Vart är det bäst att semestra på Gran Canaria?

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

sdf

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till vad som i folkmun kallas för Skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden. Oavsett om du precis har gått på semester i Upplands Väsby eller om du har permanent semester på Kanarieöarna – varmt välkommen hit!

Jag som med en stor portion passion sitter bakom rodret på den här gamla skutan och tjötar med er ungefär en gång i veckan heter som vanligt Patrik ”Putte” Appelquist. Och på tal om semester. Många är ni säkerligen som har semester just nu eller kanske till och med permanent semester om det vill sig väl. Men på Gran Canaria råder det just nu lågsäsong. Jajjemen så är det. Sommaren är lågsäsongen för den runda lilla ön i Atlanten. Då har de flesta svenskar och norrmän dragit hem till Skandinavien för att njuta av den lite mer lagom varma sommaren där istället. Däremot kommer det en hel del britter och tyskar till Gran Canaria på sommaren. Dom tycks ha ett större sug för sol eller kanske framförallt värme än vad vi Skandinaver har. Men det kan man ju förstå. Åtminstone britterna. Dom är ju inte kända för att ha bra somrar direkt. Och vill man ha solgaranti och står ut med 29-30 grader i skuggan så är ju Gran Canaria perfekt även på sommaren faktiskt.

Personligen tycker jag att allt över 25 grader i skuggan är för varmt. Jag blir bara trött och slö och det känns som att synapserna torkar ihop helt och jag får liksom ingenting vettigt gjort. Det enda som funkar är att sitta inomhus med en AC eller hänga nere på stranden där det förhoppningsvis blåser lite. Men livet består ju av mer än soliga dagar på stranden. Ibland måste man ju faktiskt göra andra saker. Så länge man inte är passionär åtminstone.

Men om du nu sitter där hemma och uppgivet stirrar ut genom fönstret i hopp om att solen ska visa sig igen och har börjat fundera på att köpa en flygbiljett till Gran Canaria i sommar, eller kanske i vinter, och liksom många andra Gran Canaria oskulder funderar på vart på Gran Canaria som det är bäst att semestra. Look no further! Du har kommit helt rätt. För det är exakt det vi ska tjöta om idag.

Vart är det bäst att semestra på Gran Canaria egentligen? Vart är det mest turister, vart är det minst turister? Vart är det bäst väder och är allt på Gran Canaria byggt för turism eller finns det riktiga städer också?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse…

Jodå, det händer att det regnar på södra Gran Canaria. Men det är väldigt sällan!

Ja det är ju så klart en lurig fråga att svara på bara sådär. Det är ju en fråga som kräver många svar egentligen. Smaken är ju som baken och det som är bäst för en turist kanske inte är bäst för en annan osv. Vi människor ser ju relativt lika ut till utseende men jäklar vad olika vi tänker och vad olika saker vi uppskattar här i livet. Vissa gillar choklad, andra vanilj. Vissa älskar dans och andra skulle aldrig få för sig att dansa. Å detsamma gäller ju så klart hur vi semestrar och turistar. Vissa gillar att göra utflykter och att va aktiv på semestern, andra vill bara ligga still och njuta av stillheten och lugnet där måsten för en gångs skull inte existerar. Och jag kan nog ärligt talat relatera till båda typerna faktiskt. Lite beroende på vad jag behöver vid tillfället.

Efter att ha studerat international business i Kina så va jag rejält sliten efter alla examensarbeten så då behövde jag en resa för att bara vila upp mig. Vi va ett gäng grabbar som tänkte åka från Macau till Thailand tillsammans. Men ni vet hur det är när man ska resa med andra människor. Det kommer alltid något emellan och vips så stod jag själv där. Alla andra bangade i sista sekunden. Men jag hade bestämt mig- jag skulle till Thailand! Man va ju ändå i Asien liksom och jag hade aldrig vart i Thailand förut. Men man hade ju hört så mycket gott om stället som så länge haft en speciell plats hos oss svenskar.

Men jag va inte jättepepp på att åka själv. Så i ren frustration gick jag ut på min Twitter och skrev ”Jag ska till Thailand – vem vill följa med”? Och döm om min förvåning när Rickard Herreys fru Marie Herrey skrev till mig och sa att hela deras familj också gick i planerna att åka till Thailand över julen och att vi skulle kunna hänga där ihop. Vi kände inte varandra sen innan men jag vet att både Rickard och Marie hade börjat följa mig på Twitter under perioden som jag va i Nicaragua och jobbade med gatubarn så vi fanns i varandras flöden så att säga.

Ett av få foton jag tog från Thailand.

Så sjukt spontant och roligt i alla fall. Helt i min smak! Och så blev det. Dom kom till Koh Samui en dag innan mig och hade hyrt ett hus på norra delen av ön. Jag hade bokat ett hotellrum på södra delen av ön. Men jag hade även hyrt en scooter på 125 kubik som jag tog mig runt med på ön och det slutade faktiskt med att jag hängde mest hos dom i huset på norra sidan. Det börjar ju bli ett tag sen nu men jag minns att Rickard lärde mig äta ostron på självaste julafton. Det va första gången jag provade ostron faktiskt. Så tack för det Rickard!

Dock blev det kanske inte den där soliga och lugna strand-semestern som jag hade tänkt mig och behövde. Nej vi hade ganska otur med vädret faktiskt. Det regnade säkert hälften av tiden och en stor del av resterande tid låg jag dålig i magsjukan från helvetet efter att ha ätit en fantastiskt god thai-curry med dåliga räkor så där försvann ju säkert 4-5 dagar. Men men, det är en annan historia. Det hör väl lite till när man är i Thailand också tänker jag. Så det va härligt att ha lite sällskap när man ändå satt inne i ruskvädret.

Men ett annat resmål som är extremt uppskattat av Skandinaviska turister är ju Kanarieöarna i allmänhet och Gran Canaria i synnerhet. Där slipper man dessutom den obligatoriska magsjukan och det är ju snudd på bara hälften så lång restid bort dessutom. Ett semesterparadis med solgaranti. Och det är ju precis därför som majoriteten av oss Skandinaviska turister med d-vitaminbrist kommer till Gran Canaria. Eller ja, vissa specifika delar av Gran Canaria i alla fall. För att njuta av värmen och solen. Men, det finns ju även de som vill göra annat än att trängas i en gigantisk turistbubbla med svenskar, norrmän, britter och tyskar på restauranger som serverar strips och hamburgare utan såser.

Så därför mina vänner, tänker jag att vi gör såhär. Vi ska ge båda dessa turister ett alternativ. För det är det som är så bra med Gran Canaria. Det finns något för alla nämligen. Soldyrkarna som vill ha vila och återhämtning ska få sitt och dom som söker något mer genuint bortom turistbubblan ska få sitt. Så är det så att du just nu sitter och funderar på att besöka Gran Canaria för första gången men är lite osäker vart på ön du ska hålla till. Lugn bara lugn. Vi ska räta ut alla frågetecken i detta av snitt av Gran Canaria Podden.

Vi kör på det! Håll i hatten och paraplydrinken Håkon och Sven så kör vi!

Miljontals skandinaver kan inte ha fel. Gran Canaria har uppenbarligen någonting som lockar oss skandinaver och har gjort så sen 60-talet då turismen på Gran Canaria drog igång. Jag vet inte om det stämmer men jag hörde att någon har uppskattat att runt 12 miljoner skandinaver har besökt Gran Canaria sen det blev ett turistmål. Ja det är tydligt att Gran Canaria har kommit att få en speciell plats i våra hjärtan. Som en avfrostare eller upptinare i våra annars ganska kalla liv. En plats dit man kan åka när som helst på året för att värma upp sig och njuta av solen och värmen. Och det är klart. Har dom mellan 20-25 grader i skuggan på vintern och mellan 25-30 grader i skuggan på sommaren och runt 300 soldagar per år så förstår jag varför vi frusna skandinaver har gjort Gran Canaria till ett av våra absoluta favoritresmål.

Och är det så att du är en av dom som letar efter en resa där sol och/eller bad är prio ett. Ja då är svaret enkelt. Då ska du definitivt åka till turistbubblan i söder. För det är rent krasst där solen är. Och vad menar jag med ”turistbubblan i söder”? Ja jag brukar ringa in alla städer i söder från San Agustin i sydost till Playa de Mogan i sydväst. Där har du turistbubblan. Där ingår så klart Playa del Ingles, Maspalomas, Arguineguin och även Puerto Rico. Och det är även här som solen skiner som allra mest. Förra vintern tror jag vi hade 2 eller 3 regndagar på hela perioden i söder. Bättre solgaranti får man faktiskt leta efter.

Men nu sitter du kanske och tänker: ”men hur stor skillnad kan det vara på vädret på olika ställen på ön, den är ju bara 60 kilometer i diameter”. Ja ön må vara relativt liten men sin storlek till trots så har den mellan 14 och 21 olika mikroklimat. Det kan således vara 25 grader i skuggan i söder och samtidigt snudd på nollgradigt och snö på toppen av berget uppe vid Pico de las Nieves. Och det är inte mer än 30 kilometer bort fågelvägen. Det är rätt fascinerande! Och jag älskar att kunna ta motorcykeln upp i bergen och svalka mig om värmen i söder är olidlig. Det känns som att man går bakåt i årstider på något vis. Först går man från sommar till vår och sen från vår till nästan en höstlig känsla. Än så länge har jag inte sett snö med egna ögon på Gran Canaria men det står på min to-to-list. Vi får se om jag lyckas i vinter!

Playa de Amadores på Gran Canaria.

Och det här med mikroklimat gäller även om man gud förbjude skulle börja röra sig lite österut eller följa kustvägen nordöst om San Agustin som är den östraste av städer i turistbubblan. Man behöver nämligen inte köra många kilometer förrän den ikoniska molnformationen ”panza del burro” eller ”åsnemagen” visar sig och förmörkar allt vad solljus heter. Den brukar kunna hänga som ett tjockt mörkt molntäcke någonstans mellan San Agustin och Vecindario. Och  jag ger mig fasen på att de flesta av er lyssnare som besökt Gran Canaria innan kan relatera till det här. Man kommer till flygplatsen och tycker att vädret är lite väl dåligt. Lite molnigt och ganska blåsigt. Sen slänger man sig i en taxi och så fort man rullar förbi Vecindario och börjar se södern och San Agustin så ser man hur himlen plötsligt klarnar upp och solen tittar fram. Det slår aldrig fel. Jag vet inte hur många gånger jag har rejsat mot vädret på motorcykeln när jag har dragit runt på ön. Börjar det dra ihop sig när man är ute och kör i bergen så är det bara att sätta kurs mot söder och då brukar det ordna upp sig igen. Särskilt om man kör mot sydväst.

Så, kalla det turistbubbla eller solbubbla eller vad du vill. Men en sak är säker och det är att det är mellan San Agustin i sydost och Playa de Mogan i sydväst som solen lyser. Och det här vet så klart turisterna. Det är ju därför som dom är just här. Och hela södra Gran Canaria är ju byggt för turism från början. Tidigare fanns ju i princip bara tomatodlingar och några fiskebyar i söder. Så det är ingen slump att södra Gran Canaria är ett turism-mecka. Det är byggt för att bli det från början.

Här ligger därför majoriteten av hotellen och här hittar du även några av Gran Canarias mest uppskattade stränder så som Playa de Amadores och Anfi del Mar som dessutom ligger väl skyddade från vinden som brukar ligga på från sydost. Men i turistbubblan så hittar vi så klart även Maspalomas och det omåttligt populära Playa del Ingles. Dessa stränder är ju mycket större och ligger mot söder eller sydost och med det blåser det ganska mycket mer här än på stränderna som ligger i sydväst. Men är det varmt så kan det ju vara skönt om det fläktar lite.

Playa del Ingles Gran Canaria

Men med detta sagt så finns det inte så mycket genuint med södra Gran Canaria. Turistbubblor och genuinitet går ju sällan hand i hand. Här bor väldigt få locals och förutom vädret så känns det inte som att man är i Spanien. Det är svenska, tyska och brittiska restauranger och barer till höger och vänster. Visst går det att få tag på en spansk paella och lite tapas om man vill men det är mycket turistmat och snabbmat a´la hamburgare och strips, pizza och liknande. Man får verkligen sålla bland restaurangerna för att hitta guldkornen. Och vill du veta mer om restaurangerna på Gran Canaria så kan jag varmt rekommendera dig att lyssna på avsnitt #53 som heter ”Dom dåliga restaurangerna på Gran Canaria” samt avsnitt #54 som heter ”De 5 bästa restaurangerna på Gran Canaria 2023 enligt Tripadvisor”. Där får du lite tips. Och fler tips på restauranger kommer. Jag lovar. Jag vet att ni är många som vill ha det. Lugn bara lugn.

Men sen är det ju så, att bara för att man hyr ett boende på södra Gran Canaria så betyder det ju inte att man måste stanna där hela semestern. Jag rekommenderar alla att hyra en liten bil eller en scooter och upptäcka ön. Det är det absolut bäst sättet att uppleva Gran Canaria på riktigt. Ändå förvånar det mig hur få det är som faktiskt gör det. Men om du lyssnar på några av de tidigare avsnitten av Gran Canaria Podden så inser du nog snart att ön har så mycket mer att erbjuda än sol och fina stränder. Men är sol och/eller bad högsta prio så är det definitivt södra Gran Canaria som gäller!

Ska man hårdra det så är allt mellan Bahia Feliz i söder och Las Palmas i norr ”ingenmansland”. Ja jag väljer att kalla det så för det är i princip inga turister som väljer att bo här på sin semester. Här bor det mestadels kanarier och invandrade latinos och lite övriga nationaliteter som inte pallar bo i turistbubblan men som ändå vill bo nära södern på grund av tex jobb och sånt. Många kanarier jobbar ju inom turistnäringen så att bo i Las Palmas och behöva pendla 10 mil om dagen är ju inte superkul eller billigt heller för den delen.

På grund av tidigare nämnd anledning så väljer den absolut största majoriteten av turisterna att bo på södra Gran Canaria under sin semester. Men det finns ju dom som tycker att hela södern bara är ett enda stort och jobbigt ”turistghetto”. Ofta är det människor som söker något mer än bara fint väder och bad. Kanske uppskattar man kultur, historia, genuina möten med locals och en riktig stad som inte är byggd för turister. Dom turisterna väljer oftast att bo i Las Palmas under sin semester istället.

Och i Las Palmsa är det oftast också bra väder MEN det är mycket oftare molnigt i Las Palmas än vad det är på södra Gran Canaria. Ofta när jag ringer eller skriver med mina vänner och bekanta i Las Palmas så har jag kanonväder i söder medans dom har molnigt eller kanske till och med lite regn. Och det har ju vart anledningen till att jag faktiskt har valt att bo på södra Gran Canaria. Jag älskar solen och den blå himlen. Det ger mig så otroligt mycket energi och livsglädje. Oftast är det ingen större skillnad i temperatur i skuggan mellan Las Palmas och orterna i söder. MEN temperaturen upplevs som mycket högre i söder eftersom solen nästan alltid lyser där.

Till vänster i bild ser du stranden Las Canteras. En molnig dag.

Men som sagt. Las Palmas är ju Gran Canarias huvudstad och en riktig stad. Inte byggd för turister. Här trängs du inte med turister vart du än går, även om det finns turister även här, men de är fortfarande en minoritet. Går du vid Las Canteras som är Las Palmas ökända strand så är det så klart mer turist-tätt än om du är någon annanstans. Las Canteras och området däromkring är ju trots allt en av de största turistattraktionerna i Las Palmas. Här hittar du vanliga människor som faktiskt bor och har sina liv här. Som kanske jobbar på dagarna och njuter av stranden på kvällar och helger. Som träffas på stranden för att spela beach volleyboll eller bara hänga i goda vänners lag. Här kan du faktiskt öva din spanska lite. Det behöver du sällan i södern. Där snackar i princip alla någon form av engelska eller kanske till och med svenska.

Och det är mycket mindre ”turist-restauranger” här i Las Palmas och faktum är att det är avsevärt mycket billigare att äta ute här uppe än där nere. Man kan gå ut och äta några tapas och dricka en öl var för typ 10-15 euro för båda två. Riktigt överkomligt med andra ord. Och det blir ju så eftersom det är färre turister här som trissar upp priserna.

Las Palmas har dessutom ett gäng museum och gamla stan som man med fördel kan besöka. Dom har mängder av bra restauranger och pubar och klubbar. Dom har ett enormt akvarium som är väldigt populärt som man kan åka till och det finns bra shopping för dom som gillar sånt. Man kan även gå och titta på både fotboll och basket i värdsklass, se avsnitt #43 och #57 som handlar om Gran Canarias fantastiska fotbollslag och basketlag som spelar i dom högsta ligorna i Spanien.

Och väljer man att bo i Las Palmas under sin semester så är det ju, precis som om man hade bott i söder, en bra idé att hyra en bil eller en scooter för att ta sig runt på ön. Norra sidan är ju mycket grönare och frodigare än södra sidan som i princip är öken och den allra vackraste delen av ön måste jag nog säga är nordvästra sidan av ön vid Agaete och bergsvägen söderut. Så vad ni än gör, oavsett vart ni väljer att bo på er semester, hyr för bövelen en bli eller scooter och kör runt på ön och utforska bergen! Och vågar ni inte köra runt själva så får ni banne mig höra av er till mig eller någon ni känner som kan köra er runt. För det är så värt det! Och är du nervös över att köra bil i bergen så hyr den minsta bilen du kan hitta så behöver du inte oroa dig för de något smala bergsvägarna. Många gånger finns det små Fiat 500 att hyra och med en sån tar du dig fram med enkelhet.

Det enda kruxet med att bo i Las Palmas och hyra bil är att det kan vara ett gissel att hitta parkering. Har du tur har hotellet en parkering men har dom inte det så kan det bli lite av ett projekt att hitta parkering. Hyr man däremot en scooter så är det aldrig några problem att hitta parkering. Gratis dessutom. Så frågar ni mig är scooter det absolut bästa alternativet på Gran Canaria. Dom går ofta i 70-90 kilometer i timmen och är automat så dom är väldigt enkla att köra. Och vill man inte köra så fort så kan man bara välja att köra mindre vägar där man puttrar runt i 50-60 kanske. Och vän av ordning kanske tänker att man måste ha mc-körkort för att köra någonting som går snabbare än 45 men det stämmer faktiskt inte. På Gran Canaria får du köra 125 kubikare på ditt b-kort. Smutt sa räven!

Så, hör du till turistgruppen som vill slippa turister, bo i en genuin stad och kanske är lite kulturellt intresserad. Då är Las Palmas något för dig.

Las Palmas de Gran Canaria

Utöver soldyrkarna i söder och de kulturintresserade i Las Palmas så finns det så klart även dom som väljer att bo på andra ställen än på södra Gran Canaria eller i Las Palmas. Jag har träffat dom också och jag kallar dom ”äventyrarna”. Men dom är väldigt få till antalet om man jämför med resten så klart. Och dom flesta som jag träffat som varken bott i söder eller i Las Palmas har hyrt en bil och så drar dom runt på ön och fixar olika boenden lite här och där via typ AirBnb. Det finns ganska häftiga boenden att hyra runt om på ön faktiskt. Man kan hyra hela hus med fantastiska trädgårdar där det växer mango och alla möjliga exotiska frukter eller en vingård med pool och bodega och allt där emellan faktiskt. Eller varför inte hyra en inredd grotta med barnen? Det blir ju definitivt ett minne för livet. Ja som ni hör. Det finns något för alla på Gran Canaria. Och även om du har vart på Gran Canaria 20 gånger innan så hoppas jag att du nu har fått lite inspiration att ge dig ut och upptäcka insidan av ön.

Skriv gärna in och berätta om dina häftigaste upplevelser på Gran Canaria. Då du tog mod till dig och lämnade stranden för bergen och hade en fantastisk upplevelse. Du mailar in som vanligt till putte(snabela)grancanariapodden.se.

Vi säger så hörrni. Tack för att ni lyssnar, ni är mjölken! Och glöm för bövelen inte att följa Gran Canaria Podden i din podcastspelare om du inte redan gjort det. Då får du upp en liten notis när nästa avsnitt släpps och det är ju smidigt så det förslår.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!