Gran Canaria väder januari

Har man tur så kan januari vara en riktigt trevlig trevlig månad i Sverige men bor man söder om Gävle så blir det oftast mest regn och slask. För att pigga upp i vinterrusket så kan det vara en go idé att ta en vecka eller två på Gran Canaria i januari. Men hur är vädret och temperaturen på Gran Canaria i januari egentligen? Kan man räkna med svensk sommarvärme eller är temperaturen för låg för att det ska vara värt att åka till Gran Canaria i januari? Hur är temperaturen på natten på Gran Canaria i januari? Dessa frågetecken ska vi räta ut nu!

Temperatur Gran Canaria januari

I januari är temperaturen ca 20 grader på dagarna och runt 14 grader på nätterna. Återigen är det viktigt att komma ihåg är att man mäter temperaturen i skuggan. Eftersom det allt som oftast är strålande sol på Gran Canaria, så även i januari, så det gör att den ”upplevda temperaturen” är högre än vad termometern säger. Så den upplevda temperaturen i januari är snarare runt 24 på dagarna om solen ligger på. Som vi beskrivit förut så kan det i norra delen av Gran Canaria (Las Palmas tex) vara så att temperaturen upplevs som mycket lägre. Detta eftersom det mycket oftare är molnigt där på vintern så man får inte de varma solstrålarna på sig på samma sätt som man får i södra delen av ön så som San Agustin, Playa del Ingles, Maspalomas, Arguineguín, Puerto Rico och Puerto de Mogan.

Lite grovt räknat kan man säga att vädret på södra Gran Canaria i januari består av 77% soliga dagar, 20% delvis molniga dagar och 3% molniga dagar. Precis som i november alltså.

I Las Palmas har man istället ca 55% soliga dagar, ca 29% delvis molniga dagar och ca 16% molniga dagar i januari.

väder januari gran canaria
En vanlig dag på Gran Canaria i januari. Vädret är kanon!

Gran Canaria väder kvällarna i januari

Vädret på Gran Canaria i januari är som sagt riktigt trevligt men när temperaturen sjunker neråt 15 grader på kvällarna så kan det, precis som i november och december, vara skönt att ha en lite tjockare tröja eller en tunnare jacka att kunna ta på sig i januari. Det blir ganska fuktigt så fort solen gått ner nämligen och då är det lätt att det blir lite ”rått”.

Regn på Gran Canaria i januari

Man brukar räkna med att det är färre än 4 regndagar i januari på Gran Canaria. Detta gäller främst södra delen skulle jag vilja påstå. Norra delen av ön, norr om Vecindario, tenderar att få mer regn än södra delen.

Liknande avsnitt som handlar om väder och temperaturer på Gran Canaria

Vill du veta hur vädret är övriga vintermånader på Gran Canaria så kan du läsa eller lyssna på följande avsnitt:

”Hur är vädret på Gran Canaria vintertid?”.

Lyssna på avsnittet på Spotify: