan som du tog med dig ner till stranden. Inte bara är det oskönt med kallt vatten på den här typen av skador men sötvatten riskerar att mer gift utlöses från trådarna och att fler brännskador uppstår. Undvik även att gnugga på skadan med handduk, t-shirt, en långhårig katt eller andra mjuka föremål då det kan frigöra mer av giftet från nässelcellerna och förvärra skadan.

Man kan även använda en rakhyvel och raklödder för att få bort tentaklerna eller trådarna från sin kropp och man kan med fördel låta raklöddret vara kvar en stund.

Vill man ytterligare lindra smärtan så menar 1177 att man kan ta smärtstillande receptfria läkemedel som innehåller ibuprofen eller paracetamol. Barn under 18 månader ska inte få läkemedlet om inte en läkare har rekommenderat det.

1177 uppmanar alla att alltid uppsöka vård när man kommit i kontakt med maneter utomlands. Det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite. Särskilt om det gäller små barn och gamla människor. Det är dumt att chansa. Nödnumret på Kanarieöarna är samma som i Sverige, 112, och dom pratar både engelska, tyska, franska, italienska och spanska.

Skulle du se någon som fått ett hjärtstillestånd på grund av en blåsmanet så är det omedelbar hjärt-och lungräddning som gäller. Be någon att ringa 112 åt dig medans du ger första hjälpen.

Portugisisk örlogsman är egentligen inte en manet

Nej ska man vara helt korrekt så är det faktiskt så att detta inte är någon riktig manet utan snarare en art av sofonoforer. Och lyssna väldigt noga nu. Dessa sofonoforer består av ett gäng specialiserade djur med samma genetiska ursprung som kallas zooider och som tillsammans bildar en koloni och fungerar som en organism.

Om jag förstått det hela rätt så består det här lilla djuret alltså av fyra olika djur som alla ansvarar för olika saker. Ett djur som ansvarar för att reproducera sig, ja sånt är ju viktigt, det har man ju märkt bland alla ens polare som numera är över 30 så det är ju bra att någon tar tag i det. Jag är glad att jag slipper. Jag är gärna med på övningar men någon annan får skjuta skarpt när det väl gäller.

Ett djur som fångar byten, jägaren alltså.

Ett djur ansvarar för att äta det jägaren lyckades fånga. Trevligt jobb, sign me up, jag tror att jag skulle kunna klara av det galant! Lite beroende på hur bra kommunikationen funkar med hen som fångar in byten då. Jag tänker att det gäller att hålla sig väl med jägaren så man inte får pölsa eller stekt lever varenda dag. Då hade man ju inte blivit kvar länge, det kan jag ju lova!

Och ett djur har det angenäma jobbet att, hör och häpna: flyta! Sign me up igen för bövelen. Jag kan faktiskt tänka mig att ansvara för att både äta och flyta om det behövs men då vill jag ha dubbla titlar och således även dubbla löner. Jag tänker mig något i stil med ”flyt- och energiupptagsingenjör” eller SFEE på engelska dvs ”senior float and energy engineer”.

Men, jag undrar vem av oss som ansvarar för att bajsa? Är det han som jagar som passar på att dumpa lite poopoo emellanåt när han ändå är iväg på jakt eller är det han som ansvarar för att reproducera sig? Jag tänker att poopoo-hålet och reproduktionsorgan ofta brukar sitta onödigt nära varandra så det känns som att det är på hans bord att sköta skitgörat. Eller vi kanske inte ens pysslar med sånt vi zooider? Hur eller hur, faaaa-sci-nerande!

Vad gör myndigheterna åt blåsmaneterna på Kanarieöarna?

Ja vad ska dom göra? Börja kräva pass av inkräktarna eller stänga sina gränser och bygga en stor mur och låta maneterna betala för den? Nej det är svårt att undvika maneternas intågande. Det blir mer reaktiva åtgärder från myndigheterna i form av att informera turisterna, stänga av drabbade stränder och rensa upp bland zooiderna där det behövs.

Vad kan man själv göra för att undvika livsfarlig portugisisk örlogsman?

  • Se dig omkring på stranden innan du går i vattnet – ta en liten promenad. Ligger det något på stranden eller kan du kanske till och med se något i vattnet?
  • Fråga människor som ligger på stranden om de sett någonting.
  • Fråga badvakten om han eller hon sett någonting.
  • Bada med våtdräkt eller t-shirt. Då skyddar du i alla fall kroppsdelar nära livsuppehållande organ mot en direkt träff av nervgiftet. Vilket inte kan vara en dålig grej tänker jag.
  • Håll dig närmare stranden än vad du kanske brukar göra. Simma inte så långt ut. Skulle du få en chock och bli paralyserad så är det större chans att någon ser det om du är nära stranden.
  • Undvik att bada när det är mörkt och sikten är dålig.

Dessa maneter heter ”Carabela Portuguesa” på spanska och ”Portuguese Man ó war” eller ”Portoguese man-of-war” på engelska så då vet du vad du ska fråga efter.

För er som inte pratar så bra spanska så skulle man tex kunna ställa frågan ”has visto alguna carabela portuguesa hoy”? – dvs, ”har du sett någon portugisisk örlogsman”?

Och på engelska skulle man kunna ställa samma fråga i stil med ”have you seen any portuguese man of war today”.

Och med det mina vänner hoppas jag att jag har besvarat frågan om vilka odjur det är som orsakar turister extrem smärta på Gran Canarias stränder.

Hörrni, fasen va trevligt det va att tjöta lite med er idag. Tack för att ni lyssnade och glöm inte att följa Gran Canaria Podden i din podcastspelare så att du inte missar kommande avsnitt med varningar och rekommendationer om Gran Canaria.

Har du inte skrivit upp dig på Gran Canaria Poddens nyhetsbrev som är knökfullt med rabatter som man kan använda på restauranger och golfbanor och för att hyra bil och mycket annat så tycker jag att du ska göra det. Du hittar nyhetsbrevet på www.grancanariapodden.se/prenumerera och det är självklart helt gratis.

Va lite extra försiktiga där ute just nu. Håll lite extra koll på varandra och på vad som eventuellt flyter runt i vattnet. Och vill du också rädda turisters liv och kunna bada på Playa del Ingles, Playa de Las Canteras på Playa de Meloneras eller någon av de andra stränderna på Gran Canaria utan att riskera ett hjärtstillestånd, glöm då för bövelen inte att skänka en slant till en organisation som jobbar för att bevara havssköldpaddorna.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Cowabunga!