Är vulkankratern på Gran Canaria värt ett besök?

Klicka nedan om du vill lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Klicka nedan om du vill lyssna på detta poddavsnitt i Spotify:

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till Skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden. Oavsett om du sitter på ett berg i Piteå och tittar på stjärnorna eller om du sitter vid Roque Nublo och ser ut över ön som vi alla älskar så mycket – varmt välkommen hit.

Jag som med tillfällig morgonröst och varsam hand styr den här gamla atlantångaren heter Patrik ”Putte” Appelquist och idag tänkte jag att vi ska snacka om något som i dubbel bemärkelse ligger Gran Canaria väldigt varmt om hjärtat, nämligen vulkaner. Eller mer specifikt resultatet av ett vulkanutbrott nämligen en vulkankrater. Och den här vulkankratern som vi ska tjöta om ligger på nordöstra Gran Canaria och heter Caldera de Bandama.

Så med det sagt tänkte jag att vi ska behålla dom där geolog-glasögonen som vi tog på oss i förr-förra avsnittet då vi besökte grottan Cueva de Cuatro Puertas i närheten av öns flygplats och fortsätta med att djupdyka i, och belysa det där som inte alltid marknadsförs, eller som man kanske inte pratar om, eller som man kanske inte bemödar sig med att rota fram själv på Google om just Gran Canaria.

Så dagens fråga är alltså: är vulkankratern Caldera de Bandama på Gran Canaria värt ett besök?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

Caldera de Bandama på Gran Canaria

Den här enorma kratern som ligger på nordöstra Gran Canaria bildades långt innan Jesus va grabb för ca 5000 år sedan och är resultatet av en mängd vulkanutbrott och erosion. Det som är lite coolt med den här kratern är att den är i princip helt rund och den mäter ca en kilometer i diameter. Den är ca 3 kilometer i omkrets och ca 200 meter djup. Ett ganska mäktigt skådespel med andra ord. Och man tror dessutom att det här va den sista platsen på Gran Canaria som hade aktiv vulkanisk aktivitet.

Området runt kratern är ett naturskyddsområde och är känt för sin unika geologi och flora och här finns det en mängd olika växtarter som har anpassat sig till de speciella förhållandena. Här finns även ett rikt djur- och naturliv och inte sällan kan man se rovfåglar segla omkring i och ovanför kratern.

Man tror, eller är väl ganska säker på, att de antika kanarierna, eller Guancherna som de också ofta kallas odlade på den här platsen och området runt kratern och sluttningen har länge använts för jordbruk, odlingar och vingårdar. Faktum är att det finns en mängd vingårdar i just det här området som är känt för sin grönska. Namnet Caldera de Bandama kommer från en flamländsk handelsman som hette Daniel Van Damme och han va en va de första Européer som utforskade kratern och som sedan även odlade vin i den.

Hur kan man bäst uppleva kratern Caldera de Bandama?

Jag gjorde som så att jag tog motorcykeln dit och promenerade runt hela kratern. Ja för det går nämligen en mysig stig precis på kanten av kratern som är ca 3 kilometer lång. Vilket är ganska häftigt för då får man som se kratern från alla tänkbara olika vinklar och man blir nästan en del av den. Och det va en rätt skön promenad. Jag hade dock planerat lite dåligt så jag hade inga shorts med mig utan promenerade runt i tjocka mc-jeans med skydd i och det är väl inget jag rekommenderar någon att göra. Lätt klädsel och bra skor är väl tipset här. Stigen är bra men det är rätt mycket grus och rullgrus på den så man får ta det försiktigt i backarna så man inte glider och ramlar. Jag skulle vilja påstå att stigen är lätt att ta sig fram på. Jag mötte människor i alla åldrar på stigen och bland annat ett helt gäng glada norrmän i 60-års åldern som va ute på tur med stavar. Väljer ni att gå den här promenaden så rekommenderar jag varmt att ta med sig något att dricka och kanske något att äta också. Det finns en restaurang på kullen Pico de Bandama precis bredvid kratern men ingenting på själva stigen sen. Det finns inga bord eller annat att sitta vid och äta utan man får helt enkelt parkera röven i spenaten. Det blir en lunch med a million dollar view, det kan jag lova. Och precis bredvid kratern ligger en jättefin och grön golfbana som adderar till det vackra landskapet.

Golfbanan ”Real Club de Golf De Las Palmas” som ligger precis bredvid Caldera de Bandama.

För den höjdrädde kan ju låta lite läskigt att gå 3 kilometer på kanten av en vulkankrater men det är inte så att man går runt balanserar på en tunn tunn kant med risk för att ramla ner i ättestupan. Nej inte alls. Stigen är kanon och kanten är bred så det är absolut inga problem eller risk för att man ska ramla ner. På ett ställe är det lite smalare men det är som inga djupa stup utan det är som en sluttning mera.

Skulle man få feeling så kan man även promenera ner i kratern. Det finns en liten stig som leder ner där men på avstånd tyckte jag den såg lite väl brant ut men jag kan ha fel. Det är som en liten skog eller dunge där nere i kratern och så finns det ett hus också. Jag gick aldrig ner i kratern för efter den där 3-kilometerspromenaden så va jag rätt trött och varm i mina mc-jeans så det får bli nästa gång tänker jag. Men tar ni er ner dit så får ni jättegärna skicka in lite foton därifrån. Det hade vart kul att se. Ni mailar in som vanligt på putte(snabela)grancanariapodden.se.

Promenadstigen som går runt spektalket.

Vill man uppleva den här vulkankratern men är lite mer bekväm av sig eller har svårt att ta sig runt till fots så kan jag varmt rekommendera att köra upp på kullen Pico de Bandama. Det är en kulle som ligger precis jämte vulkankratern och utsikten därifrån är magnifik, åt alla håll dessutom. Man ser Las Palmas med las isletas och hamnen och man ser Telde och Santa Brigida och en hel del annat från den här panoramautsikten som ligger ca 569 meter över havet. På den här kullen finns det både en restaurang och en turistinformation. Turistinformationen ligger precis på toppen av kullen men den va tyvärr stängd när jag va där så jag vet inte säkert om det finns toaletter och sånt där eller ej men något säger mig att det borde göra det under öppettiderna åtminstone.

Oavsett om du väljer att gå promenaden runt hela kratern eller om du väljer att åka upp till utsiktsplatsen så är det smidigast om du åker upp med bilen mot utsiktsplatsen som alltså heter ”Pico de Bandama” och parkerar den där. I en av svängarna nära toppen så finns det en parkering där man kan stå gratis utan problem. Lite längre ner ligger den där restaurangen som jag nämnde och dom har massa parkeringsplatser men där får man inte stå om man inte besöker restaurangen. Vilket man så klart kan förstå och bör respektera.

Är man mer intresserad av att promenera ner i kratern så finns det bättre ställen att parkera på än att ta sig upp på kullen Pico de Bandama. På GPSen kan ni då slå in ”Camino Agustinito al Fondo de la Caldera” och parkera på gatan vid husen där i närheten.

Hur tar man sig till kratern Caldera de Bandama?

Ja Caldera de Bandama ligger bara 5,5 mil och ca 40 minuter bort från Maspalomas om man kör på motorvägen GC1 norrut. Jag gör som så att jag lägger till lite foton och Google Maps-länkar på www.GranCanariaPodden.se för den som är intresserad. Bara leta upp detta avsnitt där så hittar du allt du behöver.

Men, vän av ordning kommer att sitta där hemma och lyssna nu och fråga sig; är verkligen Caldera de Bandama en krater?  Ja det ska vi reda ut innan vi säger hejdå för den här gången.

Smalaste stället på stigen som går runt Caldera de Bandama

Är Caldera de Bandama verkligen en vulkankrater?

Svart på den frågan är NJA. Och nu kanske jag får på fingrarna från alla geologer som sitter där hemma och lyssnar men en krater är (när man pratar om vulkaner) egentligen öppningen på vulkanen där lava och magma flödade ut vid vulkanutbrott, som har kollapsat. Öppningen kollapsade på grund av den extrema värmen och det höga trycket som försvagade marken runt öppningen och när den kollapsar så bildas en skålformad krater. Man använder ju även ordet krater när en meteor har slagit ner på jordens yta och det är väl därför det är så lätt att kalla Caldera de Bandama för just krater. För det är väl det vi vanliga dödliga kallar stora skålformade formationer i marken tänker jag.

Men om Caldera de Bandama inte är en krater. Vad är det då?

Ja faktum är att Caldera de Bandama är precis vad det låter som. En caldera. Och den stora skillnaden mellan en caldera och en krater är såvitt jag förstår att en caldera bildas när en magmakammare under marken töms och det uppstår ett vakuum som gör att marken ovanför kollapsar och skapar en mer eller mindre cirkulär fördjupning i marken.

Kratrar är vanligtvis mindre än calderor och kan va bara någon meter till någon kilometer i diameter. Kratrar kan således även ändra sin form och storlek under olika utbrott.

På väg upp på Pico de Bandama.

Jag rekommenderar varmt att besöka Caldera de Bandama. Jag tyckte det va en jättemysig utflykt och en skön promenad i vacker natur och jag kommer troligtvis att åka tillbaka en dag för att bege mig ner i det som vi numera har lärt oss är en caldera och inte en krater för att ta en liten promenix, kanske ha en liten picknic nere i spenaten och beskåda detta naturspektakel underifrån. Ska du ändå ta bilen till Las Palmas så är det ju ett perfekt tillfälle att svänga av och besöka den här lilla okända pärlan.

Caldera de Bandama och utsiktsplatsen Pico de Bandama har fått 4,6 av 5 i betyg på Google och utsiktsplatsen har fått över 5000 betyg så det säger ju något om hur mycket folk uppskattar den här platsen.

Som sagt, du hittar vägbeskrivningar och alla länkar du behöver på www.GranCanariaPodden.se. Där hittar du även massor av tips på bra Facebookgrupper att följa som har med Gran Canaria att göra och du hittar även nyhetsbrevet med rabatter här på ön samt tips på hur man kan hitta boende här på Gran Canaria.

Nåväl, vi säger så. Tusen tack för att du lyssnar. Du är mjölken!

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!