Veckans Gran Canaria Nyheter: kåtast i Las Palmas, bästa honungen utsedd, taxibrist, nytt hotell, polisen varnar, michelinstjärna etc.

Klicka nedan om du vill lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Klicka här nedan om du vill lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Hola señoras y señores och varmt välkommen ska du känna dig till Skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden. Oavsett om du sitter i Harstad och skriver en arg lapp till din granne som inte tar upp eftersig när hunden gjort nummer två i snön ute på gården eller om du dricker té med nyslungad honung på en balkong i San Agustin – varmt välkommen hit!

Jag som håller låda här i podden ett par gånger i veckan heter Patrik ”Putte” Appelquist och idag ska vi snacka lite nyheter. Vad är det som har hänt på allas våran favorit-ö den senaste veckan?

Det är den 7e november och personligen så har jag precis praktiserat sjukstuga här i de Gran Canariska bergen på söder. Jag trodde jag skulle klara mig från den här grymma förkylningen som alla går runt med både i Sverige, Norge och här på Gran Canaria. Men icke! Det där bastubadandet och doppandet i kalla poolen som jag pysslade med förra veckan tycks inte alls ha haft den helande effekt som jag sökte efter. Så jag ber om ursäkt att rösten och energinivån i förra avsnittet inte riktigt va på topp men podden måste ju ut. Och på tal om förra avsnittet. Tack alla ni som hört av er till mig på mailen med tips på bra restauranger här på Gran Canaria. Ni va många som hörde uppgivenheten i min röst i förra avsnittet som heter ”Dom dåliga restaurangerna på Gran Canaria” och som mer eller mindre sågade restaurangerna här på ön vid fotknölarna. Så tack för det! Jag blev genast på bättre humör och nu finns det ju plötsligt en chans att det blir ett kommande avsnitt som heter ”Dom bra restaurangerna på Gran Canaria” var det lider. Vi får väl se vad framtiden bjuder på…

Idag tänkte jag inte bjuda på restaurangmat men jag tänkte bjuda på en salig blandning soltorkade nyheter från Gran Canaria. En slags nyhetstapas med smaker av sött och surt.

I den här veckans avsnitt av Veckans Gran Canaria Nyheter:

  1. Kåtast i Las Palmas; -”jag älskar frukten”
  2. Gran Canarias bästa honung 2023 utsedd.
  3. Taxibrist på Gran Canarias flygplats.
  4. Nytt 5-stjärnigt hotell ska byggas i Meloneras.
  5. POLISEN VARNAR FÖR FICKTJUVAR!
  6. Restaurang på Gran Canaria får Michelinstjärna
  7. Sporten, vädret & avdelningen knasiga män

Kåtast i Las Palmas: -”jag älskar frukten”

I tisdags förra veckan skrev Canarias7 att det har uppstått lite av en grannfejd i ett hyreshus i området Mesa y López i Las Palmas. Tydligen bor det någon med extremt hög libido i byggnaden som inte för en sekund tvekar att stilla sina lustar ofta och lite när som helst under dygnets 24 timmar, och inte sällan så högljutt att alla i området blir varse om att det samlats för kärleksstund.

Grannarna i hyreshuset är dock hur coola som helst med det här och verkar ha vant sig vid att bo granne med syndens näste och säger att de helt sonika bara höjer volymen på tv:n eller musiken eller själva börjar sjunga när deras mest sexuella och minst diskreta granne fullbordar äktenskapet för kanske 5e gången den dagen.

Men alla är inte lika imponerade av den ständiga kärlekssången som sprids mellan områdets husväggar och allra minst imponerad är en kvinna som bor i en intilliggande byggnad som har fått nog av oljudet. Därför har hon numera, när det börjar hetta till i grannlägenheten, börjat svara med samma medicin. Inte med samma typ av ljud då förstås men genom att banka en hammare i väggen och skrika förolämpningar ut genom sitt fönster.

Och i tisdags hade någon satt upp en arg lapp på byggnaden, lite oklart om det va samma dam som hamrar väggarna, men där det stod något i stil med:

”Ha sex i tystnad!!!

Och på normala vilotimmar. Respektera barnen och grannarna!

Föreningen är informerad. ”

Nu tänker ni säkert att den här storyn ligger under kategorin ”knasiga män” som jag brukar köra här i podden men det är FEL FEL FEL FEL. För några timmar efter att den arga lappen kom upp på byggnaden så svarade en person som kände sig träffad av anklagelserna med en egen arg lapp och det visade sig att den som i tid och otid höglutt tillfredsställer sina kötsliga lustar i Mesa y López är en kvinna. I sitt försvarstal på lappen skrev kvinnan något i stil med:

”Jag ber föreningen att tillhandahålla mig ett tidsschema så att jag kan ha sex hemma under bra förhållanden. Detta blir en punkt på dagordningen vid nästa möte. PS. Som Ayuso skulle ha sagt; ”jag gillar frukten”.

Jag tycker ändå man får ha lite respekt för den här kvinnan som trots dessa anklagelser och en arg lapp håller en ganska hög nivå på sin arga lapp genom att vara hövlig och respektfull och som lite sarkastiskt bjuder in föreningen att planera hennes framtida sexuella aktiviteter så att det ska passa alla i huset.

En arg lapp-serie som en kompis till mig hittade i hennes hiss för ett år sedan.

I slutet av sin arga lapp skrev hon ”som Ayusa skulle ha sagt: jag gillar frukt”. Vad ska det betyda då? Ja om jag förstått det hela rätt så är detta en lite humoristisk referens till något som hände i spanska politiken för någon vecka sedan då Madrids president Isabel Diaz Ayuso eventuellt kallade Spaniens president för ”Hijo de puta”, som betyder ”horunge”. Och man kan ju inte kalla presidenten för horunge hur som helst. Det förstår man ju. Men i sitt försvarstal menade Ayuso att hon inte alls sa ”hijo de puta” utan att hon sa ”me gusta la fruta” dvs ”jag gillar frukten”. Nice save there lady!

Ja ”hijo de puta” eller ”me gusta la fruta”? Hur eller hur bad Las Palmas kåtaste kvinna sin klagande granne att dra åt fanders på det snyggaste och mest sofistikerade sätt. Och för det vinner hon min respekt. Och respekt, det har hon fått från många runt om i Spanien efter detta debakel. Uttrycket ”me gusta la fruta” har gått viralt och det har sålts mer än 15.000 t-shirts och hoodies med uttrycket på bröstet och folk har skickat mängder av fruktkorgar till Madrids regerings högkvarter där Ayuso förmodligen har sitt kontor, för att visa sitt stöd för Ayusos ord mot Spaniens president Pedro Sánchez.

Ja vi får väl se vart det här tar vägen och hur det utvecklas. Något säger mig att detta inte är det sista vi får höra från kvinnan i Mesa y López och Ayusos ”me gusta la fruta”-rörelse. Det hade vart lite coolt om dom här två powerkvinnorna gick ihop och gjorde en gemensam kampanj tillsammans av detta. Jag tänker att, trots att det är så extremt olika händelser, så har dom så mycket gemensamt. Två kvinnor som på olika sätt står upp för sig själva. Lite David mot Goliath i båda fallen.

Mina tankar går osökt till berättelsen om Adam och Eva och den förbjudna frukten. Ja men ni vet hur det va i Edens lustgård. Adam och Eva satt ju där och tjötade med ormen som övertalade Eva att smaka på den förbjudna frukten som Eva så länge hade vart sugen på. Det va förbjudet att smaka på frukten – ändå gjorde hon det. Det är förbjudet att kalla presidenten för ”hijo de puta” – ändå gjorde Ayuso det. Sex för enbart njutningens skull kunde la också betraktas som förbjuden frukt back in the days – ändå njuter kvinnan i Las Palmas för fulla muggar och äter frukten med god aptit. Båda dessa moderna kvinnor vågar stå för vad dom tycker och vad dom tycker om och dom skäms inte för det. Det finns något uppfriskande i det. Särskilt i ett land som Spanien där jämställdheten är

Adam och Eva så blev förvisso straffade med vräkning från Edens lustgård efter att ha ätit den förbjudna frukten så vi får väl bara hålla tummarna att kvinnan i Mesa y López i Las Palmas lyckas bra på nästa föreningsmöte och får det där schemat som hon bad om och inte blir vräkt.

Gran Canarias bästa honung 2023 utsedd!

Vi lämnar den förbjudna frukten och tar en titt på hur det gick när Gran Canarias bästa honung skulle utses. Jojjomen, förra veckan gick honungstävlingen av stapeln och Canariajournalen skriver att detta är 18e gången som tävlingen hålls och att 51 honungsproducenter av de 330 som finns på ön deltog i tävlingen. Faktum är att biodlarna va ett utdött släkte ett tag men efter lite bevarande insatser så har intresset vuxit exponentiellt och idag finns ca 11.000 bikupor på Gran Canaria.

Det finns en jäkla massa olika typer av honung och man tävlar således i olika klasser. Det finns mörk honung, det finns bärnstenshonung, det finns klar honung, det finns honung som kommer från flera olika växter och det finns honung som kommer från enbart en typ av växt.

Men den som vann priset ”bästa honung på Gran Canaria 2023” är märket Almendreros de Guayadeque som ligger i kommunen Ingenio som ligger sydväst om flygplatsen. Miel almendreros betyder, och lyssna på detta fantastiska ord, ”mandelhonung” – hur vackert är inte det och hur gott låter det inte!? Mandelhonung…wow!

Vi säger grattis till Almendreros de Guayadeque och uppmanar alla ni som lyssnar på detta poddavsnitt att stötta de lokala biodlarna här på Kanarieöarna och köpa med er lite prisbelönt Gran Canarisk honung hem. Själv har jag aldrig provat denna honung men jag har en burk honung från El Salobre strax norr om Maspalomas som är väldigt god och som jag får kriga hårt för att inte minimyrorna ska ta sig in i burken. Tyvärr har jag redan förlorat ett honungskrig så det ligger hundratals minimyror i honungen nu. Lyckligtvis flyter dom upp till ytan när man har i hounungen i té så då kan man fiska upp dom men när honungen hamnar på gröten så får man bara se det som ett ofrivilligt proteintillskott.

Honung från Almendreros de Guayadeque. Foto: Almendreros de Guayadeque.

Taxibrist på Gran Canarias flygplats

Det klagas på taxibrist på Gran Canarias flygplats och Canarias7 skrev i veckan att det just nu cirkulerar ett par videos på sociala medier från flygplatsen där taxibilarna lyser med sin frånvaro. Ordförande för det största taxicooperativet möter kritiken med att filmerna är tagna vid ett specifikt tillfälle och att det troligtvis såg annorlunda ut bara minuter senare. Vad tycker du? Har det saknats taxi när du ska vidare från flygplatsen på Gran Canaria? Delta gärna i röstningen som pågår under detta avsnitt på Spotify eller skriv in till mig på putte(snabela)grancanariapodden.se och berätta. Är du nyfiken på hur det funkar med taxi på Gran Canaria, hur man får tag på taxi och vad det kostar så kan du med fördel lyssna eller läsa avsnitt #39 som heter ”Vad kostar taxi på Gran Canaria och hur funkar det?”.

taxi gran canaria
Taxi från back in the days på Gran Canaria.

Södra Gran Canaria får nytt 5-stjärnigt hotell i Meloneras

Ett nytt 5-stjärnigt hotell ska byggas i Meloneras på Södra Gran Canaria. Det är hotellkedjan Lopesan som återigen bygger nytt. Denna gången vid byggnaden ExpoMeloneras. 61 miljoner euro ska kalaset kosta och det blir 533 rum och 1200 bäddar. Detta skriver Canarias7.

Expo Meloneras är den runda byggnaden och marken för det nya hotellet är till vänster om Expo.

POLISEN VARNAR FÖR FICKTJUVAR!

Canariajournalen skrev förra veckan att spanska polisen nu varnar för tjuvligor som siktar in sig på utländska turister som är lite äldre. Detta händer i princip varje år då Gran Canaria och övriga Kanarieöarna fylls till bredden med turister som vill fira jul och nyår i värmen. Och när det är trängsel på gator och köpscentran, då passar tjuvarna på så klart. Varför dom fokuserar på äldre utländska turister är för att det är en målgrupp som tenderar att inte polisanmäla såna här händelser och av den anledningen är det mindre risk att åka dit för brotten.

Tjuvarna är inte dumma. Inte sällan låtsas de vara turister själva. Ibland låtsas de samla in namnunderskrifter för olika saker och ibland låtsas de vara försäljare av rosor. Canariajournalen har tidigare skrivit om de så kallade ”kramtjuvarna” som helt sonika, utan anledning, går fram till folk och ger dom en kram samtidigt som de passar på att tömma fickorna på sitt kramoffer.

Andra tillfällen som tjuven ofta är framme är när människor går på och av bussarna på flygplatsen eller vid busshållplatser efter att bussen har lämnat flygplatsen.

Senast häromdagen såg jag flera inlägg på Gran Canaria grupperna på Facebook där flera skandinaver blivit utsatta för en man som låtsas vilja växla pengar i Arguineguin vid norska Sjömanskyrkan. Förra året i avsnitt #32 varnade jag för ficktjuvar som härjade på promenaden mellan Puerto Rico och Amadores och det skulle inte förvåna mig om dom kommer dit även i år. Ta gärna och lyssna på det avsnittet så får ni veta lite mer hur de gick tillväga då.

Polis på Playa de Amadores Gran Canaria
Polis på Playa de Amadores Gran Canaria

Personligen har jag blivit bestulen på saker som låg i topboxen på min motorcykel första vintern som jag spenderade här på ön. Dom försökte förmodligen stjäla hela hojen men det lyckades dom inte med. Däremot så lyckades dom tappa hojen så att den blev ganska så rejält repig på ena sidan. Riktiga amatörer med andra ord.

Så för guds skull, håll koll på era ryggsäckar, väskor och fickor. Speciellt när det är mycket folk och trängsel. Va lite extra uppmärksam nu under jul och nyår. Lägg inte ifrån er telefoner och plånböcker på bordet när ni sitter och äter, låt inte mobilen sticka ut 5 centimeter från bakfickan på shortsen, stäng väskan med dragkedja och gör det så svårt som möjligt för klåfingriga människor att komma åt era värdesaker. Och hyr ni bil. låt inte värdesaker ligga kvar i bilen när ni besöker sevärdheter. Det syns tydligt vilka bilar som är hyrbilar och hyrbilar är särskilt intressanta för banditerna. Jag säger som skyltarna brukar säga hemma i Sverige ”töm bilen själv” – annars gör tjuvarna det åt dig.

Restaurang på Gran Canaria får Michelinstjärna

Häromdagen släppte jag ett poddavsnitt som heter ”Dom dåliga restaurangerna på Gran Canaria. Ett mäkta uppskattat avsnitt som i princip är en känga till många av restaurangerna här på ön. Många av er lyssnare hörde av er på mailen och höll med om mycket av det som sades i poddavsnittet och flera av er gav även tips på bra restauranger. Och självklart är det så att det även finns bra restauranger här på ön. Dock finns det väldigt många dåliga så man må liksom bli lite av ett cherry picking proffs för att undvika att gå i de dåliga restaurangernas fällor.

Nu är det i alla fall så att en restaurang på Gran Canaria nyligen har fått en Michelinstjärna. Detta skriver Canariajournalen. Och den lyckliga restaurangen är Bevir i Las Palmas. Bevir blir den 5e restaurangen på Gran Canaria som kan stoltsera med en Michelinstjärna.

Vi säger grattis till restaurangen Bevir i Las Palmas!

Vill du ha mer nyheter från Gran Canaria och Kanarieöarna så kan du med fördel surfa in på Canariajournalen. Där hittar du det senaste från de lyckliga öarna på både svenska och norska. Canariajournalen.se eller Canariajournalen.no alltså.

Avdelningen knasiga män

I avdelningen knasiga män har vi den här veckan blivit tvungen att importera knasigheter från vår grann-ö Teneriffa. Denna veckan är det Canariajournalen som har bidragit med nyheter om knasiga män och den här gången har vi att göra med en knasig man på 31 år som är misstänkt för att ha tänt på ett hus där hans flickvän och fyraårige son befann sig och en man på 35 år som är misstänkt för att ha skjutit hundar med ett armborst. Ja ni hörde rätt. Knasigt så det förslår faktiskt.

Flickvännen och fyraåringen överlevde men kvinnan fick allvarliga skador och ligger nu på sjukhus. Barnet fick lindriga skador och mannen är anhållen för mordförsök.

Värre gick det för hundarna som blev skjutna med ett armborst. En hund ska ha dött och en annan ska ha blivit skadad skriver Guardia Civil i ett pressmeddelande. Det va efter att en bild hittades på sociala media på en hund som va skadad av pilar som polisen fick upp ögonen för detta. Hunden i fråga va dräktig med 10 valpar. En person fann den skadade hunden och tog med den till veterinären men livet gick tyvärr inte att rädda. Dock räddades 7 av de 10 valparna. Polisen identifierade mannen som nu är misstänkt för fem fall av djurmisshandel och polisen beslagtog armborstet, båge, 500 pilar, knivar, laserljus och en del annat. Polisen tackar vittnena och grannar som hjälpt till i insatsen.

Sport på Gran Canaria

Dags för sporten på Gran Canaria. Som ni vet vid det här laget så bevakar vi ju Gran Canarias fantastiska basketlag och fotbollslag. Båda dessa lagen spelar i Spaniens högsta ligor och bjuder på riktigt fin underhållning då och då när dom spelar hemmamatcher i Las Palmas mot världens bästa lag. Och nu ska vi ta en liten titt på hur det har gått för våra favoritlag i veckan.

Basket – Dreamland Gran Canaria

Vi börjar med basketen. Dreamland Gran Canaria har som vanligt spelat två matcher i veckan. En i Eurocup och en i Spaniens högsta liga ACB och laget har haft medvind i seglen och lyckades vinna båda sina matcher förra veckan. Way to go Gran Canaria!

I Eurocup mötte dom Buducnost (med reservation för uttalet) där dom vann med krossande 97-70. Dreamland Gran Canaria behåller därför sin position som etta i sin grupp.

I ACB spelade Gran Canaria mot Palencia som ligger sist i ligan och även där blev det en kross med 100-73 på hemmaplan. Snyggt! Det här det gör att laget klättrar från en 10e plats till en trevlig 6e plats i ligan.

Fotboll – UD Las Palmas

Hur har det gått i fotbollen då? Jorå, det har gått bra där också. Las Palmas mötte Gestafe häromdagen och piskade dom med 2-0 på hemmaplan. Det här gjorde att dom klättrar i ligan från plats 11 till plats 8. Just nu leder Real Madrid, Girona ligger tvåa och mitt favoritlag #2 Barcelona ligger trea.

Vädret på Gran Canaria i veckan

Hur blir vädret i veckan då? Ja nu är jag lite senare ute än vanligt eftersom det redan är onsdag men resten av veckan ser i alla fall ut att bli kanon på södra delen av Gran Canaria. Det blir mestadels soligt och mellan 23 och 25 grader på dagarna och mellan 17-19 grader på nätterna.

På norra Gran Canaria i Las Palmas blir det ungefär samma väder om än någon grad svalare och lite molnigare än i söder.

Canariajournalen skrev häromdagen att det med 70% sannolikhet blir en varmare vinter än normalt på Kanarieöarna. Det här påstår Spaniens nationella meteorologiska institut. Och det vore la inte jättekonstigt om de blev så med tanke på hur varm hösten va.

Calimafronten ser det bra ut ända fram till söndag då nivån höjs från 0-50 till 50-100 – vilket fortfarande är okey luftkvalitet. Det är först mellan 100-150 som luftkvaliteten börjar bli dålig och känsliga grupper kan börja känna av det. Fritt fram för hopp och lek i berg och på stränder med andra ord!

Calima på Gran Canaria
Tung Calima på Gran Canaria. Himlen blir som ett sepiafilter och huvudvärken kommer som ett brev på posten.

Och med det mina vänner hoppas jag att ni känner er uppdaterade med det senaste nytt under solen. Va försiktig på stränderna om det råder röd flagg, se upp för ficktjuvarna och hyr gärna en bil eller scooter och upptäck alla mysiga byar uppe i bergen och på norra sidan.

Gillar du vad jag gör här på Gran Canaria Podden så får du jättegärna hjälpa till att blåsa lite luft i seglen på den här gamla skutan genom att följa podden i din podcastspelare och ge den ett (förhoppningsvis) bra betyg. Du får även gärna dela podden med dina vänner på Facebook. Det är alltid lika kul när nya människor hittar hit. Det är så många skandinaver som hör av sig till mig som inte hade en aning om allt som jag pratar om här men som upplever att deras resa till Gran Canaria blev än trevligare när dom väl känner till lite om Gran Canarias bakgrund och historia och blir varse om allt som finns bortom den billiga ölen och solstolarna. Låt oss fortsätta upplysa skandinaver om vilken pärla Gran Canaria faktiskt är.

Tack för det och tack för att du har lyssnat. Vi hörs snart igen.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!