Flugor invaderar Gran Canaria!

Klicka nedan för att lyssna på detta avsnitt direkt i din webbläsare:

Klicka nedan för att lyssna på detta avsnitt på Spotify:

Hola señoras y señores och välkomna ska ni vara till skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden! Oavsett om du står och borstar tänderna i Nordland Fylke i Norge eller om du precis ätit frukost i nån mysig liten bungalow på Gran Canaria och förbereder för en dag på stranden – varmt välkommen hit!

Jag som varsam hand och en stor portion passion styr det här gamla regalskeppet som seglar runt ön som vi alla älskar så mycket heter Patrik ”Putte” Appelquist.

Jag har ju tidigare pratat om diverse ogästvänliga livsformer och väderfenomen som då och då tenderar att invadera Gran Canaria. I avsnitt #2 berättade jag om ”Calima” som kan vara rentutav livsfarlig, i avsnitt #32 varnade jag för ficktjuvar på vissa ställen av ön, i avsnitt 33 varnade jag för odjur i vattnet som då och då dyker upp och skapar turister en jäkla smärta och i avsnitt 43 berättade jag om piraterna som attackerade ön.

I veckan blev Gran Canaria invaderat igen! Den här gången i form av en ytterst liten men trots sin storlek extremt retlig liten varelse som likt en olycka sällan kommer ensam och som allra helst flyger runt dina öron och i ditt ansikte när du försöker sova. Jag pratar så klart om husflugor. Stanna kvar så ska du få höra om flugkaoset på Gran Canaria!

Husfluga från kanarieöarna
Husfluga från Kanarieöarna

Generellt sett är det väldigt lite insekter här på södra Gran Canaria. När jag är ute och kör motorcykel så händer det extremt sällan att jag får ens en enda fluga eller annan insekt på mitt visir. Jämför detta med Sverige där jag inte kan vara ute och köra mer än 10-20 minuter innan visiret förvandlas till en insektskyrkogård.

I tisdags hade vi noll problem med husflugor. De va varken ute eller inne i huset. Man kunde i lugn och ro sitta och äta utomhus. Man kunde till och med steka fisk eller ha mat framme. Inte en fluga så långt ögat kunde nå. MEN, så i onsdags så hände plötsligt någonting. När jag kom in i köket runt lunch så va det runt 10 flugor som surrade runt och levde rövare. Och sånt kan ju hända. Ibland glömmer man gå ut med räkskalen eller kycklingpåsen och vips så har man ett dusin fasettögon som glor retligt på en.

Jag lyckades hur eller hur ta död på ett par stycken med hjälp av en gammal kökshandduk men det är ju otroligt tidskrävande att jaga flugor på det sättet och det är ju bara att inse att deras reaktionstid är bra mycket bättre än ens egen. Så till slut gav jag upp och hoppades att de skulle försvinna av sig själva. Jag passade även på att gå ut med sopor och ta undan mat och annat som flugor har en tendens att tycka om. Köket fick sig en genomkörare helt enkelt.

Gjorde en hemmagjord flugfångare av en gammal flaska med avskuren topp som man vänder uppochner.

Morgonen därpå vaknade jag av att 10 flugor lekte Formel 1 I MITT SOVRUM. Det va Michael Schumacher, Lewis Hamilton,  Senna och hela gänget som turades om att gå in i chikanen som dom självfallet hade valet att placera ett par centimeter från mina öron och näsa och några fick till och med för sig att dom skulle in i näsan och greja. Det va ett högst otrevligt uppvaknande. Men det skulle bli värre. Efter några tafatta försök att lösa chikanproblematiken med en toffel så gav jag upp och gick för att hämta den gamla kökstrasan i köket. Väl inne i köket så visar det sig att det flugfest. 50 flugor hade samlats utan tillstånd och jag blev ganska äcklad av deras närvaro och ogästvänliga beteende måste jag säga.

Jag slängde ett öga mot den gamla kökshandduken som jag tidigare använt som vapen men jag kände mig precis som de engelska piraterna gjorde när de hörde ljudet av ”Tercios” i skogarna runt fortet som de skulle försöka erövra: ”det här blir för mycket”. Jag gjorde som de brittiska piraterna och valde att retirera. Flugorna hade vunnit striden men kriget va långt ifrån över.

Jag omgrupperade och åkte iväg till en ”Chino”. Dvs en kinabutik som har i princip allt till allt. Dom är ganska poppis här på Gran Canaria och finns lite överallt. Väl där roffade jag åt mig 3 olika märken av såna långa klibbiga flugfångare som man hänger upp i taket eller där flugorna helst håller till. Någon luktade honung och dom andra luktade inget speciellt. Fort som attan körde jag hem igen. Redo att ge mig ut i strid igen med mina nya vapen i högsta hugg.

Tre olika typer av flugfångare från kinabutiken.

Väl framme ryckte jag upp flugfångarna så fort jag kunde och placerade ut dem bland de intet ont anande festdeltagarna som om möjligt hade blivit ännu fler under den korta tiden som jag vart borta. En hängde jag över diskhon, en hängde jag högt ovanför ett skåp och en hängde jag högt upp bredvid en ampel som jag såg att dom gillade att sitta på. Strax efter att jag placerat ut mina fällor va jag tvungen att bege mig iväg för att uträtta ett ärende. När jag va tillbaka en timme senare så kunde jag räkna till över TRETTIO flugor på flugfällorna. Great success!

Det va fortfarande många som inte hade fastnat men å andra sidan hade det bara gått en timme. Fällorna fick hänga kvar och jag stängde alla dörrar och fönster och annat där dom små odågorna skulle kunna tänkas ta sig in. Från och med nu va det Fort Knox-mode som gällde. Ingen skulle varken in eller ut förrän en (allra helst jag) stod som ensam segrare i flugornas krig!

På kvällen innan jag gick och la mig den dagen så räknade jag till 80 fångade flugor i fällorna. Och då har jag alltså inte räknat med dom 20-40 stycken som jag själv dödade med den gamla kökshandduken. Över 100 flugor fångade på en dag alltså. Nu börjar ni förstå magnituden av den här fluginvasionen. Skulle jag ställa upp fönster och dörrar så som det brukar vara så hade jag säkerligen kunnat räkna till det dubbla eller trippla.

Vad beror den här fluginvasionen på Gran Canaria på då?

Ja det är inte första gången som flugor i den här mängden invaderar ön och förmodligen inte den sista heller. Förra året va det likadant men då skedde det i mitten och mot slutet av oktober istället.

Vissa menar att det handlar om klimatförändringarna och dom ovanligt varma höstarna som gör att flugornas reproduktionstid blir mycket längre än vanligt. Flugorna förökar sig alltså många gånger fler än vad de gör om hösten är kallare. Kommer det dessutom ett regn under den här varma perioden så kan man nästan räkna med att det kommer en fluginvasion inom 2-3 veckor som ett brev på posten eftersom det är ungefär den tiden det tar från flugägg till fluga.

Nåväl. Det är vad det är. Kriget är igång. Vi får se hur det utvecklar sig. Men är det så att ni befinner er på Gran Canaria eller någon av de andra Kanarieöarna just nu och besväras av dom här små irriterande jävlarna så vet ni att det bara är tillfälligt och förmodligen går över inom ett par veckor. Man får ta det onda med det goda och så vidare. Även solen har sina fläckar och även Gran Canaria har sin beskärda del av nackdelar ibland.

Hur håller man husflugorna borta?

Utomhus är det ju lite man kan göra förutom att ge fasen i att äta utomhus. Mat attraherar ju flugorna och dom kan bli ganska många ganska snabbt. Personligen hinner jag lagom äta upp innan dom blir för många och jag ger upp och packar ihop igen.

Inomhus gäller det så klart att hålla det rent i köket och inte låta mat och annat ätbart ligga framme. Gå ut med soporna lite oftare är en bra idé och försök hålla fönster och dörrar stängda så mycket som möjligt så flugorna får det svårare att hitta in. Har du insektsnät så sätt upp dom. Då får du in lite luft samtidigt som du håller ohyran borta.

Vissa menar att eteriska oljor och doftljus funkar bra för att hålla flugorna borta och då speciellt om de har doft av eukalyptus, citron, lavendel, mandel, citrongräs eller rosmarin. Så vad man kan prova är ju att ställa såna här doftljus i fönster och på näsan och andra ställen där flugorna annars brukar ta sig in.

Hur blir man av med husflugorna när de väl har tagit sig in då?

Ja skulle man ändå få in dom små kräken så kan jag varmt rekommendera den där flugfångaren som jag köpte som är som en klibbig remsa som man hänger upp där det behövs. Jag provade tre olika sorter och efter mitt högst ovetenskapliga experiment verkar det som att flugfångaren med doft av honung funkade bäst. Den kostade några kronor extra men det får det la vara värt. Man fick fyra stycken remsor för runt 15-20 kronor. Vi får la se hur många som går åt innan invasionen är över. Vill ni se hur flugfällan såg ut efter en natt så surfa in på www.GranCanariaPodden.se och leta upp detta avsnitt så får ni se.

Det finns ju flugsmällare av plast och elektriska sådana också men det är ju ett jäkla jobb att springa efter dem en för en när dom är så många. Av den anledningen föredrar jag den passiva krigsföringen som inte kräver så mycket tid och som fungerar dygnet runt.

Nåväl mina vänner, jag hoppas inte er semester blir ödelagd på grund av flugorna. Det är säkerligen bättre och sämre på olika delar av ön. Det är säkerligen lite bättre i städerna än på landet. Och till er som krigar på mot flugorna där ute. Kör hårt och lycka till! Har du några tips på hur man enklast blir av med dom som kommit in så hör av dig på putte(snabela)grancanariapodden.se. Du som lyssnar på Spotify kan också klicka in dig på det här avsnittet och svara på frågan under detta avsnitt.

Och med det mina vänner hoppas jag att ni har lite bättre koll på fluginvasionen på Gran Canaria och att ni som kommer hit kommande veckor inte blir lidande allt för mycket.

Lyssna gärna på mina andra avsnitt av Gran Canaria Podden för mer tips om Gran Canaria och allt som hör därtill. Och skulle det vara så att du gillar Gran Canaria Podden så får du jättegärna följa podden i din podcastspelare och ge den ett betyg. Då hittar än fler människor hit och på så vis får än fler människor ta del av alla tips och tricks om ön som vi alla älskar så mycket. Faktum är att Gran Canaria Podden ligger tvåa på Apple Podcasts lista över poddar i kategorin ”Platser och Resor”. Tror ni att vi har en chans att ta förstaplatsen innan årsskiftet? Det hade ju vart lite häftigt!

Tusen tack till alla er som väljer att hjälpa till med att blåsa lite vind i seglen på det här gamla regalskeppet. Det uppskattas till tusen. Ni är mjölken!

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!