Vilka är de vanligaste namnen och urinvånarnamnen på Gran Canaria?

Klicka här nedan om du vill lyssna på detta avsnitt direkt i din webbläsare:

Klicka här nedan om du vill lyssna på detta avsnitt på Spotify:

”Utan att linda in något i bomull så kan man ju säga att jag fick en dålig känsla av honom direkt när jag träffade mannen när jag va på semester för några år sedan. Inte för att han hette Ronny. Nej så dömande är jag inte. Men det va något med honom. Ni vet när magkänslan bara skriker rakt ut. Det händer inte så ofta att den stora varningslampan tänds men med just den här mannen så skrek hela mitt väsen. Och min känsla skulle visa sig stämma… ”

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till Skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden. Oavsett om du är på dop i Ystad eller om du precis hittat 16 kanoner från ett piratskepp från 1700-talet och fått en gata uppkallad efter dig på Gran Canaria – varmt välkommen in i värmen!

Ni som har hängt med ett tag vet att jag som håller igång den här atlantångaren heter Patrik Appelquist men att jag kallas för ”Putte”. Och det är ju intressant det där med namn. Ibland får vi det innan vi ens är födda. Ibland tar det lite längre tid och så får man det först när man har kommit ut och fått bekanta sig med sina päron och dom ser vad för en liten typ av krabat man är.

Jag vet inte om ni också har tänkt på det men där är väldigt sällan jag träffar människor som har ett namn som inte passar dem. Det har hänt ett par gånger men allt som oftast reagerar jag aldrig när folk säger sina namn. En gång träffade jag dock en man som hette Bengt som absolut inte såg ut som en Bengt. Ja men ni vet, han kunde absolut ha vart en Rickard men absolut inte en Bengt. Det är ju stor skillnad på en Rickard och en Bengt. Bengt är ju 60+ och jobbar som projektledare på PEAB, medans Rickard, han är 30+, jobbar på Biltema och cyklar mountainbike på fritiden. Icke sant!?

Ibland funderar jag om våra namn faktiskt påverkar hur vi blir som människor. Hade jag blivit en annan person om jag hade döpts till David som va mitt favoritnamn när jag va liten? Eller om min mamma och pappa hade vart hippies och döpt mig till ”Havsbris” eller liknande.

Jag menar, vi vet ju tex att människor med utländska namn kan ha det svårare hos rekryterare när de söker jobb och det är ju ett tydligt exempel på hur våra namn de facto påverkar oss och våra liv. Det påverkar hur vi blir behandlade av andra helt enkelt.

Det finns rätt spännande studier från Handelshögskolan i Stockholm som visar att pojknamn som slutar på bokstaven ”Y” är överrepresenterade i brottsregistret. De menar dock på att det inte är namnet i sig som är problemet utan snarare dom som ger barnet ett Y-namn. Dvs att föräldrar som ger barnen namn som slutar på Y, tex Conny, Ronny, Sonny, Benny osv ofta tillhör en del av samhället som kanske har det lite tuffare och sämre förutsättningar att undvika att hamna i brottsregistret. Och med det får ju barnen ärva långt sämre grejer än bara ett namn som slutar på Y. Studien visar dock att pojkar med Y-namn INTE blir diskriminerade på arbetsmarknaden så som utländska namn tenderar att bli.

Vi människor tenderar ju att vilja leva upp till vår image eller kanske andras föreställningar och våra namn är ju en del av vår image och människor har föreställningar och fördomar om människor som heter Ronny och Ahmed eller Tindra och Beata. Ni får ju förmodligen själva upp ganska tydliga bilder i er huvud så fort jag nämner dessa namn. Eller hur?

En studie från Australien bekräftade det här med att vi gärna lever upp till vår image eller andras föreställningar. Det är nämligen så att människor som har döpts efter filmstjärnor oftare hamnar på akutmottagningar än andra. Intressant va? Men de klart, hade jag hetat Clint Eastwood så hade jag kanske inte nöjt mig med att skjuta luftpistol i en källarlokal i Köping som liten utan då hade jag kanske föredragit doften av krut och rörliga mål. Och ja, det är klart, då ökar ju risken för att man ska hamna på akuten så klart. Tur att dom döpte mig efter något så oskyldigt som Saint Patrick. Den enda Patrik jag kunde jämföra mig med som liten va Patrik Sjöberg, som inte behöver någon närmare presentation, och Patrick Roy som va målvakt i NHL back in the days. Tack mamma och pappa för det!

Det knasiga är att jag har nog bara känt en Ronny i mitt liv och ja…va ska man säga. Utan att linda in något i bomull så kan man ju säga att jag fick en dålig känsla av honom direkt när jag träffade mannen när jag va på semester för några år sedan. Inte för att han hette Ronny. Nej så dömande är jag inte. Men det va något med honom. Ni vet när magkänslan bara skriker rakt ut. Det händer inte så ofta att den stora varningslampan tänds men med just den här mannen så skrek hela mitt väsen. Och min känsla skulle visa sig stämma. Mindre än en månad senare mördade han nämligen sin flickvän på Kreta. Ja det va en helt absurd upplevelse faktiskt. Jag gillar ju true crime så jag har ju lyssnat och sett på många dokumentärer om mördare och sånt men att man själv skulle sitta och äta middag med en man som bara veckor senare skulle visa sig bli en mördare, sin flickvän dessutom, ja det va något annat det.

Ja det är spännande det här med namn och vilka associationer man får till olika namn. I Sverige har ju Alice legat på topplistan över tilltalsnamn för nyfödda flickor de senaste 6 åren och på pojklistan är William poppis som fasen. Samtidigt som Nils kommer som en raket på topp 10 listan.

Vad får vi för associationer till Alice och Nils då? Jag skulle inte bli förvånad om många tänker på Alice i underlandet och Nils Karlsson Pyssling och kanske hade jag också gjort det om det inte va för att vi hade en ”Nils” i min hemstad back in the days som, ja va ska vi säga, kanske inte va guds bästa barn. Och jag säger ”hade” och ”va” för att han inte lever längre. Enligt lokaltidningarna mådde han inte så bra psykiskt och skadade många människor under sin relativt korta levnadstid. Jag blev själv utsatt för hans vrede på en klubb en gång och jag minns att jag fick hem en rejäl lunta med åtal mot honom i brevlådan. Han hade blivit utredd av en psykolog eller liknande som gjorde bedömningen att han fann glädje i att skada andra människor. Ja det va en tuff läsning vill jag lova.

Jag kom relativt lindrigt undan med ett slag på adamsäpplet och en glasflaska krossad mot skallen. Men jag vet andra som fortfarande lider av sina fysiska och psykiska skador som den mannen åsamkade dem. Det sista han gjorde va att mörda två personer och skjuta sin sovande flickvän för att sen skjuta sig själv i munnen. Allt på grund av svartsjuka och en liten skuld. Plötsligt va man glad att man inte råkade värre ut. Man inser hur skört livet är och hur fort det kan gå snett. I detta fallet överlevde flickvännen som av ett mirakel.

Hur det gick för han som mördade sin flickvän då?

Ronny, han som mördade sin flickvän, gjorde enligt grekiska nyhetsmedier, ett tamt försök att lämna ön innan han hittades av grekisk polis i flickvännens bil där han hade försökt ta livet av sig genom att dra en slang från avgasröret på bilen till kupén. Han dömdes ett år senare till livstids fängelse i Grekland för mordet på flickvännen.

Fängelse

Ja det blev lite oväntat en början i moll på det här poddavsnittet. Men det är det som är så spännande. Man vet aldrig vart man hamnar riktigt när man sitter och gör det här. Det kan ta de mest knepiga vägarna ibland. Men vi ska absolut inte avsluta i moll. Vi ska avsluta i dur.

På Gran Canaria finns det inte så många Conny, Ronny och Sonny eller Nils så därför finns det inga kriminella här i paradiset heller. Däremot finns det en hel del Conny, Ronny och Sonny i Marbella och det är väl därför ”Los Suecos” har blivit lite av ett problem där tänker jag.

Nej jag skojar bara. Självklart finns det kriminella här på Gran Canaria också. Ni som har lyssnat på Veckans Gran Canaria Nyheter har ju hört om lite knasiga människor som eldar sopor på ockuperad mark och människor som hotar att spränga sig själva med gasoltuber när polisen ska gripa dem. Dom heter bara andra saker så klart. Vissa av er kanske minns avsnitt #34 som heter ”Finns det fängelser på Gran Canaria”? Har du inte redan lyssnat på det så kan jag rekommendera att göra det.

Vilka är de vanligaste förnamnen och efternamnen från urbefolkningen på Gran Canaria som levt kvar? Vad betyder namnen? Vilket är det vanligaste efternamnet på Gran Canaria och vad döper man helst sina pojkar och flickor till på Gran Canaria idag?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

Vad döper kanarier sina barn till idag?

Vi börjar med att kika på vad folk döper sina barn till på Gran Canaria idag. Har du några gissningar? Mmm jag sätter en hundring på att det sitter några där hemma i stugorna och gissar på Pedro, Paco, Maria, José osv. Men det är fel fel fel.

Vi börjar med de vanligaste namnen som folk döper sina nyfödda flickor till:

På tredje plats har vi Valentina. Och Valentina kommer från det latinska ordet ”valens” och betyder ”modig kvinna”. Valentina alltså. På tredje plats över de vanligaste namnen som folk döper sina nyfödda flickor till på Gran Canaria.

På plats nummer två har vi namnet Martina. Och Martina har också latinskt ursprung och är en feminin version av Martin som i sin tur betyder ”krigets gud. Martina i sin tur betyder ”krigare”.

På första plats har vi namnet Sofia. Och Sofia betyder ”den som har visdom”.

Vanligaste pojknamnen på Gran Canaria

Hur ser det ut på pojksidan då? Vilka är de vanligaste pojknamnen som folk på Gran Canaria döper sina barn till?

Ja på tredje plats på listan från 2022 hittar vi Liam. Liam som är en irländsk version av Guillermo och betyder ”beskyddare” eller ”viljestark krigare”.

På andra plats på pojklistan hittar vi Hugo. Namnet Hugo kommer från början från det germanska språket och betyder ”intelligent, insiktsfull eller briljant man”.

På första plats på pojklistan hittar vi Mateo. Mateo kommer från hebreiskans Mattayahu som kan översättas som ”Guds gåva”.

Krigare

De vanligaste efternamnen på Gran Canaria

Vad heter man i efternamn på Gran Canaria då?

På plats 9 hittar vi Suárez.

På plats 8 hittar vi Santana

På plats 7 hittar vi Diaz

På plats 6 hittar vi Martin

På plats 5 hittar vi García.

På plats 4 hittar vi Pérez

Och på plats 3 över de vanligaste efternamnen på Gran Canaria år 2022 hittar vi Hernández.

På plats 2 hittar vi González.

Och det vanligaste efternamnet på Gran Canaria år 2022 är….Rodriguez.

Värt att notera är att inget av dessa efternamn kommer från ursprungsbefolkningen utan dessa efternamn är snarare spanska efternamn som vunnit kraft efter koloniseringen av Kanarieöarna.

Vilka är dom vanligaste urinvånarefternamnen på Gran Canaria?

Ja vilka är dom vanligaste efternamnen som fortfarande lever kvar från ursprungsbefolkningen på Gran Canaria? Ja det beror lite på hur man räknar men för enkelhetens skull så har jag lagt ihop siffrorna för dom som använder namnen som första efternamn OCH andra efternamn. Det spelar således ingen roll vart i namnet som efternamnet kommer utan används det så används det och då räknas det.

Det vanligaste Guanche-efternamnet är Chinea och ca 5000 personer heter Chinea i antingen första efternamn eller andra efternamn.

Efter Chinea kommer namnet Tacoronte som ca 2200 personer har någonstans i sitt efternamn.

På tredje plats har vi Oramas som ca 2000 personer heter antingen i första efternamn eller andra efternamn.

Efter det kommer efternamnen: Guanche, Bencomo, Baute, Dara och Taoro.

Jag tycker dom är bra häftiga dom har gamla urinvånarefternamnen alltså. Förstå att heta Patrik Tacoronte eller Patrik Taoro. Sån jäkla kraft i det! Lite skillnad mot det lite mindre respektingivande efternamnet Appelquist. Som en liten fisljummen Appelquistare hade man ju inte överlevt en sekund på 1300-talet bland alla Tacorontes, Oramas och Taoros.

Vet du vart ditt efternamn kommer ifrån?

Mitt efternamn kommer, som ni säkert förstår, inte från någon urinvånarkrigare utan det va min farfars far eller min farfars farfar eller liknande som va trädgårdsmästare back in the days. Men så föll det sig som så att han mer och mer började pyssla med beskärning av äppelträd och det kanske till och med va så att han blev arborist och då tog han efternamnet Appelquist och ja på den vägen va det.

De vanligaste urinvånarförnamnen på Kanarieöarna

Vilka är de vanligaste guancheförnamnen på Kanarieöarna då? Urinvånarnamnen alltså. Ja tittar vi på flicknamnen så har vi, på tredje plats….

Yurena. Yurena som stavas Y U R E N A ska tydligen härstamma från nån demon som kallades för Iruene och som visade sig för invånare på kanarieön La Palma. Så namnet Yurena betyder ”Demon” eller ”ond ande”. Knasigt kan man tycka. Vem skulle vilja döpa sin dotter till det? Ja det kan man fråga sig men faktun är att över 3000 människor på Kanarieöarna heter just Yurena.

På andra plats över de vanligaste urinvånarförnamnen på Kanarieöarna har vi Yaiza som stavas Y A I Z A. Dom verkar ha haft en förkärlek till namn som börjar på Y. Till skillnad mot våra svenska busnamn på pojkar som slutar på Y.. Det sägs att det här namnet kommer från en urinvånarstam på södra Lanzarote och över 14.000 människor på Kanarieöarna heter Yaiza.

På första plats över de vanligaste urinvånarförnamnen på Kanarieöarna så har vi Naira. Naira betyder ”underbar” och namnet kommer från en Gran Canarisk krigare. Namnet kan också betyda ”hon som har stora ögon” och över 36.000 människor heter Naira på Kanarieöarna.

Hur ser det ut på pojksidan då? Vilka urinvånarpojknamn har överlevt tidens tand?

På tredjeplats över de vanligaste urinvånarpojknamnen på Kanarieöarna så hittar vi…

Alram. Airam är ett populärt namn på Kanarieön La Palma och kommer från en urinvånarprins. Airam betyder ”frihet” och bärs av över 2000 personer på Kanarieöarna.

På andra plats hittar vi Jonay. Även Jonay kommer från en urinvånarprins men denna gång från Teneriffa. Och det finns en gammal legend om att Jonay simmade från Teneriffa till La Gomera genom att hänga på tarmen från från en uppblåst get. Rätt imponerande med tanke på att det är typ 8 mil mellan öarna och att dagens färjor mellan öarna tar runt 50 minuter. Men så va han ju urinvånarprins också.

På första plats över de vanligaste urinvånarpojknamnen på Kanarieöarna hittar vi Yaray. Ytterligare ett förnamn som börjar på Y och betyder något i stil med ”stor” eller ”stark”. Vart namnet kommer ifrån vet man däremot inte.

Y

Och med det mina vänner hoppas jag att jag har svarat på frågan vilka de vanligaste namnen på Gran Canaria är. Skulle du springa på någon som har något av dessa guanche-efternamn som överlevt hundratals år av kolonisering så kan du ju lite ödmjukt fråga personen om den vet något om sin urinvånarsläkt. Kanske finns där en spännande berättelse.

Glöm för bövelen inte att följa Gran Canaria Podden i din podcastspelare. Då får du ju upp en liten trevlig notis när nästa avsnitt släpps och det är ju smidigt så det förslår. Vet du inte hur man gör så kan du maila in till putte(snablea)grancanariapodden.se så skickar jag en enklare beskrivning.

Tusen tack för att du lyssnar och hoppas du får en fin vecka oavsett om du är på Kanarieöarna och fröjdar dig eller om du är i Sverige och får konstgjord andning tills du är tillbaka igen. Vi hörs som vanligt lite senare i veckan, antingen på söndag alternativt på måndag med ett avsnitt av Veckans Gran Canaria Nyheter!

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!