Har Kanarieöarna och Gran Canaria egna flaggor?

Klicka när nedanför för att lyssna på detta avsnitt direkt i din webbläsare:

Klicka här nedanför för att lyssna på detta avsnitt på Spotify:

Hola señoras y señores och varmt varmt välkomna till Gran Canaria Podden. Oavsett om du sitter i bilen på väg till Falcon Alkoholfri Arena för att se Falkenberg FF piska sin motståndare eller om du är på promenad genom Las Palmas mot Gran Canaria Arena för att se på Gran Canarias basketlag sätta trepoängare mot Real Madrid- varmt välkommen till Sveriges varmaste podcast!

Jag som med varsam hand och passion styr den här gamla skutan heter som vanligt Patrik Putte Appelquist. Och jag skulle vilja inleda det här avsnittet med att tacka alla er goa människor som hör av er med hejarop, tips om vad jag ska ta upp i podden och med era foton och häftiga, roliga och ibland tråkiga berättelser från era resor på Gran Canaria. Det är superkul när ni hör av er och det får ni jättegärna fortsätta med. Eposten är som vanligt putte@grancanariapodden.se.

Och ett stort varmt tack till alla er som följer podden i er podcastspelare och på Spotify – det värmer mitt hjärta! Och är det så att du inte redan följer podden så får du så klart jättegärna göra det, då får du upp en liten notis när nästa avsnitt släpps. Det är smidigt så det förslår faktiskt.

Och slutligen ett stort tack till alla er som delar Gran Canaria Poddens inlägg och tipsar era vänner och bekanta. Det är superkul att kunna upplysa nya lyssnare om Gran Canarias hemligheter och pärlor. Tack för det!

Men på tal om fotbollslag och basketlag. Alla lag har ju sina egna färger och symboler. IFK Göteborg har blått och vitt och kallas ju till och med för ”blåvitt”. Hammarby har grönt och vitt och IFK Malmö spelar i gult och kallas ju lite passande för ”kanariefåglarna”. Och precis lika viktigt är färger vara för företag och varumärken. Jag tror alla vet vilken färg jag tänker på om jag säger tex Coca Cola, ja det är ju rött så klart. Volvo, ja det är ju blått. McDonalds. Mjaaa den är en liten luring. Jag tror att alla som är äldre än 20 år kanske fortfarande tänker på färgerna rött och gult när man tänker på McDonalds men faktum är ju att McDonalds sen runt 2010 bytte ut den röda färgen mot grönt för att ha en lite mer ekologisk och miljövänlig ton på sitt varumärke.

Facebook då?  Ja precis som Volvo, blått. Skype, också blått. IKEA, gult och blått så klart – precis som Sveriges flagga. Och på tal om flaggor. Gran Canaria hör ju till Spanien och Spaniens flagga är ju gul och röd. Men det vore väl inte så konstigt om Kanarieöarna hade sin egen flagga? Och det vore väl inte så konstigt om varje kanarieö hade sin egen flagga till och med.

Detta leder oss in på dagens fråga, nämligen:

Har Kanarieöarna och Gran Canaria egna flaggor?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

gran canaria basket
Club Baloncesto Gran Canaria – Gran Canarias basketlag

Det är ju lätt att tänka att Kanarieöarna som ligger mer än 100 mil bort från spanska halvön rimligtvis skulle ha kunna ha en egen gemensam flagga. Och faktum är att så är fallet. Sedan 1982 har faktiskt Kanarieöarna en officiell flagga som består av tre vertikala ränder som är lika stora. Längst till vänster är en vit rand, i mitten är det en blå rand och till höger är det en gul rand. Och det finns en förklaring till dessa färger.

kanarieöarna flagga
Kanarieöarnas flagga. Finn ett fel! Läs vidare så förstår du snart.

Förklaringen är inte officiell men man menar att flaggan är uppdelad i två delar. En vänsterdel och en högerdel. Vänstra halvan av flaggan representerar den västra delen av Kanarieöarna, västra provinsen skulle man kunna säga. Ja för det är faktiskt så att Kanarieöarna är uppdelade i två provinser. I väst har vi ”provincia de Santa Cruz de Tenerife” där öarna Teneriffa, La Gomera, El Hierro och La Palma ingår. Och i öst har vi ”provincia de Las Palmas” med öarna Gran Canaria, Fuerteventura och Lanzarote.

Den vita delen längst till vänster och halva den blå delen i mitten av Kanarieöarnas flagga symboliserar alltså västra delen eller västra provinsen. Likaså symboliserar den högra delen av flaggan med halva den blå delen och den gula delen den östra delen eller östra provinsen av Kanarieöarna.

Kanarieöarnas vapensköld

I mitten av Kanarieöarnas flagga, i den blå randen alltså, används ibland en vapensköld. Och den här vapenskölden har, liksom McDonalds färg och många företags loggor, ändrats genom tiderna ända fram till 2005 då Kanarieöarnas regering fastställde en gång för alla hur vapenskölden ska se ut, vilka färger som ska användas osv osv. I grunden har vapenskölden sett likadan ut hela tiden men om du går in och kikar på www.GranCanariaPodden.se och letar upp det här avsnittets sida så ser du hur vapenskölden tycks ha utvecklats i takt med att, ja vad ska man säga, bildredigeringsprogrammen blev bättre kanske?

Från att år 1722 ha vart helt i svart som en stämpel till att innehålla 6 färger idag. Men trots att Kanariska regeringen en gång för alla bestämt hur vapenskölden ska se ut så tycks flaggan fortfarande få dras med förändringar. Och en kraft som påstås påverka flaggans utformning är den kanariska självständighetsrörelsen. Och vi kommer snart tillbaka till det.

kanarieöarnas vapensköld eller statsvapen
Gammal vapensköld Kanarieöarna

Denna vapensköld användes mellan 1982-1990

Denna vapensköld började användas år 1990

2005 tog Kanarieöarnas regering fram denna design på vapenskölden.

Hur ser Kanarieöarnas vapensköld ut nu då?

Ja vapenskölden består av 4 större element. Högst upp på denna sköld finns en banderoll av silver som säger ”oceano” som betyder ocean. Under banderollen finns en kungakrona av guld och under kungakronan hänger som en blå ”flagga” eller liknande, med 7 vita trianglar som ska symbolisera de 7 största öarna på Kanarieöarna. På varsin sida om flaggan står en stor kanarisk hund av rasen ”Perro de Presa Canario” på bakbenen och det ser nästan ut som att hundarna nästan håller upp flaggan med sina framtassar.

Och just dessa hundar har väckt en hel del debatt genom åren. Historisk har dessa hundar alltid burit ett halsband och vissa har menat på att de har burit de här halsbanden för att visa sin underkastelse till Spanien. Men experter på vapensköldar och märken menar att så inte alls är fallet utan att det bara har att göra med att människans bästa vän faktiskt bär halsband och att hundarna i vapenskölden är husdjur som beskyddar sin människa och inte är några vildhundar.

Så, hur eller hur, 2019 försvann, efter ett lagförslag, i alla fall halsbanden från hundarna och enligt ABC.es så va det det socialistiska arbetarpartiet PSOE som motiverade borttagandet av halsbanden på grund av just underkastelsefrågan .

Nuvarande vapenskölden på Kanarieöarna. Notera att halsbanden på hundarna är borta.

Nu verkar det även som att även hundarna i sin helhet kanske sjunger på sista versen. Tydligen så har vapenskölden använts utan hundarna på offentliga byggnader och dokument de senaste åren. Personligen har jag inte sett det men skulle det va så att du har sett vapenskölden utan vovvarna så får du jättegärna skriva in och berätta. Du skriver som vanligt till Putte. Det hade vart spännande att höra.

Har varje Kanarieö en egen flagga?

Ja faktum är att alla 7 av de större öarna på Kanarieöarna har egna flaggor. Gran Canarias flagga är faktiskt, precis som Sveriges flagga, gul och blå och Teneriffas flagga är vit och blå. Och det intressanta med detta är att dessa två öar alltså har använt sig av färgerna på den del av Kanarieöarnas flagga som representerar deras provins. Det är lite kult.

Gran Canaria tog alltså halva sin blå rand och sin gula rand från Kanarieöarnas flagga och använde det i sin egen flagga som är hälften gul och hälften blå. Men i detta fall är det inga ränder, som Kanarieöarnas flagga har, utan det gula går istället diagonalt från vänstra nederkanten till högre övre kanten. Andra halvan är alltså blå. Det finns ingen officiell förklaring till varför just dessa färgerna har använts men traditionellt sett symboliserar det blå i flaggan havet och det gula i flaggan landskapet på Gran Canarias bergstoppar. Mitt i flaggan finns en vapensköld som har en den spanska kungakronan högst upp och undertill finner vi symboler av ett slott med tre torn av guld och ett stegrande lejon med kungakrona. Dessa två element i vapenskölden ska symbolisera länken mellan Gran Canaria och den spanska kronan.

Gran Canarias flagga
Gran Canarias flagga

Under dessa två element finns slutligen en palm på en sten med en hund på vardera sida som står med framtassarna mot stenen och palmen. Dessa hundar symboliserar de stora hundar som ska ha funnits här en gång i tiden. Runt alla dessa element ligger tio svärd utplacerade i par likt kryss. Dessa svärd symboliserar den kraftfulla kampen som Kastilianerna va tvungna att utkämpa mot urinvånarna Guancherna för att erövra Kanarieöarna under 1400-talet.

Och Teneriffa använder sig också uteslutande av färger från sin halva av Kanarieöarnas flagga. De tog den blå och använda som bakgrund och sen använde de den vita färgen genom att lägga till ett vitt stort kors som går från hörn till hörn i flaggan. Ja ni som är grymma på flaggor har redan räknat ut att den ser exakt ut som Skottlands flagga. Och det är en bra iakttagelse. Skillnaden är bara att Teneriffas flagga har en mycket mörkare blå än vad Skottland har.

Teneriffas flagga

Har Kanarieöarnas två provinser också egna flaggor?

Jajjemen det har de men jag kan inte minnas att jag någonsin sett dom användas någonstans. Här tänker man ju så klart att de båda provinserna skulle ha följt färglogiken och därför ha använt färgerna från sina två halvor av Kanarieöarnas flagga. Men så blev det inte riktigt. Och skurken i dramat här är Las Palmas provinsen som valde att helt utelämna den gula färgen och istället ha vänstra sidan blå och högra sidan vit och sen smacka på en vapensköld i mitten som har en kungakrona, ett lejon, ett torn och tre vita symboler som representerar de tre öarna Gran Canaria, Fuerteventura och Lanzarote, som ingår i provinsen.

Las Palmas provinsens flagga

Provinsen Santa Cruz de Tenerife förstod däremot uppgiften galant och använde sig av färgerna från sin halva av Kanarieöarnas flagga. Faktum är att den här provinsens flagga ser exakt likadan ut som Teneriffas flagga, dvs som Skottlands flagga med ett vitt kors från hörn till hörn men med en mörkare blå som bakgrund, och med den enda skillnaden att man även här har smackat på en vapensköld i mitten som har samma spanska kungakrona som flera andra flaggor i ögruppen.

Santa Cruz de Teneriffe-provinsens flagga

Och med det mina vänner hoppas jag att jag har svarat på frågan huruvida Kanarieöarna och Gran Canaria har egna flaggor eller ej.

Ja vi får väl se vad som händer med hundarna på Kanarieöarnas flagga i framtiden helt enkelt. Om ni går in på det här avsnittet på Spotify så finns där ett par frågor upplagda om dagens avsnitt. Där kan ni bland annat rösta för om ni tycker att hundarna borde vara kvar på flaggan eller ej.

Tack för att du har lyssnat på dagens avsnitt och tusen tack för alla er som följer Gran Canaria Podden i sin podcastspelare och sist men inte minst; tusen tack till alla er som hör av er med tips om vad jag ska ta upp i podden och med era egna berättelser och foton från Gran Canaria, det uppskattas varmt ska jag säga!

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!