Vem är Gran Canarias rikaste person?

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt via Spotify:

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Hola señoras y señores och varmt varmt välkomna till Gran Canaria Podden. Oavsett om ni sitter i en taxi mellan flygplatsen och Las Palmas och funderar på om ni kommer betala för mycket för taxiresan eller om ni är på visning av en svinbillig herrgård med direktverkande el i Norrland och förundras över den onormalt stora driftkostnaden som angivits i objektbeskrivningen – varmt välkomna hit!

Jag som styr den här skutan, som för övrigt går på varken bensin eller el utan 100% passion, heter Patrik Putte Appelquist och idag ska vi prata pengar, stålar, riksdaler, para, cash, flous eller som man säger på spanska ”dinero”. Säga vad man vill om pengar men har man dom så kan ju livet bli lite enklare. Vissa kallar det djävulens påfund. Andra älskar det. Vissa har mycket av det och andra har ingenting. Vissa önskar att de hade mer av det, andra önskar att de aldrig hade haft dem från första början.

Personligen har jag en ganska enkel relation till pengar. Jag ser det egentligen bara som tid. Tid är pengar och pengar är tid. Har man mycket pengar så skulle man potentiellt sett kunna ha väldigt mycket tid. Tid för sina hobbys, sin familj, sina vänner och allt som får en att må bra.

Och tid i min mening är det allra värdefullaste vi har. Pengar kan man lägga på hög och ha obegränsat av. Men tiden våran här på jorden är begränsad och den kan man inte spara. Den tid man har förbrukat kommer aldrig igen. Så tid, i min mening, är mycket mer värdefullt än pengar. Men det gäller att spendera den väl. Och de flesta av oss behöver byta en del av vår tid mot just pengar. De flesta gör det 5 av 7 dagar i veckan 11 månader per år tills man är runt 65 år. Om man tänker på det så är det en hiskelig stor del av vårt liv som vi byter bort mot pengar. Man kan bara hoppas att folk där ute älskar sina jobb och att de får ut något mer än bara pengar för det. Tänk vilket slöseri med tid, och liv, det hade vart annars! Och vilken jäkla röta att jag älskar att sitta här och snacka med er!

Men det intressanta är att ju mer pengar vi tjänar desto mer pengar tenderar vi att spendera. Många hade kunnat bli tidsmiljonärer men istället prioriterar de att höja sin levnadsstandard genom att köpa större tv-apparater, nyare telefoner och flashigare bilar och plötsligt har man inte mer tid än när man tjänade mindre.

Jag dömer ingen. Det är upp till var och en. Men det har gjorts tillräckligt många studier för att man ska våga påstå att prylar inte gör oss lyckliga. Å andra sidan vet jag hur lycklig jag är när jag kör runt på min motorcykel så det är väl kanske inte alltid så svart eller vitt tänker jag. Det va ju dessutom någon som sjöng ”pengar gör ju ingen lycklig, men jag gråter hellre i en Porsche än i en SAAB”. Men Ivar Kamprad körde runt i en Volvo 245 GL från 1993 och huruvida han grät eller skrattade av lycka i den vet jag inte. Men det är ändå anmärkningsvärt att en sån rik man körde runt i en sån gammal bil så länge. Det blir så tydligt att de verkligt superrika inte behöver bilar och annat som statussymboler. Dom har provat det och förstått att det inte funkar. Medans vi fattiglappar jagar ihjäl oss efter det vi tror kommer att ge oss lycka. Ja herrejesus!

2010 kom det dock en studie som visade att människors upplevda lycka faktiskt ökar ju mer man tjänar. Men det intressanta va att detta bara gällde till en viss gräns. Det va forskarna Daniel Kahneman och Angus Deaton som såg att gränsen för där upplevd lycka avtar låg på vid en månadslön om 70.000 kronor i månaden. Tjänade man mer än så så hade hushållet så klart en högre upplevd livskvalitet MEN det emotionella välbefinnandet blev inte högre.

Det är ju få förunnat att dra in 70 loppor i månaden. Då pratar vi typ piloter, driftchefer inom bygg, mäklare inom finans, specialistläkare och kommundirektörer osv. Känner ni någon sådan så får ni la fråga hur lyckliga de är och skriva in till mig. Det vore ju kul om vi kunde få det bekräftat!

Kanske har ni sett filmen ”In Time” med Justin Timberlake? Har ni inte det så kan jag varmt rekommendera att ni ser den. Jag ska inte avslöja för mycket men jag tycker den illustrerar så bra hur pengar är just tid. Istället för att få en lönecheck när de stämplar ut från fabriken så tankar de på en armbandsklocka med tid. Direktörer får veckor och knegarna på golvet får timmar på klockan som ständigt tickar ner. Sen när du går till det lokala cafeét och beställer en Caffe Latte så betalar du inte med pengar utan med 20 minuter från ditt liv som de tar från din klocka. För det är ju den transaktionen som sker egentligen. Vår tid, delar av vårt liv, det käraste vi har, mot prylar. Men man tänker sällan på det eftersom pengar kommer emellan som betalmedel. Och det är det jag gillar med den här filmen. Så kika gärna på den. In Time heter den alltså.

Detta för oss osökt in på dagens tema nämligen:

Vem är Gran Canarias rikaste person?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

Innan jag avslöjar vem som är den rikaste personen på Gran Canaria så kan jag berätta att den här personen är så rik att hen enligt Forbes lista över de 100 rikaste människorna i Spanien år 2023 låg på plats 34 med en förmögenhet på 1,2 miljarder euro.

Men hur mycket är 1,2 miljarder euro egentligen? Ja det här med stora siffror och pengar är ju svårt oavsett om man är matematiker, politiker eller poddare som jag. Och alla som har växlat pengar vid en landsgräns någon gång vet precis vad jag pratar om. Jag blev själv lurad på ett par hundra kronor vid landsgränsen mellan Nicaragua och Costa Rica 2011.

Och någon som jag vet, vet precis vad jag pratar om, är Margareta Sandstedt från Sverigedemokraterna som i riksdagen, samma år som jag gjorde en visa run till Costa Rica, försökte växla 400.000 euro till svenska kronor och det blev…sådär får man väl säga:

Mjaa jag tror de flesta räknade ut relativt snart att det där inte kan stämma. Om Margareta köpte sina 400.000 euro vid landsgränsen till Danmark för 40 tusen miljarder kronor så gjorde hon en ännu lite sämre affär än vad jag gjorde i Costa Rica kan man ju lugnt säga.

Man ska lära sig av andras misstag har jag lärt mig och jag är tacksam att Margareta tog en för laget här. Jag tror många räknar två gånger nu när man ska göra om pengar från en valuta till en annan. SÅ för att vi ska kunna greppa hur mycket 1,2 miljarder euro är så har jag lite försiktigt översatt det till svenska kronor OCH fått det till cirkus 12 tusen miljarder kronor…

Neeeej jag bara skoja. Skämt åsido. 1,2 miljarder euro är ca 13,5 miljarder svenska kronor. Men hur mycket är en miljard egentligen? Ja låt oss bryta ner det hela lite. Många människor i Sverige har ju en nettoförmögenhet över 1 miljon kronor och kan liksom förstå hur mycket en miljon kronor är. Tänk dig att du har 13.000 såndana miljoner på liggandes i madrassen . Där har vi den här mannens förmögenhet. ”Det är väldigt mycket pengar” och det krävs en ganska stor madrass för att få plats med allt.

MEN, låt oss sätta detta i en Svensk kontext. Vem är rikast i Sverige? Och hur mycket är den människan värd? Enligt Forbes lista över de allra rikaste människorna i Sverige förra året så hittar vi på första plats Stefan Persson. Huvudägare i HM. Han har en förmögenhet som uppskattas till 17,5 miljarder euro. *det är väldigt mycket pengar ljudet*

Faktum är att Stefan Persson förr förra året låg på plats 94 av världens rikaste människor men förra året så tappade han några positioner och landade precis utanför topp 100 på plats 105. Ja det är tråkigt. Jag hatar när det händer.

Andra rika Svenskar som vi kan jämföra med som är lite närmare dessa 1,2 miljarder euro är tex:

  • Daniel Ek, är god för ca 4,5 miljarder euro
  • Ivar Kamprads söner, ca 1 miljard euro per person

Gissa vilken plats kampradsönerna ligger på på Forbes lista över de rikaste i världen? 1 miljard euro är ju ändå 1 miljard euro. Men faktum är att det inte räcker längre än en plats på 2332. Plötsligt förstår man hur mycket pengar som ägs av människorna som finns på den här listan.

Vem kan det vara?

Men men, åter till dagens ämne:

Vem är rikast på Gran Canaria?

Ja, rikast på Gran Canaria som är god för 1,2 miljarder euro är en man som heter Eustasio Lopez Gonzalez. Han är född 1953 i Las Palmas, dvs han är snudd över 70 år idag och han är väl mest känd som ägaren och VDn av hotellkedjan Lopesan och Lopesan Group som har ca 20 hotell med 7.000 hotellrum och 17.000 turistsängar disponerat på olika hotell i de fyra länderna Tyskland, Österrike, Spanien och Dominikanska Republiken. Enligt Lopesan själva är de så klart ledande inom hotellindustrin på Kanarieöarna och en av de främsta i hela Spanien. Ja det är säkerligen många av er lyssnare som har bott på Lopesan. Och har du gjort det och vill berätta om din erfarenhet där så får du gärna maila in och berätta om det. Du mailar som vanligt till putte(snabela)grancanariapodden.se. Faktum är att Lopesan äger en ganska stor bit av det norskbyggda Anfi del Mar nu för tiden också.

Gran Canarias rikaste person.

Ja allt började sommaren 1972 då Eustasio och hans bröder startade företaget ”Hijos de Francisco Lopez Sanchez” som betyder ”Sönerna till Francisco Lopez Sanchez”. Och namnet Lopesan är en kombination av efternamnen Lopez Sanchez, LopeSan. Och detta företag pysslar inte enbart med hotell utan de började faktiskt inom konstruktion, väginfrastruktur och främjande av urbaniseringar och fastighetsmark osv.

1974, dvs två år efter starten, så förvärvade de den första asfaltsfabriken på Kanarieöarna och mellan 1975 och 1995 så gick det jäkligt bra för företaget och faktum är att dom fick det ärofyllda uppdraget att asfaltera Gran Canarias flygplats landningsbanor. Det kan du ju skryta om för dina resekompisar att du vet nästa gång du landar på Gran Canarias flygplats. Glöm inte att berätta vart du hörde det först bara!

Det här företaget deltog i moderniseringen av kanarisk infrastruktur och blev sen också byggare av köpcentrum. Faktum är att det är detta företag som har byggt Faro 2 Shopping Center samt Bellavista i San Fernando.

Vi ska inte fastna för mycket i själva företaget Lopesan men på Gran Canaria har Lopesan tre stycken femstjärniga hotell. De har Lopesan Villa del Conde som är byggt för att likna kanarisk arkitektur, de har Lopesan Baobab resort som är byggt i afrikansk stil och de har Lopesan Costa Meloneras som såvitt jag förstår inte har någon speciell stil.

Eustasio har fått en drös av medaljer och utmärkelser genom åren. Bland annat för sina framgångar inom turistindustrin men även för att vara beskyddare av Las Palmas universitet samt en utmärkelse från spanska röda korset som delar ut medaljer till människor som stuckit ut på ett relevant sätt för sina frivilliga handlingar eller för stöd, samarbete, försvar, spridning och efterlevnad av principerna och målen för spanska röda korset.

Ja det går bra för Eustasio. För bara 3 år sedan låg han på en 78e plats och va bara god för 550 miljoner euro, dvs hälften av den förmögenhet han har idag. Tänk om man hade haft den utvecklingen på sin förmögenhet. 100% var tredje år. Trevligt!

Och med det mina vänner hoppas jag att jag har svarat på frågan vem Gran Canarias rikaste person är. Vill du hjälpa till och blåsa lite luft i Gran Canaria Poddens segel så följ podden i din podcastspelare, ge den ett betyg, dela den med vänner som gillar Gran Canaria och skriv upp dig på nyhetsbrevet som är fullspäckat med rabatter här på Gran Canaria så är jag dig evigt tacksam och skickar ett kilo kärlek som tack.

Tack för att du har lyssnat på veckans avsnitt av Gran Canaria Podden. Glöm inte solkrämen och va försiktiga när ni badar i vågorna eller promenerar i bergen. Ta hand om varandra där ute och lev livet fullt ut. Och så avslutar vi med ett citat från en man som inte ägde en pinal men som va lycklig ändå: ”make each day count!”.

Kram på er!

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!