Är ”Roque Nublo” värt ett besök?

Lyssna på detta avsnitt direkt i din webbläsare:

Lyssna på detta avsnitt på Spotify:

Hola señoras y señores och varmt välkomna till Gran Canaria Podden! Oavsett om du sitter i en mysig lägenhet vid las canteras i Las Palmas eller om du sitter på tunnelbanan i Stockholm.

Jag som styr den här skutan heter Patrik Putte Appelquist och jag brukar tjata om att turister som besöker Gran Canaria borde lämna stranden för en dag eller två och upptäcka öns inre delar istället. Det finns så fantastiskt mycket att se. Gran Canaria är SÅ mycket mer än bara billig öl och fina stränder. Och av den anledningen tänkte jag försöka ge lite tips här i podden på ställen som är värda att besöka här på ön. Och kanske varna för ställen som inte är värda att besöka.

Så i förra avsnittet styrde vi vår kos mot ”barranco de las vacas” och jag gav mina two cents om huruvida det är värt ett besök eller ej. Har du inte lyssnat på det avsnittet och är lite sugen på att veta mer om stället som nästan går viralt på Instagram så kan jag rekommendera att du lyssnar på det sen.

Men, jag tänkte att vi skulle fortsätta vår upptäcktsfärd som vi är ute på och denna gång sätta segel mot mitten av ön. Och vad finner vi väl där om inte naturmonumentet Roque Nublo – Gran Canarias stolthet.

Men vad är Roque Nublo egentligen och är det värt ett besök?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

Vad är egentligen Roque Nublo då?

Ja ”roque” betyder ju klippa på spanska och ”nublo” kommer från ordet moln så den som är lite med i matchen har säkert redan räknat ut att vi pratar om ett naturfenomen eller ett naturmonument på hög nivå. Och visst är det så. På 1813 meters höjd reser sig en enorm klippa eller sten upp över molnen. Klippan, som är en av världens största, har skapats av vulkaniska utbrott och erosion och är hela 80 meter hög och syns av den anledningen på mils avstånd de dagar som molnen inte sväljer klippan hel.

Jag som ofta är ute och kör motorcykel i bergen här på Gran Canaria stöter ofta på Roque Nublo. Ibland på nära håll men oftast på avstånd. Faktum är att jag hade en långdistansrelation till Roque Nublo i många många månader innan jag till slut bestämde mig för att sträcka ut en hand och besöka den gamla klippan personligen.

Det ligger liksom något magiskt över den här platsen. Kanske för att den  tidigare va en helig plats för ursprungsbefolkningen. Kanske för att det är så otroligt högt upp och panoramautsikten är helt magisk. Faktum är att man ser hela vägen ner till fyren el Faro de Maspalomas i söder och odlingarna i Tasarte på östkusten. Jag ska inte svära påt men jag tyckte bannemig att jag såg en liten del av Las Palmas mellan två bergstoppar i norr också. Ja ni som vet får gärna rätta mig men jag tyckte det såg så ut i alla fall. Needless to say, utsikten är  M A G N I F I K! När jag va där va det helt molnfritt men har du tur får du uppleva känslan av att vara ovanför molnen.

Så, för guds skull. Hyr en bil eller scooter och ta er till Roque Nublo! Har man B kort så får man köra 125 kubik lätt motorcykel här. Dvs en eu-moped med lite mer kräm i. Och det är helt perfekt för att ta sig runt på ön. Gör det. Det blir kul. Packa en matsäck, hyr en scooter. Åk och upptäck Roque Nublo!

Vad finns mer runt Roque Nublo?

Ja bredvid Roque Nublo så står en annan stor klippa eller sten. Denna heter ”La Rana” som betyder ”grodan”. Från en viss vinkel så ska klippan tydligen se ut som en sittande groda som tittar upp mot Roque Nublos topp. Och ja jag kan faktiskt hålla med om att det, från rätt vinkel, är ganska enkelt att fantisera klippan som en groda. Ett stenkast därifrån har vi också ”El Fraile” som betyder ”munken”. Detta är också en klippformation som från en viss vinkel ser ut som en munk som står lite framåtböjd och ber. Denna står lite mer för sig själv nere bland träden men du kommer förmodligen inte missa den.

Hur kommer man till Roque Nublo?

Lättaste vägen att ta sig till Roque Nublo är om man använder sin GPS på telefonen och ställer in ”Roque Nublo Car Park”. Det tar ca en och en halv timme från Maspalomas och då kommer man till en parkering som ligger ca 1,5 kilometer ifrån själva klippan. Jag gjorde misstaget en gång att bara skriva in Roque Nublo på GPSen och då skickade Google Maps iväg mig på en sjuhelvetes resa runt stenen och faktum är att jag gav upp den gången. Varje gång jag passerat parkeringen så har det varit väldigt mycket bilar så här har alla som åker motorcykel lite fördel för det går alltid att knö in en hoj på ett hörn någonstans.

Men väl vid parkeringen så säljer dom oftast lite lättare förtäring, kaffe, frukt och dricka från en cool gammal Mercedes Benz van. Nästan en precis likadan som jag byggde om från polisbuss till husbil en gång i tiden faktiskt. Men nog om det…

Promenaden från parkeringen till klippan tar ca 30 minuter och är väldigt enkel och passar i princip alla åldersgrupper, även barn alltså. Man behöver inga speciella skor eller utrustning eller annat. Men de klart, har det nyligen regnat så kan det säkerligen bli lite lerigt där uppe så ju grövre skor desto bättre skulle jag säga. Mest för lerans skull då. Har det inte regnat så skulle jag vilja påstå att man kan gå den sträckan i sandaler till och med. Det man med fördel kan ta med sig är lite extra kläder för på den här höjden så finns det en stor risk att det är bra mycket kallare än nere vid stranden. Jag åkte i januari och då va det 22 grader nere vid kusten och ca 8 grader uppe vid Roque Nublo. Det är rätt stor stillnad det. Och faktum är att temperaturen kan leta sig under nollan vintertid så för att vara på den säkra sidan så rekommenderar jag att åka dit med bra skor och inga flipflops eller liknande. Jag hade tur och hade 8 grader med sol så det kändes ju som en svensk vårdag.

Jag har ju tidigare pratat lite om de olika mikroklimaten som finns här på ön och dem ska man inte underskatta. Är du nyfiken på att höra mer om hur vädret är på de olika delarna av Gran Canaria vintertid så rekommenderar jag dig att lyssna på avsnitt två som heter ”Hur är vädret på Gran Canaria vintertid?”.

Att tänka på när du besöker Roque Nublo

Roque Nublo ligger sedan 1987 inom skyddat naturområde och av den anledningen är det än viktigare att bevara platsen som den är. Gran Canarias turistråd ger därför några uppmaningar inför besöket på Roque Nublo och dessa är bland annat att:

Va därför noga med att inte lämna något skräp på platsen, att inte mata eventuella djur så som duvor och korpar, att inte ta med stenar eller rycka blommor och växter från platsen, att inte bygga stentorn, att ha eventuella husdjur i koppel och att bevara lugnet och tystnaden som platsen erbjuder.

Är Roque Nublo värt ett besök?

Som ni säkert förstår så tycker jag väldigt gott om Roque Nublo. Det är en jäkla häftig plats med en fantastisk utsikt och är ett perfekt utflyktsmål som är lätt att ta sig till. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Hyr en scooter och upptäck Gran Canaria. Åk till Roque Nublo! Hoppas vi ses på vägarna! Vinka om du ser en kille i svart hoodie på en röd Yamaha-motorcykel med stor packbox bak!

Och med det mina vänner hoppas jag att jag har svarat på frågan vad Roque Nublo är och huruvida det är värt ett besök eller ej.

Följ gärna podden i din podcastspelare om du inte redan gör det. Då får du upp en liten trevlig notis i telefonen när nästa avsnitt släpps.

Glöm inte heller att registrera dig för vårt nyhetsbrev så att du får ta del av alla goa rabatter som vi har hos mängder av företag på Gran Canaria. Där går det att spara många tusenlappar vill jag lova. Det är så klart helt gratis att skriva upp sig på det nyhetsbrevet.

Okey amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!