Vilken tid går solen ner på Gran Canaria?

Lyssna på detta poddavsnitt direkt i webbläsaren:

Lyssna på detta poddavsnitt i Spotify:

Hola señores y señoras och varmt välkomna till avsnitt 9, tror jag det är, av Gran Canaria Podden med mig Patrik ”Putte” Appelquist.

Hoppas allt är bra med er. Vi är i mitten av oktober, det är slutet av mangoperioden och jag har precis tryckt i mig 3 knytnävesstora mangos. Dom satt som en käftsmäll kan jag meddela! Särskilt med tanke på att de växer på gården här utanför och att jag därför inte behövde betala 30 kronor stycket för dem som man gör i Sverige.

Vid det här laget har många svenskar och skandinaver som bor på ön vintertid börjat hitta hit igen. Och det är väl förståeligt. November är, om du frågar mig, kanske den mest onödiga och tråkigaste månaden på hela året. Och det säger jag trots att jag fyller år i november! Det fina som hösten för med sig i oktober är liksom över och det känns bara som ett dåligt mellanting tills vintern kommer på riktigt. Kvar lämnas man med mörkret och regnet.

Som ni kanske har snappat upp vid det här laget så bor jag i en van i Sverige på våren och sommaren. Men första året, efter att jag hade byggt klart den så bodde jag faktiskt vintertid i den också. Och jag kommer ihåg just novembermånaden faktiskt. Jag befann mig i Växjö just då och, ja Växjö är ju inte direkt känt för sitt bra väder. Det kallas ju inte för Europas grönaste stad utan anledning. Ingen rök utan eld. Det krävs ju en hel del vatten om man ska va Europas grönaste stad, om man säger så, för att det ska bli så grönt som det är där nere. Men i all fall; den där novembermånaden så hade vi inte, och jag ljuger inte, inte EN ENDA soltimme på 30 dagar. Mina solpaneler på husbilen skrek rakt ut och jag va tvungen att åka förbi vänner och bekanta en gång var tredje vecka eller så för att ladda upp bodelsbatterierna. Min kropp skrek också rakt ut. Hade man Googlat d-vitaminbrist så hade ett foto på mig dykt upp direkt.

Vi kan väl säga såhär, just solen och ljuset är en enormt stor anledning till varför jag söker mig till Gran Canaria på vintrarna. Och detta för oss faktiskt in på dagens fråga nämligen:

Vilken tid går solen ner på Gran Canaria?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

Svar: Solen går alltid ner klockan 18.00 på Gran Canaria!

Så med det mina vänner hoppas jag att jag har svarat på frågan när solen går ner på Gran Canaria.

Eller?

Neeeeeeeeeej jag ba skoja så klart!!!

Självklart beror det på vilken årstid man åker hit. Och för att göra det hela väldigt enkelt för oss så tänkte jag att jag bara ger ett svar per årstid och så jämför vi det med vår kära huvudstad Stockholm för all enkelhets skull. Låter det bra? Ok då kör vi!

Jag tänker att vi, för enkelhetens skull och eftersom solnedgång och soluppgång varierar lite mellan månaderna väljer december som vintermånad och juni som sommarmånad.

När går solen ner på Gran Canaria på vintern?

Låt oss börja med vintern. På vintern går solen ner, som alla vet, alldeles för tidigt i Sverige. I stockholm i december så brukar solen gå ner strax innan 15.00. Hur mycket senare tror ni solen går ner på Gran Canaria? Gissade du kanske 1 eller två timmar extra? Faktum är att man får hela 3 extra ljustimmar på Gran Canaria i december. Solen här går ner runt 18.00. Jag tycker det är supergött för det innebär att man får åtminstone en eller två timmar av ljus efter jobbet.

Lägger man dessutom till att solen går upp nästan precis en timme tidigare på Gran Canaria än vad den gör i Stockholm så får man ytterligare en soltimme extra per dygn. I Stockholm går solen upp runt 08.40 i december och på Gran Canaria går solen upp redan vid 07.40.

Så ja. Summan av kardemumman är att man vintertid får ungefär 4 extra soltimmar PER DYGN om man bor på Gran Canaria. Det mina vänner. Det är balsam för själen det!

Solnedgång över maspalomas på gran canaria
Solnedgång över Maspalomas på Gran Canaria

När går solen ner på Gran Canaria på sommaren?

Låt oss kasta ett öga på sommarn istället då. Ja nu sitter ju var och varannan svensson och klappar sig på axeln där ute och tänker att ”nu jävlar slår vi Gran Canaria på fingrarna när det gäller soltimmar”. Och i viss mån är det ju sant. Men det beror lite på hur man ser på det. Jag vet att solen i princip aldrig går ner i norra Sverige men nu jämför vi med Stockholm, ett ställe där det bor fler människor än älgar. Det känns ändå rimligt på något vis. Ok disclaimer done!

Räknar man antal ljusa timmar per dygn så vinner självklart Sverige. I juni så har Sverige hela 18.5 ljusa timmar per dygn. Solen går upp runt 03.30 och börjar skymma vid 22.00.

Här ligger så klart Gran Canaria i lä med sina 14 ljusa timmar per dygn. Solen går upp runt 07.00 och går ner runt 21.00.

Sverige vinner the ”summer battle” med hela 4,5 ljusa timmar per dygn!!

MEEEEEN….och det är nu vi kommer det stora MENNET. Skillnaden mellan när solen går ner i Stockholm och Gran Canaria är ju faktiskt bara 1 timme. Resten av de ljusa timmarna som Sverige vinner med är ju förlagda på natten för bövelen. Dvs från 03.30 till 07.30. Hur stor glädje har man av dom ljusa timmarna liksom? Man ligger ju ändå och sover? Det är ju inte som att man ligger där i ett alldeles för ljust rum och tänker ”fasen vad ljust och skönt det är på sommarnätterna”. Det har ju aldrig hänt!

Okey okey jag vet att många äldre vaknar tidigt. Kanske redan vid 05.00. Och jag ser ju själv fram emot den dagen då jag för en gångs skull vaknar pigg före 09.00. Så grattis till alla er morgonpigga jävlar. Skulle man göra en d-vitaminstudie på er så har ni säkert mycket bättre värden än oss morgontrötta jävlar.

Så, domen blir således: Sverige vinner the battle but Gran Canaria wins the war!

”Sverige vinner the battle but Gran Canaria wins the war!”

Och med det mina vänner så hoppas jag att jag har svarat på frågan när solen går ner över paradisön Gran Canaria. Gör även som så att du går in och följer podden i din podcastspelare eller på Spotify så att du får notiser om när nya avsnitt släpps!

GranCanariaPodden finns även på Facebook så gå gärna in och följ oss där. Jag kan även rekommendera Gran Canaria-grupperna:

Gran Canaria Gruppen

Gran Canaria Köp och Sälj

Företagare på Gran Canaria

Jag som spelar in den här podden heter patrik putte appelquist och vill du se mer av mitt liv på gran canaria så kan du följa mig på instagram. Där heter jag @puttepaluffen.

Har du några frågor om Gran Canaria eller podden eller är intresserad av att sponsra podden så hör gärna av dig till putte(snabela)grancanariapodden.se

Ok alla kanariefåglar där ute, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!