Är det värt att besöka det övergivna spabadhotellet från 1868 på Gran Canaria?

Klicka här nedan för att lyssna på detta podcastavsnitt på Spotify:

Klicka här nedan för att lyssna på detta podcastavsnitt direkt i din webbläsare:

Hola señoras y señores och varmt varmt välkomna till Gran Canaria Podden. Oavsett om du precis har vaknat och sitter och mumsar på en engelsk hotellfrukost i Puerto Rico eller om du sitter och maxar elmopeden i soluppgången på väg till jobbet i Södertälje – varmt välkommen ombord!

Jag som driver den här gamla skutan heter som vanligt Patrik ”Putte” Appelquist och idag tänkte jag att vi ska blåsa rejält med vind i seglen och ge oss ut på äventyr på Gran Canarias lite blötare delar i norr. Ja ni som följt podden ett tag och kanske lyssnat på avsnittet som heter ”Hur är vädret på Gran Canaria vintertid” har ju förstått att det finns en hel drös med olika mikroklimat här som gör att vädret, även om ön är ganska liten, varierar nå väldigt beroende på vart på ön man är. Å detta gör ju så klart att naturen ser helt olika ut på olika delar av Gran Canaria. Och gillar man hiking så kan den norra delen av ön faktiskt vara att föredra. Speciellt på sommaren eftersom molnen och växtligheten där skyddar mot den stekande solen som annars har förmågan att suga energin ur den mest vältränade atleten.

Och på tal om norra Gran Canaria och hiking. På den norra delen finns ett gammalt övergivet spabadshotell som man kan vandra till.

Detta leder oss osökt in på dagens fråga nämligen:

Är det värt att besöka det övergivna spabadshotellet på Gran Canaria?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

Vart ligger det övergivna spabadhotellet från 1868?

På norra Gran Canaria, mellan byarna Firgas och Moya, i naturreservatet La Reserva Natural Especial de Azuaje så ligger det gamla spabadshotellet som heter ”El Hotel Balneario de Azuaje”. Det här gamla hotellet med 16 rum byggdes av brittiska köpmän när Jesus va grabb runt 1868. Samtidigt tuggade vi lavar och barkbröd för fulla muggar i Sverige på grund av missväxtåren som drabbade Europa och många Svenskar valde att emigrera till Nordamerika och andra delar av Europa.

Vad hände med spabadhotellet ”Balneario de Azuaje”?

Spahotellet va aktivt i ungefär 70 år, dvs till och med 1938 då krisen, som orsakades av spanska inbördeskriget och bojkotten mot Spanien, gjorde det omöjligt att ta emot rika internationella gäster och därmed underhålla spabadhotellet. På den här tiden var det så att det mellanlandade många brittiska fartyg på Kanarieöarna när de va på väg till britternas kolonier i Afrika. Många passagerare hoppade då av på Kanarieöarna för att sola och bada och således även spabad. Sen, när fartyget kom förbi Kanarieöarna igen på väg mot England så hoppade man på fartyget som tog en hem igen.

Ja för det va hit som rika patienter åkte från framförallt England för att få sina helande bad i dalens vulkaniska vatten som va, och förmodligen fortfarande är, fulla av mineraler så som järn, hydrosulfiter och koldioxid. Och det sägs att det va på grund av denna typ av spabad som Edward Wathen Fyffe kom till Gran Canaria första gången. Ja ni vet han, bananmannen bakom företaget Fyffes. Han kom till Gran Canaria med sin fru Stanton Brown som hade tuberkulos och därför kom hit för behandling. Medans damen hans låg och plaskade i helande bad så passade Edward själv på att, precis som dagens gubbar alltid smiter in på Biltema när damen ska titta på kläder, att ränna runt på gårdar på norra delen av Gran Canaria.

Och Edward, han blev mäkta imponerad över kvaliteten på jordbruket här och framförallt blev han löjligt förälskad i bananen. Och detta va startskottet för Edwards bananabusiness ”Fyffes” som många av er säkert känner igen. Det går att säga hur mycket som helst om Fyffes och Gran Canarias bananer men mer om det i ett eget poddavsnitt längre fram. Och gör gärna så att du börjar följa Gran Canaria Podden i din podcastspelare. Då får du en liten trevlig notis när nästa avsnitt släpps och så missar du inget kommande avsnitt framöver.

Vad har vi på Barranco de Azuaje då?

Ja, Balneario de Azuaje ligger i Azuajedalen som är en av de grönaste och kanske vackraste dalarna på Gran Canaria och vattnet som rinner längst ner i barrancon porlar året runt och bidrar så klart till grönskan. Här växer bland annat, vad som många författare menar, är Kanarieöarnas nationalblomma som heter Kanarieklocka eller ”Bicacarera” eller ”Bicácaro” som hör till familjen klockblommor. Ursprungsbefolkningen ”Guanche” åt den här blommas små söta frukter som liknar bär och växten i sig användes som foder. Och det va faktiskt allas våran Carl Von Linné – den moderna botanikens fader, som erkände den här kanariska blomman som ”endemisk”. Och vad fasen betyder det då? Jo dvs en art eller familj som bara förekommer inom ett specifikt område. Vill man gärna se den här blomman så ska man göra en vandring Barranco de Azuaje på vintern för det är då den blommar.

Vad finns kvar av spabadhotellet i Barranco de Azuaje?

Spahotellet stängdes som sagt för ca 85 år sen och idag är det mer eller mindre en välbevarad ruin kvar. Naturen har sakta men säkert börjat ta över platsen igen och det hela liknar ruinerna i djungeln i Djungelboken. Det är lite häftigt faktiskt. Men många väggar finns kvar, likaså det mesta av taket och golvet av betong och man kan alltså, om man vågar, klättra upp och gå runt inne i ruinen. På egen risk så klart.Troligtvis har det även tjänat som ett ställe där ungdomar har hängt, festat och kanske supit till lite genom åren. Det ligger en hel del skräp inne i byggnaden och väggarna är fulla av graffitti och klotter. Men jag måste ändå säga det att några av graffitimålningarna är riktigt snygga!

El Balneario de Azuaje

När jag va där med mina vänner så satte vi oss och käkade lunch i vad vi tror va byggnadens uteplats eller balkong. Framför byggnaden finns det en skylt med lite information och ett foto på hur stället såg ut när det va nybyggt. Det är rätt häftigt att tänka sig hur livfull den här platsen va  en gång i tiden.

el balneario de azuaje
El Balneario de Azuaje

Vad finns det mer att se runt El Hotel Balneario de Azuaje?

Om man går uppåt mot vattnet som rinner i den lilla bäcken, så att man har spahotellet till vänster om sig så finns det strax efter byggnaden en öppning till en liten tunnel. Den kan vara lite spännande att gå in i för den som vågar och orkar gå kutryggad som Quasimodo längre sträckor.

Särskilt spännande kan det nog vara för barnen om man har sådana med sig. Tunneln är mörk och fuktig och det finns liksom inga skyltar eller annat som beskriver den eller vart den går så det hela är väldans mystiskt. Man får tända upp lampan på sin mobiltelefon och börja promenera helt enkelt.

Jag och mina vänner gick i kanske 5-10 minuter i tunneln som aldrig tycktes ta slut men till slut kom vi till ett, ja vad ska man säga, ett rum, som självklart va fullt med sopor av olika slag. Vi vände efter det MEN jag har sett en kille på YouTube som gick hela vägen in. Det tog honom ca 25 minuter att komma till slutet av tunneln. Det är en rätt bra promenad med andra ord. Och någonstans i slutet av tunneln så delar den upp sig i två vägar som till slut bara tar stopp. Det är som att man har stängt till tunneln med cement och sten. Killen på YouTube utforskade båda vägarna i tunneln men ärligt talat fanns det inte så mycket mer att se än det vi såg.

Jag har ingen aning om hur bra koll myndigheterna har på den här tunneln med tanke på att det inte stod någon skylt eller liknande vid ingången. Jag har dessutom ingen aning om i vilket skick tunneln är så självklart går man ju in där på egen risk. Väl inne i tunneln så försvinner allt vad täckning på telefonen heter så väljer man att gå in där så får man ta det varsamt. Hjälpen kan vara långt borta om det, gud förbjude, skulle hända något.

Om någon av er vet vad detta är för tunnel och vad den använts till så får ni gärna höra av er till mig på putte@grancanariapodden.se. Det hade vart spännande att få veta mer!

Hur kommer man till El Hotel Balneario de Azuaje?

Vill man besöka det här stället och passa på att få en fyra timmars promenad på ca 10 kilometer i vackra Barranco de Azuaje så ska man först ta sig till staden Firgas. Firgas ligger på Gran Canarias norra del och det tar ca en timme att köra dit om man kör på motorvägen GC1 och det är ca 7 mil dit. I Firgas är det lätt att hitta parkering och på www.GranCanariaPodden.se har jag lagt ut en länk till Google Maps där man med fördel kan påbörja sin vandring ner i dalen.

Länk till platsen (på Google maps) där man börjar gå ner i dalen!

Länk till spabadhotellet (på Google maps)!

Vandringen ner till spahotellet är relativt enkel och går relativt snabbt och man följer i stort sett en upptrampad stig hela vägen ner. Och just denna del av vandringen skulle jag säga att både barn och äldre samt hundar klarar av. MEN, det är ju lite lutning neråt så är man äldre och rädd för att ramla så ska man förmodligen undvika denna hike helt. På vägen ner finns det en jäkla fin utsiktsplats med en liten ”balkong” där det lämpar sig att fotografera utöver dalen. Den här balkongen ligger synligt efter stigen så det är ingen risk att du missar den.

Grönt och skönt på väg ner till spabadhotellet i Barranco de Azuaje

En enkel promenad ELLER ett äventyr med klättring

Vill man göra det lite enkelt för sig så kan man så klart gå samma väg tillbaka MEN för den som är ute efter hela äventyret så går man inte tillbaka där man kom ifrån utan man fortsätter att gå längst ner i dalen mot vattenströmmen. Just den här delen av vandringen lämpar sig dock inte särskilt väl för barn eller för gamla människor då det krävs en del klättring, balansering på stockar över bäcken och det kan vara jäkligt lerigt och halt dessutom. Jag tyckte det va ett jäkla kul äventyr men jag va inte alls beredd på att det skulle vara så blött och lerigt och halt så jag rekommenderar å det varmaste att ta på sig rejäla skor eller kängor om man bestämmer sig för att ta den här vägen tillbaka till Firgas igen. Jag hade bara på mig ett par vanliga löparskor och det funkade men det blev lite av en sport av det hela. Mitt val av skor va ungefär lika lämpligt som när jag besteg en vulkan på ön Ometepe i Nicaragua med vita myggjagare av läder på fötterna. Det hela liknade mer Bambi på långfärdsskridskor än promenad, men det är en annan historia.

balneario de azuaje
Relativt avancerad hiking med klättring på den långa vägen tillbaka till Firgas. Tur att det fanns rep att hålla i här!

De som gillar äventyr får bada (om man vill)

Med tanke på att vattnet påstås vara läkande så kanske man vill passa på att ta ett litet dopp på vägen tillbaka till Firgas. Och tar man den långa vägen tillbaka genom dalen så erbjuds det faktiskt ett par tillfällen där vattnet är lite djupare och där man absolut skulle kunna ta ett svalkande dopp. Går man här på sommaren så finns det kanske en risk att det inte finns tillräckligt med vatten för det men går man på vintern så torde det inte vara några problem. När jag gick där i december så va det rejält med vatten men det blev aldrig något dopp för oss. Vi bara sköljde av oss lite innan vi gick vidare.

Den som vill doppa sig kan göra det på den långa vägen tillbaka till Firgas!

Dåligt skyltat – så hittar du tillbaka till Firgas!

Det man ska ha med sig är att det är lite halvdåligt skyltat på vägen tillbaka till Firgas. Men det man kan försöka komma ihåg är att man börjar gå längst ner i dalen och går MOT vattnet som kommer rinnande, vilket känns lite konstigt eftersom Firgas ligger till vänster om dalen. Men lugn bara lugn. Knata på. Till slut kommer man i princip till ett slut, det går liksom inte att fortsätta gå längst ner i dalen där vattnet rinner.

Har man kommit så långt så har man gått för långt och då får man backa någon minut och sen söka sig uppåt på stigen som leder uppåt höger. Så upp lite på högra sidan av dalen och fortsätt knata. Snart kommer du till ett vägskäl med en skylt där du kan ta höger via en trappa upp mot Moya och det kan ju vara lockande att gå upp dit för att sen gå den asfalterade vägen tillbaka eftersom man tänker att om man går ner i djungeln igen så kommer man aldrig komma ut ur den. Jodå det kommer du, följ stigen bara. Nej jag vet, du ser inte stigen för alla träd. Men tro mig, den finns där och även om det kan kännas som att det är en superlång väg kvar så går just den här biten fortare än vad biten du precis lagt bakom dig tog. Här är det ingen klättring eller liknande.

Du vill alltså INTE gå upp till Moya. Fortsätt bara promenera. Snart är du längst nere i dalen igen och efter det kommer du upp på vänstra sidan av dalen istället och plötsligt är du uppe bland lite hus som inte ligger långt ifrån den asfalterade vägen som leder in mot Firgas. Den sista biten på promenaden är alltså asfaltsväg in till Firgas. That´s it, you made it! Felicidades amigo!

Firgas Gran Canaria
Såhär grönt kan det vara på Gran Canaria!

8 saker att tänka på om man ska besöka El Hotel Balneario de Azuaje

  1. Ta på dig bra skor/kängor – det är förmodligen blött och lerigt längst ner i dalen.
  2. Ta med dig ordentligt med vatten – det kan bli en lång promenad.
  3. Ta med dig något att äta så att du kan fylla på med energi under dagen.
  4. Vill du undvika folk så åk inte dit en söndag då alla andra är ute på hike!
  5. Ta med badkläder så att du kan ta ett dopp om lusten faller på.
  6. Ta med dig ditt skräp tillbaka igen. Tillsammans håller vi Gran Canaria rent.
  7. Ring någon och meddela att ni går in i tunneln innan ni går in.
  8. Lämna inga värdesaker i bilen. Ha inga saker synliga i bilen. Det är onödigt att locka tjuven.

Är det värt att besöka det gamla spabadhotellet från 1868?

Personligen tycker jag absolut att detta är en trevlig vandring att göra. Det tar lite tid. Man får räkna med en halv dag eller mer men har man tiden och är sugen på lite äventyr så är det kanon och är man ett gäng vänner eller ett par som gör det tillsammans så kan det bli riktigt skoj. Det är ändå en bit historia som ligger där nere i ruiner. Visst, byggnaden som sådan är väl inget att hurra för men det blir mycket mer spännande när man har lite historia och vet vad som har hänt  där en gång i tiden.

Och skulle du besöka stället vintertid så får du leta efter Carl Von Linnés Kanarieklocka. Skulle du hitta den så får du mer än gärna skicka in ett foto på den till mig på putte@grancanariapodden.se. Det är alltid lika trevligt att få mail av er lyssnare!

Och med det mina vänner hoppas jag att jag har svarat på frågan huruvida El Hotel Balneario de Azuaje är värt ett besök eller ej. Följ som sagt gärna Gran Canaria Podden i din podcastspelare så får du veta när det dyker upp fler tips på ställen att besöka på Gran Canaria. Det skulle värma mitt hjärta!

Nej nu bär det av till stranden. Det är helt galet varmt idag. 33 grader i skuggan lovade väderappen Yr.no. Då blir det ingen jäkla hiking här inte, det kan jag lova. Amadores here I come!

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!