Veckans Gran Canaria Nyheter: varmaste oktobermånaden sen 1961, Indiansommar på GC, bara 8% vatten kvar i reservoarerna, 2250 träd planteras mot erosion.

Klicka här nedan om du vill lyssna på detta avsnitt på Spotify:

Klicka här nedan om du vill lyssna på detta avsnitt direkt i din webbläsare:

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden. Oavsett om du är ute på promenad på Vitberget i Skellefteå eller om du kanske är ute och jagar Tuno-frukter här på Gran Canaria – varmt välkommen hit!

Jag som sitter vid rodret vid den här gamla skutan heter Patrik ”Putte” Appelquist och jag hoppas att ni har det bra där ute, vart ni än befinner er i världen, och att ni har haft en go helg. Det har jag haft i alla fall. Det blev en salig blandning av att hälsa på bekanta som, appropå förra avsnittet av poden som handlade om hundraser från Gran Canaria, tränar hundar. Utöver det så blev det en sväng till ”Feria del Sureste” i Cruce de Arinaga som ligger strax norr om Vecindario som man kör förbi när man ska till flygplatsen. ”Feria del Sureste” betyer ”mässan eller marknaden i sydost” om man översätter det till Svenska och är en marknad där lokala matproducenter och konsthantverkare ställer ut och säljer sina produkter. Det va riktigt trevligt måste jag säga. Det va uppemot 150 stånd och mängder av lokala delikatesser. Jag fick prova på Tuno-vin och honungsrom. Rommen va söt och go men Tuno-vinet va sådär faktiskt. Tuno är ju en kaktusfrukt som ska vara galet nyttig och som går att hitta lite vart ute i naturen här på södra delen av Gran Canaria. Vill du veta mer om frukten så lyssna på avsnitt #20 av Gran Canaria Podden eller surfa in på www.GranCanariaPodden.se för att se bilder på den så att du vet vad du ska leta efter.

Marknad i Cruce de Arinaga

Efter det så passade jag på att besöka Pridefestivalen i Maspalomas. Jag kom ner precis lagom som pride-tåget kom inrullande mot Yumbo Center i Playa del Ingles och det va ett jäkla tryck alltså. Sjukt mycket glada människor och en enorm bas i högtalarna som fick hela Playa del Ingles i gungning. Missade du spektaklet men vill se lite foton från det så ta dig in på Gran Canaria Poddens Facebooksida så får du se där.

Winter Pride Maspalomas 2023

Nåväl, nog om det. Nu ska vi snacka nyheter. Förra veckan tjötade vi om 35.000 tyska bögar som skulle komma till Gran Canaria. Vi snackade om att 300.000 euro och ett halvt kilo knark blev beslagtaget på Kasbah i Playa del Ingles och vi nuddade vid att 85 ton alger hade drivit upp på stranden i Las Palmas.

Ja huruvida det va 10.000 tyska bögar eller 35.000 tyska bögar som kom till Gran Canaria är fortfarande högst oklart. Den som absolut vill veta får väl ringa Gran Canarias turistförening och höra sig för. Hälsa från Hassan så kommer dom koppla er rätt direkt.

Och tack alla ni som mailade in foton på Las Canteras. Det ser ju ut som att dom har lyckats fått bort i princip allting av det jag har sett på fotona som jag fått till mig. Va skönt. Då är vädergudarna i schack och allt är som det ska va igen då. Eller?

Mja vi får se hur det blir med det. Vädret är ju ganska speciellt på ett sånt här litet ställe som Gran Canaria med flera olika mikroklimat och vi får anledning att återkomma till just vädret ett par gånger i detta avsnitt.

Det hela följer en trevlig liten röd tråd och en stringens som min examinator på universitetet hade vart mäkta nöjd med.

Men, det är inte bara torka på södra Gran Canaria. Det råder även nyhetstorka på den här lilla Atlant-ön den här veckan. Ett tydligt tecken på detta är när man bara hittar artiklar med rubriker i stil med:

”En vilsen man körde permobil på strandpromenaden”.

Eller…

”En man körde med besiktningsdekalen från ETT ANNAT fordon i Las Palmas”.

Och sist men inte minst min favorit:

”En bil föll NÄSTAN från en kran på en lastbil på Gran Canaria”

Ooooo, känner ni hur nyfikenheten pirrar till i kroppen av rubrikerna? Och kom nu inte och säg att kvinnor gör lika mycket skit som vi män gör här i världen. Ni hör ju själva. Det va en vilsen MAN som körde runt i permobil på strandpromenaden och det va en MAN som körde med besiktningsdekalen från ett annat fordon i Las Palmas. Det va inte en kvinna. Kvinnor gör inte sånt. Kvinnor beter sig. Å andra sidan vet vi ju inte vilken kvinna det va som lyckades med konststycket att felparkera sin bil PÅ en lastbil så att den NÄSTAN föll. Nåväl. Har ni uppgifter om det så kan ni ju maila in på putte(snabela)grancanariapodden.se. Nej förresten, strunta i det. Skicka in lite vackra semesterfoton från Gran Canaria istället vet jag!

Ja så kan det va. Det är väl rätt skönt när det inte händer så mycket egentligen. Så får man lite tid att andas ut och bara vara istället. MEN…jag har ändå, precis som vanligt, plockat ut guldkornen från veckans nyheter, även om jag fick leta lite längre än vanligt och använda förstoringsglas för att hitta grejerna.

Nåväl, spänn fast er så kör vi igång Veckans Gran Canaria Nyheter!

Varmaste oktober på Gran Canaria sen 1961

Det har vart varmt på Gran Canaria den här hösten. Det har till och med vart otroligt varmt. Det har vart så varmt att Spaniens statliga meterologiska institut Aemet klassar det som ”extrem värme”. Ni som lyssnade på avsnitt 40 av Gran Canaria Podden som sändes den 10e oktober minns säkert att jag berättade att jag satt och svettades inomhus med en stor fläkt riktad mot mig och att elever i skolor svimmade och att man till slut stängde skolor för att de va så varmt. Så varmt va det alltså.

Och nu har Canariajournalen sammanställt lite siffror från Aemet i en artikel som de publicerade i veckan och där lär vi oss bland annat att denna oktober va den varmaste oktober sen man började mäta temperaturer 1961. Genomsnittstemperaturen på dygnet va 28,8 grader och det är hela 3,5 grader högre än normalt. Jag minns att jag hade ett gäng nätter där temperaturen inte gick under 30 grader. Det va brutalt. Den absolut högsta temperaturen på Gran Canaria uppmättes den 3e oktober i Tasarte och då visade tempmätaren 38,8 grader. Då ska vi komma ihåg att den här lilla termometern, den ligger liksom inte och steker sig i solen nrä man mäter, utan den ligger i skuggan. Så ni kan ju tänka er hur varmt det kändes i solen den dagen. Det va på gränsen att majsen blev till popcorn där ute på åkrarna.

Som av en händelse då så visade det sig att det blev avsevärt mycket mindre regn på Kanarieöarna i oktober månad. Hela 41% mindre än normalt och bara runt 19 millimeter. Detta är ju faktiskt högst problematiskt. Och vi ska återkomma till det…

Där dom däremot fick ett överskott av regn va på fastlandet i Spanien. Där fick dom istället, hör och häpna, 135% MER regn än normalt. Dom fick hela 105 millimeter. Plötsligt kommer jag ihåg varför jag aldrig riktigt gillat södra Spanien på vintern. Det blir liksom inte tillräckligt bra väder där, tyvärr! Det blir en lång sommar och tidig vår men nä, det är för mycket regn och rusk!

Indiansommar kommer till Gran Canaria!

Vi ska fortsätta på temat väder. För det är nämligen så att sommarvädret, eller oktobervädret är tillbaka igen! Canariajournalen skrev i veckan att det tydligen blir en Brittsommar, eller Indiansommar som man säger i Norge, eller en San Martin-sommar som man säger på Kanarieöarna. Detta bekräftar Spaniens nationella meterologiska institut Aemet. Och anledningen till att det kallas San Martin Sommar är för att detta väderfenomen oftast inträffar i anslutning till San Martin-festivalen den 11e november. Ni som är på ön har säkert redan känt av det. Det är rejält varmt för årstiden och inte särskilt blåsigt heller. Huruvida det fortsätter eller inte får ni veta lite senare när vi går igenom nästa veckas väderprognos, så sitt still i båten!

Bara 8% vatten kvar i reservoarerna!

Efter regn kommer solsken men ibland kommer det väldigt dåligt med regn innan solskenet och efter solskenet här på Gran Canaria. Det är ju ofta därför vi nordbor älskar att vara här. Eftersom vi regn är det första ordet som vi lär oss att säga som små barn. Och som ni säkert har listat ut vid det här laget så kan den här extrema värmen och bristen på regn få ödesdigra konsekvenser. Gran Canaria har 8 stora dammar eller vattenreservoarer och dom är enligt Canariajournalen nere på 8 procent av den totala kapaciteten just nu. Det är riktigt lågt med andra ord!

Vattenreservoaren Presa de las Niñas på Gran Canaria.

Dessa dammar står för mindre än 10% av den totala vattenförbrukningen på Gran Canaria MEN dom är ändå väldigt viktiga för dom täcker det mesta av jordbrukets behov. Och får inte jordbruket vattnet som dom behöver till sina odlingar, ja då påverkar det skördarna och då påverkar det allas plånböcker. Och detta ser vi ju redan hända med tex olivoljan och det är ju inte omöjligt att det sker även med viner från Gran Canaria med tanke på att druvskörden va 20% mindre i år än förra året. Vi får väl se men konsumerar du mycket olivolja och vin från Gran Canaria så kanske det är läge att hålla lite koll på priserna framöver.

Jag trodde väl aldrig att jag skulle säga det här men det gör ju inget om det börjar regna satfläsk snart. Eller vad tycker du? Sist jag sa så va i slutet av juni i Sverige i somras och då fick jag 8 veckor av regn av vädergudarna. Så om vädergudarna lyssnar på Gran Canaria Podden så vill jag att dom ska veta att det räcker med en vecka regn den här gången. En vecka alltså. Okey tack!

2250 träd planteras på Gran Canaria mot erosion och ökenspridning

Träd. Det är bra grejer på ställen som Gran Canaria. Dom hjälper ju till att stoppa ökenspridningen när det är torrt och erosion när det väl börjar regna igen. Och i veckan skrev Canariajournalen om ett projekt som just nu inleds där man ska plantera 2250 träd på en areal av 2,5 hektar i Firgas, Teror och Telde. Projektet startade den 2a november när 40 skolbarn planterade 51 kanariska drakträd och vilda olivträd och totalt kommer 1000 elever och volontärer att hjälpa till med att få ner träden i marken på försämrade områden och förbättra den biologiska mångfalden.

Jättekotte i skogen på Gran Canaria.

Händer nästa vecka på Gran Canaria:

Vad händer kommande vecka på Gran Canaria då? Ja men det händer lite roliga grejer faktiskt. Här kommer några favoriter från Canariajournalens aktivitetskalender:

Tonfisk- och havsmässa i Arguineguin

På lördag den 18e november är det tonfisk- och havsmässa i Arguineguin på Plaza Pérez Galdós.  Det här är 6e gången som man kör mässan för att lyfta fram kommunens fiskesektor och skaldjursproducenter. Framförallt vill man lyfta upp tonfisken som kommunens 60 fiskebåtar och 200 sjömän fiskar upp likt ett hantverk med levande bete. Det blir så klart lite matlagningsshow, försäljning av kulinariska gottegrejer, matprovningar och utbildningsaktiviteter mm. Dom som arrangerar det hela ser jättegärna att det kommer dit turister så har ni vägarna förbi eller att det råkar vara så att ni befinner er i Arguineguin på lördag den 18e november så passa på att ta en kik och smaka på den fina tonfisken.

Marknad i Santa Brígida

Är du ledsen för att du missade marknaden i Cruce de Arinaga som jag pratade om inledningsvis i detta avsnitt så misströsta inte. Nu är det även dags för Santa Brígida att ha marknad med lokalproducerad mat. Det blir viner och ostar och en hel massa annat gott. Marknaden är i Aparcamiento Santa Brígida mellan 09.00 – 14.00 den 18e och 19e november. Läs mer om denna marknad här: km0grancanaria.com

Santa Brigida Gran Canaria.

Kjell Elvis kommer till norska Sjömanskyrkan i Arguineguin

Gillar du Elvis Presley och är på Gran Canaria eller kommer till Gran Canaria innan den 16e november så får du absolut inte missa ”Kjell Elvis” som kommer till norska Sjömanskyrkan i Arguineguin på torsdag klockan 18 till 19.30 för att sjunga Elvis-låtar.

Personligen hade jag ingen aning om vem Kjell Elvis va förrän jag såg en notis om det här eventet på Canariajournalen och jag måste säga att jag sken upp som en sol när jag kollade upp honom. Som jag förstår det så är Kjell Elvis en norsk Elvis Presley-imitatör. Och en ruskigt bra sådan dessutom. Vilken jäkla lirare! Och så galet lik han är Elvis Presley!

Kjell Elvis – lika som bär!

Jag hittade en video där det ser ut som att han är med i nån typ av talangtävling som Elvis och hade jag inte vetat att det va en talangtävling så hade jag absolut kunnat bli lurad att tro att det va äkta vara alltså. Otroligt! Enligt Wikipedia så är Kjell Elvis född 1968 i Farsund och han korades 2006 till Europas bästa Elvis-imitatör och slutade på en tredjeplats i världsmästerskapet samma år. Det är inte kattskit det! Då förstår ni kanske varför jag blev så imponerad och fascinerad när jag kollade upp den här killen på nätet.

Vill du se Elvis återuppstå från de döda så tar du och surfar in på Sjomannskirken.no och anmäler dig till eventet. Det kostar bara 15 euro per person och jag är övertygad om att det är värt varenda cent. Long live the king!

Sport från Gran Canaria

Dreamland Gran Canaria klättrar i spanska ligan

Från en tävling till en annan. Vårt fantastiska basketlag Dreamland Gran Canaria har spelat två matcher i veckan. Har du börjat kika på deras matcher på tv kanske? Eller har du vart och tittat live på en match än? Om inte så tycker jag att det är hög tid att göra så. Förra veckan hade Dreamland Gran Canaria spelat 8 matcher och låg på en tolfte plats i spanska ligan.

Den första matchen i veckan va borta mot Türk Telecom i Europacupen och där knep dom hem en vinst med 82-69. Den andra matchen va på hemmaplan mot Granada som ligger på en 17e plats i spanska ligan och där slutade matchen med 89-75 till Gran Canaria som i och med den den här vinsten klättrar upp till en 8e plats i spanska ligan.

Way to go Dreamland Gran Canaria!

Dreamland Gran Canaria på plats 8 i spanska ligan just nu!

Gran Canaria förbereder sig för fotbolls-vm 2030

I avsnitt #44 av Gran Canaria Podden som va ett Veckans Gran Canaria Nyheter så nämnde jag att Spanien, Portugal och Marocko är värdar för fotbolls-vm 2030 och att Gran Canaria har anmält sitt intresse att vara en del av det hela. Nu är det, enligt en artikel i Ondacero, bestämt att 80 miljoner euro ska investeras för att utöka antal åskådare från 32 000 till 44 000, man ska lägga på ett lock på arenan så att den blir helt stängd, sittplatserna ska flyttas fram mot planen och en enorm parkering ska fixas utanför. Den här investeringen kommer att göras oavsett om Gran Canaria får vara en del av fotbolls-vm 2030 eller inte. I december nästa år får vi se om Gran Canaria får förtroendet eller ej.

Vädret denna vecka på Gran Canaria

Jaha mina vänner, då ska vi se hur vädret blir i veckan. Ja just ja det va ju Indiansommar, Brittsommar, eller San Martin-sommar som dom kallar det på Gran Canaria. På södra delen av ön blir det mestadels soligt och mellan 27 och 32 grader på dagarna och som lägst 23 grader på nätterna. Riktigt varmt och gott med andra ord.

Las Palmas får i princip samma väder med bara någon grad lägre temperatur.

Vädret på Gran Canaria resten av denna vecka.

Calima

På Calimafronten ser det ut att vara lugnt. Luftkvaliteten ser ut att bli bra i veckan så långt framåt som man kan se i alla fall. Så man kan med fördel ge sig ut på hiking, promenader, cykeläventyr och annat skoj utan att behöva oroa sig för sin hälsa.

Och med det mina vänner hoppas jag att ni känner er uppdaterade med senaste nytt under solen här på Gran Canaria. Känner du för mer nyheter från Gran Canaria och Kanarieöarna så kan du surfa in på Canariajournalen. Där hittar du både nyheter och vad som händer framöver på Kanarieöarna på både svenska och norska.

Tack för att du lyssnar. Ta hand om er där ute så hörs vi snart igen!

Vi avslutar med ett citat från Elvis Presley – the king.

”Truth is like the sun. You can shut it out for a time, but it ain’t going away.”

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!