Hur är vädret på Gran Canaria på vintern?

Lyssna direkt i webbläsaren eller ladda hem avsnittet:

Lyssna på avsnittet via Spotify:

Idag ska vi svara på en fråga som jag ofta får från vänner och bekanta och det är:

Hur är egentligen vädret på Gran Canaria på vintern i december?

Är det svensk sommarvärme även på vintern i december eller går man runt med tjocktröjor eller kanske till och med jacka hela dagarna? Är det kallt som stryk på kvällar och nätter eller kan man gå hem från golfbanan i bara shorts?

Om detta ska vi snart bli varse!

Jag skulle säga att det korta svaret är att ”vädret är kanonbra på vintern i december och det är runt 20 grader året om”. Läser man på nätet om temperaturerna på Gran Canaria så är det ofta just det man får höra. Att det är runt 20 grader året runt.

MEN…det är en sanning med modifikation skulle jag vilja påstå!

Varför då?

Jo tittar man på medeltemperaturen för HELA ön så stämmer det. MEN vädret kan bli avsevärt mycket bättre än så.

Det beror helt på vart på Gran Canaria du befinner dig!

Det finns definitivt bättre och sämre platser att åka till på vintern om du är en soldyrkare och vill ha solgaranti. Är du dessutom känslig för blåst så finns det också bättre och sämre ställen.

Generellt sett ser det ut såhär:

Gran Canaria kan delas in i fyra olika tårtbitar och varje tårtbit har mer eller mindre sitt eget mikroklimat. Under ett år har ön endast 11 regndagar och dessa är utspridda från oktober till mars under vinterhalvåret. Resten av månaderna regnar det i princip aldrig. Jämför detta med Stockholm som har ungefär 8 regndagar i månaden året om!

Låt oss börja med den nordöstra tårtbiten av ön:

Här ligger öns huvudstad Las Palmas. Många tror att det är hit man flyger när man flyger till Gran Canaria men det är det faktiskt inte. Flygplatsen ligger 2,5 mil söder om Las Palmas utefter motorvägen GC1 som går lite mer än halvvägs runt ön från norr till sydvästra delen av ön. På den här delen av ön, liksom hela östkusten egentligen så blåser det mer än vad det gör på de västra sidorna. Det beror på att det är vindar från Västsahara som drar in över ön och det är ju också därför det är så varmt och gott här på vintern. Det är lite vad Golfströmmen är för Sverige skulle man kunna säga. Vindarna är oftast varma men blåst är ju blåst och det tar ju lite udden av värmen från solen om du frågar mig. Men det är klart. Är man vindsurfare så är det ju supernice.

På norra delen av ön ser temperaturen ut ungefär såhär på vintern:

Oktober25  – 19
November23 – 17
December21 -15
januari20 – 14
februari20 – 14
mars21 -15
Temperaturer på norra delen av Gran Canaria vintertid

Låt oss titta lite på den sydöstra tårtbiten av ön:

Här hittar vi bland annat östra delen av Maspalomas med den ökända playa del ingles. Vi hittar även svenskbyn San Augustin, Vecindario och flygplatsen.

Ofta pratas det om att det är 2-4 grader varmare på södra delen än på norra delen av ön MEN tittar vi på statistiken över medeltemperaturen så stämmer inte det faktiskt. Skillnaden är i praktiken snarare EN ENDA grad. Och detta gäller alla månader om året, både dagtid och nattetid.

Men även om skillnaden på medeltemperaturen mellan norra sidan och södra sidan bara är på en grad så är den upplevda skillnaden mycket större än så. Varför?

Jo för att vad den sydöstra delen har till sin fördel är att det är avsevärt mycket mindre moln jämfört med den nordöstra delen. Och så fort molnen tittar fram så känns det kallare direkt. I december detta år hade vi ungefär 20-22 grader i Maspalomas enligt väderleksrapporten MEN det kändes som 30 grader. Detta eftersom det i princip alltid va molnfritt så att solen kunde steka på utan hinder. Detta till skillnad från uppe i norra delen av Gran Canaria där det många gånger va molnigt istället. Temperaturskillnaden i skuggan, där man faktiskt mäter temperaturen va säkerligen inte mer än en grad men solens strålar gör ju som vi vet underverk för temperaturen och hur vi upplever klimatet.

Låt oss titta lite på den sydvästra tårtbiten av ön:

Sydvästra delen av ön har absolut bäst väder. Här hittar vi flera mindre mysiga städer eller byar som Arguineguin, Puerto Rico, Puerto de Mogan och så klart västra delen av Maspalomas.

På den här delen av ön och har vinden mojnat ordentligt, förmodligen eftersom sydspetsen av ön redan fångat upp det mesta av vinden. På vissa stränder, speciellt de som är skyddade av berg så som Puerto Rico och Playa de Amadores, blåser det i princip ingenting. Även om norra delen av Gran Canaria har moln och regn en dag så är det oftast soligt och klar himmel på sydvästra delen. Det är också här majoriteten av turisterna hänger. Av en anledning så klart! Min granne doña Carmen berättade att hon bott 13 år i Maspalomas och att det regnat typ 3 gånger på dom åren. En anledning till att Carmen inte har sett mer regn än så i Maspalomas kan bero förklaras med att det ofta regnar på natten när det väl regnar. Smutt sa räven! Det är fasen sällan vädergudarna gör ett sånt ypperligt jobb måste jag säga!

Vädret på Gran Canaria på vintern
Vädret på Gran Canaria på vintern…

Temperatur nattetid på Gran Canaria

På Gran Canaria går solen går ner runt 18.30 i december (jämför med kvart över 3 i Stockholm) och när den gör det så blir det avsevärt svalare på en gång. I oktober, november så håller sig temperaturen runt goa 17-19 grader på natten men mellan december och mars så kryper det neråt 14-15 grader och då är det bäst att man har med sig en tjocktröja och förslagsvis även något för benen. Särskilt om man befinner sig på den östra delen av ön som tenderar att ha mer blåst. Huserar man i lä på västra sidan så kan det hända att man klarar sig lite bättre.

Vad behöver man för kläder på Gran Canaria vintertid?

Ja det beror ju helt på hur frusen du är, vart på Gran Canaria du tänkt vara och om du kommer att befinna dig utomhus på kvällar och nattetid eller ej. Personligen är jag oftast i säng före 22.00. Med det sagt så hänger min skinnjacka oftast som en snygg (om än något dammig) prydnad på klädhängaren istället för att pryda mina axlar.

Värt att tänka på är att man äter middag ganska sent här, oftast mellan 20-23, och tillhör ni de som gillar att gå ut och äta middag på restaurang så innebär det så klart att ni kommer att spendera en del tid utomhus efter att solen trillat över horisonten. Som man tycker jag personligen att det är absolut trevligast att gå på restaurang iklädd byxor. Inte bara för att det är varmare och skönare men också för att det är mer propert än att kliva in på en middagsrestaurang iklädd shorts.

Glöm inte att följa podden i din podcastspelare eller Spotify så att du får notiser om när nya avsnitt släpps!

GranCanariaPodden finns även på Facebook så gå gärna in och följ oss där. Jag kan även rekommendera grupperna:

Gran Canaria Gruppen

Gran Canaria Köp och Sälj

Företagare på Gran Canaria

Har du några frågor om Gran Canaria eller podden eller är intresserad av att sponsra podden så hör gärna av dig till putte(snabela)grancanariapodden.se

Ok hasta luego amigos, que tengan un buen dia. Nos vemos pronto!

Ciao!