Veckans Gran Canaria Nyheter: 12 meter julmatta stulen, kaos med betalsystemen, hon hittade sin pappa efter 38 år, musiker vann Latin Grammy pris, brand i Puerto Rico, Tips om podd från annan spansk ö!

Klicka här nedan om du vill lyssna på detta avsnitt direkt i din webbläsare:

Klicka här nedan om du vill lyssna på detta avsnitt via Spotify:

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till Skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden. Oavsett om du är och köper porslin i Gustavsberg eller om du åker beach buggy i närheten av Pico de Las nieves här på Gran Canaria – varmt välkommen hit!

 Jag som håller låda här några gånger i veckan jag heter Patrik ”Putte” Appelquist och idag ska vi snacka nyheter!

Förra veckan va det vädertema på tapeten och vi tjötade vi ju om att oktober i år är den varmaste oktobermånaden sen man började mäta temperaturer här 1961. Vi snackade om att det blir brittsommar eller indiansommar på Gran Canaria i veckan som gått. I pratade om att det bara är runt 8% vatten kvar i reservoarerna på Gran Canaria och vi pratade om att 2250 träd planterats mot erosion.

Idag blir det mycket mindre väder och vind. Vi ska så klart dra veckans väder på slutet men det blir inga nyheter om väder idag. Men vi bjuder istället på dom här godingarna:

  1. 12 meter julmatta stulen i San Mateo
  2. Kaos med betalsystemen i helgen
  3. Kanarisk kvinna hittade sin pappa efter 38 år
  4. Musiker från Gran Canaria vann Latin Grammy pris
  5. Brand i lägenhetskomplex i Puerto Rico
  6. Tips om en liknande podcast från en annan Spansk ö

Sen drar vi av lite vad som händer i veckan, lite sport och så klart lite väder också. Håll i er så kör vi!

*jingel*

12 meter lång julmatta stulen i San Mateo

Mja San Mateo har bannemig inte haft det lätt den senaste tiden. De har haft lite problem med folk som stjäl, vandaliserar och klottrar och grejer. Men nu i veckan tog vandalerna priset när de stal en 12 meter lång julmatta som precis hade rullats ut på en gågata i byn inför julfirandet. Detta väcker så klart en hel del frågor. Min första tanke är. Väger inte en 12 meter lång matta som är tjock nog för att ligga på en gågata sjukt mycket? Jag menar, är den 12 meter lång så är den säkerligen runt 2 meter bred. Då har vi att göra med 24 kvadratmeter matta och ponera att en kvadratmeter matta väger 3 kilo. Då har vi med minst 70 kilo att göra.

Hur många va dom som stal mattan? Vad ska dom göra med mattan? Vem har nytta av en 12 meter lång matta ens? Jag tänker att folk som har så stora hus att dom behöver en 12 meter lång julmatta har råd att köpa en själv. Skulle tjuvarna sälja mattan till någon med ett mansion i Monte Leon eller skulle dom stycka upp den och sälja i 12 småbitar?

Hur eller hur så blev mattan stulen och man kan ju lätt tänka sig att det va någon som fick ett infall i stunden och inte kunde låta bli att ta hem den 12 meter långa mysiga julmattan. Men så verkar det ju inte heller ha vart för enligt Canarias7 så passade man samtidigt på att smasha några övervakningskameror i området. Detta brukar ju kunna betyda att tjuvarna visste vad de höll på med och hade planerat stölden.

Nåväl. Är du på jakt efter en 12 meter lång röd matta så finns det säkerligen en till salu billigt på Facebook market just nu. Och skulle du hitta en där så kan du ju hojta till så kan vi höra av oss till polisen i San Mateo och tipsa dem. 

Faktum är att något liknande har hänt mig en gång faktiskt. Det va en kille som sålde ett gäng surfplattor på Facebook market ganska billigt. Och kanske va han inte den skarpaste kniven i lådan men jag va i alla fall ute efter att köpa en surfplatta och hittade hans annons. Men zoomade man in på bilden på surfplattorna så såg man att dom va stöldmärkta med typ ”Båstads kommun” så jag förstod direkt att detta är stöldgods.

Och det komiska va att om man zoomade in ännu mer på fotot så såg man en väldigt tydlig reflektion av killens ansikte i en av surfplattorna. Det va ba smack in som tips till polisen i Båstad och dom tackade och bockade för tipset. Det va bara att åka och hämta grabben i princip. Om han blev dömd för det vet jag inte. Det va säkert svårt att bevisa att det va just han som stulit dem. Men Båstads kommun fick förhoppningsvis tillbaka sin förlorade elektronik.

Ja så kan det gå. Vi får väl se om den 12 meter långa röda mattan dyker upp. Ni som springer runt på mercadillos, alltså marknaderna runt om här på Gran Canaria kan ju hålla lite ögon öppna.

Kaos med kortbetalning i helgen

Normalt sett är det ju aldrig några problem att betala med kort i princip överallt här nere på Gran Canaria men i helgen va det generalstrul med betalsystemen. Bankomater funkade inte, betalsystemen i butiker funkade inte. I princip ingenting fungerade under ett par timmar.

Och även om det tekniska strulet bara varade i några timmar så hann det så klart påverka en hel del människor. Jag såg till och med lite människor skriva om det i Gran Canaria-grupperna på Facebook och så. Och det är klart. Vi är ju så sjukt beroende av att kunna betala med kort och online osv. Det är ju knappt någon som går runt med cash längre. Enligt Canarias7 så va det ett fel hos Redsys, dvs plattformen som sköter tekniken bakom bankomater och kortbetalningar och även Bizum – Spaniens motsvarighet till Swish. Det va inte bara på Kanarieöarna som systemet havererade, det va även på fastlandet. Enligt Redsys ska grejerna ha återgått till normalstatus samma dag som haveriet uppstod.

Gran Canarisk kvinna hittade sin Schweiziska pappa efter 38 år

Många pratar fortfarande om ”Las Suecas”, alltså de svenska kvinnorna som kom till Gran Canaria back in the days och gjorde de Gran Canariska männen

Att långa blonda svenska kvinnor (las suecas) gjorde de Kanariska männen kärlekskranka back in the days när turismen satte igång på Gran Canaria råder det inga tvivel om. Man kan bara gissa hur många kvinnor som återvände till Sverige några veckor senare med en bulle i ugn.

Och säkerligen uppstod det romanser mellan svenska män och kanariska kvinnor som bar frukt 9 månader senare också. Kanske blev mannen ovetandes om det. Jag menar, på 70 och 80-talet fanns det ju inget internet och sociala medier som man kunde hålla kontakt via.

Canarias7 skrev häromdagen att en 38-årig kvinna från Gran Canaria nu har hittat sin tidigare okända pappa. Hennes mamma dog när hon va 5 år gammal och det enda hon hade att gå på va det hennes mormor berättade om mannen som är hennes far. Nämligen att han va utlänning och pratade tyska. Inte mycket att gå på kan man tänka. Mission impossible skulle någon kanske påstå.

Men kvinnan gjorde 2017 ett DNA-test och fick mycket riktigt veta att hon till hälften är från Schweiz. Hennes resultat sparades i DNA-banken och efter 3 år fick hon en DNA-match. En ”nära matchning” som det kallas. Någon annan hade också gjort ett DNA-test som hade laddats upp till DNA-banken och deras DNA va slående lika varandra. De fick via DNA-banken möjlighet att kommunicera med varandra och de såg direkt att de hade fysiska likheter. De bestämde sig därför att göra ett faderskapstest och det visade sig att mannen i Schweiz med 99,99% säkerhet va kvinnans pappa. Dom båda började lära känna varandra och hon åkte flera gånger till Schweiz och han kom flera gånger till Las Palmas på Gran Canaria för att försöka ”ta igen lite tid” som de missat. Vid ett mötestillfälle frågade kvinnan mannen om han inte kunde tänka sig att acceptera henne juridiskt som hans dotter. Först va mannen öppen för det och åtog sig att kolla upp hur det funkar med de olika stegen för att få till det. Men sen slutade han plötsligt att svara kvinnan, som försäkrade att det hela inte handlade om att hon ville åt hans förmögenhet. Vid hennes sista besök i Schweiz hade dom en diskussion om det juridiska faderskapet och mannen sa då att han inte kommer att erkänna henne juridiskt som hans dotter.

Nu efter att ha haft kontakt med hennes Schweiziska familj under några år men sedan fått kontakten abrupt bruten så har kvinnan bestämt sig för att stämma sin Schweiziska pappa med DNA-testet som visar 99,99% som bevis.

Ja vi får väl se hur det går med det. Jag vet inte hur det funkar rent juridiskt med faderskap och skyldigheter över landsgränser. Men vad tycker du rent etiskt och moraliskt? Borde kvinnan få rätt i det här fallet eller är det konstigt att komma 38 år senare och be om juridiskt faderskap trots att hon har det svart på vitt? Om du lyssnar via Spotify så kan du klicka upp det här avsnittet och svara på frågan där. Det blir spännande att se vad ni tycker och tänker. Jag misstänker att detta kan vara en rejäl vattendelare mellan män och kvinnor.

Och skulle det vara så att du själv har en liknande berättelse så får du jättegärna höra av dig till mig på putte(snabela)grancanariapodden.se. Kanske va din mamma en av ”las suecas” back in the days som blev charmerad av en Kanarisk man och kanske har du en okänd pappa på Gran Canaria någonstans. Kanske letar du till och med efter honom fortfarande. Skriv och berätta!

Gran Canarisk artist fick pris på Latin Grammy

Ni som har hängt med här på Gran Canaria Podden vet att jag gjorde en spellista på Spotify för ett tag som som heter ”Music from Gran Canaria” och som bara innehåller låtar från artister som kommer från Gran Canaria eller bor på Gran Canaria. Och en av de mest spelade artisterna där är Quevedo. Och i veckan skrev Canariajournalen att Quevedo vann pris i Latin Grammy-galan för bästa ”Urban/Fusion performance”  med sin låt ”BZRP Music Sessions Vol 52” som han gör tillsammans med den Argentinske rapparen Bizarrap. Gillar du spansk rap så tycker jag absolut att du ska ta och lyssna på låten. Jag tycker den är störtskön.

Quevedo är ett riktigt sjärnskott som är född 2001 och började sin sångkarriär 2020 och som redan nu är en världsstjärna som haft låtar på Spotifys topplistor i flera veckor. Hans debutsingel va ”Ahora Siempre” och den nådde upp till plats 19 på Spotifys globala lista. Riktigt häftigt alltså. Vi säger grattis till Quevedo och Gran Canaria!

Quevedo – Källa: X.

Brand i Puerto Rico

Canariajournalen skrev i veckan att lägenheter i badparadiset Puerto Rico i turistkommunen Mogan blev evakuerade på grund av gräsbrand. Byggnaden som blev evakuerad ligger i Avenida Comisa och gräsbranden startade i en sluttning bakom byggnaden och spred sig snabbt och utvecklade mycket rök på platsen. Lyckligtvis blev varken byggnader eller människor skadade och evakueringen skedde främst i förebyggande syfte på grund av lågornas närhet till byggnaden. Orsaken till branden är dock okänd.

Skulle du hamna i en nödsituation här på ön så är nödnumret på Gran Canaria är precis samma som i Sverige alltså 1-1-2.

En podcast från en annan spansk paradis-ö

Vi är många som älskar Spanien och vi är många som älskar Gran Canaria. Men det finns ju fler mysiga spanska öar. Som Mallorca tillexempel. Många av er som lyssnar på Gran Canaria Podden har säkerligen vart där också. Och nu har det visat sig att jag har svenska poddkollegor som sitter där borta och poddar om Mallorca precis som jag poddar om Gran Canaria. Så kul! Det är två kvinnor som heter Catharina och Helena som driver Mallorcapodden och de pratar om allt mellan himmel och jord som rör Mallorca och deras liv på ön. Dom har poddat sen 2018 och har släppt över 100 spännande avsnitt som ni kan gå in och lyssna på. Det finns avsnitt om Mallorcas historia, om hur man tar sig runt, om Mallorcas pärlor, om hur det är att bo där, om traditioner, hur man flyttar till Mallorca och mycket mycket mer.

Podden finns på Spotify och där poddar finns. In och lyssna på Catharina och Helena på Mallorcapodden alltså!

Törstar du efter fler nyheter från Gran Canaria och Kanarieöarna och inte orkar vänta till nästa veckas avsnitt av Veckans Gran Canaria Nyheter så kan du med fördel surfa in på Canariajournalen.se eller .no och förkovra dig. Där hittar du det senaste från de lyckliga öarna på både svenska och norska.

Sporten på Gran Canaria

Vårt fantastiska basketlag Dreamland Gran Canaria går som tåget och förra veckan klättrade ju laget ett par placeringar i Spaniens högsta liga från en 12e plats till en 8e plats. Laget har hunnit spela två matcher även denna vecka.

Första matchen spelades mot Polska Slask i Eurocup och där tog Gran Canaria hem det med 81-77. Gran Canaria spelar i grupp B i Eurocup och ligger just nu etta i sin grupp med 7 spelade matcher och 7 vinster. Way to go Gran Canaria!

Den andra matchen spelades borta mot Spanska Zaragoza och även där knep Gran Canaria en vinst med 101 mot 94. Gran Canaria har nu spelat 10 matcher och vunnit 6 och förlorat 4 och ligger kvar på en 8e plats i ligan. Leder gör Real Madrid som har spelat 10 matcher och vunnit 9. På andra plats ligger Unicaja och på tredje plats ligger UCAM Murcia.

Basket Gran Canaria

Vädret på Gran Canaria

Jaha mina vänner då ska vi se hur vädret blir här på Grankis Kanaris i veckan. Mja det ser ut att bli relativt bra väder inledningsvis med temperaturer uppemot 28 grader till och med onsdag. Sen ser det ut att bli lite molnigt resten av veckan och risk för regn på lördag på södra Gran Canaria. Mot slutet av veckan sjunker temperaturen något till runt 22 grader. MEN, som vanligt får man ta detta med en nypa salt. Oftast blir det inget regn alls även om det står så i väderrapporten.

På norra Gran Canaria i Las palmas blir det inledningsvis soligt och fint mellan 19 och 24 grader  fram till torsdagen. Sen ser det ut at kunna bli lite lättare regn och något lägre temperaturer även där från torsdag till söndag. Men ja, även om risken för regn är högre i norra delen av Gran Canaria och Las Palmas så finns det en chans att det inte alls blir regn där heller. Man får ta det med en nypa salt där också.

Calima

På Calimafronten ser det ut att vara lugnt. Luftkvaliteten ser ut att bli bra i veckan så långt framåt som man kan se i alla fall. Så man kan med fördel ge sig ut på hiking, promenader, cykeläventyr och annat skoj utan att behöva oroa sig för sin hälsa. Men jag rekommenderar alla att hålla lite koll på luftkvaliteten genom att ladda ner en app som heter AirVisual. Då får man en daglig uppdatering kring luftkvaliteten från mätstationen i San Agustin och kan på så vis anpassa sin fysiska aktivitet efter luftkvaliteten.

Vad händer i veckan på Gran Canaria?

På fredag mellan 20.00 och 22.00 är det konsert i Las Palmas. Det är dirigenten Karel Mark Chichon och solisten och sopranen Yolanda Auyanet som hyllar Alfredo Kraus tillsammans med Orquestra Filarmonica de Gran Canaria i Auditorio Alfredo Kraus. Biljetterna kostar 20 euro och kan köpas på ofgrancanaria .com.

På fredag och på lördag klockan 19.30 så är det ytterligare en konsert som heter Villa Y Marte och som är en musikalisk komedi baserad på science fiction och som handlar om en lite speciell resa till planeten Mars.

Låter detta som något för dig så surfa in på Canariajournalen och titta efter sektionen ”vad sker” så kan du läsa mer och klicka dig vidare för att köpa biljetter.

Konsert i Las Palmas Gran Canaria

Och med det mina vänner hoppas jag att ni känner er uppdaterade med det senaste under solen från vår lyckliga ö Gran Canaria. Glöm för bövelen inte att följa Gran Canaria Podden i din podcastspelare om du inte redan gjort det. Då får du upp en liten trevlig notis när nästa avsnitt släpps nämligen och det är ju smidigt så det förslår.

Tack för att du lyssnar och tack alla ni som ger så fina betyg på Gran Canaria Podden i era podcastspelare och hör av er på mailen- det uppskattas till tusen. Ni är mjölken!

Vill du höra av dig till mig så gör du det som vanligt på putte(snabela)grancanariapodden.se.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!