Är grottan ”Cueva de Cuatro Puertas” värt ett besök?

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till Skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden! Oavsett om du precis hamstrat toapapper i Åseral eller om du handlat gran canarisk rom på Lidl i San Fernando – varmt välkommen hit och hoppas allt är bra med dig!

Jag som med en stor portion passion driver den här gamla skutan mellan allt som har med paradis-ön Gran Canaria att göra heter Patrik ”Putte”Appelquist. Och en stor anledning till varför jag startade den här podden är för att jag upplevde att många turister som kommer hit till ön och har kommit hit till ön i 20-30-40 gånger, faktiskt inte har särskilt bra koll på ön och allt härligt som finns bortom dom vackra stränderna i söder och pubbarna i Playa del Ingles.

  • Man har åkt 35 gånger till Arguineguin men man vet inte ens vad namnet betyder.
  • Man känner inte till den avlägsna vackra stranden ”Playa GuiGui” på västkusten.
  • Man har kanske hört talas om Calima men man vet inte hur farlig den faktiskt är.
  • Man vet inte att Gran Canaria har en egen nationalsång och flagga.
  • Man känner oftast inte till några Gran Canariska artister.
  • Man har i den värsta av världar aldrig lämnat strandremsan och tagit sig upp till byarna i den fantastiska naturen i bergen!

Samtidigt kan jag inte klandra dessa turister heller. Det uppenbart att tanken är att turisterna ska hålla sig i turistmeckat på södra Gran Canaria. Det är i princip det som promoteras. Mycket av upplägget med Gran Canaria bygger ju på att man ska slussas från flygplatsen till det enorma hotellet och sen ska man ligga på stranden eller vid poolen och pressa och sen ska man spendera pengar på restaurangerna vid vattnet nedanför hotellet och sen 10 dagar senare när man är pepparkaksbrun och 5 kilo tyngre så ska man transporteras tillbaka till flygplatsen för att flygas hem till Skandinavien och fortsätta med sitt liv igen. Utan den minsta aning eller förståelse för stället man precis vart på och kanske vart på 20-30 gånger förut.

Nej jag överdriver lite så klart. Men man pratar sällan om avlägsna grottor och stränder eller naturliga pooler och gudarna ska veta att man aldrig nämner farligheterna med Calima i onödan.

Och jag tycker att det är jättesynd. Gran Canaria är så otroligt mycket mer. Det känns ibland som att Gran Canaria är lite som den där blyga personen i klassen när man va liten. Ni vet hen den där tystlåtna introverta klasskamraten som inte sa halv sju och som man trodde va skittråkig men som egentligen va supersnäll och spännande som person och som va skitduktig på ridning eller karate och som skrev egna böcker på fritiden som ingen visste om. Lite så känns Gran Canaria. När vi tittar på kartan så ser vi bara den ljusa kustremsan och motorvägen som går från norr till söder på östkusten. Vi ser helt enkelt inte berget för alla sandkorn.

Men det är där Gran Canaria Podden kommer in likt en geolog som gräver på djupet med en enorm ficklampa i näven och belyser allt sånt som kanske inte alltid marknadsförs eller som man pratar om och som man kanske inte bemödar sig med att Googla själv.

Och idag tänkte jag att vi ska göra just det. Vi ska ge oss ut i naturen, bara ett stenkast från flygplatsen faktiskt, och besöka grottan ”Cueva de cuatro puertas” eller ”grottan med de fyra portarna”

Så dagens fråga är således. Är grottan ”cueva de cuatro puertas” värt ett besök?

Om detta mina vänner…ska vi snart bli varse!

Utsidan av Cueva de cuatro puertas på Gran Canaria.

Cueva de cuatro puertas eller ”grottan med fyra ingångar eller portarna” är en riktigt välgömd pärla på Gran Canaria och det va bara ren tur att jag snubblade över den på ett foto på Instagram.

Cueva de cuatro puertas är egentligen, och har väl blivit, ett samlingsnamn för 6 stycken olika grottor på berget Montaña Bermeja 300 meter över havet. Det som är coolt med dom här grottorna är att dom alla har huggits ut för hand med stenhackor av urinvånarna ”Guancherna” som bodde i grottor på Gran Canaria innan spanjorerna kom och erövrade ön.

Den första grottan man kommer till är just cueva de cuatro puertas och det är en stor grotta med fyra stora öppningar mot norr. Den här grottan ska tydligen vara en av de allra största på ön. Man vet inte så noga hur urinvånarna använde dom här grottorna men forskarna tror att det kan ha varit en helig plats som använts för offer och religiösa riter. Med åren har grottorna förändrats mycket på grund av den naturliga erosionen av vind och vatten. Även människor har anpassat grottorna under åren och de senaste hundra åren har dom förmodligen använts för att inhysa får och getter av lokala herdar. Och man känner det lite på lukten i grottorna och jag tyckte mig även se getspillning lite här och där.

Insidan av Cueva de cuatro puertas på Gran Canaria.

Den första grottan är kanske inte jätteimponerande men om man fortsätter på stigen bortåt och uppåt så kommer man till toppen på berget och där hittar vi Almogarén som även det tros vara ett rituellt utrymme där man skänkte offergåvor till gudarna.

Fortsätter man promenera ännu lite längre på stigen så kommer man till Cueva de los Papales – pappersgrottan. Man vet inte varför den kallas så men den har kallats så sedan åtminstone 1879. I den här grottan ser man hur människor under årens loppar har modifierat grottan med cement på golvet och spikar och vajrar i väggarna. Den här grottan är en ganska typisk urinvånargrotta  med en cirkulär huvudyta och ett litet rum bredvid. I den här grottan finns ett gäng trianglar på en av väggarna och man tror att det är fertilitetssymboler.

Fortsätter man ytterligare 75 meter på stigen så kommer man till det som jag personligen tyckte va det absolut häftigaste med den här platsen nämligen Cueva de los Pilares. Det här är en grupp av grottor som vid första åsynen ser ut som en liten grott-by med stigar och tunnlar mellan grottorna som, om man är i bra form, kan ta sig fram på mellan håligheterna. Här finns det silosar där man förmodligen förvarade säd, ställen där man förmodligen satt, sidorum och håligheter i golven som man tror att man använde för att offra vätska som tex mjölk till gudarna osv. Känslan jag fick när jag först såg stället va ”shit här har det verkligen bott folk”. Man kunde liksom se det. Jag kunde liksom föreställa mig hur barn sprang runt där mellan grottorna och hur vuxna satt och diskuterade eller lagade mat. Det va häftigt att bara stå där och titta och låta fantasin flöda.

Cueva de los Pilares på Gran Canaria.

En liten kul anekdot om den här grottan är att man 1954 spelade in en italiensk-spansk film här som heter Tirma här. Silvana Pampanini spelade huvudrollen och det handlar om en spansk soldat som kommer med spanjorerna till Gran Canaria och förälskar sig i en kanarisk prinsessa och storyn liknar lite storyn som man så ofta sett förut i tex Pocahontas och Avatar. Är du sugen på att se den här blivande klassikern så kan du surfa in på www.GranCanariaPodden och leta upp det här avsnittet så hittar du videon där. Tyvärr är den bara på spanska och det finns ingen annan textning än spanska men ska jag vara helt ärlig så behövs det inte. Bilderna talar för sig själva skulle jag vilja påstå. Jag såg filmen på kvällen efter att jag hade besökt grottorna och det va jäkla skoj att se när man ibland kände igen sig.

Karta över alla grottorna på berget.

Som jag sa inledningsvis. Jag snubblade rent krasst över den här grottan på Instagram och jag tycker ju att det är jäkla spännande med öns urinvånare och grottor och sånt så jag va bara tvungen att ta motorcykeln dit. Jag valde att inte kolla upp grottan något nämnvärt innan jag åkte utan jag tänkte att det får bli vad det blir och jag ångrar inte att jag åkte.

Det ligger nära, bara ett par mil från Maspalomas och ca 3 kilometer från Telde. Det finns plats för att parkera bilen vid vägens ände. Att besöka den här grottan är dessutom helt gratis och det finns som inget uppstyrt runt om den i form av faciliteter förutom några skyltar som beskriver de olika grottorna. Med det sagt kan det vara en god idé att uträtta de naturliga behoven innan man åker till grottan och ta med sig lite vatten och kanske något att äta också. Man behöver kanske 1-2 timmar för det här besöket och det är relativt enkelt att ta sig runt om man följer stigen. Men jag rekommenderar ändå att du tar på dig något bättre än flip-flops på fötterna och det är inte särskilt barnvagnsvänligt eller rullstolsanpassat och små barn ska nog med fördel bäras för det är en hel del höga höjder och stup och sånt.

Cueva de cuatro puertas har fått 4,5 av 5 i betyg på både Tripadvisor och på Google och det tycker jag den förtjänar. Många av de 1200 recensionerna på Google är väldigt positiva.

Det enda negativa är väl att det är lite dåligt skyltat. Men parkerar man vid vägens ändå och fortsätter uppåt tills man hittar den stora grottan och sen fortsätter på stigen runt så går det bra. Jag missade stigen och genade genom stock och sten ner till ”Cueva de los papeles”. Jag gjorde det lite onödigt komplicerat för mig helt enkelt. Men det gick. Vill du se foto på kartan över platsen så kan du surfa in på www.GranCanariaPodden.se och hitta det här avsnittet. Där lägger jag även ut lite länkar till Google Maps och lite foton.

Vägen upp till grottorna.

Väljer du att besöka dom här grottorna så glöm inte solkräm, hatt och kanske något att dricka och äta. Är det en fin dag och solen ligger på så kan det bli förjäkla varmt här. Men glöm inte att ta med dig allt skräp hem igen. Vi vill så klart bevara den här lilla pärlan så ren och fin som möjligt.

Jag rekommenderar verkligen att besöka den här lilla okända pärlan på Gran Canaria!

Och med det mina vänner hoppas jag att jag har besvarat frågan huruvida ”cueva de las cuatro puertas” är värt ett besök eller inte!

Betyg: Tripadvisor

Hitta dit: Länk till Google Maps

Tack för att du lyssnar och tack för att du sprider ordet till dina vänner och bekanta om Gran Canaria Podden. Du är mjölken!

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!