Hur många svenskar och norrmän bor det på Gran Canaria?

Lyssna detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Lyssna på detta poddavsnitt i Spotify:

Hoooola señoras y señores och varmt välkomna till Gran Canaria Podden. Jag som är kapten på den här skutan heter Patrik Putte Appelquist.

I de två föregående avsnitten så pratade vi om vilken Kanarieö som är mest populär bland turister och vilken av kanarieöarna som är just svenskarnas favorit. Har du inte lyssnat på den fejden så tycker jag att du ska göra det. Det blev en tuff match kan jag säga!

Jag har under mitt liv bott i många olika länder. Först blev det Marbella i Spanien, sen Managua i Nicaragua, Macau i Kina och sen en sväng i Kalifornien USA och nu periodvis på spanska Gran Canaria. Och varför jag hamnade just här va för att jag jobbade som affärsutvecklare på ett svenskt bolag där man hade möjligheten att jobba heltid på distans. Och efter ett år på plats så tog jag chansen att sticka ut i världen igen. Av erfarenhet så visste jag att Marbella, trots att det ligger väldigt långt söderut i Spanien, inte har särskilt roliga vintrar. Och jag som älskar att köra motorcykel behövde ett ställe med mer sol, gärna högre temperatur och framförallt mindre regn och rusk. Så när jag berättade för min chef att jag gärna skulle sitta heltid från utlandet och jobbade så frågade han mig vart jag skulle. Jag förklarade mina önskemål och han tipsade mig om Gran Canaria. Och på den vägen var det. Det fanns så många fördelar med att åka just hit eftersom jag 1) redan pratar spanska 2) vädret är helt amazing 3) det är bara en timmes tidsskillnad 4) det är fortfarande EU eftersom det är spanskt och 5) att det inte tar med än typ 6 timmar att ta sig hit med flyg.

Och det är många med mig, både svenskar och norrmän, som valt att bo helårsvis, halvårsvis eller periodvis på Gran Canaria av just dessa anledningar. Men…hur många svenskar och norrmän bor egentligen på Gran Canaria?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

Hur många svenskar och norrmän bor det på Gran Canaria?

Om vi backar bandet ca 20 år, dvs till 2002. Då bodde det strax över 1200 svenskar och 600 norrmän på Gran Canaria. Och år för år så steg antalet svenskar som bosatte sig här i paradiset. Siffrorna steg ända till 2012 då det bodde hela 3600 svenskar och nästan, hör och häpna, 4400 norrmän här på ön. Men av någon anledning så vände trenden härifrån, och 8 år senare, dvs år 2020, så bodde det ”bara” 1000 svenskar och strax över 1300 norrmän på Gran Canaria.

Enligt statistiken (från 2020) så räknar man med att det är nästan exakt 1000 svenskar som bor på Gran Canaria. Men ni vet ju hur statistik fungerar. Det beror lite på hur man definierar saker och ting. Och i det här fallet utgår man ifrån svenskar som är folkbokförda här.

Intressant är, tyckte jag när jag såg statistiken, är att det bor fler norrmän än svenskar på Gran Canaria. Man räknar med att det bor strax över 1300 norrmän här. Det förvånade mig ändå måste jag säga. Särskilt med tanke på att Norge bara har strax över 5 miljoner invånare och Sverige har nästan det dubbla.

MEN…nu är det ju långt ifrån alla som väljer att registrera sig här. Man räknar med att det finns tiotusentals svenskar och norrmän som övervintrar på Gran Canaria och säkerligen finns det ytterligare ett par tusen som vistas illegalt på öarna. Men det är självfallet mycket svårare att föra statistik över dessa. Så av den anledningen får vi bara lämna dem därhän.

Vart på ön bor svenskar och norrmän helst då? Vi tar och kikar på det strax men innan vi springer vidare i avsnittet så vill jag passa på att rekommendera vårt nyhetsbrev. Ett nyhetsbrev som är fullspäckat med rabatter på restauranger, biluthyrning, golfbanor, hotell och mycket annat här på Gran Canaria.

Och sist men inte minst vill jag även slå ett slag för Gran Canaria Podden Shoppen. Vår alldeles egna webshop där man kan köpa supersnygga Gran Canaria-inspirerade kläder i sina favoritfärger och med sin favoritstad på bröstet. In och kika på www.GranCanariaPodden.se/shoppen

svenskar och norrmän på gran canaria

Vart på Gran Canaria bor svenskar och norrmän?

Ja lite grovt kan man säga att en klar majoritet av både svenskar och norrmän föredrar att bo på södra delen av ön. Förmodligen eftersom vädret är avsevärt mycket bättre här. Lustigt nog så har svenskarna valt sydöstra delen av ön med San Agustin som favorit och norrmännen har valt sydvästra delen av ön med Arguineguin och Mogan som favoriter. Däremellan har vi ju Maspalomas med sitt ökända Playa del Ingles där det blandas upp lite mellan skandinaverna.

VI ska inte gå in på för mycket historia i just detta avsnitt men en anledning till att svenskar föredrar San Agustin är troligtvis för att det va svenskar som va med och byggde upp byn en gång i tiden. Då kallade man det ”Nueva Suecia” eller ”Nya Sverige”. Och det är klart att den energin och traditionen har hängt kvar genom åren. Mer om det i ett kommande avsnitt.

I norra delen av ön så är det främst Las Palmas som gäller. Här bor strax över 200 svenskar och snudd på 70 norrmän. Utöver detta så bor det runt 150 svenskar och norrmän utspridda över öns mindre byar. Men jag tycker ändå statistiken talar sitt tydliga språk. En stor anledning till varför svenskar och norrmän bor på Gran Canaria är vädret. Och därför faller det sig naturligt att det blir en överhängande majoritet på södra delen av ön.

Jag gjorde samma övervägande själv när jag skulle hit första gången. Det stod mellan Las Palmas, som är en superhärlig och ”riktig stad” men som inte har det bästa vädret, mot Maspalomas som tyvärr i princip bara är en enda stor turistby men som har helt amazing väder. Och i detta fall prioriterade jag vädret först faktiskt. Sen är det ju bara 6 mil till Las Palmas från Maspalomas och det är ju enkelt att ta sig dit med buss, bil eller motorcykel om man vill smaka på det livet då och då. Men optimalt hade ju vart om Las Palmas låg på södra delen av ön eller om Las Palmas hade haft samma goa väder som vi har i söder. Vilken underbar kombination det hade vart!

Men men man kan inte få allt här i livet. Man får ta det onda med det goda och tvärt om.

Och med det mina vänner så hoppas jag att jag har besvarat frågan hur många svenskar och norrmän som bor på Gran Canaria.

Nu ska jag, som vanligt efter att jag har spelat in podden, ta och packa min strandväska och ta motorcykeln till någon av de goa stränderna på sydvästra sidan av ön.

Vi hörs snart igen. Ta hand om er, oavsett vart i världen ni befinner er. Och glöm för bövelen inte att följa podden i din podcastspelare. Då får du upp en liten trevlig notis varje gång som ett nytt avsnitt släpps.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego!

Ciao!