Hur stor är ön Gran Canaria egentligen?

Här kan du lyssna på detta avsnitt direkt i din webbläsare eller telefon:

Här kan du lyssna på detta avsnitt via Spotify:

Hola señoras y señores, svenskar och norrmän, ja vart ni än må vara ifrån och vart än befinner er i världen – varmt välkomna till Gran Canaria Podden!

Jag som är kapten på den här skutan heter Patrik Putte Appelquist och idag tänkte jag att vi faktiskt ska ta en tur runt vår älskade ö rent geografiskt.

Dagens fråga är: Hur stor är ön Gran Canaria egentligen?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

gran canaria storlek

Man kan lätt få för sig att Gran Canaria är störst av öarna här. Ordet ”gran” är ju farligt nära ”grande” som betyder stor på spanska. Men så är icke fallet! Gran Canaria är, namnet till trots, inte den största ön bland Kanarieöarna. Den största ön är Teneriffa och sen kommer Fuerteventura och sen, på tredje plats, kommer Gran Canaria.

Teneriffa är strax över 2000 km2, Fuerteventura är på 1660 km2 och Gran Canaria är bara hundra kvadratkilometer mindre än Fuerteventura dvs 1560 km2.

För alla som inte jobbar på Lantmäteriet så säger dessa siffror en säkert ingenting. Det kan va lite svårt att greppa hur stort 1560 km2 är.

Men vi har ju ett gäng öar i Sverige och två av dom är ju relativt stora. Jag tänker på Gotland och Öland. Och något säger mig att det kanske är lite enklare att jämföra med dessa för att man ska få en bättre bild av hur stor Gran Canaria är.

Gotland är ca 3200 km2 vilket betyder att Gran Canaria nästan är exakt hälften av Gotland.

Om vi istället jämför med lite utländska öar istället då.

En känd ö som jag tror att många svenskar kan relatera till och har besökt är Mallorca. Mallis är 3640 km2, dvs lite större än Gotland. Med det sagt så är Gran Canaria inte ens hälften så stor som Mallorca.

Så ja, denna mer eller mindre runda vulkan-ö Gran Canaria är inte superstor faktiskt. Från Maspalomas i söder till Las Palmas i norr är det bara 4,5 mil. Vilket man avverkar på runt 40 minuter på motorvägen GC1. Att köra runt på den västra sidan av ön tar avsevärt mycket längre tid för där finns inga större städer och således inte heller någon motorväg.

Det man ska komma ihåg när man jämför Gran Canaria med tex Gotland är att Gotland inte har några vulkaner eller större berg som gör stora delar av ytan otillgänglig och obeboelig. Men det har Gran Canaria. Man kan ju säga såhär, det finns en anledning till att alla större städer på Gran Canaria ligger som ett pärlband vid kusten och inte inåt mitten av ön…

Och med det mina vänner, så hoppas jag att jag har besvarat frågan hur stor ön Gran Canaria är.

Tycker du om Gran Canaria Podden och det vi gör tillsammans här så får du gärna följa podden i din podcastspelare och på Facebook. Du har säkert hört talas om vårt nyhetsbrev som är helt fullspäckat med rabatter på Gran Canaria. Är du sugen på att ta del av det så går du bara in på www.GranCanariaPodden.se och klickar i din e-postadress så får du nästa utskick av det.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego!

Ciao!