Veckans Gran Canaria Nyheter: jättemyggor, svensk kvinna hittad död, säkerheten höjs, skadade turister, julstämning och mycket mer.

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till Skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden. Oavsett om du sitter i ditt hem i Filipstad och nätshoppar eller om du står i ett spartanskt spanskt kök och lagar fruktsallad – varmt välkommen hit!

Jag som styr den här gamla skutan heter Patrik ”Putte” Appelquist och idag ska vi snacka om vad som har hänt på vår favoritkanarieö Gran Canaria!

Vi är i slutet av november. Fluginvasionen är äntligen över. Nu är det myrornas krig som drar igång istället. Och små är dom. Minimyror. Dom är så små att dom hittar in i honungsburken om man inte lägger en påse emellan burken och locket när man stänger. Varför jag vet det? För att det hände mig i veckan nämligen. Jag hade köpt honung som är gjord på blommor från El Tablero här i Maspalomas och när jag skulle ta av den häromdagen så fullständigt kryllade det av små små minimyror i honungen. Lyckligtvis hade dom inte hunnit äta upp så mycket MEN dessvärre hade ett par tusen av dom dött I HONUNGEN så nu blir det Mowgli style på gröten ett par månader framöver. Men men, det är så det är. Man får ta det goda med det onda och tvärt om. Det är sånt som hör vintern till här på ön.

I veckan som va badade jag bastu på Gran Canaria för första gången. Det va riktigt mysigt. Det va en molnig dag så det kändes nästan lite kyligt i luften. Men bastun va satt på 91 grader och vi hade en 20 meter lång kall utomhuspool utanför bastun som vi växelvis hoppade ner i för att chocka våra kroppar. Och så höll vi på. 10-15 minuter i bastun och sen 10-15 minuter i den kalla poolen. Galet uppfriskande!

Förra veckan pratade vi om en 12 meter lång julmatta som blev stulen i San Mateo, det va kaos med betalsystemen, en kvinna som hittade sin pappa efter 38 år, vi pratade om den Gran Canariske artisten Quevedo som van en Latin Grammy, det va brand vid ett lägenhetskomplex i Puerto Rico och jag tipsade om mina poddkollegor på Mallorcapodden.

Idag blir det en blandad kompott och som vanligt försöker jag balansera på den hårfina gränsen mellan depraverande nyheter och glada nyheter. Och finns det inga glada nyheter så får man försöka se det roliga i det tråkiga och så vidare. Ja ni vet hur det brukar låta vid det här laget.

I den här veckans avsnitt av Veckans Gran Canaria Nyheter:

 1. Enorma myggor plågar invånare i närheten av Las Palmas.
 2. Försvunnen svensk kvinna hittad död på Gran Canaria.
 3. Säkerheten höjs på Gran Canarias stränder.
 4. Massor av skadade turister i veckan.
 5. Två poliser åtalas för att ha misshandlat fyra utlänningar
 6. Julstämning deluxe i Las Palmas.
 7. Nya laddstationer för elbilar på Gran Canaria.
 8. Veckans ”ickenyhet”.
 9. Sporten
 10. Vädret
 11. Vad händer nästa vecka på Gran Canaria?

Och innan vi drar igång så vill jag bara tacka alla er som bjudit in era vänner till Gran Canaria Poddens Facebooksida. Det är alltid lika kul när nya lyssnare hittar hit. Och tack till alla er som tar er tiden att ge Gran Canaria Podden ett betyg i er podcastspelare – ni är mjölken och jag uppskattar er till tusen.

På med flytvästarna så kör vi!

Myrorna har börjat härja – vintern är här!

Jättemyggor härjar på norra Gran Canaria!

Ja som ni vet invaderades Gran Canaria av flugor här för en två veckor sedan. Har ni inte lyssnat på det avsnittet så kan ni höra med om det i avsnitt #49. Helt horribelt va det. MEN, nu är invasionen över för den här gången och förhoppningsvis för den här vintern. Men vi får la se. Istället har en jättemygga börjat härja i en by strax utanför Las Palmas som heter Piletas. Detta skriver Canarias7. Tydligen har dessa jättemyggor härjat sen i slutet på oktober i år och det är många som har blivit stuckna av myggorna. Man tror att myggorna har frodats på grund av den extrema värmen som vart i oktober och att de fått härjat fritt i dammen som ligger i Piletas.

80% i byn sägs vara drabbade och folk har köat till apoteken i byn och många har fått varma sårskador från betten. En lokal invånare som Canarias7 intervjuar säger att kommunen brukar skicka en tank två gånger per år för att behandla vattnet mot just sånt här men att den tanken inte har kommit på ett år.

Kommunen påstås ha satt igång en motoffensiv mot myggorna och planerar att antingen sätta in fisk i dammen som äter upp mygglarverna eller tillsätta produkter så att mygglarverna dör.

Jättemyggor härjar på norra Gran Canaria.

Svenska Anna-Karin Bengtsson hittad död på Gran Canaria

Den 9e april i år anmäldes en svensk kvinna försvunnen på södra Gran Canaria. Hon hette Anna-Karin Bengtsson, va 52 år från Osby och anmäldes försvunnen i Playa del Ingles där hon hade bott i familjens fritidshus sedan den 31a mars för att skriva på sin doktorsavhandling.

Många är vi som har hållit ögon och öron öppna efter Anna-Karin och i Facebookgrupperna som handlar om Gran Canaria har frågan ställts då och då om hon är hittad eller ej. Dock har det varit relativt tyst från nyhetsmedierna efter att Anna-Karin bekräftats försvunnen. Många har spekulerat på sin egen kammare och många har vart oroliga över händelsen. Både spansk och svensk polis har utrett försvinnandet och det har vart stora sökinsatser i områden där Anna-Karin tros har befunnit sig innan hon försvann. Till och med den svenska hjälporganisationen Fikk Sweden har deltagit i sökinsatserna och pengar samlades in för att finansiera sökandet.

Anna-Karin Bengtsson.

Canariajournalen skrev i veckan att Anna-Karin hittades död av en privatperson 19 augusti i år. Dvs nästan fyra månader efter försvinnandet. Hon hittades vid en stig i en ravin en bit från en huvudväg som går förbi platsen där hon bodde i Playa del Ingles – detta berättar Anna- Karins yngre bror Joakim Axling för Dagbladet.

Canariajournalen skriver att UD inte går in på detaljer om dödsorsaken på grund av ”konsulär sekretess”. Vilket gäller all information i ett konsulärt ärende som kan antas orsaka skada eller olägenhet för personen eller närstående om den kommer fram.

Men det är alltså inte förrän i mitten av november förra veckan som Anna-Karins familj fick besked om att hon är funnen. Detta efter att DNA-prover analyserats – berättar Anna-Karins bror för Dagbladet. Kroppen va kraftigt uttorkad och kläderna så blekta att de inte kunde användas för identifiering. Däremot finns det inga tecken på yttre våld och enligt polisen finns det naturliga orsaker till dödsfallet. Obduktionsrapporten visar att hon ska ha avlidit kort efter hennes försvinnande. Däremot hittades aldrig hennes mobiltelefon.

Vi hoppas att Anna-Karin får vila i frid och vi sänder våra tankar till hennes familj.

Säkerheten höjs på stränderna på södra Gran Canaria

Det har säkert inte undgått någon att det sker en hel del drunkningsolyckor på Gran Canaria. Och det är la inte så konstigt med tanke på att det på vissa ställen kan bli ganska stora vågor och bli ganska strömt. Är man lite äldre och svag, har dålig balans eller liknande så är det lätt att man fälls av vågorna vid strandkanten och har svårt att komma upp på bena igen och istället dras med ut i havet av strömmarna.

Men nu ska kommunen San Bartolome de Tirajana, som är kommunen på södra delen av Gran Canaria där Playa del Ingles, Playa de Maspalomas, Playa Meloneras osv ligger uppgradera sin utrustning och sina tjänster för säkerhet och beredskap på badstränderna. Detta skriver Canariajournalen i veckan.

Bland annat kommer det komma 4 nya moderna vakttorn. Dom gamla är nämligen över 20 år gamla och är extremt simpelt byggda av bara lite plank. De nya kommer ha mindre visuell påverkan och vara bättre tekniskt utrustade. Tex ska de vara utrustade med kommunikationsutrustning och solpaneler och bländskyddade fönster med solfilm osv.

Anbudstiden för detta projekt går ut den 7e december och den vinnande konsulten har sedan två månader på sig att installera vakttornen. Så kommer ni ner till Gran Canaria i februari så finns det alltså en chans att de nya vakttornen finns på plats för beskådan. Det vore lite kul att se hur bra spanare Gran Canaria Poddens lyssnare är där ute på ön så skulle det va så att ni ser dom här nya vakttornen på stränderna i söder så får ni mer än gärna skicka in ett foto eller två på dom. Jag älskar ju när ni skriver in och berättar om era bra och dåliga upplevelser och iakttagelser här på ön. Vill du höra av dig till mig så gör du det som vanligt på putte(snabela)grancanariapodden.se.

Många skadade turister på Gran Canaria förra veckan

Det rapporterades om en hel del olyckor på Gran Canaria förra veckan. Canariajournalen rapporterade om bland annat:

 • Två kvinnor dog efter att de fallit från två olika byggnader på två olika platser i Las Palmas. Olyckorna skedde med ungefär en timmes mellanrum och anledningen utreds just nu av polisen.
 • Två kvinnliga vandrare råkade ut för en fallolycka vid Roque Nublo och blev räddade av räddningshelikopter.
Räddningshelikopter på Gran Canaria. Foto: 1-1-2-canarias X.

Poliser åtalade för att ha misshandlat fyra utlänningar

Personligen har jag bara bra erfarenheter av polisen här på Gran Canaria. Min känsla har vart att polisen är mycket måna om att turisterna ska känna sig trygga och ha en problemfri semester. Men även solparadis har sina fläckar och just nu åtalas två poliser för att ha förolämpat och misshandlat fyra utlänningar. Detta skriver Canarias7 i förra veckan.

Misshandeln ska ha ägt rum i februari 2021 klockan 21.45 i Las Palmas och de båda poliserna ska ha vart lediga vid händelsen. Poliserna ska ha börjat skrika fula ord till tre förbipasserande när de hörde att en av dem hade en tydlig argentinsk dialekt. Saker som ”vad gör du på min ö” och ”sudaca de mierda”. ”Sudaca” är ett nedsättande ord för utlänningar från Sydamerika.

Efter detta menar åklagarmyndigheten att poliserna ska ha börjat slå utlänningarna samtidigt som de identifierade sig som poliser och skrek saker som ”vi är auktoriteter”. Vilket gjorde att de tre männen underkastade sig polisernas våld.

Efter detta ska poliserna ha gett sig på en man som gick på andra sidan gatan och skrek saker som ”skitiga invandrare” och ”åk tillbaka till ditt land” och kallat mannen för n-ordet. Mannen va nepalesisk medborgare och ska bara ha stått helt still när de lediga poliserna konfronterade honom med glåporden. Trots det ska poliserna ha börjat slå och knuffa på även den här mannen.

Åklagarmyndigheten begär ett straff på ett och ett halvt års fängelse och 8 550 euro i böter var samt totalt 2400 euro i ersättning till offren.

Polis Gran Canaria. Polisen på fotot har ingenting med artikeln att göra.

Julmys deluxe i Las Palmas

Julen är i antågande och i dessa tider ska man ju vara lite extra snälla och kärleksfulla mot varandra och hjälpa dom som kanske inte är lika lyckligt lottade. Och har man lust att få en overload av julstämning så kan det vara en god idé att besöka Las Palmas i december för där smyckas staden just nu ut i 1,5 miljoner ledlampor och tusentals dekorationer och temat för i år är ”A Christmas Story”. Hela årets tema är en hyllning till 180-årsdagen av Charles Dickens verk ”A christmas carol” och det kommer att ske över 150 musik- och kulturaktiviteter under december. Detta skriver Canarias7.

Kalendern för december i Las Palmas är alltså knökfullt med aktiviteter och jag kommer att lägga upp kalendern under detta poddavsnitt på www.GranCanariaPodden.se så att ni som bor här eller kommer hit på besök i december kan välja gobitarna som passar er bäst. En personlig favorit är att Los Gofiones kommer att spela på Plaza de Santa Ana.

Julbelysningen blir amazing i Las Palmas i år!

Fler laddstolpar för elbilar på Gran Canaria!

På tal om julbelysning. Något annat som drar en del el är ju elbilar. Och i veckan fick La Aldea de San Nicolás på västra delen av ön två nya laddstationer för elbilar. Canariajournalen skriver att detta betyder att det totala antalet laddstolpar för elbilar på Gran Canaria uppgår till 48 stycken i dagsläget. Dessa laddstolpar är fördelade på alla öns 21 kommuner. Har du elbil eller har hyrt en elbil från något av de större biluthyrningsföretagen på Gran Canaria som har elbilar och vill veta vart du kan ladda din kärra så kan du surfa in på www.movilidadelectricagrancanaria.com

Där kan du både reservera tid för laddning och betala för laddningen. Smidigt!

Veckans ”ickenyheter”

I avdelningen ”knasiga män” har jag tyvärr inget att bjuda på den här veckan. Fullmånen måste ha haft en positiv inverkan på manfolket. Däremot dök det in en kandidat till avdelningen för ickenyheter. Ni vet en sån nyhet som egentligen kanske inte är en nyhet.

Förr förra veckan hade vi ju ett helt gäng i avdelningen för ickenyheter och min personliga favorit va:

”en bil föll NÄSTAN från en kran på en lastbil på Gran Canaria”.

Snacka om att koka soppa på en spik. Och den här veckan gjorde man en istället en höna av en fjäder i Canarias7 med den här rubriken:

”Regn av ölburkar vid rondellen Hoya de la Gallina”.

Mja rubriken avslöjar inte i sig att detta är en ickenyhet. Men vad får vi för bilder i huvudet när vi hör rubriken ”regn av ölburkar vid rondellen”? Jo vi tänker att en 24 meter lång långtradare har vält och att det ligger tiotusentals ölburkar på vägen i rondellen. Vi tänker att det är så mycket omskakade och skadade ölburkar på vägen att ölen står som spön i backen och sprutar åt alla håll och kanter. Eller hur? Man ser ölindränkta kommunarbetare framför sig som gör sitt bästa för att inte svepas iväg av den forsande ölen som rinner nerför gatan mot kloakerna.

Riktigt så va det inte dock. På bilden från den lokala polisen i Las Palmas ser man en liten pickup med lite bärs bak på flaket och på marken framför bilen syns en ölfläck på ca 1×1 meter. I texten beskrivs förvånadsvärt ärligt, att det va ”en handfull” öl som drog i backen.

Det krävs alltså inte mer än en handfull ölburkar för att få till ett ”regn av ölburkar” i grankanarisk media och en skriven nyhet om tragedin. Jag är helt för att man ska ta alkoholmissbruk på största allvar. Jag menar, inte sällan rapporterar ju svenska medier om hur stockholmare vaskar champagne på Gotland under Visbyveckan osv. Men jag vet inte. Det känns som att den här nyheten sänker ribban till rekordlåga nivåer. Eller vad säger du? Vad såg du framför dig när du hörde rubriken? Jag kan inte ha vart ensam om att se tiotusentals ölburkar och kommunalare som simmar i svallvågorna av bärs?! Nej jag tänkte väl det…

Kolla in ”regnet av ölburkar”. Foto: Policia Local Gran Canaria

Veckans sport på Gran Canaria

Fotboll – UD Las Palmas

Ni är flera som hört av er till mig på mailen och sagt att det är kul att jag uppmärksammar Gran Canarias grymma basketlag MEN att de även skulle vilja ha uppdateringar om Gran Canarias grymma fotbollslag UD Las Palmas. Och vet ni vad. Jag hör er, jag lyssnar på er och er önskan är min lag. Självklart ska vi bevaka UD Las Palmas i Veckans Gran Canaria Nyheter framöver. Jag menar, Las Palmas spelar ju i Spaniens högsta liga och möter lag som Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid mfl. Det är ändå rätt coolt att man kan gå och titta på fotboll i världsklass på sin semester på Gran Canaria.

Det är jättebra att ni skriver in vad ni önskar mer av och mindre av osv. Jag har faktiskt haft i åtanke att börja bevaka UD Las Palmas precis som basketlaget Dreamland Gran Canaria men jag har velat göra ett poddavsnitt som handlar om UD Las Palmas först. Men nu förekom ni mig så vi kör så det ryker så lovar jag ett avsnitt inom kort som handlar om Gran Canarias grymma fotbollslag UD Las Palmas. Ska vi säga så? Gott mos!

Det går sådär för UD Las Palmas just nu tyvärr. Dom har spelat 14 matcher och har vunnit 5, spelat 3 oavgjorda och förlorat 6. Detta gör att de ligger nästan precis i mitten av ligan på en lite blygsam 11e plats.

Senaste matchen UD Las Palmas spelade va i söndags på bortaplan mot Betis (som just nu ligger på 7e plats i ligan) och där förlorade Las Palmas med 1-0.

Nu på fredag spelar Las Palmas på hemmaplan mot Getafe som just nu ligger på 8e plats i ligan. Vi håller alla tummar för en vinst där så klart!

Basket – Dreamland Gran Canaria

Hur har det gått för vårt favoritlag i basket då? Mjaa bra och dåligt kan man väl sammanfatta det som. Dreamland Gran Canaria spelade två matcher förra veckan. En bortamatch i eurocup och en hemmamatch i spanska ligan ACB.

I Eurocup spelade de mot Cluj-Napoca som dom krossade med 92-70 och Gran Canaria är fortfarande obesegrade med 8 spelade matcher.

I matchen i ACB-ligan spelade de mot ärkefienden Iberostar Tenerife. Här i derbyt gick det dock lite sämre tyvärr. Gran Canaria förlorade med 82 mot 94. Förlusten innebär att laget tappar två placeringar i ligan och landar på en 10e plats. I veckan spelar Dreamland Gran Canaria mot Budocnost i Eurocup och Palencia i liga ACB som i sin tur ligger sist i ligan. Förhoppningsvis kniper vi nya fräscha poäng i den matchen och kan klättra tillbaka till en 8e-plats igen.

Vädret på Gran Canaria denna vecka

Så till det viktigaste av allt. Hur blir vädret i veckan på Gran Canaria då? Ja hörrnini vi ska ta en kik här.

På södra Gran Canaria blir det runt 22-23 grader på dagarna. Fram till torsdag ser det ut att bli soligt och fint och på fredag, lördag och finns det en liten risk för lite regn. Temperaturen på natten ligger runt 16-19 grader och faktum är att jag i helgen började klä på mig byxor om kvällarna för första gången. Så nu är vintern här på riktigt.

På norra Gran Canaria och Las Palmas blir det i princip samma väder förutom att de ser ut att få det aningen varmare på torsdagen då temperaturen ser ut att kunna gå upp emot 26 grader.

Som vanligt får vi ta dom här regnprognoserna med en näve salt. Det blir säkert blå himmel och sol till slut ändå. Vädergudarna brukar ju vara med oss. Särskilt på södern.

Blir det någon Calima i veckan?

På Calimafronten ser det ut att vara lugnt. Luftkvaliteten ser ut att bli bra i veckan så långt framåt som man kan se i alla fall. Så man kan med fördel ge sig ut på hiking, promenader, cykeläventyr och annat skoj utan att behöva oroa sig för sin hälsa. Men jag rekommenderar som vanligt alla att hålla lite koll på luftkvaliteten genom att ladda ner en app som heter AirVisual.

Vad händer i veckan på Gran Canaria?

Vad händer i veckan på Gran Canaria då? Ja förutom allt som händer i Las Palmas i veckan och resten av december som jag pratade om tidigare och som ni hittar på www.GranCanariaPodden.se så finns det lite annat kul att hitta på i veckan.

Enorm julkrubba av sand byggs på Las Canteras i Las Palmas

Canariajournalen tipsar bland annat om uppbyggnaden av den stora julkrubban i sanden på stranden Las Canteras i Las Palmas. Detta är ett event som sker årligen och som drar ca 200.000 besökare och konstverken ser olika ut varje år. Skulptörerna är otroligt skickliga och det är en fröjda att betrakta deras hantverk och skapelser som dediceras över 1500 kvadratmeter och 2 000 ton sand.

Det är lite oklart när dom sätter igång med konstverket för deras hemsida är inte helt uppdaterad men enligt Gran Canarias turismsida så kommer dessa sandiga konstverk finnas för allmän beskådning mellan den 5e december till den 8e januari. Så är ni här då så passa på att lufsa runt och njuta av julstämningen i Las Palmas och glöm då för bövelen inte att kolla in sandskulpturerna på stranden Las Canteras!

La playa de Las Canteras inaugura el Belén de arena

För mer info: https://belendearena.es/

Avokadomässa i Arguineguin

Älskar du också avokado? Då får du inte missa avokadomässan i Arguineguin på söndag den 3e december. Det är alltså dags för La Feria del Aguacate och här får du möjligheten att köpa avokados och frukt och hemgjorda produkter och hantverk. Marknaden kommer att hållas i ett tält på Plaza Pérez Galdós bredvid kyrkan i Arguineguin skriver Canariajournalen och inträdet är gratis.

Törstar du efter fler nyheter från Gran Canaria och Kanarieöarna och inte orkar vänta till nästa veckas avsnitt av Veckans Gran Canaria Nyheter så kan du som vanligt med fördel surfa in på Canariajournalen.se eller .no och förkovra dig. Där hittar du det senaste från de lyckliga öarna på både svenska och norska.

Avocadomässa i Arguineguin

Och med det mina vänner hoppas jag att ni känner er uppdaterade med senaste nytt under solen. Vad har vi lärt oss av dagens nyheter? Jo, ta det lugnt och varsamt när ni är ute i naturen på Gran Canaria. Oavsett om ni är vid vattenbrynet eller 1813 meter över havsnivån uppe vid Roque Nublo. Ta inga onödiga risker. Bli inte en del av statistiken över drunknade och skadade turister på Gran Canaria.

De flesta som besöker Gran Canaria är inte 20 år längre. Så är det bara. Balansen är kanske inte vad den en gång va, synen kanske inte är skarp som en örns längre och uthålligheten är kanske inte som Gunde Svans va en gång i tiden.

Säg till någon om du ger dig ut på äventyr på egen hand och säg till vart du går, ha mobiltelefonen med dig. Ibland när jag är ute och kör motorcykel ensam så brukar jag dela min Google Maps-position med en kompis så att hen ser vart jag befinner mig hela tiden. Och skulle en olycka vara framme så går det fort för räddningspersonal att hitta mig. Man är ju utsatt på ett helt annat sätt när man är ensam i naturen eller ensam i trafiken.

Ta hand om er där ute, njut av december och passa på att äta kakifrukter. Dom är mogna och fina och galet goda nu.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!