Veckans Gran Canaria Nyheter: matpriserna ökade, snigeldagar,nytt grönområde, låg vattennivå, poliser får fängelse, vitvarubluffen, bilar bortforslade, Taurito blir tillgänglig.

Klicka här nedan om du vill lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Klicka här nedan om du vill lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Hola señoras y señores och strålande välkommen ska du känna dig till Skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden. Oavsett om du dricker kaffe i Alingsås eller om du precis beställt in en cafe con leche descafeinado de la maquina på något café i Puerto Rico – varmt välkommen hit!

Och jag som med varsam hand styr den här gamla skutan heter som vanligt Patrik ”Putte” Appelquist. Det är den 17e januari och solen lyser och fåglarna kvittrar som vanligt. Idag är det runt 22 grader och strålande sol i Maspalomas på södra Gran Canaria. Inte ett moln på himlen. Livet är ganska bra med andra ord. I veckan har jag vart på tur igen. Det blev en sväng till en vulkankrater här på ön. Jajjemen, spännande spännande. Det blev en redig promenad och tur va väl att det va lite molnigt den dagen för annars hade jag nog svettats ihjäl i mina mc-jeans. Ja man kan tycka att det va orutinerat att inte ta med sig shorts på en sån långpromenad men jag får bara erkänna att jag va lite dåligt förberedd.

Är du nyfiken på att höra mer om den här vulkankratern på Gran Canaria så får du hålla öron och ögon öppna framöver för det kommer komma ett helt eget poddavsnitt om den inom kort. Så följer du inte redan Gran Canaria Podden i din podcastspelare typ Spotify eller liknande så kan du med fördel göra det nu för då får du upp en liten notis när kommande avsnitt släpps och då missar du ju ingenting framledes.

Men men, nog om mc-jeans och vulkankratrar. Idag ska vi ju snacka nyheter. Och jag tänkte som vanligt bjuda på lite soltorkade nyhetstapas från dom lyckliga öarna

Förra veckan snackade vi ju om ”El Chapuzon” – årets första bad, vi tjötade om att man fångat in 2389 ormar på Gran Canaria, vi pratade om att det strejkades på flygplatsen, att Gran Canaria har den lägsta arbetslösheten på 16 år och vi hade en veckans ickenyhet som bestod av ytterligare en historia om en trailer från Canarias7. Tycker du det låter superkonstigt och knasigt men spännande så får du bara ta och lyssna på förra veckans avsnitt av Veckans Gran Canaria Nyheter så får du hela storyn.

Ja men på tal om strejken på flygplatsen, tusen tack till alla er som skrev in på mailen och berättade hur det gick, eller ska jag säga inte gick, för er när ni antingen åkte till Gran Canaria eller skulle hem igen. Jag fick in ett helt gäng riktiga rysarhistorier men den värsta som kom in va ändå från en kvinna som heter Anna som skrev och berättade att när hon skulle hem till Sverige från Gran Canaria häromveckan så va planet för det första 4 timmar försenat till flygplatsen på Gran Canaria och dom fick ingen information alls om vad som hände. Väl på planet sen så får dom ett meddelande i högtalarna om att inget av resenärernas bagage va lastat på planet på grund av strejken. Planet hade alltså lyft utan bagaget och när Anna skrev in och berättade detta för Gran Canaria Podden så hade det gått 5 dagar och bagaget va fortfarande kvar på Gran Canaria.

Ouff, den är tung alltså. Jag lider med dig Anna och med alla er som blev påverkade av strejken. Är du nyfiken på vad strejken berodde på så kan du alltså med fördel lyssna på förra veckans avsnitt av Veckans Gran Canaria Nyheter. Det finns ju så klart alltid en anledning till varför människor strejkar och jag hoppas även att arbetarna på flygplatsen får till dom bra arbetsvillkor som dom förtjänar.

Nåväl, vi ska inte låta nyhetstapasen vänta mer. Nu är det dags att gå till bords. Maten är serverad! Buen provecho!

I denna veckas avsnitt av Veckas Gran Canaria Nyheter:

 1. Snigeldagar på Gran Canaria
 2. Las Palmas får ett nytt stort grönområde
 3. Så mycket gick livsmedelspriserna upp på Gran Canaria förra året
 4. Vattendammarna på Gran Canaria nere på 7%
 5. De åtalade poliserna fick fängelse
 6. Vitvarubluffen på Gran Canaria
 7. 129 bilar i månaden forslas bort i Las Palmas
 8. Stranden i Taurito blir mer tillgänglig
 9. Sport & Väder

Där har vi vad som står på menyn för dagen. Håll i solhatten och paraplydrinkarna så kör vi.

Snigeldagar på Gran Canaria

Ja hörrni alla snigelälskare där ute. Nu är det dags att spola öronen med revaxör och skruva upp hörapparaterna för nu är det nämligen dags för ”Caracol Gastronomic Days” på Gran Canaria. Detta skriver Canarias7 i veckan. Det är staden Agüimes som är värd för den trettonde upplagan av eventet och för den som inte vet vad caracol betyder så är det alltså snigel. Vi snackar motsatsen till fast food, dvs slow food, kort och gott sniglar eller escargo som fransoserna säger.

Det här slemmiga eventet började i onsdags och håller på fram till söndag denna vecka och det är specifikt 7 olika restauranger som temporärt levlar upp sin snigelmeny under just dom här dagarna.

På menyn under dom här dagarna står bland annat:

 • Caracoles de las Pavonas –
 • Caracoles Picantitos con Hinojo – starka sniglar med fänkål
 • Caracoles de la Abuela – mormors sniglar

Är du sugen på något slemmigt men mättande så kan du med fördel besöka antingen gastrobaren El Populacho, baren La Esquinita, baren San Anton, bar och cafeteria Ca´Miguel,  restaurangen Atis Tirma, restaurangen El Guachinche eller restaurangen Magec Café & Burger Bar fram till söndag alltså!

Bon apetit!

Caracol – sniglar.

Las Palmas får nytt stort grönområde

På tal om sniglar. Canariajournalen skrev nyligen att Las Palmas kommer att få en stor grön ”korridor” som man kallar det. Där över 600 träd och över 4000 buskar ska planteras. Den här korridoren kommer enligt kommunen att ligga mellan stadsdelarna Tamaraceite och Ciudad Alta och den kommer att vara på hela 500 000 kvadratmeter. Det är en ganska stor grön korridor det.

Den här gigantiska gröna korridoren ska hjälpa till att förbättra den biologiska mångfalden i området menar borgmästaren Carolina Darias. El Diario skriver att syftet är att skapa utrymmen som främjar reproduktion av djur som ödlor, fåglar, spindlar, insekter och sniglar!

Men den här lilla oasen är inte bara till för djur utan den är även till för människorna som bor i området eller besöker området. Här kommer det att finna skugga under alla träden och tanken är att det ska bli en trevlig plats att vara på och träna på.

Budgeten för det här kalaset är ca 4 miljoner euro och det ska bli förbaskat spännande att se hur det blir när det blir klart.

Foto: Örådet

Så mycket gick livsmedelspriserna gått upp under förra året

Att det är tuffa tider med oroligheter i världen och hög inflation har väl inte undgått någon och detta påverkar så klart även Kanarieöarna och Gran Canaria.

Canariajournalen skrev förra veckan att inflationen på Kanarieöarna va på 3,8% förra året och att livsmedelspriserna steg med, hör och häpna, 9,8%. Alltså nästan 10 % på bara ett år. Och enligt Spaniens nationella statistikinstitut så hade Kanarieöarna också den högsta prisökningen i hela Spanien. På fastlandet steg livsmedelspriserna med bara 7,3% under förra året.

Jag tänkte att vi skulle ta och kolla lite på hur mycket dyrare vissa saker har blivit här på Kanarieöarna och Gran Canaria under det senaste året och på listan över prisförändringarna från Canariajournalen ser vi att:

 • Att bo på hotell och liknande blev 15,4% dyrare på Kanarieöarna men bara 7,7% dyrare på fastlandet. Det är lite intressant. Det är ändå en ganska stor skillnad.
 • Att äta ute på restaurang blev 6,2% dyrare
 • Bostadshyrorna blev 2,3% högre
 • Alkohol och tobak blev 5,6% dyrare
 • Att hyra bil blev 2,9% dyrare

Ja jag säger som Per Gessle, det är tuffa tider. Det är dyrt att leva just nu. Och är det så att du känner att du gärna skulle spara ett par tusenlappar på din Gran Canaria resa så tycker jag att du ska ta och skriva upp dig på Gran Canaria Poddens nyhetsbrev som är fullproppad med rabatter här på ön. Du hittar nyhetsbrevet på www.grancanariapodden.se/prenumerera och det är så klart helt gratis. Från mig till dig.

Matpriserna drog iväg förra året!

Vattendammarna på Gran Canaria nere på 7%

På tal om tuffa tider. Ni som hängt med ett tag här i Gran Canaria Podden minns kanske att jag för tre månader sedan rapporterade att Gran Canarias vattendammar va nere på 8 procent av sin kapacitet. Och som många av er säkert vet så va det rekordvarmt på Gran Canaria i oktober och november och detta har såklart inte påverkat dammarna positivt. I veckan skrev Canarias7 att dammarna nu är nere på bara 7%. Detta trots att det faktiskt har regnat lite senaste tiden.

2018 som va ett blött år så uppnådde dammarna 82% av sin kapacitet med 25 miljoner kubikmeter vatten. Jämför detta med nuvarande nivå på 7% och enbart 1,5 miljon kubikmeter vatten. Bara två år senare. År 2020 va nivåerna nere på 12% och idag alltså 7%.

Vad innebär detta då? Kommer vattnet att ta slut nere på hotellkomplexen i Playa del Ingles och Puerto Rico? Nej lugn bara lugn. Vattnet som konsumeras i hushållen är till största del avsaltat havsvatten MEN katastrofen som kan inträffa är ju om bönderna på ön inte har vatten nog till sina odlingar. Då kan det bli dåliga skördar och dåliga skördar påverkar alla som behöver äta och mig veterligen gäller det dom flesta av oss människovalpar.

Det är väl som att svära i kyrkan men personligen hoppas jag på ett jätteregn inom kort. Det räcker om det öser ner i ett par dagar tänker jag. Så har vi det avklarat sen. Det kan alla hacka i sig. Tänk på alla mangos och avokados vi får äta sen!

Vattendammen Presa de las Niñas på Gran Canaria

De åtalade poliserna fick fängelse

Ni som hängt med i podden kommer kanske ihåg att jag för någon månad sedan i avsnitt #52 berättade om två poliser som blev åtalade för att ha misshandlat och förolämpat turister i Las Palmas i februari 2021.

Nu har domen fallit och Canariajournalen skriver att de två poliserna nu döms till ett års fängelse för brott mot grundläggande mänskliga rättigheter och offentlig frihet.

Utöver detta har poliserna dömts till fyra års förbud mot att arbeta inom yrken inom utbildning och ett års förbud mot arbete inom offentlig sektor. Det är väl inte helt otänkbart att dessa män därför inte kommer att gå i uniform på minst ett år framöver.

Vill du veta exakt vad som hände mellan turisterna och polisen den där kvällen i Las Palmas i januari 2021 så kan du alltså med fördel lyssna på avsnitt #52 av Gran Canaria Podden.

Vitvarubluffen på Gran Canaria

På tal om blåljus och kriminalitet. I La Aldea de san Nicolás har det inletts en utredning av två stycken bröder som påstås ha sålt billig elektronik och vitvaror till mängder av människor i flera kommuner på Gran Canaria strax innan jul. Detta skriver Canarias7.

Bröderna ska ha påstått sig ha köpt billig elektronik från ett konkursbo och därför kunnat sälja grejerna så billigt. En av de drabbade påstår sig ha förlorat mer än 10.000 euro och menar att första beställningen gick bra men att när hon beställde dubbelt så mycket grejer så skulle dom plötsligt ha förskottsbetalning och sen såg hon inte röken av grejerna hon beställt. Bröderna är anmälda från många människor i La Aldea de san Nicolás och från människor i flera andra kommuner på ön och man tror att bröderna har bluffat till sig över 680.000 kronor och nu har alltså en utredning kring händelsen inletts.

Vi lär oss återigen att låter det för bra för att vara sant så är det förmodligen det.

129 bilar per månaden forslas bort i Las Palmas

Alla ni som har kört bil i Las Palmas vet vilket aber det är att hitta parkering där. Därför jobbar man aktivt med att forsla bort övergivna fordon som bara står på de allmänna gatorna. Och Canarias7 skrev häromdagen att ca 129 bilar i månaden blir bortforslade och förra året tog man bort ca 1550 fordon från de allmänna gatorna. Då är det ändå 31% färre fordon än året innan då man tog bort 1779 fordon.

Men det är inte nödvändigtvis för att frigöra parkeringar som man gör detta. Bilarna står och förfaller och blir till slut trafikfaror och miljöfaror. Ägarna erbjuds möjligheten att ta bort sina fordon och faktum är att många gör det när dom får en avisering om att deras fordon annars kommer att forslas bort. Förra året valde nästan 1300 ägare att hämta sina fordon och ca 190 fordon hamnade i återvinningen.

Har du planer på att överge en bil på allmän väg på Gran Canaria så kan jag starkt avråda dig till det eftersom det kan resultera i en bot på 800 euro. Plötsligt förstår man varför människor väljer att hämta upp sina bilar istället.

 

Stranden i Taurito blir mer tillgänglig

Vi ska avsluta i dur. Många är ni säkerligen som har besökt stranden Taurito genom åren. Det är väl kanske inte Gran Canarias mest populära eller vackraste strand men det finns dom som tycker att det är nice att bo i Taurito på grund av vattenlandet osv som finns där.

Nu har kommunen investerat lite stålar för att göra stranden mer tillgänlig genom att installera ramper, renovera en trappa och fixat parkeringsplatser för dom med funktionsnedsättningar. Även väggen som skiljer vattenlandet från stranden har renoverats och man har dessutom installerat nya toaletter.

Ja det va inte kattskit det. Personligen är jag sällan på just Taurito men jag gläds alltid åt när man rustar upp saker och ting här på ön. Jag väntar fortfarande på när Jan Emanuel ska komma hit och jämna alla köpcentrum i Playa del Ingles med marken. Det är nog många med mig som tycker att det är dags att rusta upp eller riva dom gamla ruinerna nu.

Bor ni någonstans i Taurito eller ska dit inom närmsta framtiden så får ni jättegärna skicka in lite foton på hur det ser ut där nu. Det hade vart kul att se. Ni mailar mig som vanligt på putte(snabela)grancanariapodden.se

Och känner du för att förkovra dig i än mer nyheter från Kanarieöarna så kan du med fördel surfa in på Canariajournalen.se eller Canariajournalen.no. Där hittar du det allra senaste från öarna på både svenska och norska.

Taurito Gran Canaria

Sport & Väder från Gran Canaria

Dags för lite sport och väder och vi börjar som vanligt med sporten och basketen. Det är dags att ta en titt på hur det har gått för vårt älskade Gran Canaria.

I Eurocup har dom spelat två matcher sen vi tjötade sist och dom har vunnit en och förlorat en. Första matchen va mot Lietkabelis på bortaplan. Där vann Gran Canaria med 92 mot 84. Den andra matchen va mot Türk Telecom på hemmaplan och där förlorade dom med 83 mot 73.

I spanska ligan ACB har dom spelat en match och det va mot Unicaja på bortaplan och där förlorade dom tyvärr med 77 mot 80. Gran Canaria ligger kvar på en 6e plats i spanska ligan och på en andra plats i sin grupp i Eurocup.

Fotboll

Så fotbollen då. Dom gula UD Las Palmas har spelat en match sen vi tjötade sist och det va mot Villareal på hemmaplan och där smiskade dom Villareal stort med 3-0. Snyggt Las Palmas! Las Palmas ligger kvar på en 9e plats i spanska ligan. Etta ligger just nu Girona, Real Madrid ligger tvåa, Bilbao ligger trea och mitt älskade Barcelona ligger, hör och häpna, fyra.

Vädret

Så vädret då. Blir det någon sol framöver eller kommer det där regnet som ska fylla upp alla dammar på Gran Canaria? Det ska vi ta en kik på nu.

Faktum är att det ska blir riktigt gött väder på södra Gran Canaria i en vecka framöver. Det blir i princip strålande sol varje dag och mellan 20-25 grader på dagarna och mellan 15 och 19 grader på nätterna. I helgen nu så kan det bli lite blåsigt och uppemot 11 meter per sekund men så på måndag så lugnar det ner sig igen och lägger sig runt 5 meter per sekund.

På norra Gran Canaria och Las Palmas så blir det lite sämre väder. Nu under helgen så blir det molnigt och eventuellt ett par millimeter regn och blåst uppemot 10 meter per sekund. Temperaturen ligger runt 20 grader på dagarna och runt 18 på nätterna.

Sen på tisdag så blir det kanonväder igen. Då blir det strålande sol precis som i söder och mellan 19-24 grader på dagarna och mellan 15-17 på nätterna.

Calima

Hur ser det ut på Calima-fronten då? Mmm fram till söndag ser det ut att bli bra luftkvalitet under 50 men på måndag sen så börjar det bli lite sämre och över 50 för att sen på måndag tisdag och onsdag bli ganska dålig luftkvalitet över 150. Så ska ni ut och promenera eller ta ut er fysiskt utomhus så gör det gärna innan tisdag. Särskilt om ni kanske har problem med astma eller har nersatt fysisk förmåga i övrigt.

Calima kommande dagar

Och med det mina vänner hoppas jag att ni känner er nöjda och belåtna med det senaste nytt under solen. Nu gör ni såhär att ni hyr en bil på lördag. Och så åker ni först till Agüimes för att käka sniglar till lunch. Sen fortsätter ni upp till Las Palmas där ni tar en kaffe på strandpromenaden Las Canteras. Sen fortsätter ni upp till Arucas för att se kanariern Octavio del Toros utställning där han ställer ut sina Harimaguadas-tavlor som lite förenklat föreställer de kanariska aboriginernas högt uppskattade prästinnor. Ja surfar ni in på www.GranCanariaPodden.se och tittar under detta avsnitt så förstår ni vad jag menar. Dom är jättefina och innehåller dessutom en hel del historia. Det är gratis inträde måndag till fredag från klockan 10 till klockan 14 och på lördagar klockan 09 till 14.

Och sen på väg hem så åker ni via Pico de Las Nieves och/eller Roque Nublo i bergen som ni så länge har pratat om att ni ska se. Det blir en perfekt lördag! Va bra, då va det bestämt då. Skicka gärna in foton från er resa på putte(snabela)grancanariapodden.se och berätta hur ni hade det och hur sniglarna smakade.

Och glöm för bövelen inte att komma tillbaka till Gran Canaria Podden snart igen för mer tips och nyheter från ön som vi alla älskar så mycket. Och har den en minut över så får du jättegärna ge Gran Canaria Podden ett betyg i din podcastspelare. Det skulle värma en kaptens hjärta. Det är sånt som gör att fler skandinaver hittar hit till och får ta del av den här lilla kunskapsskatten som vi bygger här tillsammans.

Hepp, vi säger så!

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!