Veckans Gran Canaria Nyheter: Yxmördare, sopeldare, gastubssprängare, piratkanoner och discokrig!

Lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till Sveriges varmaste podcast – Gran Canaria Podden. Oavsett om du just nu ser till hembränningsapparaten i Östersund eller om du precis skrivit ett sexmånaderskontrakt på en härlig lägenhet i Puerto Rico här på Gran Canaria – varmt välkommen hit!

Jag som styr det här gamla piratskeppet heter som vanligt Patrik ”Putte” Appelquist och idag ska vi prata nyheter. Vad är det som har hänt på paradis-ön Gran Canaria i veckan som har gått?

I det väldigt uppskattade nyhetsavsnittet förra veckan så pratade vi ju om UFOn i Gando, det årliga doppet i Las Canteras, polisens knarkhund Bendji som fick ärva en beslagtagen bil av en knarkhandlare som fick skaka galler. Vi pratade även om lite tråkigheter som vi inte behöver upprepa och så pratade vi om gulliga men invasiva kameleonter som sprider sin vildhavre och gener i Arucas.

I det här avsnittet blir det lite mindre gulliga djur och lite mer knasiga män. Och varför är det oftast så? Varför är allt som oftast den man som står bakom skit som händer i den här världen? Hade det sett annorlunda ut om mäns och kvinnors roller vart ombytta? Eller hade det blitt likadant? Är det oundvikligt? I don´t know men jag ser ju vad jag ser och det är vad det är. Hur eller hur:

I veckans avsnitt av ”Veckans Gran Canaria Nyheter”:

  • Mannen som eldade sopor och spred rök i en hel kommun.
  • Mannen som hotade att spränga huset med en gastub.
  • Mannen som gick lös med en yxa i Gáldar.

Det va avdelningen för knasiga män. Men för att lägga lite plåster på såret så tänker jag att vi drar till med en liten hjälte också. Vi har:

  • Mannen som hittade 16 kanoner från ett piratskepp.

Kul med mer pirateri. Jag hoppas att ni har lyssnat på avsnittet som jag släppte förra veckan som hette ”3 000 pirater attackerade Gran Canaria”. Det blev ju mäkta uppskattat och jag tackar för alla trevliga mail jag fått av er angående just det avsnittet. Det värmer gott att höra från er. Det är alltid lika kul. Hur eller hur. Vi fortsätter med:

  • Disco-kriget mellan kommunen San Bartolomé och köpcentrumet Meloneras.
  • Ny lag ska begränsa privat uthyrning av fritidsbostäder.

Och slutligen avrundar vi i dur, om än lite melankoliskt, genom att prata om att:

  • ”Alla själars dag” är på intågande och det händer lite spännande saker i Las Palmas då.

Jaha, nähä men då kickar vi igång det här avsnittet tänker jag. Håll i er så kör vi!

Mannen som eldade sopor och spred rök i en hel kommun

Bor du i Agüimes eller i Balosravinen eller har vart där på genomresa i veckan så har du garanterat inte undgått att dalen va rökfylld under större delen av förra veckan. Det va nämligen så att det va en man som bestämde sig för att det va en bra idé att elda sopor i 40 graders värme när det råder eldförbud och risken för att elden sprider sig är högre än någonsin. Och det va ingen liten oskyldig eld heller. Nej i fem dagar ville mannen elda sopor av olika slag. Till kommunens stora förtret då så klart, som led av röken och den dåliga lukten som spred sig.

Till på köpet visade sig att mannen hade anlagt den här sopbranden på mark som han hade ockuperat utan tillstånd. Och ja, som ni säkert vet sen tidigare så är det ju ett faktiskt problem med ockupanter här i Spanien och på Gran Canaria.

Till slut fick kommunen i alla fall nog. Då körde dom dit en traktor för att släcka branden och köra bort soporna. Men ”sopeldarmannen”, som redan bevisat sin genialitet, försökte så klart stoppa traktorn från att förstöra hans skapelse i lågor. Som tur är hade kommunen med sig en polis som grep mannen så att elden sedan kunde släckas. Människorna i Balosravinen kan inte bara andas ut, dom kan andas in igen också! Slutet gott, allting gott!

OBS: ej soporna som mannen brände.

Mannen som hotade att spränga huset med gasoltub

Från en eldig man till en annan. I veckan åkte polisen till en lägenhet i Las Palmas för att avhysa en man efter beslut om vräkning. När polisen kom fick mannen syn på polisen och hämtade en gastub och hotade att spränga hela byggnaden i bitar medans han höll en tändare vid gastuben.

Mannen kunde till slut gripas för hot, olydnad och våldsamt motstånd. Föga förvånande är mannen känd av polisen sen tidigare.

OBS: ej gasoltuben som mannen använde.

Mannen som gick lös med en yxa i Gáldar

Män som bränner sopor och hotar med att spränga gastuber bleknar i jämförelse med vad som hände i Gáldar, på nordvästra Gran Canaria, tidigt i fredags morse när en man gick bärsärk med en yxa. Grannar vaknade av skrik och oljud och larmade polisen som när de kom på plats runt 05-tiden hittade två kroppar på marken. En man i 50 års åldern hittades livlös och en 20 åring hittades svårt skadad efter att någon alltså gått lös med en yxa.

Den misstänkta gärningsmannen, som har en hel del på sitt samvete och en gedigen samling papper i polisens register hittades en timme senare när han vandrade nerför en gata i centrala Gáldar. Han hade då blod på sina kläder.

Den 50 åriga mannen avled av sina skador och 20 åringen förklarades senare hjärndöd.

Man tror att det handlade om narkotika och brottet är rubricerat som mord. Vid ett senare tillfälle skrev Canarias7 att yxmannen var påverkad efter att ha konsumerat 30 piller, två gram heroin, tre gram crack och sköljt ner dessa droger med 12 öl.

OBS: ej det misstänkta mordvapnet på bild.

Mannen som hittade 16 kanoner från ett piratskepp

Bränner man sopor, hotar med att spränga gastuber eller går bärsärk med yxa så får man inga gator uppkallade efter sig. Det får man däremot om man hittar 16 kanoner från ett piratskepp från 1700-talet. Och det va precis vad Tomás Cruz Alemán gjorde för ett tag sen. Med betoning på ett tag sen. Det va på 60-talet som den här hedersknyffeln hittade den här historiska skatten i havet utanför El Burrero som ligger preciiiis söder om flygplatsen här på Gran Canaria.

MEN…det va i lördags som skylten med gatans nya namn avtäcktes och borgmästaren höll ett tal för den pensionerade läraren Tomás Cruz Alemán som va ödmjukheten själv och menade på att han aldrig hade hittat piratkanonerna om det inte va för att hans granne Pedro hade lånat ut simglasögonen till honom.

Discokriget mellan San Bartolomé och köpcentrumet i Meloneras

I torsdags stängde polisen fyra klubbar i det flotta området Meloneras på södra Gran Canaria. Det är tydligen så att det pågår något typ av discokrig mellan kommunen och klubbarna som ligger i området och enligt uppgifter har folk klagat på buller och hög musik från klubbarna. Det är både närliggande hotell och grannar som har klagat och problemet med ljudvolymen har sin förklaring. Det ter sig som så att klubbarna har använt sina terrasser som utomhusdiscotek trots att de inte har tillstånd för det. Det är klubbarna Aqua, Zanzibar, Bahama och Mama Juana som det gäller och ärendet har dragits till domstol – vi får se hur det slutar. Jag har ju själv besökt några av dessa klubbar och det är ju ganska magiskt att vara på klubb men ändå utomhus mitt i natten. Men mindre magiskt för dom som försöker sova i sina hus och hotellrum ett stenkast bort. Det är förståeligt.

Ny lag ska begränsa privat bostadsuthyrning

Canariajournalen.se skrev häromdagen om en ny lag som planeras inför 2024 och som eventuellt kommer att sätta lite käppar i hjulet för de som hyr ut fritidsbostäder på Gran Canaria och Kanarieöarna. Hur den här käppen kommer att se ut är ännu lite oklart, lagförslaget ska godkännas på måndag och sen ska det läggas fram för offentligt samråd. Dvs allmänheten får en chans att säga sitt om frågan.

Men tanken med den här lagen är att den ska begränsa vad man kallar för ”oönskad tillväxt”. Det handlar alltså om två saker:

  1. Man vill dels skydda konkurrenskraften inom den professionella turismsektorn och dels bevara invånarnas rätt till bostad.
  1. Undvika gentrifiering, dvs social statushöjning av områden som leder till att bostäderna blir så pass dyra att lokalbefolkningen inte har råd att bo där. Detta är ju självklart någonting som redan har skett på många delar av Gran Canaria. Det är ju bara att ta sig en titt runtomkring sig och se vem man har som granne här nere på södra delen av ön. Man kan väl likna det lite med det som håller på att hända med tyskarna som köper upp gårdar och sommarhus på den svenska landsbygden. Då förstår vi plötsligt allvaret i det hela och kan relatera till problematiken.

Miguel Ángel Rodriguez som är regeringens chef för planering, utbildning och främjande av turism menar i intervjuer med Canarias7 och La Provincia att en begränsning inte innebär ett förbud utan är just bara en begränsning. Han pekar även på andra turistsorter som infört liknande regleringar och tar New York, Paris, Berlin, Barcelona, Venedig och Paris som exempel.

Och jag tror att alla som har bott i någon av dessa städer eller kanske London förstår preciiis vad detta handlar om. Ni vet hur extremt dyrt det är att bo i dessa städer. Jag har vänner som bor i Barcelona och London och dom betalar hutlösa pengar för att bo i sketna rum som ligger i lägenheter relativt långt utanför centrum dessutom. Och är det svårt att få ihop ekonomin med en svensk lön i Barcelona – förstå då hur svårt det är att få ihop till ett anständigt boende på en spansk lön.

Ja vi får väl se hur det går med den här lagen och regleringen av uthyrning av fritidsbostäder. Det finns ju en lag från 2015 som begränsar privat uthyrning i turismområden men den här lagen har enligt Canriajournalen.se kritiserats hårt. Det är nämligen så att den lagen inte sätter något tak för hur många fritidsbostäder det får finnas på Kanarieöarna. Däremot blev det lite mer reglerat på så vis att alla som hyr ut fritidsbostäder måste ansöka om tillstånd och registrera sig för semesteruthyrning. Det är det dom där VV-skyltarna betyder som sitter lite här och där på hus och lägenheter här på Gran Canaria. Det står för viviendas vacacionales och kan översättas till ”semesterbostäder”.

Alla själars dag

Det börjar dra ihop sig för Halloween, alla helgons dag och inte minst ”alla själars dag” som firas den 2a november. Och alla själars dag är ju en dag då man ägnar sina avlidna nära och kära lite extra tankeverksamhet. Och i samband med detta, den 31a oktober, på Halloween alltså, har man planerat en dramatiserad vandring genom gamla stan i Las Palmas. På vandringen kommer man att få lära sig om seder och bruk kring just döden och hur det kanariska samhället såg ut förr.

Den här vandringen startar vid katedralen Santa Ana klockan 21.00 den 31a oktober och slutar 22.00 vid Plaza de Santa Ana och kvällen avslutas med en stor dans och musik från den populära gruppen Gran Canariska gruppen Los Gofiones som består av fyrtio sångare och musiker som har funnits sen 1968 och spelar populärmusik och folkmusik. Dom har musik på Spotify och jag tror det finns lite på YouTube också så gå gärna in och lyssna på dem. Faktum är att jag har lagt till dem i spellistan på Spotify som heter ”Music from Gran Canaria” också. Är du nyfiken på vilken typ av musik som lokala artister spelar på den här lilla ön så gå in och lyssna lite på den spellistan vetja.  Det är både pop och rock och klassiskt och allt däremellan egentligen. Och det är ju som så att artister får betalt per lyssning på Spotify så vill du stötta de lokala artisterna på ön så kan du gott sätta på spellistan när du städar hemma eller liknande.

Vill du ha fler nyheter från Kanarieöarna på svenska och norska så rekommenderar jag att du besöker Canariajournalen.se eller Canariajournalen.no beroende på om du är svensk eller norsk.

Sist men inte minst. Vädret! Vi må ju prata lite väder. Även om solen i princip alltid skiner här så har vi ju lärt oss att det sker variationer. Och gudarna ska veta att det förekommer undantag från regeln. I oktober har det vart helt galet varmt för årstiden. Vi snackar alltså 30-grader på nätterna och jag vet inte hur mycket på dagarna. MEN, vinden har vänt.

Nu är ordningen återställd igen! Tacka vädergudarna för det. Nu kan man andas och nu orkar man röra på sig igen. Det kom till och med lite regn i helgen faktiskt.

På södra Gran Canaria blir det soligt och mellan 19-25 grader i veckan.

På norra delen i Las Palmas blir det ungefär likadant MEN risk för lite regn på torsdag, fredag, lördag och söndag.

Och med det mina vänner hoppas jag att ni känner er uppdaterade med senaste nytt under solen. Det va allt från Veckans Gran Canaria Nyheter. Hittar du nyheter som du tycker att jag borde ta upp i Gran Canaria Podden så hör av dig till mig på putte(snabela)grancanariapodden.se.

Tack för att du lyssnar och tack för att du delar podden med dina vänner och bekanta som också älskar Gran Canaria!

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!