UD Las Palmas – Gå på fotboll i världsklass på Gran Canaria

Klicka här nedan om du vill lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Klicka här nedan om du vill lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Hola señoras y señoras och varmt välkomna ska ni vara till Skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden. Oavsett om du är i Lillesand i Norge och packar dina resväskor inför Gran Canaria resan som står för dörren eller om du redan är här på Gran Canaria och packar resväskan och med en tår i ögat gör dig redo att lämna de lyckliga öarna för den här gången – varmt välkommen hit!

Jag som outtröttligt håller låda här i Gran Canaria Podden heter Patrik ”Putte” Appelquist och på tal om tårar. En fotbollsspelare som alltid ser ledsen och uppgiven ut på plan är ju Christiano Ronaldo och det pågår ju en enorm diskussion på internet just nu huruvida han eller Lionel Messi är världens bästa fotbollsspelare. Personligen tycker jag Messi. Varför då? Ja det är en bra fråga. Jag vet inte vem som har gjort flest mål eller flest assists eller vem som har vunnit flest titlar MEN jag har bara fått en mycket bättre känsla för Messi och hans ödmjukhet och när han tog sitt Argentina till VM-final och vann hela balunsen förra året så kändes det bara som att det va pricken över i:et. That´s it. Messi är guden. The goat! Ja ni får säga vad ni vill. Jag kommer inte vika mig på den punkten!

Jag har dock aldrig sett varken Messi eller Ronaldo spela live men däremot, när jag va på väg ner till Gran Canaria för två år sedan med motorcykeln, så tog jag en paus från hojjandet och flög från Valencia till Sevilla för att möta upp en vän från Sverige och se när Sverige och Zlatan spelade mot Spanien. Det va en rätt fet upplevelse faktiskt. Dels hela grejen med att se en landskamp, dels festen innan landskampen med svenska fansen och kanske framförallt att ha sett den svenska kungen av fotboll live innan han strax därefter la fotbollsskorna på hyllan. Och ju äldre jag blir desto mer tänker jag på att skapa såna minnen. Ni kan säkert relatera. Även ni som kanske inte diggar fotboll. Ni är säkert många som lyssnar som sitter hemma i stugorna och mår rätt bra över att ha fått sett legender som Queen, Elvis eller Johnny Cash live någon gång. Jag tänker att det måste vara lite samma sak.

Och faktum är ju att Gran Canaria har ett fotbollslag i Spaniens högsta liga ”La Liga”. Och ni som brukar lyssna på Veckans Gran Canaria Nyheter här i podden har förmodligen redan koll på detta redan men vilket är laget, hur går det för dom och vad innebär det egentligen att Gran Canaria har ett lag i ”La Liga”?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!


Ja det kanske inte är något man direkt tänker på när man åker på solsemester till Gran Canaria. Att Gran Canaria faktiskt har ett fotbollslag som spelar i ”La Liga”. Men så är fallet och laget heter UD Las Palmas. Och vad innebär det egentligen att Gran Canarias UD Las Palmas spelar i Spaniens högsta fotbollsliga ”La Liga”? Jo det innebär nämligen att man kan kombinera sin solsemester med att gå och se fotboll i världsklass i Las Palmas när dom spelar hemma-matcher på sin arena Gran Canaria Stadium mot giganter som Real Madrid och Barcelona osv. Hur smutt är inte det?

UD Las Palmas eller Union Deportiva Las Palmas grundades 1949. Det va nämligen så att lagen i Las Palmas och Gran Canaria hade svårt att behålla sina lokala fotbollstalanger. Dom hade ingen chans att behålla de unga lokala fotbollstalangerna från de stora klubbarna med dom enorma resurserna på fastlandet. Så, därför valde en handfull lokala fotbollslag att slå sig samman. Och så blev det. Fem fotbollslag gick ihop och fick namnet Union Deportiva Las Palmas eller UD Las Palmas. En union av fotbollslag helt enkelt. Dom antog färgerna gult och blått i sitt matchställ som va och är färgerna på Gran Canarias flagga. Ja faktum är att Kanarieöarna har en flagga och Gran Canaria har sin egen. Är du nyfiken på att höra mer om historian bakom det så kan du med fördel lyssna på avsnitt 36 av Gran Canaria Podden. Som symbol tog dom Gran Canarias vapensköld som har den spanska kronan, safirer och ett kors i toppen. I botten av skölden valde man att hedra de fem fotbollslagen som gjorde denna gemensamma satsning genom att avbilda deras ursprungliga loggor. Så fint ändå. Tänk på det nästa gång du ser UD Las Palmas logga. Där kan du se dom gamla loggorna från Club Deportivo Gran Canaria, Atletico Club, Real Club Victoria, Arenas Club och Marino Futbol Club.

UD Las Palmas logga

Las Palmas har spelat 34 säsonger i högsta ligan och 33 i den näst högsta. Från 50-talet till runt 85 så spelade dom nästan alla år i La Liga men från 85 och framåt så har dom haft det tuffare och tvingats spela i den andra divisionen och till och med tredje divisionen vid några mörka år istället. Men nu är dom alltså uppe och krigar i Spaniens högsta liga och ligger för tillfället på en 9e-plats av de 20 lagen som spelar i ligan. Inte kattskit för en underdog som Las Palmas!

Kollar man historiskt så rankar laget en 19e eller 20e plats i La Liga och dom har aldrig vunnit La Liga men dom har kommit tvåa en gång när dom förlorade i finalen mot FC Barcelona. Det va förvisso ett tag sen. Det va nämligen samma år som Vilgot Sjömans film ”Jag är nyfiken – blå kom ut och Martin Luther King och Kennedy blev mördade. Vi snackar alltså om året då allt hände, nämligen 1968. Utöver detta har dom även kommit tvåa i Copa del Rey som är den näst viktigaste cupen i Spanien.

Ärkerivalen är så klart Club Deportivo Tenerife som i sin tur har spelat större delen av sina säsonger i andra divisionen men som även har spelat 13 säsonger i La Liga. Trots det så har lagen bara möts en enda gång i La Liga-sammanhang och det va 2001 och då förlorade faktiskt UD Las Palmas med 0-1 på hemmaplan. Ush så pinsamt! Det lever dom nog gott på chicharrerosarna där borta på Teneriffa.

Av de 64 officiella derbyn som har vart mellan UD Las Palmas och CD Tenerife så har 25 spelats oavgjorda, Las Palmas vunnit 24 och Tenerife vunnit 17.

UD Las Palmas sång.

Vad kostar det att gå och se Las Palmas spela världsklassfotboll då?

Ja det beror faktiskt på vilket lag dom möter. Den 4e januari möter dom Barcelona på hemmaplan och då ryker ju biljetterna fortare än gryningspyromanen bränner ner en normalstor högstadieskola. När jag tittar nu vad priset ligger på för en biljett så är det mellan 110 och 180 euro för en biljett och då är det inga jättebra platser. Vill man ha vip-biljett så kostar det runt 295 euro.


Men vill man se fotboll och inte absolut måste se Barcelona eller Real Madrid på Gran Canaria så kan man ju istället gå och se UD Las Palmas mot Villareal den 13e januari istället. Då kostar biljetterna bara 25-35 euro för kortsidorna och 40-60 euro för långsidorna eller 130 euro om man vill ha vip-plats.

Biljetter kan man antingen köpa på udlaspalmas.es och sen klicka in sig på entradas eller tickets. Alternativt finns det ett gäng ställen där man kan köpa biljetter över disk och det finns en lista på dom officiella försäljningsställena under sidan ”entradas” eller ”tickets”.

UD Las Palmas och maskoten Pio-Pio. Foto: LaLiga

Och med det mina vänner hoppas jag att jag har informerat och kanske till och med inspirerat till att gå och hejja på när ”pio-pio” lirar fotboll mot några av världens bästa lag på Gran Canaria. Ja, spelarna i UD Las Palmas kallas för ”pio-pio” och det finns lite olika teorier om det men den kanske mest intressanta teorin är att det kommer från ljudet av kanariefågeln när den kvittrar. Las Palmas maskot är så klart en kanariefågel iklädd lagets matchställ och heter så klart ”Pio-Pio”. Laget ligger alltså på en 9e plats just nu och ska väl ses som en rejäl underdog. Men det är ju det som är lite kul. Att heja fram en underdog. Hur coolt vore det inte om Las Palmas skulle spela final i La Liga igen? Jag är ett fan och är glad att dom spelar i högsta ligan och bjuder på den här möjligheten till fotboll i världsklass på Gran Canaria.

Tusen tack för att du har lyssnat på veckans avsnitt av Gran Canaria Podden. Ni är mjölken, glöm aldrig det. Och gå gärna in och rösta på Spotify under dagens avsnitt. Dagens fråga är: kommer du någon gång åka och titta när Las Palmas spelar fotboll?

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!