Är ”Playa de Güigüí” på Gran Canaria värd ett besök?

Klicka när nedan för att lyssna på detta avsnitt på Spotify:

Klicka här nedan för att lyssna på detta avsnitt direkt i din webbläsare:

Hola señoras y señores och varmt varmt välkomna till Gran Canaria Podden. Oavsett om du står och hänger vid fyren i Maspalomas med en glass i näven eller om du sitter i din nyinköpta veganska soffa på söder i Stockholm och knaprar ekologiska linschips med glutenfri dipp – varmt välkommen hit.

Och varmt kan man lugnt säga att det är här på Gran Canaria. Det är den 9e mars när detta avsnitt spelas in och det märks att sommaren är på väg. Efter ett par veckor med relativt svala tremperaturer så har det denna veckan plötsligt blivit mycket varmare igen och väderappen lovar över 30 grader och strålande sol. Jag kan ju säga såhär: jag vet ju vad jag ska göra så fort jag har spelat in detta avsnitt i alla fall. Då blir det gasen i botten på motorcykeln till stranden. Förmodligen min favoritstrand Playa de Amadores.

Och på tal om stränder. Det har väl knappast undgått någon att det finns en hel del trevliga stränder på Gran Canaria och att vädret här lämpar sig ypperligt för aktiviteter som är relaterade till just stränder. Vid en första anblick på kartan över Gran Canaria så ser man ganska snart Playa de Amadores, Playa de Puerto Rico, Playa de Mogan och så klart den enorma stranden vid Playa del Ingles, Maspalomas och Meloneras. Är man det minsta intresserad av norra delen av Gran Canaria så lägger man säkerligen märke till stranden Las Canteras som ligger i Las Palmas.

MEN…det är väldigt få svenskar som jag pratat med som besökt stranden ”Playa GuiGui”. Faktum är att det faktiskt är många svenskar som jag pratar med som aldrig ens hört talas om Playa GuiGui. Och detta leder oss osökt in på dagens ämne nämligen:

Är ”Playa de Güigüí” värd ett besök?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

playa guigui skylt
Skylt vid början va promenaden mot Playa de Guigui

Vad är Playa de Guigui?

Playa GuiGui är en vacker naturlig strand som ligger på Gran Canarias västkust. Stranden är 800 meter lång i sin helhet men består av flera sektioner. Vissa av sektionerna kan vara svåra att nå om det är högvatten men är det lågvatten så kan man ganska enkelt ta sig mellan sektionerna. Stranden omgärdas av enorma klippor och sanden här är mörk, ja nästan svart faktiskt. Vissa menar att det är en nudiststrand och nudism är tillåtet här men jag skulle nog säga att det är en strand för alla. Oavsett om man gillar att sola skinkorna eller ej. När jag vart där så har det varit lite av en mix av människor där.

Det som gör Playa GuiGui lite speciell är att den ligger sjukt avlägset mitt i ingenstans och i princip enda sättet att ta sig dit är att vandra en timme upp för ett berg och sen en timme ner för ett berg. Det är en ganska fysiskt krävande strapats skulle jag vilja påstå och det är förmodligen också därför som stranden är långt ifrån så välbesökt som de flesta andra stränder på Gran Canaria. Är man i mindre bra fysisk form så kan det till och med ta 4 timmar enkel väg. Detta är inte en utflykt som jag rekommenderar barn och gamla människor. Jag har sett folk som gör denna utflykt med hundar och de menade på att det gick bra och att hundarna gillade det även om det va galet varmt. Men kom då ihåg att ta med vatten och mat till vovven också.

playa guigui skor
Jag iklädd hala sneakers och mangostrumpor. Inte bästa skorna att gå i här!

Vad tycker folk om Playa de Guigui?

Tittar vi på omdömen om stranden på TripAdvisor så ser vi att Playa GuiGui bara har fått 175 recensioner medans Playa de Amadores har fått över 3800 recensioner. Av dessa 175 recensioner har 115 personer givit Guigui betyget ”excellent” och 32 personer ”very good”. Sen är det ca 30 personer som har givit betyget ”average” eller till och med ”terrible” och läser man lite i kommentarerna så handlar det ofta om att de har haft jättehöga förväntningar på stranden och att de inte uppskattat den långa promenaden dit.

På TripAdvisor så får Playa GuiGui betyget 4,5 av 5 stjärnor och några av recensionerna låter som följer. Jag har översatt dem till svenska för att göra det lite enklare:

Recension #1 – Toppbetyg

”Detta var höjdpunkten på vår resa till Gran Canaria! Vandringen var relativt svår, men de fantastiska vyerna kompenserar för de smärtsamma benen och svetten, samt den vackra stranden. Vi var tveksamma till att besöka stranden efter att vi läst de dåliga recensionerna, men vi ångrar det inte alls! Om du är vältränad och letar efter ett aktivt äventyr, missa inte denna pärla”.

Recension #2 – Toppbetyg

”Fin strand, tog oss nästan 2 timmar att resa över berget men var 100% värt det.
Behöver brinta mat och vatten med dig, för det finns ingen plats att få dricksvatten. Hittills var det bästa stranden på ön (vi har inte besökt varje strand än)”.

Recension #3 – Bottenbetyg

”Min familj och jag gjorde just den här vandringen idag och jag kommer aldrig att göra det igen. Utsikten är hisnande men du kan se många fantastiska vyer över hela ön. Vandringen är mycket svår och riskabel om den inte är ordentligt förberedd eller om du inte har den fysiska nivån för det. Det tog oss cirka 4 timmar varje väg (över 15 kilometers promenad) och i vårt fall… full sol. Informationen och andra recensioner vi läste gjorde att det verkade genomförbart. INTE en vandring för barn eller pensionärer enligt min mening. Vi fick veta att det var 4 km och att det fanns en plats att köpa vatten. Ingen sådan lycka. Jag är 55 år och trodde att jag skulle dö! Leden är stenig, ojämn, ingen riktig plats att vila på längs vägen och det är lätt att man glider. Om du går, börja tidigt, ta mycket vatten, hatt, snacks, godis. För mig är det absolut inte värt det. Massor av andra stränder är lika fina och så mycket lättare att nå”.

Gato de Guigui dök plötsligt upp och gick med oss en bit på väg ner till stranden.

Hur kommer man till ”Playa Guigui”?

Det sägs att det ska finnas en båt-taxi som går från Puerto de Mogan till playa GuiGui men jag har fortfarande inte lyckats hitta någon. Om någon av er vet mer om det så får ni gärna skriva in till mig på putte(snabela)grancanariapodden.se.

Som om tvåtimmarspromenaden till stranden inte va nog så kan det kan vara lite lurigt att ta sig till leden som leder till Playa GuiGui faktiskt. Först måste man ta sig till Tasartico men det är inga större problem så länge man har bil, scooter eller motorcykel. Eller ja, faktum är att vägen dit är djävulskt kurvig så har du, liksom jag, lätt för att bli åksjuk så rekommenderar jag dig att antingen köra bilen själv, sitta i passagerarsätet eller ta en åksjuketablett eller två. Jag la en rejäl paj utefter vägkanten när jag åkte dit med några vänner i bil sist och då satt jag ändå på passagerarsätet.

Det kan vara lite kruxigt att hitta vart leden till Playa GuiGui börjar för det står liksom inga stora skyltar i stil med att ”HÄR BÖRJAR LEDEN TILL PLAYA GUIGUI”. Men om ni går in på www.grancanariapodden.se och letar upp det här avsnittet så har jag lagt in GPS-position och kör ni bara till den positionen så finns där en mindre parkering där man kan ställa sitt fordon och rakt över gatan påbörja sin vandring. Va noga med att inte lämna några värdesaker i bilen och lämna inga stöldbegärliga saker synliga. Tjuvar och banditer vet att turister som ska till Playa GuiGui är borta i minst 4 timmar så de har god tid på sig att bryta sig in i bilen och länsa den om de skulle få för sig det.

Länk till GPS:positionen där promenaden börjar från Tasartico till Playa Guigui:

https://goo.gl/maps/8uSjUwiQoziFkoXk8

Själva promenaden måste jag ändå säga är ganska trevlig och relativt komfortabel och välskyltad, men påfrestande. Mestadels går man på en upptrampad stig så på så vis är det komfortabelt men det kan vara kämpigt och det sliter lite att gå uppför i en hel timme och sen nerför i en hel timme. I vissa partier av leden så liknar det mer klättring på stenbumlingar än promenad så det får man ha med sig. Det är ingen walk in the park.

grotta playa guigui
Vi hittade en stor grotta på vägen till Playa Guigui

När jag va där sist så träffade jag och mina vänner ett par tjejer i 30-års åldern från Tyskland. Vi möttes på toppen av berget och hade således gått halvvägs. VI satt där och pratade lite, vilade och käkade lite och en av tjejerna va så trött att dom efter en längre stunds vila faktiskt valde att gå tillbaka till bilen igen.

När man har kommit en bit på vägen ner till stranden så går man plötsligt förbi ett hus. Typ det enda huset på mils avstånd känns det som. Där bor det en supertrevlig medelålders kvinna som säljer lite läsk och bjuckar på vatten om man behöver. Vi fyllde på våra flaskor och tjötade lite skit med damen som va väldigt skojfrisk och härlig. Ett helt gäng vandrare satt där inne och snackade och vilade medans de gosade med kvinnans hund. Jag vill minnas att hon inte tog kort så vill man köpa sig något där så är det kontanter som gäller.

Naturen ändrar sig ganska rejält under dessa två timmars promenad. På uppvägen är det solsida och således väldigt torrt och kargt. Men när man kommer över krönet så är det mer av skuggsida och där är det mycket grönare och fuktigare. När man kommer än längre ner så växer det vass och palmer och sista biten innan stranden är det djup ökensand som man pulsar i genom en smal gång där man plötsligt ser hela den vackra mörka stranden breda ut sig framför en. Ah fasen det va lite av ett magiskt ögonblick faktiskt. Dels va det så otroligt härligt att komma fram, dels såg man fram emot att svalka sig i havet och äta massa mat och dels så blev man lite tagen av naturens skönhet.

playa guigui
På vägen ner till Playa Guigui är det inte lika torrt som på vägen upp

När vi äntligen kom fram till stranden så va det inte många människor där. Det stod en hippietjej och jonglerade några käglor längst bort på ena sidan och det satt två par med en hund längst uppe vid kanten där stranden möter berget. Det såg ut som att dom hade byggt en eller ett par små kojor av sten och lite bråte. Vi förstod senare att paren hade spenderat ett par nätter där och att hippietjejen hade spenderat över två veckor på den här avlägsna stranden. Jag frågade hur fasen hon fick tag på mat och vatten och hon förklarade att hon hade tagit med sig rejält med ris och linser när hon kom och att det finns en slang vid bergskanten där det rinner vatten som man kan dricka. Det slutade med att vi skänkte tjejen all mat som vi själva inte åt upp på stranden. Vi hade ändå beslutat oss för att köpa en rejäl flottrondell när vi kom tillbaka till Puerto Rico igen. Som förövrigt va den sämsta jäkla pizzan jag ätit i hela mitt liv. Och då har jag ätit en hel del pizza i mina dagar men detta va utan tvivel den överlägset sämsta pizzan jag ätit. Kanske till och med det värsta jag någonsin ätit på en restaurang faktiskt. Den va faktiskt så dålig att jag gjorde något så osvenskt som att klaga på maten och vägra betala för den.

playa guigui grotta
Från grottan på väg ner till Playa Guigui

Nåväl, en vacker dag ska jag berätta mer om det men det får bli i ett avsnitt om mat. Och på tal om det: Är det så att du också har en eller flera dåliga erfarenheter av restauranger här på Gran Canaria så skulle jag bli väldans glad om du ville dela med dig av dem till mig så kommer jag att läsa upp den i ett kommande avsnitt som handlar om den bedrövliga maten på Gran Canaria. Vill du så kan du skicka din story som ett röstmeddelande på Facebook till Gran Canaria Podden. Då spelar jag upp ljudklippet istället. Det hade vart ett kul inslag! Skicka in din berättelse idag!

Vad ska man tänka på om man ska besöka Playa Guigui?

1.Töm bilen innan du går. Göm allt som syns utifrån som kan vara stöldbegärligt.

2. Ta med dig och på dig solskydd. Det kommer förmodligen behövas!

3. Ha gärna på dig en keps eller en hatt som skydd mot solen.

4. Ta på dig bra skor – va snäll mot dina fötter. Det går att gå i vanliga skor och sneakers osv MEN har du något rejälare så ta det. Jag gick i sneakers utan räfflor på sulan och det va otroligt oskönt att behöva spänna sig så hårt och parera glidningar i gruset när jag gick nerför. Faktum är att mina knän inte alls tyckte om det och de låste sig nästan under en stund på grund av den onödiga påfrestningen.

5. Ta med dig rejält med vatten. Du kommer att göra av med enorma mängder vätska under de 4 timmars promenad som det innebär att gå fram och tillbaka + den tid du eventuellt spenderar i solen på stranden. Räkna inte med att damen i huset är hemma eller att hon har vatten eller dryck att sälja. Ta med dig själv det du kommer att behöva under dagen. Minst två liter vatten per person.

6. Ta med ordentligt med energirik mat så att du klarar dig hela dagen. Du kommer även att spendera en hel del energi på de 4 timmarna som du promenerar.

7. Tänk på att det blir fort mörkt. Gå gärna tidigt på morgonen och stanna inte kvar för länge på stranden om du inte vill gå tillbaka i mörker. Planera att gå 2-3 timmar innan solen går ner så slipper du gå i mörkret.

8. Ta det försiktigt. Eftersom stranden ligger så otroligt avsides så är hjälpen långt borta om det skulle hända något. Ta inga onödiga risker. Det finns inte heller någon täckning på mobiltelefonerna här så blir det strul så må man lösa det själv.

Video från Playa de Guigui. Vi hade lite otur och hade det molnigt när vi väl kom ner.

Är det värt att besöka Playa de Güigüí?

Är man i hyfsat god form och gillar man att vandra så tycker jag absolut att Playa GuiGui är värd ett besök. Det är en riktigt bra heldagsutflykt och jag vågar nästan garantera att du kommer somna ovaggad efter en dag på Playa GuiGui. Promenaden är kämpig men fin som fasen och stranden är vacker. Det är en trevlig upplevelse som jag absolut kommer att göra om.

Personligen så tycker jag att det är lite väl mycket med 4 timmars intensiv promenad på en dag så nästa gång jag besöker stranden så planerar jag att ta med mig ett litet tält, en sovsäck och kanske ett litet gasolkök och spendera en natt eller två där.

Och med det mina vänner hoppas jag att jag har besvarat frågan huruvida Playa GuiGui är värd ett besök eller ej. Kika gärna in på www.grancanariapodden.se för att se lite bilder från stranden och promenaden dit.

Och när du ändå går in på hemsidan så vill jag även slå ett slag för Gran Canaria Poddens nyhetsbrev som är fullspäckat med goa rabatter som man kan ha nytta av här på ön. Det är allt från rabatter på restauranger, aktiviteter, bilhyrning och mycket annat. Nyhetsbrevet är självklart helt gratis och du hittar det på www.grancanariapodden.se/prenumerera

Tack för att du lyssnat! Följ gärna Gran Canaria Podden på Spotify eller den podcastspelare som du använder så får du en liten notis när nästa avsnitt släpps. Smidigt så det förslår!

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!