Veckans Gran Canaria Nyheter: ”Haj-kaos”, låtsasdoktor dömd, bostadsbonanza, trafikböter, fotbolls-vm, & flugkrig!

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till det 80:e avsnittet av Skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden! Oavsett om du är och fiskar i Fauske i Norge eller om du är på väg till Gran Canaria för att spendera semestern på en båt utanför Gran Canarias och havsfiska- varmt välkommen in i värmen hos mig en liten stund!

Det är midsommartider och jag hoppas att solen lyser på er där ute i världen och att ni har haft en supertrevlig midsommarafton vart ni än befinner er. Personligen har jag tagit min egenbyggda gamla husbil och före detta polisbil till Kristinehamn i Värmland där jag har firat midsommar med vänner och nya bekanta. För en gångs skull blev det faktiskt kanonväder på midsommar och jag hoppas att det håller i sig. Förra året va ju maj och juni kanon medans juli och augusti va total katastrof vädermässigt. Jag minns mina vänner som är bönder eller har hästar. Dom skrek ju rakt ut och gjorde alla typer av regndanser i mitten på juli för att det va så satans torrt och ingenting växte. Och kanske va dom lite väl duktiga på den där regndansen för sen kom det ju 8 veckor av vatten från himlen. Jag hoppas vi slipper det i år.

Idag är det dags att snacka lite nyheter. Vad har hänt på den runda lilla atlantpärlan sen vi snackade sist? Ja jag tror många av er har läst om ”haj-paniken” på Gran Canaria som tidningarna i Sverige och Norge skriver om just nu. Vi ska så klart djupdyka i det och reda ut vad fasen det handlar om. Något säger mig att det är precis som ”kräk-kaoset” som tidningarna skrev om i höstas eller den överdrivna ”turistmfobin” som de drev alldeles nyligen. Men vi får se. Jag kanske har fel. Kanske är det hajkaos på Gran Canaria.

Förra veckan snackade vi om att strandarbetarna på södra Gran Canaria går ut i strejk, att det blev nej till att bo permanent i fritidsbostäder, att kanarieöarnas bästa cider kommer från Gran Canaria, att en fejkdoktor på Gran Canaria riskerade 30 års fängelse, att matpriserna på Gran Canaria ökar och att tre biluthyrare i Playa del Ingles som saknade tillständ stängdes ner.

I denna veckas avsnitt av Veckans Gran Canaria Nyheter så har vi som vanligt en blandning mellan smutt och surt och just den här veckan så står det här på menyn:

✅ ”Haj-kaos” på Gran Canaria

✅ Uppföljning på strandarbetarnas strejk och låtsasdoktorn i Las Palmas

✅ Bostadsförsäljningen stiger med raketfart på Kanarieöarna

✅ Bostadsägare riskerar 100 000 euro i böter

✅ Hyrorna har ökat rejält på Kanarieöarna senaste året

✅ Las Palmas – trafikböternas fristad

✅ Blir Gran Canaria värd för fotbolls-vm 2030?

✅ Allvarliga incidenter på Gran Canarias fängelser

✅ Kriget mot flugorna på Gran Canaria

Ja där har vi dagens meny. Dags att gå till bords. Håll i solhatten och paraplydrinken Sven och Håkon så kör vi!

Ja, då är vi igång. Hoppas att ni har satt er bekvämt och tagit fram något gott att dricka. Vi ska börja med fyra små snabba såhär till förrätt:

1 Teater i världsklass på Gran Canaria i vinter!

Cirque du soleil kommer till Kanarieöarna. Jajjemen. Kanske världens mest kända teatergrupp kommer till Gran Canaria närmare bestämt. Dom kör en föreställning som kallas ”Bazzar” och deras tält kommer att smällas upp framför byggnaden Expomeloneras i Meloneras i Meloneras på södra Gran Canaria och där kommer den att köras i ett halvår från den 28e september till i april nästa år, detta skriver Canariajournalen. Premiären är den 3e oktober men dom kommer även att köra lite förhandsvisningar redan den 28e, 29e och 30e september samt den 2a oktober.

Cirque du soleil kommer från Kanada och har gjort föreställningar för mer än 400 miljoner människor på nästan alla världens kontinenter och i nästan 90 länder. Ja det är inte dåligt det.

2 Kvinna avled på strand i Puerto Rico

Ni som har lyssnat på avsnitt #77 av Gran Canaria Podden vet redan om det och är förhoppningsvis försiktigare i vattnet nu än förut. Men nu har det hänt igen. Ännu en person har drunknat i de förrädiska vattnen på Gran Canaria. Denna gång en 69-årig kvinna. Hon drunknade på stranden i Puerto Rico och det va andra badare som förde henne i land där hon fick hjärt- och lungräddning men hennes liv gick tyvärr inte att räddas. Detta skriver Canariajournalen. Har du inte lyssnat på avsnitt #77 av Gran Canaria Podden så tycker jag du ska göra det. Och ta det lugnt i vattnen där ute. Ta inga onödiga risker. Det är inte värt det. Ta hand om er! Jag vill inte behöva läsa i tidningar att svenskar och norskar har omkommit på grund av drunkning på Gran Canaria. Kan vi komma överens om det. Ok bra, då säger vi så. Bra snack!

3 Arbetslösheten på Kanarieöarna sjunker

Så lite goa nyheter då. Canariajournalen skrev häromdagen att runt 166 000 människor är arbetslösa på Kanarieöarna. Och det i sig låter ju inte så positivt MEN det är den lägsta arbetslösheten på 16 år. MEN trots det så ligger den fortfarande på 14% och kvalar därför in på av de högsta i Spanien. En stor del av dom som är arbetslösa rör sig inom tjänstesektorn och borde vara lämpade för turistsektorn men trots detta klagar turistsektorn att det är svårt att hitta kvalificerad arbetskraft. Har man som arbetslös rätt till ersättning så ligger den i genomsnitt på runt 1000 euro i månaden. Ja då kan man hålla sig för skratt när hyran eller räntan och amorteringen ska betalas.

4 Brand i San Fernando på södra Gran Canaria

Såg du en gul helikopter med en stor korg i en lina under sig flyga omkring förra veckan så hade det att göra med den stora rökpelare som spred sig i San Fernando-området. Enligt Canarias7 va det ett sockerrörsfält som började brinna men brandmännen va snart där och tog kontroll över branden så ingen större ko på isen. Men ha det i åtanke när ni är ute i naturen på Kanarieöarna nu på sommaren att det är djävulskt torrt i marken och högst troligtvis eldningsförbud överallt.

Haj-kaos” på Gran Canaria!

Ja ni är säkert många som har läst i Svenska och Norska tidningar om den så kallade ”haj-paniken” som just nu sägs råda på Gran Canaria. Och läser man bara rubrikerna så låter det som att en gigantisk vithaj hittat in på Gran Canarias stränder och tuggat i sig hundratals skandinaviska turister. Surprise surprise. Men riktigt så snaskig är väl inte nyheten egentligen. Men ni vet hur det är. Det ska gärna kryddas lite och vi människor har ju alltid haft en ganska speciell relation och fruktan för hajar. Till viss del obefogad på grund av en viss film som kom ut 1975

För den som inte har sett videon som gick viralt på nätet i slutet av förra veckan och som givit upphov till alla haj-artiklar så kan jag ju förklara det hela lite snabbt. Så, på videon som spridits mest på nätet så ser man alltså en typ 3 meter lång haj som simmar vid ytan ett stenkast från kanten på Melenara-stranden och sen plötsligt sätter den fart ordentligt mot strandkanten och det ser nästan ut som att den är på väg upp ur vattnet. Sen plötsligt vänder den och simmar tillbaka igen. Och på videon hör man människor som av någon anledning skriker för kung och fosterland när dom ser hajen. Detta trots att dom står på säkert avstånd uppe på land. Men men ja ja, det kunde ju ha vart en muterad haj med människofötter som plötsligt fortsatte sin färd mot åskådarna på land. Man vet ju aldrig. Och i så fall har man ju faktiskt fog att skrika lungorna ur sig.

Men, hajen på videon är ju ingen vithaj med människofötter utan en hammarhaj utan mänskliga extremiteter. Och förmodligen va den ute och jagade och jagade in fisken mot grundare vatten. Men, Canarias7 pratade med en veterinär som menar att hajens beteende kan bero på att den är sjuk i Meningoencefalit som påverkar hajens hjärna och gör att den till slut ofta strandar.

Hammarhaj i vattnet.

Oavsett om hajen är vänligt sinnad eller inte så kan det ju vara otrevligt att krocka med en hej på stranden så myndigheterna valde att slänga upp en röd flagga och stänga stranden Melenara och Salinetas och senare även San Agustin. På söndagen så såg myndigheterna även en makohaj när dom inspekterade vattnen på östkusten.

Och det är lite roligt för på sociala medier och i spanska tv-program har man börjat skämtat om den här lilla haj-incidenten och bland annat skämtat om att döpa om stranden i San Agustin till San Incomodin, typ ”San Obekväm”. Andra såg en möjlighet att nyttja haj-situationen till sin fördel genom att bjuda med sin jobbiga svärmor till Melenarastranden istället.

Hammarhajar ska ju inte vara farliga för människan och dom är väldigt skygga av sig så även om du skulle stöta på en sån på Gran Canaria så behöver du inte skrika dig hes. Risken att den ska göra dig illa är djävulskt låg. Och faktum är att det sen typ 1500-talet bara finns typ 3400 registrerade hajattacker i hela världen. Gissa hur många av dom som skett i Spanien? Mmmm svårt så klart. Men faktum är att bara 13 stycken har rapporterats från Spanien. Gissa hur många av dom som kommer från Kanarieöarna då? Mmm 7 stycken faktiskt. Och 4 av dom från Gran Canaria och två av dom skedde 2015 och en 2010 och en 2017 enligt International Shark Attack File från Floridas naturhistoriska museeum. En enda människa har dött av en hajattack i Spanien och de va 1902 på Balearerna.

Polisens drönarvideo

Så nu vet du. Är det röd flagg på stranden så kan det alltså betyda att det finns haj i vattnet. Ytterligare en anledning att inte trotsa badförbudet! Om du inte har en jobbig svärmor som du vill passa på att bli av med då vill säga…

Uppföljning på strandarbetarnas strejk och låtsasdoktorn i Las Palmas

Ni som är trogna lyssnare av Gran Canaria Podden och som lyssnade på förra avsnittet av Veckans Gran Canaria Nyheter minns säkerligen att strandarbetarna på Gran Canaria skulle ut i strejk och att en kvinna från Colombia som utgav sig för att vara läkare och injicerade en massa kvinnor med farlig silikon i deras läppar riskerade fängelse för sina handlingar. Jag tänkte att vi ska följa upp lite på vad som här hänt där sen sist. För det har hänt en del nämligen.

Vi börjar med strandarbetarna. Ni vet dom som jobbar med solstolar och parasoll och sånt på Playa del Ingles, EL Cochino, Playa de Maspalomas och Playa de Meloneras. Dom jobbade ju efter ett gammalt kontrakt som gick ut 2011 och ville ha ett nytt kollektivavtal där arbetsvillkoren anpassas och uppdateras. Främst arbetstider och löner. Så den 8e juni skulle dom därför gå ut i strejk. Men nu verkar det som att dom aldrig behövde ta det så långt. Det räckte att hota med det.

För man har, hör och häpna nått en överenskommelse. Och detta hela 3 dagar innan strejken skulle börja. Man har tecknat ett nytt kollektivavtal och bryter alltså förhandsbeskedet om att strejka. Detta skriver Canarias7.

Man har höjt lönerna med ca 30% och bland annat förbättrat de sociala förmånerna så som rätten till en årlig hälsokontroll med fokus på solrelaterade sjukdomar så som hudcancer osv. Löneförhöjningen ska dessutom gälla retroaktivt från och med 1a januari i år. Så grattis till alla ”hamaqueros”. Det förtjänar ni. Ni är ena jävla hjältar som förtjänar det bästa!

Sen har vi ju den här soppan med den Colombianska kvinnan i Las Palmas som utgav sig för att vara läkare och som injicerade en massa silikon i läpparna på ett 30-tal damer när det egentligen ska vara hyaluronsyra. Å det blev ju inget bra det där. Flera av offren fick ju riktigt tråkiga konsekvenser av injektionerna och skador i ansiktet runt läppar och näsa och några fick ju till och med opereras akut. Och den här kvinnan ska ha tjänat runt en 8500 euro totalt på dom här behandlingarna men senaste budet va att hon riskerade att behöva betala 5000 euro till var och en av offren, dvs runt 185 000 euro totalt. Det är ganska mycket pengar det.

Och nu skrev Canarias7 häromdagen att kvinnan faktiskt döms till nästan 30 års fängelse och 181 000 euro i skadestånd, dvs nästan precis över 2 miljoner svenska kronor.

Man får se upp med vilken doktor man konsulterar!

Bostadsförsäljningen stiger med raketfart på Kanarieöarna

Canariajournalen skrev häromdagen att bostadsförsäljningen på Kanarieöarna ökade med snudd på 30% under det senaste året mätt från april till april. Samtidigt som många fler köpte bostäder på Kanarieöarna så ökade även bostadspriserna på Kanarieöarna med 4,3%. I Spanien i sin helhet så ökade däremot bostadspriserna med bara 0,5% under samma period.

Och en ökad bostadsförsäljning med nästan hela 30% på Kanarieöarna så kan man ju ganska enkelt inbilla sig att Kanarieöarna måste vara det hetaste området i Spanien men faktum är att det såldes ännu fler bostäder i 9 av Spaniens 17 provinser under samma period.

Däremot så har prisutvecklingen vart ganska hög på Kanarieöarna. I bara 3 andra spanska provinser har prisökningen vart högre. I Kantabrien, ni vet uppe i norra Spanien väster om Bilbao så ökade bostadspriserna med över, hör och häpna, över 32%. Så grattis alla ni som köpte bostad i Kantabrien för ett år sedan. Grattis grattis.

Och grattis till er som köpte bostad på Balearerna förra året. Där har nämligen bostadspriserna gått upp nästan 28% sen april förra året. Det som är lite intressant är att trots att priserna gått upp så vansinnigt på Balearerna så ökade faktiskt inte bostadsförsäljningen. Tvärt om. Den minskade med 3,1%. Det va lite otippat!

Vilka nationaliteter är det som köper flest bostäder på Kanarieöarna då? Vågar du dig på en liten gissning? Ja ni är nog många som gissar på tyskar och det stämmer bra det. Dom köper faktiskt flest bostäder på många ställen på Kanarieöarna. Men faktum är att även svenskar och norrmän ligger i toppen. Jajjemen!

De flesta av er vet ju så klart redan att norrmännen håller till i Arguineguin och således är norrmän den största köpargruppen i Patalavaca som ligger precis jämte Arguineguin. Dom breddar sitt territorium helt enkelt.

Om norrmännen är de som köper flest bostäder i Patalavaca. Vart ledar då svenskarna bostadsköparlistan tro? Ja här är det nog många av er som gissar San Agustin. Men icke icke icke! Nej faktum är att Svenskar är den största köpargruppen i Puerto Rico. Mmm intressant!

Bostadsägare riskerar 100 000 euro i böter

På tal om bostäder då. Ni som har hängt med ett tag här i Gran Canaria Podden minns säkert att ett flertal bostadsägare på södra Gran Canaria har fått böter för att dom antingen bott permanent i sina fritidsbostäder eller hyrt ut dem privat. Då va böterna på 2000 euro men nu skriver Canariajournalen att man riskerar att få böter uppemot 100 000 euro istället och det är så klart en tydlig markering om att kontrollerna kring fritidsbostäder skärps.

Varför man gör dom här kontrollerna är för att det är många som hyr ut sina bostäder som egentligen inte har tillstånd att göra det. Och myndigheterna granskar just nu flera olika plattformar som folk använder för att hyra ut sina fritidsbostäder. Det har visat sig att det finns nästan 3000 fler utannonserade fritidsbostäder på Kanarieöarna än vad det finns uthyrningstillstånd.

Och nu har myndigheterna begärt ut information om de bostäder som annonserats ut och när/om de får tag på den informationen så kan det bli tal om att en mängd rättsprocesser inleds mot de som hyrt ut olagligt.

Hyrorna har ökat rejält på Kanarieöarna senaste året

Vi fortsätter med en sista nyhet på temat bostäder. För det är nämligen så att hyrorna fortsätter att stiga på Kanarieöarna. Nästan 13% har hyrorna ökat från maj förra året. Bara dom tre senaste månaderna har hyrorna höjts med hela 6%. Men detta är inte unikt för Kanarieöarna. Nej enligt Canariajournalen har hyrorna i Spanien i genomsnitt ökat med 13,4% det senaste året.

I Las Palmas har hyrorna dock bara ökat med strax över 3% det senaste året. Ytterligare en anledning till att det kanske är dags att börja röra sig mot Las Palmas. Ni som har hängt med ett tag vet ju att jag är lite sugen på att röra mig åt det hållet eftersom det de facto är en riktig stad och jag saknar allt vad det innebär.

Ja det finns risk att det blir en tuff vinter i år. Matpriser som skjuter i taket och hyror som ökar snabbare än en annan hinner jobba in kulorna. Tur att man inte har något bolån med ränta i alla fall. Fast det hade ju i och för sig vart okey om det hade vart lån på en kåk i Kantabrien eller på Balearerna. Nåväl, det är vad det är. Tur att lönerna inte slackar efter i all fall. Eller hur var det med det där nu igen?

Hyrorna sticker iväg på Kanarieöarna!

Las Palmas – trafikböternas fristad

Ni som hängt med ett tag här i Gran Canaria Podden minns säkert att polisen i Telde på Gran Canaria har skaffat sig en smidig liten drönare för att spana på bilister som undviker polisens trafikkontroller utefter vägarna. Där är man på tå så har man något otalt med lagens långa arm så får man alltså passa sig i Telde. Däremot är det enklare att komma undan med trafikförseelser i Las Palmas. Detta skriver Canarias7. Ja det är nämligen så att Las Palmas är den stora stad i Spanien där minst trafikböter delas ut. I Madrid, där det delas ut mest trafikböter i hela Spanien så delas det ut 14 gånger mer böter och det här är ju big business för i år kommer man att dra in över 200 miljoner euro i trafikböter. Slår man ut det på alla bilar som finns i Madrid så blir det strax över 100 euro per bil.

Ja Madrid, Barcelona, Palma de Mallorca och Bilbao är städerna som drar in mest på trafikböter men Madrid leder ligan rejält och delar ut tre gånger mer trafikböter än Barcelona och Madrids totala insamling står för mer än hälften av alla trafikböter i hela Spanien. Totalt räknar man med att Spaniens 10 största städer kommer att driva in snudd på 400 miljoner euro i trafikböter i år. Det är ganska mycket pengar det.

Jag har själv åkt på en parkeringsbot på Gran Canaria och det är riktigt dyrt. 200 euro skulle dom ha. Men betalar man inom en viss tid så får man 50% rabatt. Men 1000 kronor i parkeringsböter är ganska saftigt. En bekant fick nyligen en parkeringsbot i Småland och den låg på 300 kronor. Lite skillnad.

Och vill du undvika onödiga parkeringsböter på Gran Canaria så kan jag varmt rekommendera dig att lyssna på avsnitt #27 av Gran Canaria Podden som heter ”Så undviker du turistfällan på Gran Canaria som kostar turister över 10 miljoner kronor per år”. För ja. Emellanåt känns det faktiskt som att det gillras små fällor som man ska gå i för att kommunen ska få en anledning att lappa ditt fordon. Jag ser folk gå i den här fällan i princip varje gång jag besöker stranden och hade jag fått en euro varje gång jag varnar människor som felparkerat sina fordon så hade jag haft råd att köpa en liten gård i Kantalabrien just nu. Jag får lägga karmakontot som insats när det väl blir dags tror jag…

En turistfälla på Gran Canaria!

Blir Gran Canaria värd för fotbolls-vm 2030?

I oktober förra året blev det klart att Gran Canaria kandiderar för att bli värd för fotbolls-vm 2030. Jajjemen. VM kommer ju att hållas i Spanien, Portugal, Mexico, Paraguay, Argentina och Uruguay och nu är det så att den runda lilla Kanarieön som vi alla älskar så mycket vill in i matchen och företräda Spanien.

Argumenten som man då la fram va att man har den tredje mest trafikerade flygplatsen i Spanien och att det finns enorma mängder hotellrum till förfogande, en bra infrastruktur, jättebra väder och många redan existerande flyglinjer från och till många internationella flygplatser. Och både fotbollslaget  UD Las Palmas och Basketlaget Dreamland Gran Canaria stöttar Gran Canarias vm-satsning.

Men det är ju lite som behöver göras för att Gran Canaria ska bli en potentiell kandidat för fotbolls-vm. Bland annat behöver Gran Canaria Stadium byggas om så att den rymmer 40 000 platser. Dvs ca 7600 fler än idag.

Nu meddelar Gran Canarias president att man har löst finansieringen på 107 miljoner euro för ombyggnationen och att man redan 2027 kommer att ha stadion redo för både fotbolls-vm och för hela samhället. Och enligt sportministern så är Gran Canaria en av de bästa kandidaterna för att vara värd för det enorma fotbolls-evenemanget.

Ja vi får se hur det går men det ser ju onekligen ljust ut. Så alla ni som älskar fotboll har kanske något att se fram emot här. Jag menar det blir inte bättre än strålande sol, fotboll på högsta nivå och una cerveza grande por favor.

Salud!

Allvarliga incidenter på Gran Canarias fängelser

I avsnitt #34 av Gran Canaria Podden så pratade jag om fängelserna som faktiskt finns på Gran Canaria och är du nyfiken på att veta mer om fängelserna i paradiset så kan jag varmt rekommendera att du lyssnar på det avsnittet sen. Avsnitt #34 alltså.

Svenska och Norska, eller kanske framförallt Norska fängelser är ju kända runt om i hela världen för att vara pedagogiska och välfungerande. Där satsar man på rehabilitering och individuell behandling snarare än inlåsning och straff. De intagna har privata celler som ofta liknar studentrum med en säng, skrivbord och badrum. Fångarna får ofta arbeta, gå i terapi eller olika sociala program. Och enligt en rapport från Europarådet så är attacker på personal och allvarligt våld relativt ovanligt på de norska fängelserna jämfört med många andra länder runt om i värld en.

Riktigt så ser det kanske inte ut på fängelserna på Gran Canaria och inte sällan skrivs det artiklar som rapporterar om våldsamma incidenter på fängelserna där. Och nu nyligen skrev Canarias7 att det nyligen inträffade en incident där en intagen orsakade ett våldsamt bråk i samband med att hans familj va där och hälsa de på. Den intagne ska tidigare ha bränt sin madrass och orsakat en rökutveckling för att locka till sig fängelsepersonalen för att sen kunna attackera dem.

Den 5e samma månad slogs två interner och när personalen ingrep riktades våldet mot denne istället. Två kvinnor och en man ur personalen blev slagna och en av dem blev nästan strypt och det kunde ha gått riktigt illa om inte andra ur personalen hade kommit till undsättning.

Några dagar senare, den 8e, skedde nästa incident när en intagen skulle få sin medicin men bara låtsades ta medicinen och sparade den istället. Då genomförde personalen en husrannsakan för det är inte ovanligt att mediciner säljs eller används som byteshandel på fängelset. Då blev personalen påhoppad och fick motta både sparkar och bett på armar och bål. Två tjänstemän skadades allvarligt och fick öppna sår och muskelskador.

Ja shit det är ingen dans på rosor. Varken att sitta på fängelset eller jobba på fängelset på Gran Canaria. Har du eller någon du känner av någon anledning haft att göra med något av fängelserna på Gran Canaria eller Kanarieöarna? Hör av dig till mig och berätta. Du når mig som vanligt på putte(snabela)grancanariapodden.se

fängelse gran canaria
Fängelse Gran Canaria.

Kriget mot flugorna på Gran Canaria

I avsnitt #49 av Gran Canaria Podden berättade jag om när det va fluginvasion på Gran Canaria. Och nu levererar Gran Canarias öråd nästan 23 000 flugfällor till strax över 200 bönder på ön. Detta skriver Canarias7. Men det är inte mot husflugorna som jag krigade mot och som det tog nästan en vecka att vinna över. Nej i detta fall handlar det om fruktflugan ceratitis capitata. En ogästvänlig liten fluga på 3-5mm med en färgglad kropp som har gula, svarta och vita markeringar. Och den här lilla odågan har den fula ovanan att lägga sina ägg under frukternas skal. Sen när äggen kläcks så blir det mängder av larver som börjar äta av frukten och som gör att frukten skadas och börjar ruttna. När larverna är feta efter att ha tryckt i sig en massa frukt så faller dom till marken och gräver ner sig. Sen förpuppas de och blir till nya flugor som lägger sina ägg under fruktskalen. Och så håller det på…

Och dom här fruktflugorna har ett särskilt gott öga för citrusfrukter, persikor, aprikoser och äpplen och päron. Dvs många av dom träd som växer på Gran Canaria. Och det är precis därför man delar ut dom här flugfällorna till bönderna. Trots att flugan är liten så kan skadorna som de orsakar bli väldigt omfattande och kostsamma. Så med hjälp av dessa flugfällorna ska man skydda nästan 130 000 fruktträd på Gran Canaria.

Tidigare i år levererades nästan 2000 fällor till bönder som odlar aprikoser på södra Gran Canraria. Flugan tros frodas nu på grund av den extremt varma vintern. Flugfällorna har en konisk form och placeras i träden och har den utformningen att flugorna attraheras av ett medel i den och när de väl har kommit in så kommer de inte ut. Och förhoppningsvis ska årets skörd räddas. Håll tummarna!

Fruktfluga. Foto: Wikipedia.

Restauranger i Las Palmas bestulna på oväntade saker

Att det är tuffa tider nu är det nog få som inte håller med om. Räntorna är höga, lönerna är låga och inflationen är hög. En jäkla jobbig kombination som gör att man inte får lika mycket över i plånboken när månaden är slut. Och vissa går säkerligen till och med minus varje månad. Och det är väl som man brukar säga: ”hårda tider kräver drastiska åtgärder”. Vissa väljer att skära ner på den dyra fisken, andra äter mer ris och bönor. Vissa tar med sig lite toapapper hem från jobbet och andra stjäl kranar på restaurangers toaletter för att få ekonomin att gå ihop.

Jo det är faktiskt helt sant. Canarias7 skrev häromdagen om att det just nu pågår en mindre stöldvåg i Las Palmas där förövarna har siktat in sig på att stjäla kranar och blandare från restaurangers toaletter och dylikt. Minst två restauranger har på kort tid råkat ut för det här drastiska tilltaget och på ena stället rök inte bara blandaren utan även slangarna. Huruvida tjyvarna stal blandarna för att klara av att betala sina räntor är oklart men det är ju helt klart ett nytt grepp och jag hade inte blivit förvånad om det faktiskt bara rör sig om vanliga människor som har det lite kärvt just nu och inte yrkeskriminella. Tänk om vi hade levt i en lite mer solidarisk värld där klassklyftorna är mycket mindre. Där alla har det mycket bättre. Då skulle man inte behöva svetsa fast kranarna på toaletten eller bygga stora murar runt sina hus för att hålla ute fattiga. När ska vi förstå det? Man brukar säga att tillfället gör tjuven men jag skulle vilja vrida på det lite och säga att det är ”det ekonomiska välståndet i ett land som gör tjuven”. Jag är övertygad om att vi alla har alla en nivå som, om vi gud förbjude skulle nå den, förmodligen skulle göra vad vi måste göra för att överleva och sätta mat på bordet till våra barn. I Sverige och Norge har de flesta råd att vara ärliga och hederliga. Vi får oftast våra grundläggande behov tillfredsställda. Men i många länder är det inte så. Jag tänker att det finns en anledning till att man har galler för fönstren i Nicaragua, där jag bodde förut, och inte i Sverige. Men men, en vacker dag kanske vi förstår det och faktiskt gör något åt saken. Personligen drömmer jag om en framtid där man inte längre behöver låsa sin cykel, där man kan låta hjälmen hänga på motorcykelns backspegel och där portkoder och ”gated communitys” är ett minne blott.

Är det så att du precis införskaffat dig en skiftnyckel för att sadla om till krantjyv på deltid för att få ihop till hyran så kan jag meddela att det finns bättre alternativ. Surfa istället in på www.grancanariapodden.se/prenumerera och skriv upp dig på Gran Canaria Poddens nyhetsbrev som är fullspäckat med rabatter här på Gran Canaria. Varför inte spara några tusenlappar och lägga det på elräkningen i vinter istället? www.grancanariapodden.se/prenumerera alltså. Och det är såklart helt gratis.

Allt som inte sitter fast blir stulet.

Väder, sport och calimarapport!

Jaha mina vänner då har det blivit dags att ta en kik på vädret sporten och calimarapporten. Och är det så att du törstar efter mer matnyttig information eller fler nyheter från Kanarieöarna så ta och lyssna på alla andra 79 härliga avsnitt av Gran Canaria Podden ELLER surfa in hos mina vänner på Canariajournalen.se. Där hittar du de senaste nyheterna från Kanarieöarna på både svenska och norska.

Vi börjar med vädret. På södra Gran Canaria blir det så klart skitfint i typ 10 dagar framöver. Vi snackar Mellan 25-28 grader på dagarna och runt 19-20 på nätterna.

På norra Gran Canaria och Las Palmas så blir det lite molnigt och viss risk för lite regn fram till fredag. Molnigheten håller i sig ända fram till onsdag nästa vecka då det spricker upp och blir lite soligt igen. Temperaturen ligger runt 23 grader på dagarna och runt 19 grader på nätterna.

Sport på Gran Canaria

Mja det blir inte mycket till Gran Canarisk sport nu när både basketligan ACB och fotbollsligan La Liga har paus. För den som saknar sporten så kan jag ju glädja er med att nästa säsong startar i september så håll ut till dess, titta på lite fotbolls-vm, sommar-os och SM så länge. Så istället för att jag sitter här och ordbajsar så seglar vi vidare till calimarapporten istället.

Calimarapporten

På calimafronten ser det relativt bra ut. På 7-dagarsprognosen så ligger värdena mellan 0-50 förutom på fredag och lördag då dom sticker upp mellan 51 och 100. Men det är alltså fortfarande ganska låga värden och ingen större risk att befinna sig utomhus alltså. Så hopp och lek alltså!

Och där är vi återigen tillbaka i hamn med den här gamla atlantångaren. Det va som vanligt ett sant nöje att tjöta med er. Tusen tack för att du lyssnat och tusen tack alla ni som mailar in och alla ni som följer Gran Canaria Podden i er podcastspelare. Det är fantastiskt att se att så många nya lyssnare hittar hit hela tiden. Och det är ju tack vare er som delar Gran Canaria Podden till era vänner och som rekommenderar podden till människor i Facebookinlägg osv osv. Så tusen tack för det. Det värmer mitt hjärta att ni är så hjälpsamma med att blåsa vind i seglen på den här skutan som vi åker ut med en gång i veckan ungefär.

Vi säger så hörrni. Det är varmt i Skandinavien nu. Glöm inte att dricka mycket. Helst även sånt som inte innehåller alkohol. Ta hand om varandra så hörs vi nästa vecka igen.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!