Vilken är den populäraste ön på Kanarieöarna?

Lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Lyssna på detta poddavsnitt i webbläsaren:


Buenos dias señoras y señores och välkomna till podcasten om paradisön Gran Canaria!

Jag som är kapten på den här skutan heter Patrik ”Putte” Appelquist och jag hoppas att du ska trivas här ombord en liten stund framöver medan vi glider fram i sakta mak över en ocean av spännande information om vårt älskade Gran Canaria!

Tack!

Innan vi kickar igång dagens avsnitt så skulle jag först och främst vilja säga tack. Tack till alla er tusentals lyssnare av podden och besökare på GranCanariaPodden.se som har hittat hit och tack för att det är så många av er som följer podden i sin podcastspelare. Har du inte börjat följa podden i din podcastspelare än så får du så klart jättegärna göra det. Då riskerar du inte att missa kommande avsnitt eftersom du då får upp en liten notis i telefonen när ett nytt avsnitt släpps. Smidigt så det förslår!

Och som tack för att du lyssnar så vill jag så klart försöka att ge något tillbaka. Därför har Gran Canaria Podden ett nyhetsbrev som är fullspäckat med rabatterbjudanden från våra lokala partners här på Gran Canaria. Det är rabatter och goa erbjudanden på allt från restauranger, caféer, frisörer, spa upplevelser, resor, hotell, hyrbilar och mycket annat.

Så, är det så att du ofta lägger en hel del pengar på något av det som jag nyss nämnde när du besöker ön och gärna skulle spara ett par tusenlappar vid nästa besök på Gran Canaria så gör du som så att du helt enkelt går in på GranCanariaPodden.se och fyller i din e-postadress och klickar på ”registrera” så får du ta del av nästa utskick med rabatter och goa erbjudanden. Det är självklart helt gratis och jag lovar att inte spamma din inkorg med massa skräp.

Så återigen, tack! Nu tycker jag att vi kickar igång det här avsnittet!

Vilken är den populäraste ön på Kanarieöarna?

Jag drog precis för gardinerna och vittnade det som jag så ofta vittnar när jag vaknar här på mornarna. En knallblå himmel och sol. Det är ytterst, och då menar jag ytterst, sällan som man vaknar upp till moln eller annat här på södra delen av ön. Och ja det tåls att repetera att det är södra delen av ön som jag pratar om nu. Ni som har hängt med ett tag har fattat grejen. Vill man ha solgaranti så ska man söka sig till de södra delarna av ön. Har du missat avsnittet om hur vädret är vintertid på Gran Canaria så tycker jag att du ska ta och lyssna på det för att förstå lite bättre hur stor skillnad det faktiskt är på väder i olika delar av ön. Jag skojar inte om jag säger att det kan spöregna i Las Palmas, tre mil söderut är det djävulskt molnigt och blåser satan. Ytterligare tre mil söderut nere i Maspalomas är det på sin höjd lite molnigt och i Puerto Rico är det inte ett moln, vindstilla, strålande sol och tusentals badgäster på stranden.

Och vädret är så klart en stor anledningen till att folk åker till Kanarieöarna.

MEN…vilken är den populäraste ön på Kanarieöarna egentligen?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!


Och som vanligt när man ska behandla en fråga likt denna så må man ju definiera vad som bestämmer vilken ö som anses mest populär. Är det den kanarieö som har flest utländska turister? Eller är det den ö som har flest svenska turister eftersom vi kanske främst är intresserade av vart våra landsmän semestrar?

Jag tänker att vi gör det enkelt för oss i detta avsnitt och bestämmer att den ö som har flest besökare totalt är den ö som är mest populär. Så kan vi snacka om vilken kanarieö som vi svenskar allra helst åker till i nästa avsnitt. Ska vi säga så. Gott då gör vi det!

Kanarieöarna
Kanarieöarna karta

Hur många besökare tror du Kanarieöarna har varje år? Vågar du dig på en gissning? Snackar vi hundratusentals eller snackar vi till och med miljoner tror du?

Mjaa…faktum är att det varje år vallfärdar MILJONTALS soltörstande turister från mänger av olika länder till Kanarieöarna. 2017, dvs strax innan världen vändes upp och ner på grund av Corona / Covid19 så hade Kanarieöarna över 14 miljoner besökare enligt Instituto Nacional de estadistica (Motsvarigheten till svenska Statistiska Centralbyrån).

Frågan är då. Vilken av Kanarieöarna har allra flest besökare?

Är det Gran Canaria, Teneriffa, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, El Hierro eller La Gomera?

Många sitter nog där hemma och tänker att ”el Hierro och la Gomera har jag aldrig hört om så dom stryker vi”. Helt rätt! Bort med dom. Dessa små kanarieöar har tillsammans bara strax över 100.000 besökare per år.

Kanske sitter några och tänker att ”La Palma va ju den där ön som hade ett sånt våldsamt vulkanutbrott så dit åker väl inga mängder av människor”. Helt rätt. Bort med La Palma också! La Palma har strax över 200 tusen besökare per år och kvalar således in på en blygsam 5e-plats.

Då har vi alltså kvar Gran Canaria, Teneriffa, Fuerteventura och Lanzarote.

Vågar du dig på en gissning? Shoot!

Kanske sitter några och tänker att det förmodligen är Gran Canaria eftersom vi heter Gran Canaria Podden? Ja ingen dålig gissning men så enkelt är det kanske inte.

Vi fortsätter att skala löken! Vi stryker Fuerteventura och Lanzarote också. Dessa har ca 2,3 miljoner besökare var per år.

Då har vi bara två kanarieöar kvar att välja mellan!

Kampen om att vara Kanarieöarnas populäraste ö står alltså mellan vårt älskade Gran Canaria och Teneriffa!

Nu har du 50% chans om du vågar dig på en gissning. Den Kanarieö som har flest besökare är…..

*trumvirvel*

Teneriffa!

Jajjemen så ligger det till. Teneriffa hade 2017 hela 4,8 miljoner besökare medan Gran Canaria ”bara” hade 3,6 miljoner. Teneriffa har alltså ca 35% fler besökare per år.

Vad har Teneriffa som inte Gran Canaria har? Ja jag har då inte en aning men vi kan bara gratulera. In och kommentera i Facebookgruppen om du har några idéer eller teorier på varför det ser ut såhär. Kan det ha att göra med att Teneriffa är ca 30% större sett till landyta? Jag vet inte men jag ser fram emot att höra era teorier! Vi heter så klart Gran Canaria Podden på Facebook.

Men detta slag är inte över än. Nästa avsnitt ska vi gå rond två i matchen om populäraste Kanarieön och då ska vi reda ut vilken Kanarieö som svenskar helst åker till. Åker dom också helst till Teneriffa eller föredrar dom någon annan ö?

Om detta mina vänner, ska vi bli varse nästa gång!

Och med det mina vänner hoppas jag att jag har besvarat frågan vilken Kanarieö som är den mest populäraste.

Det börjar bli kallt i Sverige. Klär er ordentligt och byt för bövelen till vinterdäck innan det är för sent. Från och med den 1a december är det lag om att använda vinterdäck OM vinterväglag råder!

Pallar du inte med lappmöglet och mörkret så tycker jag att du ska ta och investera i en sista minuten till Gran Canaria! Det är bra för själen har jag hört.

Har du några frågor om Gran Canaria eller podden eller har önskemål om saker som jag borde ta upp i podden eller är intresserad av att sponsra podden så är du varmt välkommen att höra av dig till mig på putte(snabela)grancanariapodden.se

Nu ska jag hoppa på hojen och rulla ner från berget till Holiday Wold i Maspalomas för att titta på fotbolls-vm med några vänner!

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego!

Ciao!