Får man köra bil om man druckit alkohol på Gran Canaria?

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till Skandinaviens varmaste podcast -Gran Canaria Podden. Hoppas att allt är bra med er där ute. Oavsett om ni spelar minigolf i San Agustin här på Gran Canaria eller om ni spelar padel i Filipstad – varmt välkommen hit!

Jag som med en stor portion passion och så sobert som möjligt styr den här gamla skutan mellan allt som har med Gran Canaria att göra heter Patrik Putte Appelquist. Och på tal om att vara sober. Idag tänkte jag att vi ska prata om huruvida man får dricka alkohol och köra bil på Gran Canaria eller ej.

När jag va 19 år så flyttade jag till Marbella för att plugga spanska på skolan Enforex som ligger på huvudgatan Ricardo Soriano. Där lärde jag känna två härliga människor som hette Philip och Hanne. Philip va från Göteborg och Hanne från Oslo och efter att ha spenderat runt 3 månader ihop på skolan så bestämde vi oss för att gå ihop och hyra en lägenhet tillsammans i Marbella. Vi hade fått rejält blodad tand på festlivet på solkusten och vi hade inga intentioner att vända tillbaka till gråa Sverige igen. Sagt och gjort, vi hittade en kanonlägenhet på Ricardo Soriano, bara några stenkast från skolan, och flyttade in. Ni som har vart i Marbella vet säkert att det är den stora gatan som går rakt igenom hela stan.

Vi flyttade in i slutet på december och vår plan va att skaffa oss jobb. Lägenheten kostade trots allt 4.000 kronor per skalle och ingen av oss fick pengar från CSN längre. Kruxet va ju bara det att, och det vet ju ni som spenderat lite tid i Marbella på vintern, att det är rätt dött i Marbella och Puerto Banus i december, januari och februari. Vi skrev ut CV som vi delade ut på restauranger och klubbar men det gav absolut ingenting. Det slutade med att vi spenderade december, januari och februari med att titta på ALLA AVSNITT av serien Friends… PÅ NORSKA dessutom! Ja dvd-boxen va nämligen Hannes…

Men så i mars, precis när vi va lagom panka allihopa, så började turismen komma tillbaka till Marbella igen och vi fick alla tre jobb på klubbar och restauranger. Vi bodde kvar i Marbella men jobbade i partystaden Puerto Banus. Oftast tog vi en taxi hem. Det blev inte många euro var om man delade på det men det hände en gång, efter en rejält blöt utekväll, att vi satte oss i en bil som kördes av en kompis som va alldeles för förfriskad. Han hade säkert druckit en 3-4 öl och skulle så klart absolut inte ha kört hem den kvällen. Någonstans på vägen mellan Puerto Banus och Marbella så blir vi stannade av polisen. På den tiden va det inte så vanligt att alla polisbilar va utrustade med alkomätare och just den polisbil som stannade oss saknade den utrustningen. Poliserna tvingade istället vår kompis att gå på linje och utföra diverse akrobatiska konster för att avgöra huruvida han va påverkad av alkohol eller ej. Jag minns att de även kommenterade den enorma gröna randen av spya som gick från högra sidofönstret hela vägen bak till bakluckan och jag minns att de undrade om den va original eller om det va eftermonterat. Vi skämdes som hundar och sa att det är original och att det ska vara så…

Vår vän måste i alla fall ha lyckats bra på akrobatikprovet för polisen släppte iväg oss igen och vår kompis körde hem oss. Tur va väl att vi kom hem hela och eeeh ja, relativt rena i iaf den gången. Det va första och förhoppningsvis sista gången jag satte mig i en bil som kördes av någon som hade druckit. Detta börjar ju som sagt bli några år sedan men många människor omkommer i trafiken varje år på grund av just alkohol så ämnet är alltid lika aktuellt.

Dagens fråga är alltså: får man köra när man druckit alkohol på Gran Canaria?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

I Sverige tycker jag ändå att vi har en jämförelsevis stark och tydlig mentalitet om att ”man kör inte om man druckit”. Om man så bara tagit ”ett glas”.

Lyckligtvis är det så de flesta tänker kring alkohol och körning. Men självklart finns det även människor i Sverige som inte har den mentaliteten och det är ju troligtvis de som till slut hamnar i statistiken över döda i trafiken kopplade till alkohol.

Men mentaliteten här på Gran Canaria är fortfarande väldigt annorlunda. Det märkte jag redan första veckorna när jag kom hit och började lära känna lite människor. Och det gäller både turister och kanarier ska jag säga. Jag fick höra saker som

”äsch det är inte så noga här vetu”

”klart du kan ta några glas vin eller ett par bärs utan problem även om du kör”

”Det är inte som i Sverige, gränsen är mycket högre här vetu”

”alla gör det”

Och…

”polisen gör aldrig några kontroller”.

Mja well, allt det där är en sanning med modifikation skulle jag vilja påstå.

Men så, vart går gränsen för rattfylla på Gran Canaria då? Är det inte så noga på Gran Canaria? Är gränsen verkligen mycket högre på Gran Canaria? Kan man köra med ett par bärs i kroppen utan problem och gör inte polisen några kontroller?

Om detta mina vänner…ska vi snart bli varse!

Ja historiskt så har gränsen för vart rattfylla går vart relativt hög i Spanien och ja, historiskt, vilket även visade sig i anekdoten från mitt eget liv, så har den spanska polisen haft ganska dåliga resurser för att kontrollera alkoholnivåer på trafikanter. I början på 2000-talet pratade spanska tidningar om att män kunde konsumera två whiskey eller två och ett halvt glas vin eller två glas öl och fortfarande vara inom gränsen för vad som är lagligt. För kvinnor pratade man ofta om hälften av det dvs en whiskey eller 1 och en fjärdedels glas vin eller ett glas öl för att vara inom gränsen för vad som är lagligt.

Men faktum är att man i Spanien är väldigt mån om att få ner dödsfallen i trafiken som beror på alkohol och poliserna här har rätt att testa förare för både alkohol och droger. Och vid trafikolyckor ska samtliga inblandade testas för just detta. Så nu för tiden pratar man inte längre i tidningar och media om hur många enheter som man kan häva i sig utan att åka dit för rattfylla utan nu pratar man snarare om nolltolerans. En hälsosam utveckling om du frågar mig!

Det vi måste komma ihåg när vi pratar om alkohol och promille är att man skiljer på promille i blodet och promille eller milligram alkohol i utandningsluften. Vi kommer fortsättningsvis att prata om promille i utandningsluften.

Hur många promille kan man ha i Spanien utan att åka dit för rattfylla?

Det stämmer att toleransen är högre här i Spanien. I Sverige går gränsen vid 0,1 promille och i Spanien går gränsen vid 0,15 promille för nybörjare och yrkesförare och 0,25 promille för resten. Eftersom de flesta av er förmodligen inte är varken nybörjare eller yrkesförare här på Gran Canaria så tänker jag att vi utgår från 0,25 promille framöver.

Men hur mycket är 0,25 promille i utandningsluften då? Och hur mycket dricka krävs för att man ska komma upp i det? Är det två whiskeys eller två 33:or starköl för män och hälften för kvinnor som tidningarna back in the days brukade prata om som krävs eller är det kanske mindre än så egentligen?

Ja enligt svenska Alkompassen.se så stämmer det ganska väl faktiskt. Lite beroende på ålder och vikt så kan det faktiskt räcka med två små 33cl starköl för att man som en man på runt 70 kilo ska komma upp över 0,25 promille. Och ja, lite beroende på ålder och vikt så kan det räcka med en enda 33cl starköl för att en kvinna ska komma upp över 0,25 promille.

Hombre = man & mujer = kvinna.

MEN tillåt mig utfärda ett enormt varningens finger här!

Det är väl det som är det farliga med att prata om hur många enheter man eventuellt kan häva i sig utan att åka dit för rattfylla. Att man vet aldrig hur alkoholen påverkar en från gång till gång. Det beror på dagsformen, hur mycket man ätit, vad man väger, hur snabbt man dricker osv osv. Så ja, tidningarna hade på sätt och vis rätt. MEN det dom kanske inte talade om va att om man dricker två 33cl starköl som man eller en 33cl starköl som kvinna så leker man alltså rysk roulette med risken att åka dit för rattfylla. Det är lite fifty fifty på den. Man kommer alltså att vara på gränsen och nosa och det är omöjligt att säga om man är lite över eller lite under. Det är ett ganska högt spel man spelar skulle jag vilja påstå. Särskilt som konsekvenserna kan bli förödande. I Spanien förekommer alkohol i mellan 30-50% av alla olyckor. Så mängden olyckor som skulle ha kunnat undvikas om folk inte drack och körde är alltså enorm.

Vad är straffet för rattfylla i Spanien?

Ja straffet för om man kör rattfull är böter från 500 euro till 1000 euro och i vissa fall kan det bli tillfälligt återkallande av körkort och till och med fängelse 3-6 månader. Och nu sitter det säkerligen en och annan buse som är glad i spriten och tänker att ”ja ja, böter är ju sura pengar men spanska polisen kan ändå inte ta mitt svenska körkort”. Well, nej fast jo. I teorin kan du bli av med körkortet i Spanien utan att det påverkar ditt svenska körkort MEN enligt Motormännens riksförbund så finns det en risk att om brottet är grovt nog så kan de spanska myndigheterna att höra av sig till de svenska myndigheterna och då kan den svenska Transportstyrelsen i sin tur återkalla ditt svenska körkort för brottet du begick i Spanien. Det hela beror på ett gäng faktorer så som hur hög promillehalten är vid brottet, om du är straffad för liknande brott tidigare osv. Huruvida det fungerar för norska körkort ska jag vara osagt. Eftersom Norge inte är med i EU så kan det vara så att de norska och spanska myndigheterna inte samarbetar så som de svenska och spanska gör.

Jag har hört folk säga dumheter som att ”det är bara vägra göra alkoholtestet så vet dom inte om du har druckit eller inte” men det dom personerna förmodligen inte vet är att dom, direkt i och med vägran till att göra alkoholtest på polismyndighetens begäran, gör sig skyldiga till ett brott som är straffbart med 6-12 månaders fängelse och fråntagande rätten att framföra fordon och moped i ett till fyra år. Så den vägen skulle jag inte rekommendera någon att gå om man inte vill cykla överallt ett par år framöver.

50% rabatt på böter om du betalar inom en viss tid

I Spanien har dom ett system som bygger på att du får 50% rabatt på alla trafikböter så länge du betalar boten inom en viss tid. Ofta har det vart runt 20 dagar. Värt att ha i åtanke om du får parkeringsböter eller fortkörningsböter eller andra trafikböter.

Vad du INTE ska göra om du blir stannad av polis när du druckit alkohol

RACE, som kanske kan jämföras med svenska Motormännens riksförbund har listat ett par saker som INTE hjälper om du har druckit alkohol och blir stannad av polisen. Alltså 8 saker som inte liksom magi tar bort alkoholen ur din kropp och plötsligt gör att du klarar ett alkoholtest.

Det är alltså 8 saker som man har listat och när jag läser listan så blir jag ju ganska nyfiken på hur man har kommit fram till just dom här 8 sakerna. Är det för att folk faktiskt tror att dom här sakerna funkar för att dölja att man har druckit alkohol? Har dom haft tusentals människor som har gjort dom här sakerna och tillslut så har dom tröttnat och ba ”aej nu får vi bannemig göra en lista så vi får slut på dumheterna” eller? Jag tänkte att vi ska ta en titt på den listan.

Jag börjar med det minst konstiga och avslutar med det konstigaste:

  1. Spring eller gör någon form av träning.

Den här kan jag ändå förstå att folk tror på. För det finns ju nån skröna där ute om att man bränner mer alkohol när man gör något fysiskt. Men jag fattar ändå inte hur man applicerar det i en situation där polisen stannar en i bilen. Har folk lagt sig i baksätet och gjort 200 snabba situps när polisen stannat dom? Hur många situps hinner man ens göra innan polisen är framme vid förardörren? Tror man på riktigt att 30 sekunders träning ska bränna bort så mycket alkohol att det gör någon skillnad på utandningsluften? Nåväl…vi fortsätter på listan.

2. Äta mintgodis och tugga tuggumi.

Ja vad ska man säga. På sätt och vis lite rimlig ändå. Om man tänker att polisen själv kanske inte känner lukten av spriten man druckit och därför aldrig väljer att plocka fram alkoholmätaren. Men det är ju inte som att alkoholmätaren luktar sig till alkoholen. Det är ju ingen gigantisk nos alá spårhund man använder sig av. Den mäter ju de facto alkoholen i utandningsluften. Oavsett om alkoholen luktar alkohol eller mint. Såatte…..vi fortsätter.

3. Röka cigaretter.

Ja. Bara….nej! Men tanken är väl precis som tidigare. Röklukten ska dölja alkoholen. Men alla som kysst en rökare på krogen vet ju hur dåligt det funkar. Det blir ju nästan bara värre.

4. Tugga kaffebönor.

Jag ba tänker: vem kör runt med ett paket rostade kaffebönor i bilen in case of emergency? Jag hade i och för sig betalat dyra pengar för att se bilister köra in nävar av torra kaffebönor i truten när polisen är på väg fram till förardörren.

5. Dricka massor av vatten.

Har folk 5 liter vatten liggandes i sina bilar som dom bälgar i sig på 30 sekunder medans polismannen är på väg fram till bilen? Asså jag kan förstå tanken. För ju mer vatten man består av desto lägre blir promillen alkohol. Men det funkar inte riktigt så i praktiken.

6. Ta kokain.

Ja vad ska man säga. Är man redan ni skiten så kan man ju likväl köra på ordentligt. Varför inte dra en lina kokain framför polisen? Det låter ju som en strålande idé. Meeeen jag förstår hur folk kanske har tänkt här. Många menar ju att dom känner sig nyktrare och mer skärpta när dom tar kokain efter att ha druckit så jag förstår tankevurpan där. Man tänker väl återigen att om dom kan spela lite nyktra så kanske polisen aldrig genomför ett alkoholtest.

7. Nu börjar det bli lite knasigt här. Men på 7e plats har vi: äta äggvita.

Jajjemen. Varför inte dra i sig ett tjog ägg på 30 sekunder medans polisen promenerar till din bil? Eller ja, det va ju just specifikt äggvitan man skulle ha i sig här. Sitter folk i sina bilar och knäcker ägg mot ratten och balanserar bort ägg-gulan och sörplar i sig så många äggvitor dom bara kan innan poppo ber dom veva ner rutan? Vart lägger dom äggulan ens? Eller har dom köpt äggvita på en sån liten dunk kanske som dom har liggandes i handskfacket? Hur länge håller sig äggvitor i 30-gradig värme? Eller är folk så jäkla sugna på att köra rattfulla att dom byter ut äggen i bilen en gång i veckan för att alltid va på säkra sidan? Jag förstår ingenting. Har du nån input på den här så får du jättegärna skriva in till mig på putte(snabla)grancanariapodden.se och berätta.

8. Och sist men inte minst. På 8e plats har vi: dricka olja.

Och här specificerar inte RACE vad det är för typ av olja men jag hoppas inte att det är motorolja. Vilket torde vara den olja flest folk har liggandes i bilen. Om det inte är som med äggen att folk har kommit på att man blir spiknykter av att dricka typ olivolja och därför har en dunk extra virgin på golvet bredvid sig in case of emergency. Aej jag vet inte. Det låter kladdigt och jävligt. Hur mycket olja hinner man ens få i sig på 30 sekunder? Ett par matskedar? Har ni någonsin provat svälja olja någon gång? Det är inte helt enkelt. Jag har svårt att se att man hinner klunka i sig särskilt mycket på den korta tid man har på sig och framförallt kan jag inte förstå varför man tror att dricka olja skulle göra att man klarar ett alkoholtest. Tänker man att polisen ska bli på bra humör för att det luktar bakverk i bilen när man vevar ner rutan? Eller tar olja bort alkohollukten? Jag har ingen aning men enligt RACE så hjälper detta alltså INTE.

Nej nolltolerans är det nya mindsetet även här på Kanarieöarna och spanjorer har ingen högre önskan om att dö i trafiken än vad vi skandinaver har så jag tycker inte att det är mer än rätt att vi beter oss och tar vårt ansvar så långt vi kan när vi är här och hälsar på i paradiset. Håller du inte med?

Jag vet att det är lätt att gå in i semestermode här och att många som är på semester tycker om att dricka öl och vin eller kanske drinkar. Och självklart ska man göra det om man tycker om det. Men anpassa din semester efter dina dryckesvanor. Vet du med dig att du gillar att gå runt och va lite salongs om dagarna: se till att du bokar ett boende som ligger på promenadavstånd till stranden och butiker och allt annat som du kanske vill nå så att du slipper köra och utsätta dig själv och andra för fara. Alternativt se till att alltid ha en i gänget som är nykter och som kan köra. Om inte annat så finns det extremt mycket taxibilar här och det är väldigt billigt att åka buss här också. Så bättre lösningar finns alltid.

Och skulle det va så att du har hela bilen full av äggvitor, kokain eller olja eller annat som hör till en ”breakfast of champions” så kan du med fördel göra dig av med dom grejerna redan nu för nu har vi en gång för alla gjort klart att det INTE funkar i en alkoholmätning. Det enda som funkar är helt enkelt att ge fasen i att dricka innan man ska köra bil.

Och med det mina vänner hoppas jag att jag har svarat på frågan huruvida man får köra när man har druckit alkohol på Gran Canaria.

Ta hand om varandra där ute. Vi har, såvitt vi vet, bara ett liv. Det vore tråkigt att förlora det i förtid på grund av en sån dum grej som rattfylleri och att leva med någon annans liv på sitt samvete är ingen enkel match.

Tusen tack för att du har lyssnat på dagens avsnitt. Gillar du Gran Canaria Podden och det jag gör här så får du får jättegärna följa Gran Canaria Podden i din podcastspelare. Inget värmer mitt hjärta mer. Och har du inte redan skrivit upp dig på Gran Canaria Poddens nyhetsbrev som är fullspäckat med rabatter här på Gran Canaria så kan du göra det på www.grancanariapodden.se/prenumerera . Det är självklart helt gratis. Annars ses vi och hörs vi på Facebookgruppen som också heter Gran Canaria Podden.

Ok amigos, que tengan un buen dia!

Hasta luego!

Ciao!